fbpx

Snabba tips på 1-års presenter i olika prisklasser!

by Rodrigo

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Har du blivit inbjuden till en liten persons första födelsedag? Eller har du kanske en bebis som precis ska fylla ett år? Då är det självklart att man vill ha någon typ av present med sig, men vad ska man köpa till en ettåring?

Födelsedag 1 år

Köpa ettårspresent kille tjej
I det här inlägget får du inspiration till att köpa ettårspresent.

Att fylla ett år är verkligen en milstolpe i ett barns liv. Även om barnet själv inte kommer komma ihåg sin ettårsdag så kommer vi föräldrar eller närstående att komma ihåg barnets första år. Kanske är 0-12 månader den period i ett barns liv där utvecklingen är som allra störst.

Från att ha sovit hela dagarna har bebis nu börjat bli mer och mer nyfiken på världen. Förmodligen kan hen nu ta sig runt i hemmet, oavsett om det handlar om att krypa eller gå. Leksaker, ljud och bild blir mer och mer intressant, och barnet börjar lära sig och förstå allt mer.

Önskelista

Om en ettåring kunnat skriva en önskelista så kanske den inte riktigt skulle se ut som vi tänker oss. När man är ett år gammal så är det mesta kul. Papper, lådor och snören är ofta roligare än sakerna som finns inslagna i dem. Det bästa är om föräldrarna har en önskelista åt barnet, då blir det hela mycket lättare. Om inte så kan du förhoppningsvis få hjälp med tips i detta inlägg.

Är det något som man kan köpa till ett barn som faktiskt uppskattas så är det ofta leksaker där barnet får upptäcka saker, eller lösa problem. Kanske olika typer av pussel, saker med rolig färg och form eller någon interaktiv leksak. Sen är inte leksaker allt som behövs. Det är minst lika uppskattat att ge bort kläder eller andra saker som familjen faktiskt har användning för. Istället för att köpa ytterligare en leksak som bara läggs på hög.

Present till en 1-åring som har allt

En 1 åring som inte riktigt har någon önskelista, eller som redan har allt är kanske den svåraste ettåringen att köpa present till. Det finns några saker som ändå kan vara roliga att ge till barnet.

1 års present till 1 åring som har allt
1. Bamse jättememo HÄR / 2. Babblarna jättememo HÄR / 3. Greta gris miniböcker HÄR / 4. Bok Max Bil HÄR

Spel och böcker är alltid roliga presenter – oavsett ålder! Böcker och spel är dessutom lärorika och stimulerande för det nyfikna barnet. De tar inte heller särskilt stor plats i barnrummet, och kan ofta ärvas från barn till barn.

Både Bamse och Babblarna finns som roliga stora memory-spel! Det brukar vara klurigt för barnet i början, men efter ett tag förstår de principen. Om inte annat så är bilderna roliga att bara titta på. Böcker, så som Greta-Gris böckerna och Max-böckerna kommer också att uppskattas. Max är en riktig klassiker som barn brukar tycka är roliga, och Greta-Gris kanske barnet känner igen från TV.

Present till pojke

1 års kalas kille tema
En liten prins som precis fyllt 1 år.

Det finns fler saker att tänka på när man köper present, oavsett om det är en flicka eller pojke. Saken du ger bort till en ettåring behöver inte nödvändigtvis vara en dyr leksak. Det kan betyda mer om du istället väljer att sätta in lite pengar i barnets sparande, eller kanske att skänka pengar till en fin organisation.

Presentförslag kille

Presenter och leksaker för barn behöver inte vara könskodade, alla barn kan leka med alla leksaker. Dock kan det kännas lättare att välja present om man får tips baserade på om barnet är flicka eller pojke. Så här kommer några tips på leksaker till just en pojke!

1 års present pojke ettårspresent
1. Aktivitetsbord HÄR / 2. Brio tax träleksak HÄRinga / 3. Barngitarr HÄR / 4. Sköldpadda leksak HÄRinga
 1. Aktivitetsbord. De flesta barn börjar gå runt 1 års ålder, men det kan vara lite svajigt i början. Detta leksaksbord är bra för barn att stå och öva mot, samt att det utvecklar barnets taktila förmåga.
 2. Klassisk brio-tax. Brios vackra träleksaker har roat barn i många många år. En av deras mest klassiska leksaker är denna tax. Den är kul att putta omkring, och när barnet börjar gå kan hen dra med taxen i snöret.
 3. Barngitarr. Att lära genom musik är väldigt spännande. Barnet får här utforska sin kreativitet genom att spela på gitarren.
 4. Springande sköldpadda. Om barnet du ska köpa present till gillar fart och fläkt så kanske denna sköldpadda kommer uppskattas! När man trycker på knappen på ryggen så går den iväg.

