fbpx

Guiden till amningsfåtölj: Så väljer du den perfekta amningsstolen

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Att amma är helt underbart, men kan vara påfrestande för din redan lite ömma kropp. Axlarna och armarna kan behöva stöd och hjälp så att du kan njuta fullt ut av den här närheten med din bebis. En amningsfåtölj kan vara precis vad du behöver.

Du kan naturligtvis köpa en fåtölj som är utformad för amning. Med fotstöd och andra tillbehör som gör det enklare att hitta en bra position. De är så sköna, du kan reglera ryggstödet beroende på hur lång du är så du sitter riktigt bekvämt. Andra föredrar en amningsstol, en gungstol där du automatiskt får med dig vaggandet av bebisen. Ett alternativ är att köpa en vanlig fåtölj eller gungstol, och anpassa den till amningen.

Oavsett vad du tycker är bäst är det viktigt att satsa på en korrekt ställning när du ammar. Du kan lätt få ont lite här och där om du sitter obekvämt. Vartefter bebisen växer så blir hen tyngre, och om du ammar upp till ett års ålder sitter du där med ett barn som väger mer än 10 kilo. Det sliter mindre på brösten också om bebisen ligger korrekt.

Fördelar med amningsfåtölj

En amningsfåtölj är ergonomiskt utformad. Den ger dig optimal komfort och du sitter verkligen skönt. Med tanke på hur många gånger du ammar under ett dygns så är du väl värd att sitta ordentligt.

När du sitter skönt i en amningsfåtölj så är det lättare att ha en rätt amningsposition. Dina bröstvårtor skyddas när barnet suger på rätt sätt, och det blir enklare med hela processen. Barnets mun kommer i rätt vinkel till bröstet. Detta minskar risken för skav och sår på bröstvårtorna.

Läs även: Amningsnapp – Så fungerar det att amma med plasttutte

Under graviditeten är det vanligt med värk i ryggen. Bland annat för att magen är så stor att din balans blir felfördelad. Även under amningsperioden är det lätt att få ryggont, och problem med axlarna. Genom att satsa på en rejäl amningsfåtölj så slipper du de här problemen i stor utsträckning. Du kan vila armarna på armstödet och ryggen får rätt hållning i stolen.

Amning är en väldigt intim stund med ditt barn när ni båda har en chans att komma nära varandra. Gör den trevlig och säker för er båda två. När du känner dig avkopplad och sitter bekvämt kommer bebisen att känna av det. Ni har de här unika stunderna när ert starka band bara blir ännu starkare. Om du sitter illa eller sliter med värk så kommer du inte att kunna njuta av amningen, och ditt barn blir påverkat av det.

bra stol fåtölj för amning

Olika typer av amningsfåtölj

Vilken fåtölj som är bäst för dig beror dels på smak men även på hur stor plats du har. Det är inte alla som har en barnkammare med stort utrymme där du kan ställa in vad som helst. Samtidigt så är amningsfåtöljen något som det lönar sig att göra plats för, om möjligt. Några olika varianter inkluderar:

Reclinerfåtölj

Reclinerfåtölj amning amningsfotölj fåtölj amning
Bild från Mio

Det här är en fåtölj där du kan fälla tillbaka ryggstödet, så du halvligger i stolen. En del har en liten fotpall som kommer upp när du går bakåt, som benen kan vila på. Med andra får du köpa till fotpallen separat. Ofta har de stora armstöd där du kan lägga armen och bebisen på.

Positionsfåtölj

Positionsfåtölj amningsfåtölj
Bild från Jysk

Ganska likt en recliner, men är lite mer som en stol. De är bekväma att sitta i, och en del går även att luta bakåt. Armstöden är inte så tjocka, men du sitter korrekt och skönt. Tar mindre plats, och är lättare att flytta runt.

