fbpx

17 Mycket tidiga tecken på graviditet

by Sofia
mycket tidiga tecken gravid

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Du har säkert redan hört om de vanligaste tecknen på graviditet, och du har säkert fått berättat för dig hur tydliga tecknen blir x antal veckor in i graviditeten. Men – i början då? Finns det något sätt att veta att man är gravid innan magen börjar växa och morgonillamåendet sätter fart ordentligt? Ja – det finns faktiskt ett antal tecken på graviditet som brukar komma riktigt tidigt efter att fostret börjat växa. Det är just dessa tidiga tecken jag tänkte berätta om idag!

Graviditet vecka 1

Det är svårt att säga vad som faktiskt är vecka 1 under en graviditet. När man räknar veckor så räknar man alltid från senaste mensens första dag.

Alltså räknas hela den “mensveckan” som en graviditetsvecka – även fast det inte finns något befruktat ägg ännu. Första graviditetsveckan räknas alltså inte från första veckan då ägget blivit befruktat. Detta eftersom det är svårt att säga exakt när ägget blivit befruktat. (källa: 1177)

Första veckan efter att ägget blivit befruktat brukar räknas som gravidvecka två, tre eller fyra beroende på när ägglossningen och själva befruktningen sker.

Det som sker under denna första tid är att ägget – som befruktats i äggledaren – glider ner till livmodern och fastnar där. För att detta ska hända börjar kroppens signalämnen – hormoner – produceras och kroppen börjar göra sig redo för 9 månader av graviditet. Det är även nu som cellerna i embryot börjar dela på sig för att skapa fostret samt moderkakan.

Gravid vecka 1 - hur vet man - När börjar magen växa gravid
Hur vet man om man är gravid innan magen börjar växa? Här visste jag inte att jag var gravid i vecka 1.

När kommer första symptom på graviditet?

Nästan direkt efter att ett ägg blivit befruktat börjar kroppen förbereda sig för graviditeten som ska komma. Så snabbt som en vecka efter befruktningen börjar kroppen själv utsöndra hormonet hCG. I och med det känner du och din kropp av graviditeten.

Hormonet hCG är det hormon som gör att kroppen inte får en menstruation som vanligt. Istället behåller kroppen behåller allt som finns i livmodern för att embryot ska kunna växa till ett foster.

Kan man få gravidsymptom innan man plussar?

Ja, absolut. Det är väldigt vanligt att känna sig gravid innan du tagit ett gravtest. Det är dock lika vanligt att inte känna någonting. Det du behöver göra är att ta ett test när detta är möjligt.

Är jag gravid eller inbillar jag mig?

Det är svårt att svara på om du är gravid eller inte. Det är inte ovanligt att vara skengravid. Kanske för att man är rädd för att bli gravid eller det motsatta – för att du längtar efter att bli gravid. På forumet Familjeliv finns det en mängd trådar där olika användare spekulerar i huruvida en person är gravid eller ej. Detta är bara på skoj och helt ovetenskapligt. Det enda du kan göra är att ta ett gravtest för att veta säkert.

Hur känns det i magen vid tidig graviditet?

Det känns olika i magen för olika personer tidigt i graviditeten. Det är inte ovanligt att få lite ont i magen, som mensvärk. Men att få mensvärk kan också vara ett tecken på att mensen faktiskt är på väg. Hur vet man då? Svaret är att du inte kan veta exakt, men genom att titta på tidiga graviditetstecken nedan kan du göra en första bedömning.

Min andra graviditet kände jag att jag var gravid, innan jag tog testet. Det var för många saker som stämde överens med första gången jag blev gravid, då det var helt oplanerat och tog mig på sängen.

Tidiga graviditetstecken – hur känns det i början av graviditeten?

tidigt gravtest otydligt
Mitt första gravidtest var väldigt otydligt – faktiskt osäkrare än vad bilden visar.

Läs även: Svagt plus gravidtest – så vet du om du är gravid (bildexempel mm)

Fler hormoner sänds ut och kroppen går in i graviditetsläge – detta gör att gravidsymptomen börjar komma. Här kommer det främsta tidiga graviditetstecket att hålla utkik efter:

1. Utebliven mens

Du har hört det förut – och du kommer höra det igen – en utebliven menstruation är alltid ett av de första tecknen på en graviditet. När kroppen inte längre stöter ifrån sig livmoderns väggar så är det ett tecken på att någonting sker där inne. Tänk dock på att det kan finnas andra anledningar till att mensen uteblir, så som stress och övrig hälsa. Om din mens annars brukar vara regelbunden och inga större förändringar skett i ditt liv så är en mens som inte kommer ett typiskt tecken på en graviditet, och alltså värt att kolla upp.

