fbpx

Tips 2 års present till tvååring – bra köp i olika prisklasser

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Vankas det födelsedagsfest för en liten person i din närhet? Då vill man såklart ta med en present! En tvååring är inte superkräsen när det kommer till leksaker – men det kan vara kul att ge något som passar just en 2 åring.

Detta inlägg är skrivet i samarbete med babyland.se som har massor av bra födelsedagspresenter till tvååringen.

Födelsedag 2 år

Att fylla två är förmodligen inte något som varken du eller jag minns, men trots det så händer det många spännande saker i livet när man är två. Särskilt händer det mycket spännande saker i barnets utveckling.

Födelsedag 2 år present tips
I det här inlägget får du inspiration att köpa tvåårspresent.

Vad kan en tvååring? Jo, en tvååring kan en hel del. Tvååringar brukar ofta vara väldigt aktiva. Från att de har börjat ta sina första steg till att de springer omkring överallt tar inte många månader. Tvååringar både springer, hoppar och klättrar mer än gärna. Dock kan finmotoriken och balansen fortfarande vara under uppbyggnad.

Förutom det aktiva så börjar tvååringar prata mer och mer. De börjar kunna sätta ihop små meningar och lägger mer vikt vid olika ord.

Min och din börjar få en innebörd, och nu kan barnet helt plötsligt börja fantisera ihop saker. Att låtsas och leka med fantasin är kul.

Samtidigt som allt detta rör sig i huvudet på tvååringen så kan det ge upphov till konflikter. Barnet blir mer självbestämmande och vill gärna göra saker själv. Dessutom börjar barnet nu härma de vuxna runt omkring sig mer och mer.

Önskelista 2-åring

Vad önskar sig då en tvååring? Jo allt som kan hjälpa dem att utvecklas i sin egna värld och i sin egna takt.

Aktiva leksaker, bollar, spel och andra leksaker som man kan aktiveras med uppskattas. Men även lugnare saker så som böcker är viktigt. Böcker spelar en stor roll i att utveckla barns ordförråd – något som de även tycker är kul i denna ålder!

Även “vuxenhärmande” leksaker så som köksprylar och små städapparater är spännande.

Behöver du tips på saker man kan köpa till en tvååring i present så har jag här sammanställt en lista med massor av förslag! Perfekt till ditt barn eller som present till någon annans barn!

Present till 2 årig pojke – att tänka på

Present till 2 årig pojke present till tvåårig kille

Alla barn gillar att leka med leksaker, oavsett hur de ser ut och vad de kan göra. Genus är en social konstruktion som vuxenvärlden har hittat på, och barn bryr sig ofta inte så mycket om kön – i alla fall inte i tvåårs ålder.

Med det sagt ska du lyssna på vad barnet själv uttrycker för vilja. Vill barnet inte ha en docka, så ska är det dumt att vi som vuxna ska tvinga på en pojke det. Samtidigt ska vi inte förvänta oss att alla pojkar gillar att leka med bilar.

Present till 2 årig flicka – att tänka på

Present till tvåårig flicka 2 årig tjej present

Det är lätt att hänga upp sig på kön när man ska köpa present till en tvååring, men faktum är det att barn i den åldern gärna utforskar allt. Det är därför viktigt att inte låsa in barn i en könsstereotyp. Jag själv älskade exempelvis att leka med bilar men lekte aldrig med dockor.

Det du ska tänka på är att leksaken kommer till användning och att det finns plats för den. Ha barnet i fokus men ta även hänsyn till hur familjen bor osv. Köp inte en jätteleksak om familjen bor trångt.

Present till tvååring

Här kommer ett gäng tips på leksaker och andra saker som kan vara bra presenter till en tvååring.

Lego duplo

Tvååringar bygger gärna saker (och river även gärna ner det de har byggt). Vanligt lego är fortfarande för pillrigt och farligt för en tvååring, men lego duplo brukar de flesta barn tycka är kul!