Snurrfåtölj

Snurrfåtölj amning
Bild från Mio

En fåtölj som du kan snurra runt i, så enkelt är det. Du kan få dem med eller utan armstöd, och de har inte fyra ben utan bara ett under sitsen. Snurrfåtöljerna ger dig god svikt, de är som gjorda för amning.

Gungstol

gungstol amning snygg amningsfåtölj
Bild från Chili

En klassiker som aldrig blir omodern. Små barn tycker om att vaggas, speciellt när du vill att de ska somna. Med en gungstol kan du både amma och vagga dem samtidigt. Det är också fridfullt för dig som mamma med en liten gungning.

Läs även: Bebis har ont i magen efter amning – Vad beror det på och vad kan man göra?

Kan man använda en amningsfåtölj även under graviditeten?

Javisst kan du använda fåtöljen redan under graviditeten. Det är skönt att lägga upp benen och få stöd för ryggen. Du behöver sitta skönt för att orka med, speciellt de sista veckorna.

Är amningsfåtöljer även lämpliga vid flaskmatning?

Vare sig du ammar eller matar med flaska så ligger ju bebisen i dina armar. Du kan göra det till en trevlig stund för er båda, och en amningsfåtölj är ett bra val. Dels sitter du bekvämt, dels är det enkelt att låta barnet ligga väl.

Vilka säkerhetsfunktioner bör jag leta efter i en amningsfåtölj?

Stabilitet och säkerhet är det viktigaste. Stolen ska stå stadig, vara lätt att använda och gärna kunna låsas fast i en viss position.

Hur länge kan jag använda en amningsfåtölj efter amningstiden?

Om du köper en stol av god kvalitet kanske den finns kvar till barnbarnen. Det är som med alla andra möbler. En bra fåtölj som du tar hand om på rätt sätt kan vara till glädje under bra många år.

Välja amningsfåtölj

Det finns många bra amningsfåtöljer. Så det är inte så svårt att hitta en som är mer eller mindre perfekt för just dig. Till att börja med så ser du säkert på designen, en stol eller fåtölj som passar in i hemmet. Ska den bara stå i barnkammaren, eller kommer ni att flytta ut den när barnet vuxit till sig? Estetik är alltid intressant, på något sätt sitter du bättre i en snygg och inbjudande fåtölj.

Komfort och stoppning är dock ännu viktigare. Du ska sitta långa stunder i fåtöljen, kanske både dag och natt. Vill du kunna borra ner dig i en mjuk stol eller vill du ha en lite fastare dyna? Hur högt vill du att ryggstödet är och ska den ha stöd för armarna också? Gå gärna till en butik och prova lite olika stolar. Mycket beror på vad du föredrar men även hur lång du själv är.

fåtölj amning stol bekväm bra

Tyvärr är det inte alltid möjligt att köpa en stor amningsfåtölj. Många hem har begränsat med utrymme. Mät den plats du har innan du väljer stol. Genom att flytta runt möblerna lite kanske du får plats med just den du vill ha. Sedan är det inte alla som tycker om en stor fåtölj, det viktiga är att du får en som du trivs med. Men en allt för smal fåtölj kan snabbt bli för liten, speciellt som barnen ofta tycker om att ligga och trampa eller sträcka på sig när de ammar.

Att tänka på vid köp av amningsfåtölj

Klädseln är viktig. Dels ska det vara skönt att sitta på, dels bör den vara lätt att hålla ren. Fårskinn är populärt, likaså bomullsklädsel. Många fåtöljer har avtagbar klädsel, antingen hela stolen eller delar av den. Ibland har de även ett extra skydd på de delar som är mest utsatta. Både komfort och hygien är viktiga faktorer för en amningsstol.

Om du vill ha flera barn kan det löna sig att välja en robust stol som är hållbar. Likaså om du vill kunna använda fåtöljen någon annanstans efter avslutad amningsperiod. Oavsett vilken amningsstol du väljer så är det bra att ta hand om den på rätt sätt. Läs eventuella instruktioner och följ dem för större långvarighet.

Läs även: Är det värt att köpa amningskläder och i så fall vilka?