Present till tjej

1 års kalas flicka tema
Bara för att det är en tjej som fyller år behöver inte allt vara rosa – men det får det självklart vara om du vill det.

När det gäller att köpa present till en liten person kan det vara bra att tänka på att det ska finnas både användning och plats för den. Det kanske säger sig själv men köp inte en gunga som monteras i gungställning till en familj som bor i lägenhet utan uteplats.

Häng inte heller upp dig för mycket på barnets kön. Alla barn gillar leksaker, oavsett färg, form och genus.

Presentförslag flicka

Precis som i kollaget ovan så behöver leksaker inte vara indelade mellan tjej och kille. Men för att underlätta presentshoppingen så kommer här några presenttips som kanske passar någon ettårig flicka!

1 års present tjej ettårig flicka present
1. Träleksak dinosaur HÄR / 2. Stoppad gunghäst HÄR / 3. Stapelbara klossar HÄR / 4. Aktivitetsleksak frukter HÄR
 1. Dino på hjul. Precis som de klassiska Brio-leksakerna är denna dino gjord av trä. Det betyder att den håller väl och är väldigt säker för barnet att leka med. Greppvänlig och bra rull!
 2. Gunghäst. En klassisk gunghäst är ett bra val som present till en ettåring. Med gunghästen övar barn balansen samtidigt som de leker. Denna är traditionell modell, det finns självklart fina andra fantasidjur mm.
 3. Mjuka klossar. Klossar är en klassisk leksak som alltid är lika roliga. Man kan bygga, titta på och kasta dem! Just för kastandet är dessa klossar extra bra då de är gjorda av ett mjukt material som inte skadar golv och familjemedlemmar.
 4. Aktivitetsleksak. Skära frukt och servera är roligt, något som barn börjar att göra i 1-års ålder och framåt. Detta är en leksak som barnet kan växa med.

Minnesvärd present

Vill du att din present ska bli riktigt minnesvärd för bebis så kanske det inte är en blinkande leksak i plast du ska köpa, utan något annat mer personligt. Tänk själv tillbaka på vilka typer av leksaker och saker du minns från din barndom. Själv kommer jag ihåg gosedjur som man spenderat mycket tid tillsammans med.

Minnesvärd 1 års present
1. Bollhav HÄR / 2. Avgjutning fötter HÄR / 3. Badcape flodhäst HÄR / 4. Lära gå skor HÄR / 5. Klassisk nallebjörn HÄR

Gosedjur och andra minnesvärda saker finns i flera olika utföranden. En mjuk teddybjörn är en klassiker och finns i många olika utföranden. Även andra roliga textilier kan bli minnesvärda, så som en badhandduk med huva att busa i efter badet, eller varför inte ett set mjuka filtar.

Något annat minnesvärt att ge bort är ett avgjutningskit för händer eller fötter. Det blir en fin inredningsdetalj som man kan spara i många år och visa barnet när hen har blivit äldre. Detta kit innehåller allt du behöver för att både gjuta av och rama in ett minne för livet!

Lära-gå-skor är en annan populär ettårspresent. Många sparar sina första skor hela livet!

Populära leksaker

Ibland är det lättast att gå efter de populäraste leksakerna för att hitta något som kommer passa barnet bäst. Toppsäljare är ju allt som oftast toppsäljare av en anledning.

bra present ettåring
1. Aktivitetsleksak med ljud hundvalp HÄR / 2. Brio lära gå vagn HÄR / 3. Lilla snigel mjukisdjur HÄR / 4. Traktor med släp HÄRinga

 1. Fischer Price nalle. Denna nalle från fischer price börjar verkligen bli en klassiker! Här i en svensk version som leker, pratar och spelar musik för barnet.
 2. Lära gå vagn. En lära-gå vagn är ett underbart hjälpmedel när barnet ska lära sig att gå. Denna från Brio finns i olika färger, och är självbromsad för högsta säkerhet. Att gå omkring blir mycket lättare för barnet om hen har en vagn att hålla i sig i!
 3. Snigel mjukisdjur. Snigel från Björnes magasin är en klassiker, även om detta faktiskt inte är just den snigeln så är den väldigt söt. Ett mjukisdjur kan följa en person genom hela livet.
 4. Traktor med djur. Bilar och traktorer tycker många barn är kul. Här får barnet även en chans att öva på djur-läten som är så kul. De olika djuren låter, och även traktorn.