Graviditetstecken innan mens

Även om mensen är ett bra tecken på graviditet så kan det finnas vissa anledningar till att man inte vill vänta till när mensen ska komma.

Kanske har du redan en oregelbunden cykel, kanske använder du preventivmedel som gör att du inte får mens. Eller så kan det finnas andra fysiska orsaker till att mensen inte går att använda som tecken för graviditet.

Som tur är så finns det ändå några olika graviditetssymptom som kan uppstå – som inte har med mensen att göra:

2. Illamående

Redan innan mensen ska komma så kan du börja känna av graviditeten genom ett illamående.

Hormonerna som utsöndras i kroppen gör att du lätt kan bli illamående. Bland annat hormonet östrogen som kvinnor får extra mycket av under en graviditet ligger bakom illamåendet, då östrogen i högre doser kan påverka matsmältningen och således få dig att må illa.

Vanligast är att illamåendet kommer på morgonen då kroppen precis håller på att vakna till liv. Dock upplever många att illamåendet likaväl kan komma under dagen eller natten.

3. Cravings

Frukt och grönt är en vanlig gravidcraving – men många får cravings efter helt andra saker också…

Ett vanligt symptom på en graviditet är att man får olika former av craving, alltså ett extra sug för någonting man kan äta.

Detta kan komma tidigt under graviditeten, och vad du får cravings för kan variera ganska mycket. Vissa blir extra sugna på snabbmat och onyttiga saker, andra får ett sug efter särskilda frukter eller konstiga smakkombinationer. Jag blev galet sugen på kall nyponsoppa, sent på kvällen.

Det händer också att man får cravings efter saker som man inte brukar eller ska äta. Krita och betong brukar vara typiska konstiga cravings man kan drabbas av.

Varför detta sker är det ingen som har ett perfekt svar på. Vanligtvis tror man att det beror på någon brist, att kroppen vill äta ex. snabbmat för den har en brist på salt. Dock är inte detta alltid fallet. Ibland kan det istället handla om att hormonerna rubbar dopaminnivåerna i hjärnan – och att man då vill ha sitt “må bra hormon” genom att äta något som man cravear. Det är ett sätt för kroppen att hacka sitt egna belöningssystem.

En annan orsak till cravings kan vara ostabila blodsockernivåer.

4. Anti cravings – osugen på det man normalt gillar

Något som jag tydligt märkte av, och många med mig, är att man kan bli riktigt osugen på saker man normalt sett älskar. Jag gillar exempelvis mörk choklad nästan sjukt mycket. När jag var gravid, och även tidigt i graviditeten, var jag nästan äcklad av choklad. Jag kunde inte heller äta tomatsås, det var som att det var för starkt för min gravidkropp.

5. Trötthet

Trötthet kan bero på många olika saker, till exempel en graviditet

Många som är gravida upplever ofta att de har varit lite extra trötta tiden efter att barnet blev till. Under den första delen av graviditeten händer det mycket i kroppen och med fostret, och då är det lätt att kroppen använder lite mer energi än i vanliga fall.

Just trötthet var faktiskt mitt första gravidsymptom vid första graviditeten. Det den extrema tröttheten som jag kände gjorde att jag tog ett gravtest.

Självklart är trötthet svårt att spåra till en graviditet då det kan bero på så otroligt många olika saker. Om du upplever att du är trött och samtidigt har fler av symptomen på den här listan så kan det då vara ett tecken på att du är gravid.

6. Mensvärksliknande känslor / ont i magen

Under den första tiden av graviditeten så måste fostret fästas i livmodern. Detta brukar ske ganska fort efter att embryot skapats, men det kan kännas under en lite längre tid. Det är vanligt att uppleva en form av ont i magen eller menssmärta i samband med detta – och det är just för att fostret fästs vid livmodern.

Vanligen gör detta inte lika ont som en “vanlig” mensvärk, utan beskrivs ofta som en molande lätt mensvärk. Om man inte är uppmärksam på den så kan den lätt tas för att vara en vanlig magsmärta som beror på gaser eller liknande – vissa känner inte av detta alls.

7. Lättare blödning (stänkblödning, implantationsblödning)

Som jag beskrev under symptom nummer 5 så måste fostret fästa vid livmodern, och det är det som kan orsaka lättare smärta. Denna process kan dock också göra så du får en lättare blödning, en så kallad implantationsblödning.

Just i början av en graviditet är lättare blödningar vanliga, ofta i form av några droppar blod, blodblandade flytningar eller som en lätt mens.

