fbpx

Åksjuka barn: detta kan du själv göra om du har en åksjuk bebis / barn (åksjuketabletter & annan behandling)

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det är ganska vanligt med åksjuka hos barn, speciellt när de börjar komma upp i två-årsåldern. Sedan håller det på fram till de är runt 10 år gamla, då det brukar gå över. Den där perioden kan vara nog så jobbig när barnen blir sjuka så fort ni ger er av någonstans. Vad kan du själv göra för att hjälpa barnen så de inte mår illa?

Informationen i det här inlägget ska inte betraktas som sjukvårdsupplysning. Vid oro eller funderingar kring barnets hälsa eller läkemedel ska du alltid kontakta barnmorska, vårdcentral eller apotekspersonal.

Varför blir barn åksjuka?

En del barn blir bara åksjuka i bilen medan andra upplever obehag även på buss, tåg eller båt. Ibland kallas åksjuka också för rörelsesjuka, vilket till viss del förklarar varför det uppstår. Eller sjösjuka när det handlar om båtar. Egentligen vet man inte den direkta orsaken till att bara vissa barn blir åksjuka.

Det är mindre komplicerat än det låter. Ögonen ser allt som händer utanför fönstret, men kroppen sitter ju stilla. Med andra ord blir hjärnan förvirrad av alla de olika intrycken. Balanssinnet ligger ganska nära centrum för kräkningar i hjärnan, så det är inte så konstigt om barnet reagerar genom att må illa och kräkas. När barnet är riktigt litet är inte alla de här funktionerna utvecklade ännu, så därför är det inte så vanligt med illamående hos små spädbarn.

Sedan finns det andra faktorer som kan förstärka den här förvirringen. Många barn sitter baklänges när de åker bil, det är en fråga om säkerhet. Då blir också intrycken ännu mer annorlunda. Inte bara sitter hen still, men allting rör sig baklänges. Viss mat kan också göra att barnet lättare mår illa. En del föräldrar har också märkt att det blir värre om barnet äter välling eller ersättning under resan eller strax före.

Vad du kan göra för att underlätta åksjuka små barn

Även om det är vanligt med åksjuka hos barn kan du underlätta för dem när ni är ute på vift. Om de blir åksjuka i bilen kan ni stanna till då och då för lite frisk luft, eller i alla fall öppna fönstret. Det brukar hjälpa en hel del. Så fort det är säkert bör du också vända på bilbarnstolen så att de ser framåt.

Britax adventure recension
En framåtvänd barnstol kan minska åksjukan.
HÄR har vi testat en populär stol från Britax.

I stället för att äta en stor måltid innan resan kan barnet få ett litet mellanmål, för att sedan äta mer under en paus i körningen. Eventuellt äta medan de åker, men det fungerar inte alltid så bra. Ifall det är möjligt bör ni planera in mer tid för en resa, för att få med några stopp.

I bussen brukar det fungera bättre om barnet sitter långt fram. På båt är det bäst att välja en plats i mitten, eller allra helst stanna utomhus. När det kommer till tåg kränger vagnarna mindre om ni sitter nära mittgången. Allt det här är små tips som kan göra stor skillnad för åksjuka barn.

Prata och lek med barnet, eller låt hen lyssna på sagor eller musik, men försök undvika pysselböcker eller video. Ögonen behöver inte fler intryck som kan störa hjärnan, tvärtom. Det är även vanligt att illamåendet inte stör barnet om hen sover under resan.

Förebyggande insatser

En liten sammanfattning av hur du kan förebygga åksjuka:

  • Låt barnet sitta framåtvänt, så fort det är säkert för dem (ofta vid 4-5 års ålder).
  • Det är bättre att lyssna på sagor eller musik än att läsa eller se på video.
  • Ät inte stora måltider före avfärd, fyll istället på med mindre mellanmål vartefter.
  • Planera resan, om möjligt, så att barnet sover. Det minskar risken för kräkningar. Om det inte är möjligt bör barnet vara så utvilat som möjligt innan ni ger er iväg.
  • Öppna fönstret eller ta flera rast pauser för att få frisk luft.
  • Sitt längs fram i bussen.
  • På båtar är det bäst att sitta mitt på eller vistas utomhus.
  • Vid mittgången känner hen av snabbtågets krängningar så lite som möjligt.
  • Varma barn brukar må extra illa, så se till att de inte har för mycket kläder på sig.
  • Även om en sval bil är bäst utsöndrar en del luftkonditioneringssystem en lukt eller ämne som kan göra barnet illamående.
  • Kör så mjukt som möjligt utan hastiga rörelser med ratten.
  • Undvik mjölk, ost och andra mejeriprodukter.

Ta gärna med minst ett ombyte kläder, ifall olyckan skulle vara framme. Du kan förebygga att det blir rörigt genom att alltid ha med dig kräkpåsar. De tar ingen plats i väskan och är utformade för praktiskt bruk. När barnet har kräkts färdigt försluter du bara påsen tills det är möjligt att kasta bort den.  Lite större barn kan lära sig använda dem själva, de är enkla men fungerar väldigt bra. Ett paket våtservetter är skönt att ha efteråt, det är inte alltid möjligt att stanna och tvätta av sig.

Behandling & medicinering

Det finns ingen speciell behandling eller lösning mot åksjuka. Vad du kan göra är att ge barnet åksjuketabletter, mediciner som är framställda för att hjälpa just barn. Fråga på apoteket vilka som kan vara lämpliga för ditt barn, med tanke på dess ålder eller andra faktorer.

