fbpx

15 vanliga frågor om blöjor

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Att ha blöjbarn är en utmaning men samtidigt är det ganska skönt att veta att de är torra och sköna. Det är viktigt att välja bra blöjor och använda dem på rätt sätt. Vare sig du har blivit förälder för första gången eller redan är van vid det finns det alltid flera frågor runt just blöjor och blöjbyten.

1.Vilka är de bästa blöjorna?

Det finns flera faktorer som spelar in när den bästa blöjan rankas. Bland annat ska de ha bra uppsugningsförmåga, inte innehålla kemikalier som kan förorsaka allergier och många föräldrar tycker det är viktigt att blöjan är enkel att använda.

De två allra mest populära blöjmärkena som uppfyller flera av de här kraven är Libero och Pampers. Libero Touch är mjuk och följsam, väldigt bra för nyfödda. Den är också enkel att sätta på vilket många nybakta föräldrar uppskattar. Pampers har en funktion som kallas för Absorb Away, det suger bort både kiss och avföring så de inte har så mycket kontakt med den så känsliga babyhuden.

vilka är de bästa blöjorna?
Både Pampers och Libero finns att köpa HÄR i alla storlekar till mycket bra pris. (Koden NY200 ger nya kunder 200 kr rabatt och koden HEMKÖP100 ger 100 kr rabatt för alla som handlar över 700 kr)

Även Ica har visat sig ha bra blöjor. De når inte riktigt upp till samma kvalitet som Pampers och Libero, men ligger inte långt efter. Eftersom priset är bra mycket lägre kan det vara något som är värt att se lite närmare på.

2. När byta kissblöja?

En del bebisar kissar och bajsar mycket, och du kanske måste byta blöja upp till tio gånger om dagen. Det är vanligt att de kissar efter måltiderna, som ju är ganska täta när de är nyfödda. Alla barn reagerar inte på samma sätt. En del bebisar blir lätt störda av en kissblöja och reagerar genom att bli kinkiga. Då måste du vara mer uppmärksam och byta lite oftare.

Sedan beror det också på vilka blöjor du använder. Vissa sorter är väldigt bra på att suga upp kiss och föra det bort från huden. Då behöver du ofta inte byta lika ofta, även om barnet naturligtvis inte ska behöva ligga med en kissblöja allt för lång tid.

3. Hur ska snoppen ligga i blöja?

Det är ofta lättare att byta blöja på ett skötbord eller flat yta. Fläk ut blöjan och lägg barnet uppepå. Se till att snoppen pekar nedåt innan du stänger blöjan. Detta för att minska risken för läckage som annars är lätt hänt om den pekar åt annat håll.

4. Hur hårt spänna blöja?

Det är viktigt att ha en balansgång. Blöjan ska vara tät nog så den inte läcker, men inte så hårt spänd att den är obehaglig för barnet. Ett bra tips är att lägga två fingrar mellan blöjans fram-och bakdel. Om du kan lägga dem där utan problem sitter blöjan lagom hårt. Se till att alla kanter ligger rätt och att blöjan sitter som den ska.

5. Hur undvika att blöjan läcker?

Det är inte roligt när blöjan läcker, och du måste byta ut allt i vagnen eller sängen. Eller om det läcker när du har bebisen i famnen – det är inte heller någon höjdare. Grundläggande är att du försäkrar dig om att du sätter på den rätt. Dra gärna i kanterna runt benen för att resåren som sitter där ska hamna åt rätt håll.

Ibland läcker blöjan helt enkelt för att den är full. Det brukar ske på natten när du kanske inte byter så ofta på bebisen. Lösningen är då att byta flera gånger, även när barnet inte vaknat själv.

Det kan också hända att du har fel storlek på blöjorna. De kommer i flera olika storlekar, och om barnet är precis på gränsen av den vikt som rekommenderas kanske de är för små eller stora. Pröva med en annan storlek och se om det fungerar bättre.

Hur får man blöjan att sitta bra?

Alla barn är unika, och en sorts blöja sitter bättre på dem än andra. Prova ett annat märke om du har problem med läckage, det kan vara allt som behövs.

6. Finns det nattblöjor?

Det finns blöjor som är gjorda för att använda på natten. Dock upplever många föräldrar att det fungerar lika bra med vanliga blöjor. Om barnet sover hela natten kan det vara en idé att skaffa lite större blöjor och använda dem på natten. Då är det mindre risk att de blir fulla och läcker.