Bästa leksaken till ettåring

Vad som egentligen är den bästa leksaken varierar från barn till barn. Om du vill köpa en leksak som barnet verkligen kommer ha nytta av så kanske någon av dessa blir en bra present:

bästa leksaken till ettåring
1. Babblarna bok HÄR / 2. Brio bollbultbräde HÄR / 3. Micki bultbräda HÄR
 1. Babblarna pekbok. Babblarna känner barnet förmodligen igen från TV och andra leksaker. Det som är så fantastiskt med babblarna är att de är utvecklade för att hjälpa barnet med språkutvecklingen. Med denna pekbok kan barnet tillsammans med en förälder öva på att prata!
 2. Boll-bult-bräde. Detta är en fantastisk leksak som vunnit pris för årets leksak. Den påminner om ett klassiskt bultbräde, men istället är det en boll som ska slås igenom ett hål. Alla bollarna låter olika och de rullar runt på konstiga vis inne i själva trumman!
 3. Micki bultbräda. En klassisk bultbräda kan roa en ettåring länge! Barnet får en chans att öva på finmotoriken och samtidigt ser denna bräda ut som ett gulligt djur – bra inredningsdetalj!

Utvecklande leksaker

Leksaker ska vara roliga – men gärna också utvecklande. Med hjälp av många leksaker kan man slå två flugor i en smäll genom att både leka och lära samtidigt.

aktivitetsleksak barn
1. Viga klocka med klossar HÄR / 2. Xylofon i trä & metall HÄR / 3. Brio trumma HÄR / 4. Aktivitetskub enhörning HÄR
 1. Lekklocka i trä. Det kan kännas tidigt att börja plugga klockan när barnet bara är 1 – men det stämmer inte. Om barnet får en chans att bekanta sig med siffrornas ordning och klockans utformning redan i tidig ålder så är det möjligt att inlärningen går snabbare senare.
 2. Xylofon. Alla typer av musikinstrument är riktigt utvecklande för barn. Barnet får öva på finmotoriken genom att göra toner, samt även öva på just att höra toner. Kanske kommer barnet utveckla egna små melodier.
 3. Brio trumma. Precis som med xylofonen så är trumman ett bra musikinstrument att börja med. Det är lätt för barnet att lära sig att slå med pinnen. Trumman låter behagligt för att inte reta föräldrarna för mycket…
 4. Aktivitetsleksak i trä. Det finns många liknande leksaker med roliga kul-banor, flyttbara delar och roliga texturer. Låt barnet öva på att upptäcka saker med denna leksak!

Bil till 1 åring

Ni behöver inte vänta 18 år med att se barnet äga sin första bil – köp en leksaksbil i present istället! Utbudet är stort, både bland små lek-bilar och stora “lära gå” bilar.

1. Brio leksaksbil HÄRinga / 2. Brio röd racerbil HÄRinga / 3. Rosa leksaksbil Volkswagen beetle HÄR / 4. Mini Speeders Classic vit gåbil HÄR
 1. Racebil. Klassisk träleksak i snabbt utförande. Leksaken går att leka med som vanligt, men man kan också trycka på racerföraren för att se bilen swoosha iväg!
 2. Brio racer. Istället för en lära-gå stol eller lära-gå vagn kan man skaffa en lära-gå bil. Med den kan barnet öva på att flytta benen samtidigt som hen har stöd av bilen under sig.
 3. VW beetle lära gå bil. Lära-gå bilar finns i många olika utföranden, kanske vill barnet du köper present av allra helst ha en rosa bubbla?
 4. Veteranbil barn. Är barnets föräldrar mer dragna åt den klassiska stilen eller klassiska bilar så är det klart att även barnet ska ha en klassiker. Här i trä och metall, med hög kvalité och hög kul-faktor!

Uteleksaker

Utelek är kanske den bästa leken! Utomhus får barnet massor av nya intryck och kan upptäcka hela världen. Ska du köpa present till ett barn som har stor möjlighet till lek ute så kanske någon av dessa blir uppskattade:

1. Gunga HÄR / 2. Trädgårdsset HÄR / 3. Vattenspridare leksak HÄR / 4. Traktorer i bio-plast HÄR / 5. Hoppko HÄR
 1. Babygunga. Att känna vinden i håret på väg ner från den högsta punkten på en gunga är något människor i alla åldrar gillar. Om det finns möjlighet att sätta upp en gunga någon stans så är en babygunga en kul present!
 2. Trädgårdsset. Barn gör som vuxna gör. Om mamma och pappa pysslar i trädgården så kanske barnet också vill vara med. Här är ett set med kratta, spade och vattenkanna.
 3. Vattenspridare. Att springa genom en vattenspridare på en varm sommardag är både svalkande och riktigt kul! Här är en vattenspridare i form av en sköldpadda som sprutar vattnet åt flera olika håll.
 4. Sandlådeleksaker. Leksaker att leka i sand med är alltid kul, som dessa traktorer i bio-plast.
 5. Hoppko. En hoppko är en klassisk leksak som är extra kul utomhus. När barnet börjar kunna gå så är det inte långt bort att hen även kan studsa fram på en hoppleksak!

You may also like

Leave a Comment