fbpx

Åkpåse 2023: finaste åkpåsarna för liggdel & sittdel

by Sofia
Liggdel åkpåse sittdel rosa

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Nu när temperaturerna sakta men säkert sjunker så vill vi kunna skydda våra barn från kylan och vätan, och hur gör man det om inte med en åkpåse! Åkpåsen är ett fantastiskt tillbehör som är ett måste för oss som gärna promenerar med barn i vagn.

Dagens inlägg kommer handla om åkpåsen och hur man använder den på bästa sätt. Vi har testat en åkpåse och du kommer få tips på ytterligare några som kanske passar era behov!

Vår åkpåse är köpt på Babyland som har ett stort utbud av åkpåsar. Milas åkpåse är från Mini dreams och finns HÄR

Varför har man åkpåse?

Anledningen till varför man har en åkpåse är för att skydda barnet mot väta, vind och kyla. Det finns många olika varianter av åkpåsar som passar olika väderförhållanden. Allt ifrån tunna påsar i tyg som kan användas istället för en filt på sommaren till tjocka välfodrade åkpåsar som används under den kallaste delen av vintern.

Är åkpåse nödvändigt?

Kort svar – ja! I vårt svenska klimat med kalla och ruskiga vintrar är åkpåsen ett måste om ditt barn någon gång spenderar tid utomhus.

Det kan kännas svårmotiverat att införskaffa en åkpåse då det kan kännas enklare att bädda med filtar istället, men åkpåsen är både mycket smidigare samt mer skyddande för barnet. En åkpåse kan inte glida av och skyddar barnet runt om hela kroppen. Om barnet får vara i en varm åkpåse så är du försäkrad om att bebis inte kommer frysa.

Vid vilken temperatur används åkpåsar?

Rosa åkpåse sittdel
Mila är varm och nöjd i sin fina rosa åkpåse.

När temperaturerna börjar närma sig nollgradigt är det dags att plocka fram åkpåsen. Om du har en tunnare åkpåse så kan du såklart använda den tidigare utan risk för att barnet blir för varmt.

Du kan känna efter på barnets panna och bröst när hen ligger i vagnen. Om dessa delar känns kalla så kan det vara dags för fler lager kläder eller en åkpåse. Basera inte din uppfattning kring bebis värme på händer och fötter då dessa ofta är kallare än resten av kroppen. Vi har ett helt inlägg om detta HÄR.

När är det för varmt för åkpåse?

Om bebis svettas väldigt mycket i åkpåsen eller blir röd, trött och matt av att ligga i vagnen med åkpåsen så är det verkligen dags att minska mängden lager. Generellt sett så brukar detta vara när plusgraderna återvänder och kommer uppåt +5 grader.

Att använda åkpåse inomhus är inte något som rekommenderas då det lätt blir för varmt för barnet.

Hur klä barn i åkpåse?

När barnet är i åkpåsen så ska hen självklart även ha andra kläder på sig. Lite beroende på barnets storlek så kan man behöva lägga till fler plagg. En bebis ligger allt som oftast i åkpåsen med händer och armar innanför påsens kanter, vilket gör att dessa värms väl av själva påsen. Större barn som sitter i vagnen vill kunna röra sina armar och då kan det behövas en tjockare tröja eller rent av en täckjacka som tillägg. Självklart behövs även vantar då.

Alla barn i åkpåse behöver en mössa. Mindre barn som sover i åkpåsen kan klara sig med en enkel bomullsmössa, men äldre barn som sitter upp kan behöva något tjockare.

Vad ska man tänka på vid köp av åkpåse?

Det kanske allra viktigaste att tänka på när du köper en åkpåse är dess tjocklek och hur pass väl den klarar väder och vind. En åkpåse som ska användas under vintern ska vara fodrad med antingen syntetmaterial eller dun, samt vara vind och vattenavvisande.

En annan sak som är bra att tänka på är fler funktioner. Går det att dra åt åkpåsen mellan huvud och kropp? Hur vill du kunna öppna den för att få ut barnet så smidigt som möjligt? Vill du ha en åkpåse av naturmaterial som bomull och ull eller föredrar du syntetmaterialens enkla skötsel? Alla dessa saker är faktorer som du borde tänka på innan du köper en åkpåse.