Det är viktigt att amningsfåtöljen är stabil. Med en bebis i armarna vill du att det ska vara enkelt att både sätta sig och komma upp igen. Även en gungstol kan vara stadig, det handlar ju mest om att ha en liten lätt rörelse som lugnar barnet.

Priset kan vara avgörande för många nybakade familjer. Amningsfåtöljer kostar ofta en slant. Men det finns flera prisvärda alternativ bland de vanliga stolarna och fåtöljerna som är minst lika bekväma och praktiska. Om du planerar att ha flera barn kanske du vill göra en investering också. Det är viktigt att mamma och barn sitter skönt när det är dags för amning.

Saker att tänka på när du väljer amningsfåtölj:

 • Design och estetik
 • Komfort och stoppning
 • Storlek och platsbehov
 • Material för klädsel
 • Hållbarhet och andra användningsområden
 • Säkerhetsfunktioner
 • Prisklass och budget

Huvudfunktioner att leta efter i en amningsfåtölj

Även om du planerar att använda en vanlig stol eller fåtölj för amningen så är det ändå en del saker som du bör se på. Detaljer som kommer att göra amningen enklare och mer bekväm, vilket ju är syftet med att ha en amningsfåtölj.

 1. Rygg-och armstöden bör vara reglerbara. Alla kvinnor är olika byggda, och det är viktigt att du sitter skönt. Om du kan justera de här sakerna kan du hitta den perfekta ställningen för dig. Också bra när du vill variera hur du sitter, vänster eller höger till exempel.
 2. Lättanvänd. Om du väljer en fåtölj som går att fälla bakåt eller som gungar är en enkel och smidig funktion viktig. När du sitter där klockan 3 på natten med ett litet barn i armarna vill du inte börja leta efter en knapp. Den ska vara lätt att fälla bakåt, och enkel att fälla upp när du är färdig och vill gå därifrån.
 3. Låsläge. Många amningsfåtöljer har ett låssystem för att ge extra stabilitet och säkerhet. När du väl ställt in stolen där du önskar så kan du låsa fast den så inget händer. Du kan då sitta lugnt och tryggt, utan att den rör på sig.
 4. Bekvämlighet. En skön stol är vadderad, och har gärna ett stöd för ländryggen. Många kvinnor har ont i ryggen under graviditeten, och det fortsätter en bra stund efteråt. Du behöver en bra amningsställning för att orka med, så ju mer stöd du kan få desto bättre.
 5. Förvaringsmöjligheter. Det kan vara bra med sidfickor eller något annat system för förvaring. Även om amning är en intim stund kanske du vill ha din telefon till hands. Några tvättlappar för att torka upp mjölken med eller något annat som du har behov för just då.
 6. Lätt att rengöra. Hygienen är väldigt viktig med små barn och det är lätt hänt att en amningsfåtölj blir smutsig. Avtagbara överdrag är väldigt behändigt, då kan du bara lägga dem i tvättmaskin. Även om de måste lämnas in för tvätt så vet du i alla fall att de blir riktigt rena. Ett alternativ är material som är enkla att torka av och som inte blir förstörda av städprodukter.
 7. Fotpall är ett absolut måste. En fotpall där du kan lägga upp benen under amningen ger dig en riktigt god ställning. Vissa amningsfåtöljer har dem redan inbyggda, eller de hör till stolen. Annars kan du alltid köpa till en liten pall. Se till att den är lagom hög för din längd, så att du kan sitta bekvämt.

Att använda amningsfåtöljer

Det är viktigt att hitta den ideala ställningen för amning. Annars är det lätt hänt att du får ont i nacken och axlarna, eller att bröstvårtorna blir lidande. Ta dig tid att komma underfund med det här så snabbt som möjligt så du riktigt kan njuta av amningsstunderna. De kommer aldrig igen.