1. Lego duplo klossar HÄR / 2. Lego duplo tåg HÄR / 3. Lego duplo fordon HÄR / 4. Lego duplo tågbana HÄR / 5. Elsa och Olofs teparty duplo HÄR

 1. Duplo kloss kit. Istället för att köpa små set kan man köpa en hel låda full med klossar i olika färger och former. Med dessa kan barnet verkligen bygga fritt och utforska sin fantasi. Det finns många olika kit att köpa.
 2. Duplo musse pigg. Musse och hans vänner är populära bland barn i alla åldrar – särskilt barn i Duplo åldern! Kanske kan en bra present bli ett Duplokit tillsammans med en bok om musse?
 3. Traktorer och bilar Lego Duplo. Traktorer och bilar gillar många barn att leka med. Dessa går att leka med var för sig eller tillsammans med annat Duplo-Lego.
 4. Lego Duplo Tåg. Istället för den klassiska Brio-tågbanan kan man testa en tågbana från Duplo. Det finns flera tåg och olika bandelar att köpa till barnet som gillar att bygga med räls och vagn.
 5. Frost Lego. Många olika Disneysagor finns i Duplo utförande. Kanske känner du en tvååring som älskar att sjunga “Let It Go”, då passar detta Lego set perfekt. Elsa och Olof fikar tillsammans med fina Duplo-bitar.

Böcker present tvååring

Böcker är alltid en bra present till en tvååring. Även om hen inte kan läsa själv så kan en vuxen läsa historian och barnet lär sig ändå massor av nya ord. Böcker är också bra för fantasin.

Kråkan säger akta HÄR / Alfons sover HÄR / Vad gör Pippi? HÄR / Greta Gris på semester HÄR / Max boll HÄR / Äntligen godnatt HÄR

 1. Mamma mu och kråkan säger AKTA! Mamma mu är en älskad figur som barnet säkert kommer känna igen. Idag lär sig hon och kråkan ordet akta, vilket även kan vara bra för en tvååring att lära sig.
 2. Alfons sover. Denna typ av bok som handlar om en välkänd figur som gör något som barnet också brukar göra kan underlätta vardagen. Kanske vill barnet göra som Alfons istället för att tjurigt sitta vaken.
 3. Vad gör Pippi? Astrid Lindgrens fina Pippihistoria finns här i enklare utförande för de minsta. Pippi är en bra förebild både för barn och vuxna!
 4. Greta Gris på semester. Om barnet snart ska åka på sin första semester kan denna bok bli en bra present. Barnet får en chans att bekanta sig med det som komma skall.
 5. Max boll. Barbro Lindgrens vackra Max-böcker är bra för både ordförståelse och som lagom saga innan sängdags.
 6. Äntligen Godnatt. Äntligen godnatt är en bok i en serie med flera “Äntligen…” böcker. Kanske tycker barnet redan om en bok i serien – då är det kul att ge bort fler!

Present tvååring rita och måla

Känner du en tvååring som gärna sitter med kritor och målarfärg så kanske något kreativt kan bli en bra present.

1. Filtpennor 6-pack HÄR / 2. Fingerfärg HÄR / 3. Sense kritor HÄR / 4. Målarbok giraff HÄR / 5. Målarbok Babblarna HÄR / 6. Bamse målarbok HÄR

 1. Filtpenna för barn. När barn just börjar rita och måla så är det lätt hänt att det målas även utanför papperet, då är dessa pennor perfekta då de går att tvätta bort!
 2. Fingerfärg. När man är två år så är det inte alltid man är intresserad av att lära sig hålla i en pensel. Det är minst lika kul att måla med fingrarna!
 3. Kritor. Klassiska kritor är aldrig fel och de flesta barn gillar att rita med dem. Hyfsat lätt att tvätta bort dessutom!
 4. Blankt block med papper. Den som vill rita måste ha något att rita på – så varför inte ge bort lite ritpapper?
 5. Babblarna målarbok. Babblarna uppskattar många tvååringar, tänkt då så kul att kunna måla figurerna i en målarbok!
 6. Bamse målarbok. Denna målarbok är anpassad för de minsta konstnärerna. Den har breda linjer och stora tydliga bilder som är lätta att fylla i med krita eller färg.

Bästa leksaken till tvååring

Det finns många olika leksaker som passar bra som present till en 2 åring. En typ av leksak som är särskilt populär i den åldern är den leksak som härmar det vuxna gör. Så – köksleksaker och städapparater är nog roligast att få i present just vid den andra födelsedagen!