Huskur mot åksjuka barn          

Åksjuka har funnits så länge folk har rört på sig. Det var säkert många barn som blev illamående när de reste med häst och vagn. Därför är det inte så konstigt om det finns flera riktigt bra huskurer mot åksjuka barn. De kan vara värda att pröva på, så att barnet slipper må illa eller ta mediciner.

  • Citron är bra mot illamående. Blanda ut färskpressad citronsaft med vatten och låt barnet smutta på det under resan. Om barnet tycker om citron kan du ta med dig några klyftor som hen kan suga på.
  • Ingefära är något annat som länge använts mot åksjuka. Riv ingefära och blanda det med rivet äpple, så att det är lättare att svälja ner. Ett alternativ kan vara ingefäratabletter från hälsokosten. Andra blandar ut ingefäran med vatten.
  • Vanligt vatten är också bra mot åksjuka. Låt barnet dricka lite då och då under resan. Små mängder men flera gånger.
  • Pepparmint har länge använts för att dämpa illamående. Låt barnet få lukta på ett mintstift, äta en sockerfri karamell eller ta droppar utblandade med vatten. Tuggummi kan vara svårt för magen att hantera eftersom det ökar magsyran.

Åksjuketabletter barn

För det mesta ges läkemedel mot åksjuka till lite äldre barn. Det finns inte så många utredande studier om hur små barn reagerar på dem, eller vilka biverkningar de kan ha. Fråga er läkare om du vill ge dem till barn under två år. För det mesta börjar dock symptomen att komma i en ålder när barnet kan klara av vissa mediciner.

Kom ihåg att läsa bipacksedeln så ni använder de receptfria läkemedlen rätt.

Receptfria åksjuketabletter barn

postafen åksjuka barn medicin
Postafen finns att köpa HÄR
  • Postafen är en vanlig åksjuketablett, som innehåller meklozin som är en antihistamin. Antihistaminer har ofta trötthet och dämpning som en “bieffekt”, vilket man utnyttjar när man ger det förebyggande mot åksjuka. Kanske känner du igen tröttheten som vissa allergitabletter ger. Doseringen är en halv tablett till barn 6-12 år gamla, eller en tablett för barn och vuxna över 12 år. Effekten sitter i upp till 12 timmar, vilket gör att den räcker för de flesta resor. Läs bipacksedeln innan användning.

Receptbelagd åksjukebehandling barn

Om ni tidigare testat postafen utan effekt eller behöver något till ett barn under 6 år så måste ni kontakta läkare. De känner barnets hälsa bäst och vet vilka läkemedel som är säkra för just ditt barn.

  • Lergigan innehåller den aktiva substansen prometazin, och finns både som tabletter och droppar. En flytande medicin kan i många fall underlätta om barnet har svårt att svälja tabletter.
  • Scopoderm är ett plåster som du sätter bakom barnets öra, och som innehåller hyoscin. Det är lämpligt från 10 års ålder, och ger lindring i upp till 72 timmar.

Får barn ta Postafen?

Barn kan ta Postafen, men inte förrän de är 6 år gamla. Fram till de är 12 år kan de bara ta en halv dos eller tablett. Om du har ett litet barn som mår väldigt dåligt under resan bör du fråga er läkare vad som är bäst. En läkare kan förskriva läkemedel mot åksjuka även till yngre barn.

Åksjuk tuggummi

calma åksjuka tuggumin
Calma tuggummin finns att köpa HÄR

Det finns riktigt bra receptfria tuggummin som lindrar åksjuka, de heter Calma och finns på apotek. Dessa ska inte användas av barn under 12 år, men kan vara ett bra alternativ om någon vuxen i familjen också blir åksjuk.

Ungefär 15-30 min innan avfärd, tugga ett tuggummi i minst 10 minuter. Om effekt uteblir kan ytterligare ett tuggas efter 30 minuter. Max 4 tuggummin/ dygn. Läs bipacksedeln innan användning.

Åksjukeplåster barn

För lite större barn finns det receptbelagda åksjukeplåster, Scopoderm, som du sätter fast bakom örat. Effekten sitter i länge, upp till 72 timmar. En läkare måste skriva ut läkemedlet så ni kan använda det säkert. Åksjukeplåstret kan reagera med vissa allergimediciner, eller andra läkemedel.

Du bör sätta fast plåstret 5–6 timmar före avresan för bästa effekt. Det räcker med ett plåster bakom ena örat. När resan är slut tar du bort det. Se till att barnet inte rör vid plåstret när det väl är fastsatt.

Åksjukearmband barn

Det här är ingen medicin utan i stället en liten kula som stimulerar en akupressurpunkt på armen. Armbanden har en liten kula som trycker ner mot handleden och lindrar illamåendet inom några minuter. Barn från tre års ålder kan använda åksjukearmbandet. En fördel är att det är lätt att ta med sig och använda, samt att du kan återanvända det flera gånger.

Vissa upplever att åksjukearmbanden är det enda som fungerar, men ni bör vara medvetna om att evidensen är låg för denna typ av behandling mot åksjuka.

Roligt att resa med barn

En del familjer känner sig hämmade på grund av att barnen så lätt blir åksjuka. Det är ju inte roligt för någon när ett barn är sjukt. Som tur är kan ni kanske komma till rätta med problemet genom att tillämpa en del av tipsen eller eventuellt ge barnet mediciner. En fördel med åksjuka är att det slutar så fort du kommer fram. Det tar inte lång stund innan barnet mår bra igen. Så om du bara kan klara av resan är det väl värt att ge sig ut.

You may also like

Leave a Comment