Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
När du hör ordet åderbråck kanske du tänker på gamla kvinnor där ådrorna syns på deras ben. Men det är faktiskt ett problem som drabbar kvinnor i alla åldrar, och speciellt under en graviditet. Du kan göra en del för att förhindra att de uppstår, men även hjälpa dig själv bli av med dem. I det här inlägget går jag igenom vad du kan göra åt dina ytliga blodkärl.
Ytliga blodkärl gravid
Faktum är att nästan hälften av alla kvinnor märker av ytliga blodkärl när de är gravida, de så kallade ådernäten. Det är ännu vanligare under de följande graviditeterna. När du blir med barn så ökar blodvolymen i ditt system. Samtidigt så drar kroppen ner på blodflöde till bäckenet, det som vanligtvis kommer från benen. Resultatet är då ofta ytliga blodkärl eller åderbråck.
Samtidigt så jobbar dina hormoner för högtryck, och de brukar reglera den ökade blodvolymen genom att öka venernas kapacitet. Men det är mycket annat som kan trycka på dem. Du går upp i vikt och livmodern blir större, vilket i sin tur ger större tryck på venerna. Plus att det kan vara ärftligt, du kan ha en benägenhet till åderbråck som gör det lättare för dem att uppstå.
- Ökad blodvolym
- Hormoner
- Går upp i vikt
- Ärftliga orsaker
Men det betyder inte att du bara måste acceptera det hela, utan det är viktigt att lära sig mer om hur du kan förebygga de här ådernäten så mycket som möjligt. Lite grand kanske det hjälper att veta att det här är en väldigt vanlig situation som drabbar många kvinnor.
Åderbråck gravid propp
Propp, eller trombos som det också kallas, uppstår när blodet koagulerar inne i venen. För det mesta sker det om blodflödet går långsammare, men kan också bero på skador på blodkärlsväggen. En propp kan flytta på sig. Men det är ovanligt att det blir några större komplikationer, speciellt om du får en propp i benen.
Åderbråck gör att blodet flyter långsammare, det hindrar dess naturliga väg. Så det är viktigt att vara uppmärksam med vad som händer i dina ben.
En propp kan behandlas om den upptäcks tidigt, så var inte rädd för att säga ifrån om du känner att benen är tunga eller svullna. Det är vanligt under graviditeten, men måste ändå kollas upp.
Åderbråck efter graviditet
Det tar tid för kroppen att bli sig lik igen efter en graviditet. Så om du haft åderbråck när du väntade barn kanske du får ha lite tålamod. De brukar gå bort av sig själva efter förlossningen, men du kan göra en del för att skynda på processen. Mycket beror också på om du gått upp mycket i vikt under graviditeten eller haft några komplikationer.
Åderbråck gravid ljumsken
Benen är det vanligaste stället för åderbråck när du väntar barn. Men det är möjligt att få dem på andra ställen också, inklusive ljumskarna.
Det är ju en ganska känslig del av din kropp och många kvinnor tycker det känns obehagligt. Men det är samma sak här som med benen, det är något som går över efter förlossningen. Var alltid noga med att följa upp om du har ont eller det verkar svullet.
Åderbråck gravid underlivet
Alla har inte samma upplevelse med åderbråck i underlivet men ofta är det inte så roligt. Du kanske har en brännande känsla eller så kliar det. Ibland kan det rentav göra ont. Om du har några av de här symptomen bör du söka vård, för åderbråcken kan sprida sig ner i benen.
Många kvinnor blir psykiskt påverkade av åderbråck i underlivet. Det gör ibland ont när du har samlag och den estetiska aspekten kan kännas jobbig. Se därför till att få det undersökt.
Gör också vad du kan för att det inte ska uppstå, för det finns en del riktlinjer som är enkla att följa.
