Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
Jag tror inte jag är den enda nyblivna föräldern som blivit förvirrad kring utbudet av amningskläder? Jag försöker att vara en medveten konsument och fatta smarta beslut, men som småbarnsförälder blir man bombaderad av reklam och märkestillhörighet känns ibland som ett krav. Priset mellan märke och ”icke märke” kan ibland vara flerdubbelt – som med mammakläder. Jag bestämde mig därför för att göra ett amningskläder bäst i test mellan Boob och H&M. Hoppas att du kan hitta lite inspiration till att fatta ett medvetet val.
Min svarta amningspolotröja på bilden kommer från H&M och kan köpas HÄR
Bästa amningskläderna
Vilka är de bästa amningskläderna? Detta frågade en kompis som precis fått barn. Jag hade precis fått mitt andra barn och var faktiskt precis lika förvirrad som hon var. Anledningen var att jag inte hade haft så mycket amningskläder med första barnet. Jag hade inte riktigt fattat grejen och trodde att vanliga kläder funkade lika bra. Och, visst funkar det! Man behöver inte alls köpa särskilda amningskläder.

Men när jag tittade tillbaka på den tiden kom jag på att jag faktiskt suttit med magen bar i diverse olika offentliga miljöer och det hade i ärlighetens namn inte varit så skönt. Jag hade haft några illasittande amningskläder som jag ärvt, men då hade vanliga kläder känt som ett bättre alternativ.
Läs även: detta bör du undvika när du ammar
Kanske var det lite i protest som jag inte ville köpa dyra amningstoppar, man ammar ju bara en kort tid. Precis som att vara gravid så ska dessa kläder bara användas under en period. Det kändes slösigt. För inte ska väl vi mammor få vara bekväma? Vi är så fokuserade på våra små barn att vi ofta glömmer bort oss själva och vår bekvämlighet.
Med mitt andra barn nu har jag faktiskt valt att investera i amningkläder. Med facit i hand kan jag verkligen säga att det varit 100% värt det. Men eftersom jag var så förvirrad
Man jämför sina prylar och kläder med andra mammor och pappor.
Kriterier för bedömning:
- Pris
- Kvalitet
- Passform
- Utbud och design
- Hållbarhet och miljötänk
- Andrahandsvärde
Pris

Ca pris Boob amningströja: 549 kr HÄR / Pris HM amningströja: 149 kr HÄR
Priset skiljer mycket mellan Boob och HM amningskläder. Det är inte ovanligt att priset är, som ovan, 3-4 gånger högre. Det är därför värt att fråga sig om det verkligen återspeglar vad man får för sina pengar. Jag kommer gå in på detta lite närmare i ”duellen” längre ner i detta inlägg, men generellt kan jag säga att det i vissa fall är befogat att betala mer för amningskläder – i andra fall är budgetalternativet bättre.
Passform

Både Boob och HM har vissa passforms-problem. Just Boob amningströja är anpassad för att även passa gravida, vilket gör att den kan korva sig lite under bysten. Samtidigt är gravid-anpassningen även till fördel under den första tiden post partum, då det behövs lite mer utrymme för magen.
Större tycker jag då att problemet är med designen av HM amningströja. Det är nämligen så att materialet ofta tänjs ut efter användning. Man drar ju upp tyget för att få ut bröstet. Det har jag märkt lett till att tyget inte passar så bra och glipar efter ett tag. Detta gäller dock inte alla HM amningskläder.
Kvalitet

