fbpx

7 tips – Amma förkyld bebis som är snorig & täppt i näsan

by Sofia
mata amma förkyld bebis

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Att mata eller amma en förkyld bebis som är täppt i näsan kan vara en rejäl utmaning. Barnet blir frustrerat och ledset, för hen vill ju äta men kan inte andas ordentligt samtidigt. Då är det bra att ta till alla knep som finns. I det här inlägget har jag samlat mina tips och andra kända husmorsknep som funkar när du ska mata en förkyld bebis.

Amma snorig bebis

Att tänka på när du ska mata eller amma en snorig bebis är först och främst positionen. Det är svårare för bebis att andas när hen ligger ner och lättare när hen sitter upp. Det kan därför även vara bra att förhöja området under bebis huvud när hen sover om det går. Det har även hänt att jag sittsovit med bebis under vilan på dagen.

Här kommer några lösningar du kan ta till för att förbättra amningen när du har en snorig bebis:

1. Physiomer baby mist – nässpray för bebis

Physiomer Baby Mist nässpray bebis

Physiomer baby mist finns att köpa HÄR

Jag fick först tips om Physiomer baby mist via en facebook-grupp. Det är en saltvattenspray som även lämpar sig för små bebisar. Den är lite obehaglig för barnet men hjälper så bra.

Bli inte avskräckt om ditt barn blir hysterisk till en början, och hostar och fnyser. De lugnar sig när de märker att det blivit lättare att andas. Låt barnet ligga ner när du sprutar med Physiomer baby mist så att sprayen åker långt upp i näsan. Denna nässpray för bebisar har räddat många täppta näsor här.

2. Bröstmjölk i näsan

medicinspruta bröstmjölk spruta i näsan

Dosspruta finns att köpa HÄR

Att använda bröstmjölk i näsan renar och hjälper till att lösa upp den täppta näsan för stunden. Bröstmjölk är så bra till mycket! När du använder bröstmjölk till snorig bebis så rekommenderar jag att fylla en hel medicinspruta med bröstmjölk. För sedan in lätt i näsborren och tryck in all mjölk fort. Direkt efter vänder du din bebis till magläge. Allt snor kommer ut när bebis frustar men smaken av mjölk brukar lindra obehaget.

3. Näsfrida / Otri-Baby nässug

näsfrida snorsug bebis

Näsfrida nässug HÄR / Otri Baby nässug HÄR

En näsfrida nässug eller motsvarande variant från Otri-baby funkar bra för att suga ur snoret i näsan. Vi har använt denna fantastiska uppfinning på båda våra barn. Var dock lite försiktig. En nässug ska användas med måtta för det sliter på insidan av näsan och kan stimulera mer produktion av snor (så känns det i alla fall).

4. Spola med koksaltlösning

Ett annat tips jag har är att spola med koksaltlösning och amma direkt efter.

Gör egen koksaltlösning av 1 dl vatten + 1 kryddmått salt. Värm vattnet några sekunder i mikron och ha i sedan saltet. Låt svalna. Vi behöver inte koka vattnet i Sverige, men vill du kan du göra det och låta det svalna. Sedan sprutar du snabbt upp i vardera näsborre med hjälp av en medicinspruta.

Jag fick det tipset på akuten en gång med vår dotter som var snorig och funkade bättre än allt vi hade köpt på apoteket.

5. Otrivin barn nässpray

otrivin nässpray barn

Otrivin nässpray barn HÄR

Om ditt barn är lite äldre kan du testa Otrivin barn nässpray som är från ett år. Vi har använt enbart precis vid läggning. Otrivin hjälper att svälla av näsan när det är som värst, men ska verkligen bara användas i undantag och till barn över 1 år.

6. Lökvatten täppt näsa

Provat löktricket? Jag fick detta tips av flera av mina följare på Instagram. Jag använde lökvatten när yngsta dottern var förkyld senast. Hon hade vaknat av att hon var täppt i näsan och sovit oroligt i flera nätter. Därför provade jag lökvatten och äntligen fick hon sova!

Du gör lökvatten så här: Skär en lök i klyftor, gärna schalottenlök men vanlig gul lök går också bra. Lägg lökklyftorna i en skål eller en ugnsform och häll på kokhett vatten. Observera att vattnet ska inte täcka löken, utan låt en del av den sticka upp.

7. En varm dusch eller bad vid nästäppa

Att bada eller duscha barnet är ett annat tips. Det hjälper väldigt tillfälligt men det kan vara tillräckligt för att bebis i alla fall ska få i sig lite mat. Det är ångan som gör att nästäppan lättar upp lite.

You may also like

Leave a Comment