Åderbråck i underlivet gravid symptom
Alla är olika men bland de vanligare symptom på åderbråck i underlivet är klåda och sveda. Det är ju ett så pass känsligt parti och lite hoptryckt där nere. När du har åderbråck i underlivet kanske du upplever något av det följande:
- Klåda
- En känsla av att det bränner eller svider
- Smärta
- Du ser nya blodkärl som bildas, så kallad vaskularisering
- Venerna i benen kan bli inflammerade, allting är sammankopplat i kroppen
- Små klumpar som sticker ut, det är bråcken
- Svullnad
Åderbråck i underlivet gravid sjukskrivning
Alla som varit gravida vet att det inte alltid är så lätt att få en sjukskrivning. Men även om det är normalt att bli gravid och föda barn så betyder ju inte det att problemen inte finns där. Om du lider av åderbråck i underlivet så kan du bli sjukskriven.
En del kanske beror på var och hur mycket du jobbar. Har du ett tyngre jobb kan du få 100% sjukskrivning, annars kanske du får jobba deltid. Men det viktigaste är ändå hur pass allvarliga dina bråck är. En del beskriver att underlivet blir svullet och smärtsamt, speciellt fram emot eftermiddagen när de varit i farten en del.
Det kan vara jobbigt när alla säger att det är så vanligt och att vara gravid är inte en sjukdom. Men ge inte upp, för även om det inte är en sjukdom så har du en nedsatt förmåga att fungera.
Inflammation i åderbråck
Som om det inte var nog att ha åderbråck så kan du även få inflammation i dem. På fackspråk kallas det för varicoflebit. Egentligen är det väggarna i venen som blir inflammerade, och det kan också ske i vävnaderna runt omkring.
När du har åderbråck så flyter blodet långsammare, det är ju en del av problemet. Detta ökar risken för att venen blir inflammerad. Om du sitter still mycket eller har för hårt åtsittande kläder kan det bli värre. Andra orsaker till inflammation kan vara en skada på venväggen, kanske genom ett nålstick eller insektsbett.
Så om du har åderbråck är det viktigt att inte ta dem för givet. En inflammation är aldrig bra att ha, och du bör söka hjälp. Det är inte alltid så lätt att veta själv, eftersom det påminner så mycket om andra obehag du har under graviditeten.
Vanliga symtom på inflammation i åderbråck är:
- Svullnad
- Rodnad
- En känsla av att det trycker
- Smärta
- Det känns varmt
- Venerna verkar hårda
Värkande åderbråck
Hur vanligt det än är så ska det inte göra ont med åderbråck. Om de värker bör du söka vård, låt läkarna få avgöra om det är allvarligt eller inte. Det är inte läge att bita ihop tänderna när du väntar barn, i alla fall inte förrän du är säker på vad det handlar om.
Se även på färgen runt åderbråcken. Om huden blir mörkare eller det kliar bör du också kontakta doktorn. Samt om du får ett sår utan att ha slagit i. Kanske inte så vanligt när det handlar om åderbråck hos gravida, men ändå.
Förebygga åderbråck gravid
Det här är egentligen den stora frågan. Vad kan jag göra själv för att inte få åderbråck? För hur mycket hormonerna än härjar kan du kämpa mot dem med några små tips.
- Ändra ställning ofta, gärna flera gånger i timmen. Det är inte bra vare sig att stå eller gå för mycket, men inte heller att sitta still. Variation är nyckeln, för då ökar du också blodcirkulationen.
- Sitt inte med benen i kors. Det kanske inte är någon större fråga i slutet av graviditeten, men i början är det lätt att fortsätta med gamla vanor. Men det trycker på venerna, speciellt i knävecken.
- Lägg upp benen lite högre. Problemet är främst med blodet som går från benen och uppåt. Så försök lägga upp benen några gånger om dagen. De ska vara högre än hjärtat för att det ska fungera.
- Byt ut dina högklackade skor till något mer fotriktigt. Hur tråkigt det än låter så är högklackade skor något som kan ge dig åderbråck. Det är som att koppla bort en viktig muskel, nämligen ven-pumpen.
- Motionera varje dag. Promenader är ett bra sätt att förebygga åderbråck på. Så vida du inte är ännu mer aktiv från förr. Beroende på hur du mår under graviditeten ska du försöka få in så mycket motion och rörelse som möjligt. Det är bra för mycket.