Om du blöder mycket och kroppen beter sig som den brukar göra under en mens så är det mest sannolikt en vanlig mens, men om du blöder mindre så kan det vara ett tecken på graviditet. Läs mer hos 1177 här.

8. Brösten växer och/ eller gör ont

Att brösten börjar växa kan hända ganska tidigt under graviditeten

När kroppen gör sig redo för 9 månader som gravid och sedan ett liv med ett barn så är det naturligt att även brösten påverkas under den första tiden av graviditeten. Redan under den första tiden kan brösten börja kännas annorlunda, till och med göra ont.

Om du minns hur det var att gå igenom puberteten så brukar vissa likställa ömheten i brösten under den tiden med den under den första tiden av graviditeten.

Som du säkert förstår så beror denna förändring på att brösten senare ska användas för att mata ett barn. Värt att tänka på är att detta symptom inte måste innebära att brösten börjar växa över en natt, utan symptomen du kan få i början är oftast mycket mildare. En del känner ingenting medan andra får ont, vissa känner ett kliande eller en kittlande känsla i brösten. Gemensamt för alla är just att någonting känns annorlunda med brösten.

(Dock ska denna förändring inte innebära knölar i brösten. Om något känns annorlunda och det visar sig att du inte var gravid så borde du ändå kolla upp dina bröst för att säkerställa att du inte drabbats av bröstcancer.)

9. Höjd kroppstemperatur

Genom att mäta sin kroppstemperatur kan man i vissa fall få reda på vad som sker i kroppen. Kanske har du hört om “preventivmetoder” som går ut på att man varje morgon kollar sin temperatur.

Vid ägglossning – som måste ske innan du blir gravid – ökar kroppstemperaturen lite. Om ägget då blivit befruktat så kvarstår denna höjda kroppstemperatur under hela graviditeten.

Som gravidsymptom fungerar detta i princip bara om du redan innan graviditeten hade noga koll på din kroppstemperatur. Av denna lilla förändring kan du inte känna dig “lite varmare”, eller på något annat sätt känna av det utan att faktiskt mäta kroppstemperaturen.

Så – om du brukar hålla koll på din kroppstemperatur varje morgon och helt plötsligt märker att den ökat, så kan det vara ett tecken på graviditet.

10. Humörsvängningar

Humörsvängningar är vanliga ända från graviditetens start

Humörsvängningar är vanligt under hela graviditeten men kan vara extra påtagligt i början. Det behöver inte handla om att du gråter och skrattar om vartannat, utan istället att du reagerar annorlunda från hur du brukar på händelser och känslor. Självklart beror också detta på alla hormoner som kroppen skapar på grund av fostret.

11. Att behöva kissa oftare än vanligt

I början av graviditeten kan det hända att man behöver kissa oftare än vanligt. Till skillnad från när samma symptom brukar komma under den senare delen av graviditeten så beror det inte på att livmodern trycker mot blåsan.

I början av graviditeten beror det stället ofta på hormonerna. Som du redan märkt så styr våra hormoner i princip allt i kroppen – och även blåsan påverkas! Ofta genom att man behöver kissa oftare, men det kan också hända att man får en viss inkontinens, alltså att det läcker lite, ofta vid rörelse.

12. Törstig

En sak som kan vara kopplat lite till att du blir mer kissnödig är en ökad törst. Många upplever att de blir torra i munnen och törstiga tidigt i graviditeten. Kanske är det hormonerna som spelar in även här. Det kan vara kroppens sätt att säga till dig att se till att inte bli uttorkad, då det är dåligt för både dig och barnet.

13. Lågt blodtryck / yrsel

När man blir gravid så ändras mycket i kroppen – och blodflödet är en av alla dessa saker som ändras. Ofta vidgas blodkärlen på den gravida så att blodet lättare ska kunna cirkulera i hela kroppen.

Tyvärr medför detta att man lätt får ett lite lägre blodryck än i vanliga fall. Detta kan märkas särskilt tydligt när man ställer sig upp från att ha suttit eller legat ner, då hinner inte det lite svagare blodtrycket pumpa upp blod i hjärnan, och som ett resultat av detta kan du lätt känna dig lite yr.

Jag som redan har lågt blodtryck svimmade i källaren i början av min första graviditet. Tack och lov slog jag mig inte utan segnade sakta ihop mot väggen. Det slutade med ett besök på akuten, men då visste jag redan att jag var gravid.

