fbpx

Ägglossning – så känner du igen det (tecken & symptom)

by Sofia
Ägglossning tecken

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

För många kvinnor är det viktigt att veta när de har ägglossning. Det kan finnas flera anledningar till att du vill ha kontroll över det. Dels för att planera ditt liv, för att veta när du kommer att få mensen. Men det är speciellt viktigt för de som försöker bli med barn, alternativt inte vill bli gravida.

Vad är ägglossning?

Alla flickor föds med en uppsättning ägg som ligger inne på äggstockarna. Varje månad mognar ett ägg och släpps lös från äggstockarna. Det hamnar då i äggledaren, där ägget eventuellt träffar på en spermie. Spermierna kan ligga och vänta på ägget i äggledaren hela fem dagar, för en större chans att ägget ska bli befruktat.

När har man ägglossning?

Räkna ut ägglossning

Alla kvinnor är unika, men en menscykel är vanligtvis runt 28 dagar. Det innebär att ägglossningen sker mellan 12 och 16 dagar efter mensens första dag. Ju mer regelbunden du är med dina menstruationer desto lättare är det att veta när ägglossningen kommer att ske.

Hur länge har man ägglossning?

Ägglossning låter som en lång och komplicerad procedur. Men egentligen tar det inte mycket mer än ett dygn från när ägget lämnar äggstockarna och hamnar i äggledaren. Det kanske är därför som spermierna i stället kan överleva flera dagar i äggledaren. De får vänta på ägget och inte tvärtom. Ifall ägget inte blir befruktat stöts det bort och kommer ut med mensen.

Hur känns ägglossning?

Många kvinnor känner faktiskt av när ägget lossnar från äggstockarna. Det kan hugga till i magen, eller så känns det bara obehagligt. En del får ganska ont men de flesta märker bara att något händer.

Det är även vanligt att kroppstemperaturen ökar. Du kan bland annat se det om du kontrollerar din temperatur i tiden före beräknad ägglossning.

Ägglossning symptom och tecken

Ägglossning symptom och tecken
Huvudvärk och migrän är vanliga tecken på ägglossning för mig. (Bild: Canva)

En del kvinnor vet precis när de har ägglossning, medan andra är helt omedvetna om det.

Om du försöker bli gravid kanske du är extra uppmärksam, och märker därför förändringarna i kroppen. Men bland de vanligaste symptomen kan nämnas illamående och smärta. Det gör kanske inte så väldigt ont men för en del kan det vara ganska skarpt. Det kan kännas i magen eller nere i slidan. Eventuellt hänger det ihop med att ägget faktiskt lossnar från äggstockarna och att det blir en liten blödning då.

Andra märker en skillnad i huden. De har lättare för att få acne runt tiden för ägglossning. Speciellt om du inte vanligtvis har så många finnar kan det helt klart vara ett tecken. Det beror på hormonförändringarna som sker i kroppen vid ägglossning.

Flytningar är något annat som är vanligt runt den här dagen. De flesta har ju flytningar ofta, men runt ägglossningen är de något annorlunda. Mer genomskinliga och slemmig. Deras funktion är att hjälpa spermierna komma fram till äggledaren så att en befruktning kan ske.

Ett lite mindre trevligt symptom är att du blir mer irriterad än vanligt. Ägget kan bara lossna om hormonerna är tillräckligt höga. Och alla vet hur hormoner kan påverka humöret. Då är det många som tycker det är bättre att känna av ägglossningen genom att de blir kåtare just då. Speciellt när du försöker bli gravid.

Jag har ofta haft problem med migrän under ägglossningen. Jag lider av ögonmigrän, även kallad migrän med aura. Denna typ av migränform är vanligast hos kvinnor. Vad jag förstått beror det på hormonförändringarna i kroppen.

Vanliga tecken på ägglossning:

  • Illamående
  • Ont/smärta
  • Migrän
  • Finnar (acne)
  • Irritation
  • Flytningar
  • Mensvärk
  • Kåthet

Räkna ut ägglossning

Det är bra att känna igen tecknen på när det är dags så du inte blir orolig. Men ibland räcker det inte med att vara medveten om det just då. Vad kan du göra för att veta i förväg när din ägglossning kommer att ske? När du vill bli gravid kan det vara viktigt att veta, så du kan ha samlag några dagar före och även efter ägglossningen. Det är då du har som störst chans att bli med barn.