- Kompressionsstrumpor, de så kallade stödstrumporna, är ett måste för många gravida kvinnor. Ta på dig dem direkt på morgonen då benen är som minst svullna och ha dem sedan på hela dagen. De minskar trycket på benen och liksom masserar fram ett bättre blodflöde.
- Drick mycket vatten och ät en sund, fiberrik kost. Hemorrojder är en form av åderbråck och kan vara väldigt smärtsamma. Så gör vad du kan för att hålla magen i gång. Även motion är bra för det.
- Sov på den vänstra sidan. Det här är speciellt viktigt i slutet av graviditeten när magen är riktigt stor. Bäckenet blir lätt påverkat av den tunga livmodern, med barnet. Men om du sover på vänstra sidan så minskar det trycket.
Kan man få bort åderbråck själv?
Det är enklare att förebygga än att bota. Åderbråcken brukar försvinna av sig själva efter förlossningen. Vad du själv kan göra är att hjälpa din kropp fungera så bra som möjligt genom att följa tipsen här ovan. Det handlar om att stödja blodcirkulationen på olika sätt och vis. En av de viktigaste sakerna du kan göra är att hålla dig aktiv.
Stödstrumpor åderbråck gravid
Många gravida kvinnor bara älskar sina stödstrumpor. De hjälper dem genom långa dagar när benen annars blir så svullna att det är svårt att stå. Stödstrumpor trycker ihop venerna så att de fungerar bättre. Blodet cirkulerar lättare och du slipper ofta åderbråck, eller de blir mindre uttalade i alla fall.

Tänk på hur skönt det är när din partner masserar benen eller ryggen på dig när du väntar barn. Kompressionsstrumporna fungerar lite på samma sätt. De sätter fart på blodcirkulationen med en lätt massage eller tryck.
Åderbråck salva
Det finns krämer som hjälper mot flebit, men de flesta är inte tänkta för vanliga åderbråck. Däremot finns det en del naturliga salvor som sägs fungera ungefär som en stödstrumpa. Det vill säga att de ökar blodflödet genom venerna. De vanligaste är baserade på hästkastanj och helt naturliga.

Du bör alltid kontrollera med din läkare innan du prövar på något nytt när du är gravid, men de sägs vara säkra.
Åderbråck gravid försvinner när?
Efter förlossningen är de flesta väldigt sugna på att få tillbaka sin normala kropp. Många blir besvikna när det tar så lång tid. Och inte allting försvinner helt och hållet. Vanligtvis så brukar åderbråcken gå bort efter inom några månader. Du kan hjälpa dem på traven genom att följa tipsen i denna artikel.
Växla ställning flera gånger i timmen. Sitt inte med benen i kors och försök lägga upp benen högt någon gång då och då. Sluta röka (det hoppas jag att du verkligen inte gör under graviditeten) och ät inte allt för mycket salt.
Efter förlossningen kanske du kan försöka hålla vikten under kontroll, övervikt är aldrig bra för åderbråck. Drick mycket vatten och välj livsmedel som innehåller kalium. Det är vätskedrivande och kan hjälpa dig bli av med åderbråcken.
Åderbråck kriterier operation
Vanligtvis så rekommenderar man inte en operation under graviditeten. Dels för riskerna som är involverade med ett ingrepp. Men också för att åderbråcken ofta försvinner av sig själva efteråt.
Skulle du behöva en operation efter graviditeten så finns det olika alternativ:
- Skumbehandling. Här sprutar man in ett läkemedel i venen så att den stängs igen. Då börjar blodet flyta genom andra vener vid sidan av, och åderbråcket försvinner.
- Laserbehandling. Man går in med en kateter med laser direkt i venen och drar sedan sakta ut den. Då stängs venen och åderbråcket försvinner.
- Virknålsmetoden. Med den här metoden drar man ut själva venen genom ett litet snitt i huden. Den används ofta i kombination med laser.
Gravid med åderbråck
Det är alltså väldigt vanligt med åderbråck när du väntar barn. De flesta lider inte av dem, även om det kan ske. Du kan göra mycket själv för att förebygga eller lindra uppkomsten av åderbråck. Några månader efter förlossningen försvinner de normalt av sig själva. Om de förblir synliga finns det flera alternativ till operation som inte är så allvarliga.