Fina gravidkläder / mammakläder för alla tillfällen

by Sofia
Gravidkläder mammakläder

När man är gravid kan man utveckla en viss hatkärlek till gravidkläder. Ja det är kul att få en möjlighet att införskaffa nya kläder, men det kan bli både dyrt, tidskrävande och svårt att veta hur man ska göra och vart man ska börja. Jag tänkte hjälpa dig reda ut detta i denna artikel för att förhoppningsvis kunna göra hatkärleken till ren kärlek.

Vilka online-butiker har bäst mammakläder?

Jag tycker personligen att H&M och Asos har snyggast mammakläder och det är även de som har störst utbud. Andra ställen att köpa gravidkläder är Lindex och Ellos som båda har ett begränsat utbud men några guldkorn. Även butikerna Babyland och Jollyroom är återförsäljare av en hel del märken av mammakläder så som Mamalicious och BooB.

Vanliga kläder eller särskilda gravidkläder?

Under den första tiden av graviditeten kan det gå precis lika bra med dina vanliga kläder, men såklart finns det en del saker att tänka på. Byxor med en lite högre midja får svårt att passa om midjan är snäv, men låga byxor och mjuka midjor kan passa ett bra tag. Lösa tröjor kan också passa under hela graviditeten, förutsatt att de är långa nog.

När magen sedan börjar växa mer så börjar behovet av anpassade kläder bli större, och då är det dags att besöka butikerna. Idag har de flesta ”vanliga” klädbutiker också ett sortiment av mammakläder vilket gör kläderna väldigt lättillgängliga för alla. Sedan finns det såklart också specialistbutiker som har full koll på gravidkläder, men tyvärr har inte alla möjlighet att besöka en sån, om den inte finns online. Det första man borde göra är att faktiskt kolla igenom vad som finns på dessa butiker, antingen genom att besöka dem eller genom att kika på deras hemsidor. Då får du en bild av vad som finns och kan därifrån börja tänka ut vad just du vill ha.

Ändra inte hela din stil

Att inte ändra hela din stil är en sak som är värd att trycka på. Bara för att du är gravid så betyder det inte att du ska behöva se ut som ”alla andra gravida kvinnor”. Idag är utbudet av gravidkläder så pass stort att du fortfarande kan bevara din egen stil utan några större kompromisser på bekvämlighet eller pris.

De första plagg du köper får gärna vara basplagg. Ett par bekväma byxor och en tröja som känns bekväm är en bra start. Dessa plagg kommer du kunna använda under hela graviditeten oavsett hur du väljer att komplettera garderoben senare.

Vilka gravidkläder behöver man?

Detta går att diskutera i evigheter då det finns en hel del olika uppfattningar om detta. Men det man är säker på – vilket kanske inte är det rakaste svaret – är att du ska ha de kläder du själv vill ha och känner att du behöver. Tänk så bekvämt det hade varit om det fanns ett kit som innehöll alla kläder man behöver, men då kommer vi tillbaka till förra underrubriken, tänk så tråkigt det hade blivit. Men jag har ändå gjort en liten lista för det jag tycker kan vara bra att ha, och där du själv får anpassa allt efter din egen stil.

Gravidbyxor

Just gravidbyxor är något jag aldrig skulle avstå ifrån. Klänningar funkar ofta med vanliga stretchklänningar under graviditeten, men det är sällan vanliga byxor funkar på en gravid kropp. Investera därför i några olika par gravidbyxor redan tidigt i graviditeten.

Ta en titt i din garderob just nu, hur många par byxor använder du under en vanlig vecka? Ta fram dessa och försök hitta alternativ. Många gravida tycker om byxor med högre midja i stretchigt tyg då dessa håller om magen, och att det då inte finns en risk att de blir för låga i midjan.

Jag rekommenderar följande köp, men anpassa detta utifrån din livsstil:

  • 1-3 par gravidjeans (jag har ett par svarta, ett par mörka och ett par ljusa “boyfriend jeans”)
  • 1-2 par bekväma gravidleggings
  • 1 par lösa sommarbyxor
  • 1-2 par kontorsbyxor för gravida (om du jobbar i en miljö med dresscode)

Sommarbyxor gravid

Tunna och lätta gravidbyxor är en given vinnare på sommaren och senvåren. Många gravida, särskilt på slutet, blir väldigt varma i kroppen. Jag själv använde mina tunna gravidbyxor en bra bit in på hösten för att hålla kroppstemperaturen nere.

gravidbyxor kontoret sommar

Svartvita gravidbyxor HÄR / Beiga chinos HÄR / Rosa gravidbyxor HÄR / Mönstrade mammabyxor HÄR

Tröjor för gravida

Överdelar går som tidigare nämnt att flytta från sin vanliga garderob till gravidgarderoben, men det kan finnas en del undantag. När magen växt till sig ordentligt så kan det vara svårt att hitta vanliga tröjor som inte låter magen hänga utanför. Då kan man införskaffa gravidtröjor som är sydda för att täcka hela magen.