Läs även: Såriga bröstvårtor vid amning – Förebygga och vårda ömma bröstvårtor

Till att börja med måste du stödja barnets nacke och kropp. Hen ska ligga bekvämt, den här stunden är viktig av flera orsaker. Många amningskuddar passar i fåtöljerna, speciellt när barnet är litet. Annars kan du ta en vanlig kudde som stöd för bebisens kropp. Lägg armen på armstödet och luta dig inte över barnet.

Om du vill lugna barnet eller natta hen så är gung-eller glidfunktionen väldigt behändig. De älskar den rytmiska rörelsen, och den har en lugnande effekt även på dig som mamma. Lär känna hur stolen fungerar och utnyttja den här funktionen så mycket som möjligt.

Det är inte bra för någon att sitta ner för långa stunder. En del barn vill suga väldigt länge, men du kan ta en paus om du känner för det. Om hen har ätit färdigt och bara vill snutta så kan det räcka med att stå upp och hålla bebisen. För då är det ofta närhet och en form av tröst som är det viktiga.

hur man väljer amningsfåtölj

Amningsfåtölj som vanlig fåtölj

En amningsfåtölj kan följa familjen under många år. Det som är skönt när du ammar är också trevligt när du sitter och läser för ett lite större barn. Eller ser på TV, en fåtölj kan användas på många sätt och vis. En del väljer en fåtölj som passar in i hemmet, så den kan ställas i vilket rum som helst efteråt. 

Säkerhet

Läs informationen innan du köper en amningsfåtölj. De flesta har en begränsad vikt-och lastkapacitet, till exempel. Den ligger runt 100–150 kilo för många fåtöljer. Om du är lite större, och/ eller kanske har andra barn som vill sitta tillsammans i fåtöljen, kan det bli för mycket. Var medveten om begränsningarna när du köper stolen.

Stabilitet är grundläggande. Stolen ska stå stadigt, ha en säker bas, så att du kan vända och vrida på dig som du vill. Många snurrstolar verkar lite vingliga, så se hur långa fötterna är. Det är ovanligt att en amningsfåtölj inte är stabil, men kontrollera det noga innan i alla fall.

Dagens möbler görs vanligtvis med giftfria och barnsäkra material. Kom ihåg att alla länder inte har riktigt samma regler, även inom EU. Det är troligt att små barn suger eller biter på en stol, det hör till utvecklingen. Så giftfritt är ett måste.

Läs även: Detta bör du undvika vid amning (stor guide)

Något många inte tänker på när det kommer till möbler är brandsäkerhet. Men du vet aldrig vad som kan hända. Speciellt viktigt med en fåtölj som står i barnkammaren. Försäkra dig om att de följer standarden för brandsäkerhet.

Det finns lagar och bestämmelser för möbler. Framför allt när det kommer till säkerhet, men även för hållbarhet och andra aspekter som är viktiga. Se till att producenten efterlever de relevanta bestämmelserna, så du kan lita på din amningsfåtölj.

Så underhåller du amningsfotöljen

Det är enklast om du regelmässigt rengör och underhåller din amningsfåtölj. Vänta inte tills den är riktigt smutsig, utan gör det till en vana att se över den ofta. Ta bort fläckar så fort du ser dem, det brukar vara enklare än om du väntar tills de torkat in. Med ett mer eller minder dagligt underhåll behöver du inte ta bort klädseln så ofta för att tvätta den i maskin.

Smörj också in rörliga delar så att stolen är riktigt smidig. Om den gnäller när du sitter i den så förstör det amningsstunden. Du vill ju också kunna lita på att allting fungerar när du försöker hitta en god ställning. Förutom att smörja in stolen så bör du kontrollera och dra åt skruvarna. Allt för att inget ska hända under amningen.

När du inte använder stolen kan du lägga något över den för att skydda den. Eventuellt köpa till ett överdrag som passar stolen. En del sparar ju stolen för framtida graviditeter, se då till att allting är rent och fungerar innan du ställer undan den. Svep in stolen så den skyddas mot damm.

You may also like

Leave a Comment