7. Vilken blöja är bäst på natten?

Många tycker att Pampers Nappy Pants är bra att sätta på under natten. Annars är det ofta bra att använda en storlek större än du gör på dagtid. För det mesta är inte blöjor typ Up and Go så bra att ha på sig när barnet sover, de är ju tänkta för småknattar som går omkring.

8. Varför läcker blöjan på natten?

Det kan bero på att du använder fel sorts blöja. Dra på- blöjor, till exempel, har en tendens att läcka nattetid. De är helt enkelt inte gjorda för den sortens situation. Eller så är blöjan för liten, det brukar ju samlas mer kiss på natten när barnet sover lite längre. Försök med en större storlek, eventuellt håll dem på plats med en lagom tajt trosa eller kalsong.

9. När ska man sluta med blöja på natten?

Det är väldigt vanligt att barn som är torra dagtid behöver ha en blöja på sig när de sover. Många svenska barn använder blöja tills de är fyra år, men runt två kan en del börja vara redo för att sluta med blöja.

Om blöjan är torr varje morgon kan du försöka låta barnet sova utan blöja. Det är också viktigt att lägga allting till rätta, som att inte låta dem dricka allt för mycket innan de går och lägger sig. Se till att de kissar precis innan de går och lägger sig. Ibland kan du behöva lyfta upp dem från sängen under natten så de kan kissa, ifall de inte klarar att hålla sig torra ända fram till morgonen.

10. Varför får mitt barn utslag av blöjan?

Det är inte ovanligt att ett litet barn får utslag eller rodnad av blöjan. För det mesta är det för att det blir varmt och fuktigt där inne när de kissar eller bajsar. En del barn är känsliga och får utslag snabbt, men annars kan det vara att du låter blöjan sitta kvar lite för länge.

Ibland kan det vara själva blöjan som är problemet. Det vill säga den är inte gjord av tillräckligt god kvalitet för att leda bort kisset från stjärten. Eller så innehåller den ämnen som barnets hud reagerar på.

Det är bra att låta stjärten få lufta lite när du byter blöja. På sommaren kanske du kan låta barnet vara utan blöja vissa stunder, när det precis har kissat och du inte förväntar dig att något händer på ett litet tag. Använd också puder eller krämer som är avsedda för små barnstjärtar. De lägger sig som ett skyddande lager mellan blöjan och huden.

Varför får barnet utslag av blöjan?
Biologiskt nedbrytbara våtservetter HÄR / Ekologisk blöjkräm med ringblomma HÄR / Ekologiskt babypuder HÄR

11. Vad är det för små gelékulor inne i blöjorna?

Ibland går en blöja sönder och det läcker ut små kulor. De är till för att suga upp kiss och avföring, och är inte direkt farliga även om det är lite olustigt. Om dina blöjor inte håller måttet kan du ringa och klaga. Vanligtvis vill tillverkarna veta vilket nummer paketet har och det är inte ovanligt att de ersätter dig med nya blöjor.

12. Är alla mönster och färger på blöjorna säkra för små bebisar?

Det är inga farliga ämnen i de färger som används för att dekorera blöjorna. Samma ämnen används även i kontaktlinser och livsmedelsförpackningar.

13. Hur vet man när det är dags att byta blöja?

Det finns en del tips för att du relativt snabbt ska förstå om bebisen behöver en torr blöja. Till exempel om den verkar tung och hänger ner, då kan den vara full med kiss. Ett alternativ är att sticka ner ett finger och känna efter om blöjan är torr eller inte. Många barn blir också lite irriterade när de har gjort i blöjan, så om bebisen gnäller är det en av de första sakerna du bör kontrollera.

Läs även: Vilken är den bästa blöjhinken 2022? Tommee Tippee VS. Korbell VS. Ubbi

14. Har blöjor ett Bäst-före-datum?

Generellt säger man att blöjor bör användas inom tre år från produktionsdatumet. Därför står ofta bara året när de har tillverkats på paketet. För det mesta kan du använda dem även efter tre år. Tillverkarna vill dock inte ge någon garanti för att de ska fungera korrekt. Kontrollera resåren och uppsugningsförmågan om blöjorna blivit ”gamla”.

15. Kan jag byta blöja var som helst?

Du måste inte byta blöja bara på skötbordet, även om det ofta är enklare och mer skonsamt för ryggen. Däremot är det viktigt att hålla blöjbytet långt från mat eller ställen där man tillagar livsmedel. Det är lätt för bakterier att sprida sig, även om du är försiktig när du byter blöjor. För många är det en självklarhet men det varnas även för att ta upp bebisen från bilbarnstolen och byta blöja medan ni är ute och kör.

You may also like

Leave a Comment