Varm gravidtröja bas

En baströja är ett bra köp som kan behövas framförallt i slutet av graviditeten. Det finns inget värre än när en vanlig tröja glipar över gravidmagen. Har du gravidbyxor med mudd kan du klara dig lite längre utan att köpa särskilda mammatröjor, men den sista trimestern tycker jag i alla fall att det vara skönt att ha ordentliga gravidkläder.

Beige stickad gravidtröja HÄR / Svart mammatröja HÄR / Grå varm gravidtröja HÄR

Gravidklänning

Många gravida föredrar klänningar då de ofta är löst sittande och alltså väldigt bekväma. En särskild mammaklänning är ett bra inköp, oavsett om man vill satsa på en för finare tillfällen eller en att ha på vardags. Självklart kan man köpa flera. Tycker man inte om mammaklänningar som sitter löst så finns också särskilt sydda tighta klänningar som passar en växande mage. Det spelar heller ingen roll om det är vinter eller sommar, är det kallt så fungerar det alltid med fodrade tights.

Sommarklänning gravid

Sommaren är en fantastisk tid att vara gravid på – om det inte är 30 grader varje dag som det var sommaren 2018 när jag var gravid med min dotter Alia. När det är varmt är det oftast lättare att klä sig, du slipper stuva in magen i trånga kläder och kan ha löst sittande klänningar. Ovan hittar du några av mina favoritklänningar för sommaren. Kanske någon kan vara en kandidat för midsommar?

sommarklänning gravid

Rosa blommig gravidklänning HÄR / Rosa mammaklänning HÄR / Blommig klänning gravid HÄR / Mammaklänning med citroner HÄR

Varm mammaklänning – höst och vinter

Många vanliga klänningar funkar även under graviditeten om de är tillräckligt elastiska. Ibland kan det dock vara skönt att ha en gravidanpassad klänning, framförallt mot slutet när magen blivit stor. Vissa mammaklänningar, den leopardmönstrade från Boob nedan till exempel, funkar även som amningsklänningar. Det ger dem lite längre användningstid.

vinter mammaklänning höst gravid klänning

BooB amningsklänning leopard HÄR / Svart mammaklänning HÄR / Randig klänning gravid HÄR / Svart gravidklänning med polokrage HÄR

Finklänning gravid

Gravidkjol

Ska jag vara ärlig så är gravidkjolar det jag minst tyckt att jag behövt köpa. Jag köpte en enkel svart pennkjol som jag tänkte på mig på jobbet men det blev aldrig av. Däremot har jag använt mina vanliga stretchkjolar en bra bit in i graviditeten. Med det sagt så har vi alla olika livsstilar och behov, så därför har jag här tagit med några fina gravidkjolar i olika längder.

Lång mammakjol

En längre kjol kan vara skönt när man inte vill att kjolen ska glida upp och hålla hela graviditeten. Många gravida känner sig nämligen ganska obekväma med korta kjolar, framförallt på slutet. Kanske är det något biologiskt, att man vill skydda sin kropp med tyg? En gravidkjol i lång variant är i alla fall ett bra köp om du gillar kjolar (själv föredrar jag klänningar).

mammakjol lång gravidkjol

Grön lång gravidkjol H&M HÄR / Varm stickad mammakjol HÄR / Boob svart långkjol gravid HÄR / Mönstrad gravidkjol HÄR

Kort gravidkjol

Om du inte är väldigt modeintresserad är det säkraste kortet att satsa på en gravidkjol i svart eller jeanstyg. Här nedan har jag samlat fyra mammakjolar som funkar till allt, vilket gör att du kan satsa på mer färg på överdelen om du vill. Båda jeanskjolarna har inbyggd mudd medan de andra är stretchiga och har en passform som är sydd för gravidmagen.

kort gravid kjol mamma kjol

Boob svart pennkjol gravid HÄR / Jeanskjol gravid HÄR / Prickig stretchig mammakjol HÄR / Ljus mama jeanskjol HÄR

Hacks gravidkläder

Här kommer ytterligare en bra video om gravidklädes-hacks:

Det var några av mina tips för dig som är lite vilse i gravidkläders-djungeln. Jag hoppas jag har kunnat hjälpa dig åtminstone förstå något bättre eller i bästa fall hjälpt dig se klart! Har du några frågor eller problem så är det bara att du lämnar en kommentar så ska jag försöka hjälpa dig.

You may also like

Leave a Comment