Allmän yrsel är vanligt under den första delen av graviditeten. Källa

14. Huvudvärk

Huvudvärk är ett ganska vagt tidigt gravidtecken. Ont i huvudet kan ju bero på så mycket. Det kan lika gärna vara ett tecken på att du ska ha mens, men det är många som upplever huvudvärk tidigt i graviditeten. Jag har haft extra mycket besvär med migränanfall i början av graviditeterna. Migrän är, som många av andra gravid symptom i detta inlägg, kopplat till hormoner.

15. En känsla av att “vara gravid”

Hur konstigt det än låter så är mångas första symptom på sin graviditet att de helt enkelt “känner” det. Många vittnar om att de bara visste och kände på sig när graviditeten blev till. Självklart känner inte alla på detta vis och ens inställning till huruvida man vill bli gravid eller inte påverkar självklart också denna känsla. Stor oro kan göra att man känner saker som inte finns där egentligen, men man ska inte heller underskatta en kvinnas magkänsla.

Konstiga tecken på graviditet

16. Annan orgasm

En vännina till mig sa att hon tidigt märkte att hon var gravid på grund av att orgasmerna blev mer intensiva/kändes annorlunda. Jag kan bara hålla med om att orgasmerna är annorlunda under graviditeten, men det var inget jag tänkte på så tidigt.

17. Röda strimmor på brösten (Striae)

En del kvinnor får röda strimmor på brösten, vilket kallas för Striae. Detta uppkommer antingen av hormoner eller på grund av att huden på brösten spänns ut snabbt. Det kan vara att brösten spänt ut sig som är anledningen (gravidtecken 8). Dessa strimmor bleknar med tiden och brukar inte synas alls sen.

Jag tror jag är gravid, vad gör jag nu?

Nu kanske du har läst dessa symptom och misstänker att du är gravid. Det allra första du måste göra då är att göra ett graviditetstest. Antingen kan du köpa ett test i en matbutik, online eller på ett apotek. Om du inte har möjlighet till det kan du göra ett graviditetstest på en vårdcentral eller en ungdomsmottagning. Viktigt att tänka på är at graviditetstest oftast inte kan upptäcka en graviditet under den första veckan efter befruktningen, men vad som gäller för just ditt graviditetstest står i bipacksedeln eller så talar vårdpersonalen om det för dig.

Vad nästa steg blir beror på om du vill genomföra graviditeten eller om du väljer att göra en abort.

Om du vill genomföra graviditeten kan du efter ett positivt graviditetstest höra av sig till mödravården där du bor. Vissa vårdcentraler samt alla sjukhus har en mottagning för dig som väntar barn, och du kan ringa dit redan i början av din graviditet. Vanligtvis brukar man boka ett första möte med en barnmorska kring vecka 10, och sedan hjälper barnmorskan dig vidare genom graviditeten.

Läs även: Bildexempel på gravidietstest som visar svagt streck & hur du vet om du är gravid

Om du istället vill göra en abort så kan du också ta kontakt med mödravården, de kan hjälpa dig vidare med aborten. Det vanligaste är dock att en gynekologisk mottagning eller en specialiserad abortmottagning hjälper dig. Till dessa mottagningar kan du också höra av dig när du vill, och ett möte brukar bokas in så fort det går. Därefter hjälper dem dig med både aborten och alla eventuella frågor du kan ha.

positivt gravtest

Jag hoppas att denna lista på 12 tidiga graviditetssymptom har hjälpt dig bli lite klokare kring hur det står till i din kropp! Har du varit gravid och upplevt något annat tidigt symptom så får du gärna dela med dig av det i kommentarsfältet.

Är jag gravid? Köpa gravidtest online

Om du vill veta om du är gravid är det självklart att du bör ta ett gravidtest. Om det är tidigt i en eventuell graviditet kan du behöva vänta lite och då är det bra att beställa hem gravidtest online. Det finns olika produkter på marknaden, vissa är mer basic än andra. Detta graviditetstest från Clearblue visar resultat 6 dagar tidigare.

tidigt graviditetstest clearblue gravtest tidigt
Köp tidigt graviditetstest HÄR

Detta är ett extra känsligt graviditetstest (10 mIU/ml). Det finns inget annat gravtest som visar resultat tidigare. Svar på om du är gravid eller ej kan ses upp till 6 dagar innan missad mens (eller 5 dagar innan förväntad menstruation). Testet är 99 procent tillförlitligt från den dagen du räknat med att få mens. 

Just nu är det kampanjpris på testet.

KÖP CLEARBLUE TIDIGT GRAVTEST HÄR

Skriv gärna en kommentar om det är något du undrar över eller vill lägga till på listan!

You may also like

Leave a Comment