Är det någon skillnad mellan åkpåse för liggdel eller sittdel?

Kort sagt, nej. Det du måste ha koll på om du vill kunna använda åkpåsen i sittdel är att den har en öppning för fästet av bältet. De flesta åkpåsar har en sådan öppning. Bortsätt från detta så kan du använda alla åkpåsar både i sitt och liggdel.

Måste man ha åkpåse i liggvagn?

Om barnet ofta sover ute i vagnen och du har ett kallare väder så är en åkpåse absolut att rekommendera. Det är smidigare än att bädda med täcken och filtar. Dock kan en åkpåse bli lite extra klumpig i liggvagnen, men det brukar inte vara några problem.

Hur länge kan man använda en åkpåse?

En åkpåse kan användas så länge som barnet åker i vagn istället för att gå själv. Standardlängden på en åkpåse är 100 cm, vilket gör att den kan användas ifrån den dag bebis kommer till världen till den dag då barnet kan gå själv.

När barnet lärt sig gå så kan det lätt bli smutsigt i en åkpåse om barnet bär skor som ska ner i påsen. Då är det bättre att istället bädda med en tålig filt om barnet vill åka vagn en sväng. Ofta brukar åkpåsar tåla ganska mycket och fortfarande vara fina efter att de använts av ett barn, vilket gör att de lätt kan säljas vidare eller ärvas av ett annat barn.

Köpa åkpåse

Nu när vi har gått igenom det viktigaste att tänka på kring åkpåsar så är det dags att kika på vilka åkpåsar som finns på marknaden idag:

Åkpåse liggdel

Som tidigare diskuterat så passar de flesta åkpåsar i vagnens liggdel. Dessa åkpåsar har egenskaper som gör dem lite extra lämpliga för just liggdelen än andra åkpåsar.

åkpåse för vagnens liggdel svart gul
Svart åkpåse HÄR / Gul åkpåse HÄR / Grön åkpåse HÄR
 1. Mindre åkpåse liggdel. Om du är rädd att en åkpåse ska bli för klumpig i en liggdel så rekommenderar jag denna som är något nättare än en vanlig åkpåse. Påsen kommer från Fillikid och är helt gjord i syntet. Insidan är täckt av fleece vilket är mjukt och varmt för bebis.
 2. Gul åkpåse Elodie Details. Denna snygga och varma åkpåse passar perfekt in i liggdelen i en vagn. Åkpåsen är gul och har en fuskpälskant som både är söt och funktionell. Om du även vill använda denna åkpåse i sittdel så har den fästen för sele.
 3. Varm åkpåse liggdel. Just denna åkpåse är anpassningsbar och kan växa med barnet allt eftersom hen blir äldre. Den undre delen av åkpåsen är stoppad med varm ull och överdelen är fodrad med dun och finns i två olika längder. Den kortare passar perfekt i liggdelen, och du byter enkelt när barnet sedan ska sitta upp i vagnen.

Åkpåse sittdel

Precis som att det finns åkpåsar som är anpassade för liggdelen i en vagn så finns det även åkpåsar som passar bäst i sittdelen. Dessa åkpåsar är särskilt framtagna för lite större barn som hellre sitter upp i vagnen.

åkpåse vagn sittdel sittdelen varm åkpåse
Emmaljunga åkpåse HÄR / Rosa åkpåse HÄR / Svart åkpåse HÄR / Blå åkpåse Elodie HÄR
 1. Emmaljunga åkpåse sittdel. Om du har en Emmaljungavagn till ditt barn så är kanske denna åkpåse det bästa valet till sittdelen. Åkpåsen är fodrad med mjuk teddyfleece och består av två delar – en sittdyna och själva påsen. Dynan fästs enkelt i vagnen och påsen likaså. Passar som sagt bäst till Emmaljungas vagnar men kan såklart även fungera i andra.
 2. Elodie Details åkpåse 2 i 1. Här är en riktigt smart åkpåse som kan användas både som just åkpåse och som bekväm sittdyna. Dynan och åkpåsen går att fästa i varandra för att ge barnet värme runt hela kroppen. Självklart har dynan hål för 5-punkts sele eller bälte vilket gör att åkpåsen sitter stabilt i vagnen.
 3. Varm åkpåse för sitt- och liggdel. Denna åkpåse kan användas vid riktigt låga temperaturer kring -20 grader celsius. Påsen har en sittdel och en överdel som kan användas separat eller tillsammans. Uttagen för vagnens sele passar de flesta vagnsmodeller. Kring åkpåsens öppning sitter det dragskor som du kan justera åkpåsens öppning med för att på så vis justera barnets temperatur.
 4. Elodie Details åkpåse 2 i 1. Denna åkpåse är likadan som nr. 2, förutom skillnaden i färgen. Åkpåse nr. 2 är rosa medan denna istället är mörkt turkos.