Rekommenderat: 37 tips för att bli gravid snabbt

Om du har regelbundna menstruationer är det enklare att räkna ut din ägglossning. Det finns speciella kalendrar som du kan använda. De är programmerade med en algoritm som använder sig av sista mensens första datum samt hur långa cyklar du normalt har. Baserat på det kan du veta när du får ägglossning nästa gång.

Ett annat sätt är att mäta mängderna av hormonet LH. Mellan ett till tre dygn innan ägglossningen sker utsöndras det här hormonet i kroppen. Du kan mäta dess nivåer med ett enkelt urintest. När det är tillräckligt mycket hormon kommer äggstockarna att ge ifrån sig ett ägg.

Temperatur vid ägglossning

Temperatur vid ägglossning
Genom att mäta din temperatur under menscykeln kan du hålla koll på din ägglossning.

Alla kvinnor märker inte av det, men din temperatur höjs en aning när det är dags för ägglossning. För en del är det så mycket som en halv grad. Men om du vill vara säker är det bra att kontrollera din temperatur varje dag. Då märker du när den höjs, eftersom alla har sin egen normala kroppstemperatur. När menstruationen kommer sänks temperaturen igen och det hela börjar om från början.

Blödning vid ägglossning (mellanblödning)

Det är inte alls ovanligt att ha en liten blödning i samband med ägglossningen. Den kallas för mellanblödning och är ofta rödbrun i färgen. Eller så är det något större flytningar som är blandade med blod. Det är helt normalt och inget att oroa sig för. Om du har konstiga blödningar som inte är relaterade till ägglossning eller mens är det läge att gå till doktorn. Lär känna din kropp så du känner igen de olika skedena.

Mens utan ägglossning

Det går att ha mens utan att det varit någon ägglossning. Faktum är att kvinnor redan i 40-års åldern har färre ägglossningar än tidigare. Det kallas för anovulation, och är vanligast bland äldre och yngre kvinnor. Många flickor får mens när de inte ens har kommit in i puberteten och då är det vanligt att det inte sker någon ägglossning. Men även efteråt, innan de blivit helt vuxna, brukar cirka hälften av deras menstruationer vara utan ägg.

Ägglossning direkt efter mens

Det är inte alla kvinnor som har en regelbunden menscykel. Eller så ha de ganska långa menstruationer. Så det kan i vissa fall hända att du får ägglossning ganska snart efter mensen. Om du inte vill bli gravid ska du alltså vara lite försiktig. För spermierna kan stanna kvar flera dagar inne i äggledaren. Skulle du då få ägglossning så är det möjligt att det befruktas.

Jag fick ägglossning direkt efter mens i samband med att mensen kom igång efter att jag slutade amma (läs mer om mens efter förlossning).

Utebliven ägglossning

Anovulation innebär att det inte blir någon ägglossning. Det är inte ovanligt hos unga flickor eller kvinnor över 40. Men det kan också ha andra orsaker om det händer när du är i den så kallade fertila åldern. Ägget lossnar bara om det är tillräckligt med hormoner i kroppen. Dessa bildas av signaler från hypofysen i hjärnan. Men det finns en del saker som kan påverka de här signalerna.

Sköldkörtelsproblem är något som kan påverka ägglossningen. Det kan göra så att det inte tillverkas tillräckligt av det hormon som behövs för att ägget ska lämna äggstockarna.

I vissa fall kan övervikt också vara ett problem. Så om du vill bli gravid är det bäst att försöka gå ner i vikt. Vilket ändå är bäst när du förbereder dig för en graviditet.

Det kan också kan vara något fel på äggstockarna, men det är inte alls särskilt vanligt.

Får man mens om man inte har ägglossning?

Ja, mensen kan komma även om du inte har ägglossning. Det är faktiskt ganska vanligt i vissa åldersgrupper att det inte sker någon ägglossning. Men alla de kvinnorna har regelbundna menstruationer. Så det ena utesluter inte det andra.

Tidig ägglossning

Även kvinnor som har relativt regelbundna menscyklar kan ibland få tidig ägglossning. Det kan bero på flera olika saker. Bland annat kan stress påverka din kropp och dess hormoner. Stress kan göra att ägglossningen kommer antingen tidigare eller senare. Men även förorsaka en så kallad anovulation, det vill säga att inget ägg alls lossnar.

Efter en graviditet och när du ammar kan det också hända att du får tidig ägglossning (eller sen). Likaså om du använder ett hormonellt preventivmedel. För det är ju hormonerna som får ägget att lossna från äggstockarna. Därför är alla de faktorer som kan påverka dina hormoner något att tänka på.

Bli gravid ägglossning

Bli gravid ägglossning
Att ha koll på ägglossningen är viktigt om du vill bli gravid – eller vill undvika att bli det.

