Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
Amning är en viktig del av att ha barn för många mammor. Många trivs med närheten och de fördelar som bröstmjölken ger. Dock kan det krävas en del hjälpmedel om det ska fungera med resten av vardagen. Amningsinlägg är speciellt bra i början, men även när du till exempel vill gå tillbaka till jobbet och ammar lite mindre än vanligt.
Varför amningsinlägg?
Ibland rinner mjölken till när du som minst anar det. Du kanske hör ett barn som gråter eller ser en bild av din bebis. Många kvinnor upplever att brösten läcker, och det räcker ju med några droppar för att det ska synas. Dessutom är det inte bra att sitta med våta bröstvårtor. Lösningen är amningsinlägg som fångar upp den extra mjölken och håller dig ren och torr hela dagen.
Vad är det för skillnad på amningsinlägg och amningskupor?
Amningskupor kallas också för mjölkuppsamlare, och är små plastbehållare som du sätter över bröstvårtan. Det är vanligt att det kommer ut ganska mycket mjölk ur det bröst som inte används, speciellt när du precis kommit i gång med amningen. Efter avslutad amning kan du bara hälla ut kuporna och rengöra dem.
Amningsinlägg däremot är små mjuka diskar som görs av olika material. Du kan antingen välja engångsinlägg eller de som är tvättbara. Många gånger används de två uttrycken för samma sak, de små mjuka lapparna som du lägger i Bh:n.
Hur ofta ska man byta amningsinlägg?
Byt amningsinlägg så ofta du behöver för att känna dig trygg och bekväm. Vissa dagar rinner mjölken till nästan hela tiden, och det är inte så roligt med ett blött amningsinlägg. Andra gånger kan det ta flera dagar innan du läcker och behöver byta inlägg. Vissa kvinnor som bara har några droppar som kommer ut då och då byter amningsinlägg morgon och kväll, för att alltid vara fräscha. Det viktiga är att kläderna inte blir nerfläckade samt att bröstvårtorna hålls torra.
Läs även: Bästa bröstpumpen – Jag har testat 5 olika Medela bröstpumpar!
Vilka amningsinlägg är bäst?
Det finns en hel del sorter att välja mellan. Till att börja med är frågan om de ska vara engångs eller tvättbara. Sedan har du också olika material, och det är ju verkligen en smaksak. Silke är ett alternativ, men det finns även amningsinlägg i ull, bomull eller syntetiska material. Det viktiga är att du har ett som sitter väl och känns skönt mot kroppen.
Amningsinlägg engångs eller tvättbara?
Det finns för-och nackdelar med båda sorterna. Engångsinlägg är enkla att använda. Du kastar bara bort dem när de blir blöta och sätter dit ett nytt. De absorberar mjölken effektivt och håller dig torr. En nackdel är dock att de bidrar till sopberget, samt att det i längden kan bli en rejäl slant.
Tvättbara amningsinlägg har den fördelen att det räcker om du köper ett par stycken så kan du använda det ena medan du tvättar det andra. Inga stora utgifter, eftersom de håller länge. Det blir inte heller några extra sopor. Däremot måste du hela tiden tvätta dem vilket inte alltid så roligt när man är en trött mamma. Om du har dem på dig när du är ute och de blir blöta måste du också ha dem i väskan tills du kommer hem och kan tvätta ur dem.
Ett alternativ kan vara att använda både engångs-och tvättbara amningsinlägg. Om du föredrar att ha de som går att återanvända kan du använda engångsinläggen när du är ute och rör på dig. Det viktiga är att kunna njuta av livet som mamma. Torra bröst är viktiga av flera anledningar, inte bara att du vill undvika fläckar på tröjan eller skav mot bröstvårtorna
Bästa amningsinlägg av varje sort
Välj ett material som du trivs med och som är enkelt att hålla rent. Mjölk luktar lätt surt efter ett tag så du vill hålla efter inläggen. Här följer en del förslag på riktigt bra amningsinlägg.
Amningsinlägg tvättbara i ekologisk bomull

Mina personliga favoriter är Vimse tvättbara bomullspads. De är tillverkade av ekologisk bomull och känns sköna mot huden. Känns bra att de värnar om både miljön och mammor. Med sin lilla kantsöm runt om ligger de bra i Bh:n. En annan fördel är att du kan tvätta dem i upp till 90 grader.
Amningsinlägg i ull

Om du föredrar ull är Lana Care amningsinlägg att rekommendera. De är gjorda av merinoull som är supermjuk. Samtidigt så håller de bröstvårtorna varma, vilket minskar risken för mjölkstockning. Ull är också känt för att transportera bort fukt från huden, så även när de blir våta känns de okej. Fungerar bra även om du har känslig hud eller ömma bröstvårtor. Finns i olika storlekar.
Amningsinlägg MAM

De här amningsinläggen, MAM Breast pads, är en favorit för att de är så tunna. Du kan ha dem på dig utan att de syns, samtidigt som de håller dig torr. En fördel är den självhäftande tejpen som gör att de inte glider omkring utan sitter fast i Bh:n hela dagen. De har en mjuk yta som tillåter huden att andas, och de absorberar verkligen mjölken ordentligt.
Amningsinlägg silke

Silke känns lite lyxigt, det är härligt mot huden. Carriwell amningsinlägg transporterar bort fukten från dina bröst så att huden hela tiden är torr. Silke har också en antiinflammatorisk egenskap som passar bra när du vill undvika mjölkstockning. Samtidigt så kan de hjälpa dina såriga bröstvårtor att läka. Skulle du ha sår på bröstvårtorna så är silket så mjukt och lent att det inte fastnar.
Amma så länge du vill
Det ska inte vara de tekniska sakerna som hindrar dig från att amma. Som att brösten läcker, ibland ganska mycket. För det mesta brukar det gå över efter ett tag, men det känns alltid bra att vara säker. Sedan börjar brösten ofta läcka när du drar ner på amningen, kanske i samband med att du går tillbaka till jobbet.
Amningsinlägg är inte dyra och är lätta att använda. Och vilken skillnad de kan göra för en ammande mamma! Du slipper de tydliga tecknen på att du ammar, de två prickarna som drar uppmärksamheten till fel ställe på kroppen. Dina bröst håller sig torra, och varma, vilket är viktigt för att du inte ska få andra komplikationer. En så pass liten sak som ett amningsinlägg kan vara precis vad du behöver för att klara av att amma så länge du vill.