1. Glasslåda retro HÄR / 2. Matleksaker HÄR / 3. Städkit barn HÄR / 4. Verktyg för barn HÄR

 1. Glass set i trä. Tänk vad härligt att få bli bjuden på glass av en tvååring – utan allt kladd! Dessa fina glassar i trä har en söt retrodesign och kommer kunna användas i många olika sorters lek.
 2. Matkorg med leksaksmat. Leksaksmat tycker de flesta barn är roligt att leka med. Maten föreställer sånt som vi äter i vardagen och till den kommer fina förvaringskorgar.
 3. Städset barn. En sop och en skyffel kan låta som en tråkig present – men inte för en tvååring! Istället för att gå och låna föräldrarnas städredskap så kan barnet ha egna. Kanske kan det också bli en lektion i att städa upp efter sig.
 4. Verktyg för barn. Dessa söta verktyg är varken vassa eller farliga. Med dessa kan barnet själv bygga och laga saker, utan att riskera att skada sig. Kanske ska det renoveras i barnets boende? Då är verktygen en perfekt present!

Populära leksaker 2 år

Det finns vissa leksaker som aldrig riktigt går ur tiden för de är så populära – också finns det nykomlingar som blir populära bland alla barn i vissa åldersgrupper. Här är några av de populäraste leksakerna bland tvååringar nu.

1. Käpphästar HÄR / 2. Kissdocka HÄR / 3. Instrument för barn set HÄR / 4. Magnetpussel HÄR

 1. Käpphästar. När man precis börjat bli stabil på benen är det klart att man vill ha en liten utmaning – så varför inte en käpphäst? En käpphäst är rolig att leka med för barn i alla åldrar, vänta bara tills de börjar bygga hopp och banor att rida igenom.
 2. Docka som dricker och kissar. Dockor har alltid varit populära, särskilt dessa som man kan byta blöja på. Antingen kan barnet leka med dockan med blöja eller potta.
 3. Musikinstrument. Allt som låter är kul när man är liten! Varför inte satsa på musikinstrument och i tid börja utforska musikens värld. Dessa instrument är i trä och låter lite behagligare än motsvarande i plast och metall – för föräldrarnas skull.
 4. Magnetiska figurer. Vanliga pussel i all ära – men figurpussel är också kul! Här kan barnet sätta ihop en över och en underdel för att skapa en helt egen liten figur. Kul och bra för fantasin.

Bilar leksaker tvååring

Bilar finns i många olika former och uppskattas av nästan alla barn. De kan vara stora och de kan vara små, och det finns massa roliga saker att göra med dem!

1 Parkeringshus barn HÄR / 2. Klassiska bilar HÄR / 3. Safarijeep HÄR / 4. Hundpatrullen fordon HÄR

 1. Brio parkeringshus. Om barnet du ska köpa present till redan har många bilar så kanske ett parkeringshus är en bra present. I parkeringshuset kan man både leka med bilarna och parkera dem. Detta är från Brio och är riktigt fint!
 2. Retro-bilar. Lite finare bilar är också en bra present. Kanske har någon i barnets omgivning en äldre bil, köp då en replika i leksaksvariant – det brukar barn tycka är kul!
 3. Safaribil. En bil behöver inte bara ha fyra hjul – den kan även ha fyra djur! Så som denna safaribil där man kan skjutsa omkring några vilda djur.
 4. Paw Patrol bil. Barn gillar att känna igen sånt de sett på TV. Paw patrol är en populär serie för barn, och deras fordon finns i leksaksvariant.

Uteleksaker 2 år

Nog om inneleksaker – nu vill vi gå ut! Det finns mängder av roliga leksaker man kan leka med ute, oavsett om man bor i hus eller lägenhet. Fina uteleksaker är en bra present för att uppmuntra ute-lek.

1. Hink och spade set HÄR / 2. Såpbubblor HÄR / 3. Mumin sandformar HÄR / 4. Stiga fotboll HÄR

 1. Hink, spade och sandform. Att leka i sand är kul för alla – såväl vuxen som barn. En bra present under sommaren är sandleksaker! En hink och en spade kan man göra mycket med. Just dessa är gjorda i sockerrörsplast och tillverkas på Åland!
 2. Såpbubblor. Såpbubblor är en riktigt rolig och prisvärd present till barn. De kan hålla ett barn sysselsatt länge och är en förbrukningsvara. Just denna variant är lättare att använda för barnet än traditionella såpbubblor. Man klämmer bara på djurets kropp för att såpbubblorna ska blåsas.
 3. Sandformer mumin. Sandformer kan man aldrig få för många av! Dessa är i formerna efter populära muminkaraktärer – kul!
 4. Fotboll. Att sparka boll är riktigt kul och något som hela familjen gillar. En bra fotboll är alltid en bra present!

You may also like

Leave a Comment