En av de största anledningarna till att kvinnor vill hålla reda på sin ägglossning är att det är då du har störst möjlighet att bli gravid. Genom att ha samlag några dagar före och efter ägglossningen är det enklare att ägget blir befruktat. Du behöver alltså inte pricka in exakt den dagen för att lyckas.

Det kan leda till stress om du känner att du måste ha samlag på en speciell dag. Därför är det bra att komma ihåg att spermierna lever ganska länge inne i äggledaren. Om ni därför har regelbundet samlag kommer du troligtvis att pricka in ägglossningen.

Samma sak gäller för de som inte vill bli med barn, utan använder sig av säkra perioder som ett preventivmedel. Fem dagar före ägglossningen bör du sluta ha samlag, för så länge kan spermierna överleva. Vänta sedan ett dygn efter ägglossningen, sedan kommer ägget att stötas ut.

Varför blir jag inte gravid trots ägglossning?

Det är väldigt jobbigt när du vill få barn men inte blir gravid. Du gör allt du kan för att må bra och prickar alltid in de rätta dagarna runt ägglossningen. Ofta är det bra att göra en utredning, för det kan finnas olika orsaker.

Sköldkörtel är ett litet organ som kan ställa till med stora problem. Bland annat kan den påverka din ägglossning. Kontrollera att den fungerar som den ska om du inte blir gravid. Försök också dra ner på stressen i ditt liv, inte det lättaste att göra men något som kan hjälpa. Över- och underviktiga kvinnor har svårare för att bli gravida, och det har att göra med ägglossningen. Vissa infektioner kan påverka äggledarnas kvalitet. 

Faktorer som kan påverka ägglossningen och fertilitet:

  • Stress
  • Infektioner
  • Sköldkörteln
  • Över- eller undervikt
  • Andra sjukdomar

Ägglossning efter missfall

Vanligtvis kommer ägglossningen i gång bara några veckor efter att blödningarna i samband med ett missfall har upphört. Så i princip kan du bli med barn ganska snabbt. De flesta rekommenderar dock att du väntar lite för att din kropp ska kunna återhämta sig. Låt minst en menscykel gå igenom innan du försöker igen. Men det är naturligtvis helt upp till dig och din partner. Om du vill försöka med en gång kan det vara bra att ta ett graviditetstest för att vara säker på att det är negativt.

Ägglossningstest

Ägglossningstest clearblue digitalt graviditetskollen storpack
Ägglossningstest finns i enklare varianter med sticka (TV) eller mer avancerade digitala varianter (TH). De finns även att köpa i storpack.

Köp enkelt ägglossningstest sticka HÄR / Köp digitalt ägglossningstest Clearblue HÄR

Du kan alltså räkna ut mer eller mindre när ägglossningen kommer att ske. I alla fall om du har en regelbunden mens. Men det går också att göra ett ägglossningstest. Många tycker det är bra att använda i kombination med sina egna beräkningar. För att vara riktigt säkra på när ägglossningen kan förväntas.

Testet är ganska likt ett graviditetstest. Du kissar på en liten sticka och väntar sedan på resultatet. Inom fem minuter vet du om det är dags för ägglossning eller inte. Vanligtvis får du med dig flera stickor i paketet så du kan börja testa i god tid.

När hormonet LH är tillräckligt högt i kroppen är det en signal för äggstockarna att börja jobba. De släpper då ut ett ägg som faller ner i äggledaren. Det är detta hormon du kan läsa av i urinen. Men eftersom du nästan alltid har det här hormonet i kroppen kan du få utslag även om det inte är dags för ägglossning. Var därför noga med att läsa instruktionerna. Ofta räcker det inte med ett svagt streck på stickan utan det ska vara väldigt tydligt att du har höga halter av hormonet innan det blir ägglossning.

Viktigt att känna till sin ägglossning

Många kvinnor kanske känner av ägglossningen men bryr sig inte så mycket om det. För dem är det bara en naturlig del av menscykeln. Det är klart att du föredrar att veta när mensen kommer så att du kan planera ditt liv. Men för kvinnor som vill bli med barn, alternativt verkligen inte vill det, kan ägglossningen ha stor betydelse.

För det är ju de dagarna som du är som mest fertil. Det är nästan bara då du kan bli gravid och det är något som du vill utnyttja. Du har runt en vecka varje månad när chanserna för att bli med barn är större, och de vill du inte missa. Då är det viktigt att hålla reda på ägglossningen. Både med en kalender och med tester.

You may also like

Leave a Comment