Tunn åkpåse vår & höst

Även när vädret inte är riktigt sådär superkallt så kan en åkpåse behövas! Dessa två åkpåsar går även att använda under våren och hösten.

tunn åkpåse vår höst reflex utan foder
Tunn svart åkpåse HÄR / Åkpåse i reflex HÄR
 1. Enkel svart åkpåse. Söker du efter en enkel åkpåse att testa så kan jag varmt rekommendera denna. Den har en utsida i vind och vattenavvisande polyester samt ett foder av mjuk fleece. Justera värmen i åkpåsen med dragskon kring öppningen.
 2. Åkpåse i reflex. Att synas väl är lika viktigt på våren och hösten som det är på vintern. Därför är denna åkpåse lite extra bra iom. att den är gjord i ett reflextyg. Utsidan är vind och vattenavvisande med en vattenpelare på hela 3000 mm! När vädret är lite bättre kan ni ta av ovandelen och använda åkpåsen som sittdyna istället.

Varm åkpåse vinter

Den främsta anledningen till att man använder en åkpåse är oftast för att skydda barnet från den extrema kyla vi kan få här i Sverige under vintern. Här kommer därför ett gäng åkpåsar som är extra bra på att hålla värmen!

varm åkpåse vinter kallt väder
Varm svart åkpåse HÄR / Åkpåse med lammull HÄR / Gul åkpåse HÄR / Åkpåse återvunnet dun HÄR
 1. Multifunktionell åkpåse. Här är åkpåsarnas förebild nr. 1! Denna åkpåse från Voksi tål riktigt låga temperaturer och skyddar barnet med hjälp av en extra vinteranpassad underdel i 100% ull. Förutom att kunna användas som åkpåse så kan den öppnas upp och lätt bli till en filt eller en lekmatta. Självklart har den fästen för sele och flera andra smarta funktioner så som inbyggd napphållare, justering kring huvudet och en eko behandling som skyddar mot vind och vatten.
 2. Åkpåse långhårig lammull. Ull samt lamm- och fårskinn är några av de bästa material vi har när det kommer till att hålla värmen. Denna åkpåse har en insida av långhårig lammull som vem som helst skulle vilja krypa ner i. Åkpåsen går att använda både i ligg och sittvagn samt i bilstol i kalla bilar.
 3. Gul åkpåse för kallt väder. Denna åkpåse är väl fodrad för kalla dagar med ull i botten och dun i överdelen. Denna åkpåse kan växa med barnet och alltså användas flera vintersäsonger. Överdelen sitter fast med en dragkedja vilket gör att den lätt kan tas bort när vårsolen börjar titta fram.
 4. Åkpåse med återvunnet dun. Här är en åkpåse från Nordic Crown som är fodrad med återvunnet dun vilket är riktigt klimatsmart! De fodrade delarna går att ta ut och sätta i vid behov vilket gör att åkpåsen kan användas länge under både höst vinter och vår.

Åkpåse ull

Ull är fantastiskt när det kommer till att hålla värmen utan att bli för svettigt. Ullen fortsätter nämligen hålla värmen även om den skulle bli våt av snö eller regn, och det krävs mycket väta för att ullen över huvud taget ska kännas blöt. Ett riktigt bra naturmaterial alltså!

åkpåse ull lammull päls fårpäls
Grå åkpåse med lammull HÄR / Åkpåse med lammull HÄR / Svart åkpåse ull HÄR
 1. Lammull åkpåse. Denna åkpåse är mjuk och varm och kan användas året om! På vintern används den såklart som åkpåse, men du kan även använda den på sommaren som mjuk lekmatta på kalla golv. Ullen isolerar då utan att bli för varm.
 2. Grå åkpåse med lammull. Här är en varm åkpåse med lammull från Nya Zeeland. Påsen är varm tack vare ullen och går att använda både sittandes och liggandes. Påsen har en anti-glid-behandling på baksidan vilket gör att den hålls uppe när den används i sittdelen. Ullen kommer från garanterat bra djurhållning.
 3. Svart åkpåse ull. Svart är en användbar färg som passar till alla vagnar. Ytterhöljet på denna åkpåse är i vind och vattenavvisande material och den är fodrad med kortklippt lammull på insidan. Påsen har sex hål baktill för att kunna användas med alla sorters selar.

Åkpåse Elodie details

Svenska Elodie Details är riktigt duktiga på att göra fina barntillbehör som man verkligen vill använda. Förutom den snygga designen så är deras produkter även väldigt funktionella och hållbara.

elodie details åkpåse snygg åkpåse fin
Blommig åkpåse HÄR / Terrakottafärgad åkpåse HÄR / Varm åkpåse Elodie HÄR / Blå åkpåse HÄR
 1. Blommig åkpåse. Hur fin är inte denna åkpåse från Elodie Details? Den har ett yttertyg med mönster av små vilda blommor som dessutom är vind och vattenavvisande. Förutom den snygga utsidan så värmer även åkpåsen väl tack vare ett foder av återvunnen polyester.
 2. Terrakottafärgad åkpåse. Denna finna åkpåse är terrakottafärgad och fodrad för att passa det nordiska klimatet. Som med alla Elodies åkpåsar så har även denna en avtagbar överdel som gör att du lätt kan röra dig mellan inom- och utomhusmiljöer.
 3. Varm åkpåse Elodie details. Här är en åkpåse från Elodie som är fodrad med en mjuk fleece samt stoppad med en syntetstoppning. Utsidan är behandlad med en miljövänlig behandling som gör att den väl står emot vind och vatten.
 4. Blå åkpåse med fuskpäls. Denna åkpåse är i fina färgen “juniper blue” och har en mörk fuskpälskant kring åkpåsens öppning. Varmfodrad och självklart med avtagbar överdel. Alla Elodies åkpåsar har hål baktill som gör att de passar med i princip alla 5 punkts bälten. På baksidan sitter även en flärp som kan hängas runt ryggen på vagnen så åkpåsen inte halkar ner.

Åkpåse Bugaboo

Om du har en Bugaboo-vagn så kan du leta efter en åkpåse som är gjord just för vagnen. Den kommer då passa optimalt till vagnens funktioner och utseende.

bugaboo åkpåse påse för bugaboo vagn
Mintgrön åkpåse Bugaboo HÄR / Svart åkpåse Bugaboo HÄR / Grå åkpåse Bugaboo HÄR

Åkpåse Bugaboo kompatibel

Om du inte känner för att köpa en Bugaboo-åkpåse men ändå vill ha en åkpåse i din Bugaboo vagn så kan du självklart använda en annan åkpåse. Kanske någon av dessa kommer passa minst lika bra?

åkpåse kompatibel med bugaboo rosa svart
Rosa åkpåse med fuskpäls HÄR / Svart åkpåse mini dreams HÄR
 1. Rosa åkpåse med fuspäls. Fin rosa åkpåse med mjuk fleece på insidan och fluffig fuskpäls kring öppningen. Passar bra både i vagn och i babyskydd. Kompatibel med 3 och 5 punktsbälten.
 2. Svart åkpåse med fleeceinsida. Söker du en enkel svart åkpåse att ha i din bugaboo vagn eller annan vagn så är kanske denna ett bra val! Fodrad med fleece vilket gör den varm och skön. Nedtill finns dessutom en dragkedja som går att öppna om du inte vill att barnets smutsiga skor ska vara i påsen.

Åkpåse rea

Just nu hittar jag inga åkpåsar på REA, men det är värt att hålla ögonen öppna. Kanske är det någon åkpåse som är på REA just när du läser detta, kolla HÄR.

You may also like

Leave a Comment