När man pratar kvalitet är det viktigt att tänka på vad man får för produkt för pengarna. Jag tycker att man ska förvänta sig en högre kvalitet av Boob amningskläder än HM:s, eftersom priset är så pass mycket högre. Som vi talat om ovan är priset flera gånger så högt för Boob:s utbud som H&M:s. Detta reflekteras i att Boob är ett mindre specialiserat märke och H&M ett billigare märke med större produktion.
Jag tycker definitivt att Boob håller en högre kvalitet generellt sett. I vissa fall är det befogat att betala mer för den kvaliteten tycker jag. Framförallt i de plagg som används till daglig dags och som slits mer. När det gäller festkläder och andra amningskläder som används mer sällan tycker jag inte att det är värt att lägga mer pengar.
Utbud och design
Boob startades år 1999, då var amningskläder något som i princip inte fanns att tillgå. Sedan dess har mycket hänt och klädkedjor som HM och Lindex erbjuder ett begränsat, men växande, utbud. I och med att Boob är specialiserade på gravid- och mammakläder, har de också ett bättre utbud.
Vad gäller design tycker jag Boob som regel har snyggare design på sina produkter. De har dessutom fler färger att välja på och fler typer av amningskläder. Hos Boob hittar du snygga amningsklänningar och omlott-toppar, medan HM har ett mer standardutbud (vissa undantag finns så klart).
Hållbarhet och miljötänk
De stora kedjorna som HM är ju inte direkt kända för att göra ett bra miljöarbete. Under det senaste åren har dock HM satsat mer på hållbara material så som återvunna material och deras Conscious collection av ekologisk bomull.
Boob och andra sidan driver ett aktivt hållbarhetsarbete. De skriver bland annat:
Vi tillverkar kläder som är så miljöoptimala som möjligt utifrån design, materialval, funktion och produktion. Men framför allt tillverkar vi produkter som har en lång livslängd och som håller för att användas, tvättas och älskas – om och om igen.
Boobs hemsida
Andrahandsvärde
Att tänka på att produkterna ska ha ett andrahandsvärde är kanske inte så sexigt. Jag tänker dock alltid på att köpa plagg som jag antingen ska kunna använda tills de slits ner totalt, går att ärva eller att sälja vidare. Det är mitt sätt att tänka på miljön – och ekonomin!

För att demonstrera detta med andrahandsvärde har jag lagt upp följande två auktioner på tradera, där så lika som möjligt t-shirts från Boob vs HM lagts ut. Ingen av dessa två plagg har jag använt, de är båda i nyskick, och detta är bara för att demonstrera. Auktionerna avslutades samma dag på ungefär samma tid.
Det som förvånade mig var att det faktiskt inte var jättestor skillnad i andrahandsvärde, i alla fall inte om man ser till inköpspriset.
Duellen – vilka amningskläder är bäst?
Här nedan har jag fotat och skrivit lite om vilka amningskläder som är bäst av Boob och HM. Det är svårt att säga att det ena märket är bättre än det andra. Jag skulle säga att det beror på typ av produkt. Generellt kan jag dock rekommendera att köpa de viktigaste och mest använda typerna av amningskläder från Boob och sedan komplettera med plagg från HM
Amningströja Boob vs HM

Vit Boob amningströja HÄR / H&M vart amningströja HÄR
Till vänster är min absoluta favorit bland amningskläder – en vit amningströja från Boob. Denna tröja har jag inte mindre än tre stycken av. Jag lyckades köpa dem med lite rabatt och slog till. Dessa tröjor är framförallt bra direkt efter att du fött barn och när magen inte riktigt gått ner. Amningströjor från Boob är nämligen hybrider mellan gravid- och amningsplagg. De är därför längre, vilket gör att de går ner lite över höften och de har mer utrymme för magen.
Denna svarta v-ringade HM amningströja är en annan favorit. Som ni ser ä den kortare i magen, vilket gjorde att jag inte kunde ha den under första månaden efter att min dotter fötts. Nu under senare tid har jag använt den väldigt mycket, vilket tyvärr lett till att den tappat formen lite – något som inte hänt med mina Boob amingströjor. Däremot har min snygga amningspolotröja från HM hållit sig bra (se huvudbilden i detta inlägg).
Vinnare i denna duell: Boob amningströja
Amnings t-shirt

Boob amnings T-shirt HÄR / HM amningstopp HÄR
Dessa två amnings t-shirt är av samma design som amningströjorna ovan, men utan ärmar. Därför gäller samma sak i duellen mellan dessa två. Du ser längre ner att det är de här två jag la ut på tradera för att testa vilket andrahandsvärde de har.
Vinnare: Boob amnings t-shirt
Amningslinne

Vitt Boob amningslinne HÄR / Prickigt HM amningslinne HÄR
Återigen ett av mina basplagg i min mammagarderob. Detta Boob amningslinne är av samma design som deras amningströja och t-shirt. Jag fullkomligen älskar dessa plagg, framförallt för den första tiden.
HM hade inte något exakt motsvarande i färg och material, men jag valde det som mest liknade. Detta amningslinne såldes i ett set om två linnen och materialet är viscose istället för bomull som det från Boob. Passformen är faktiskt riktigt bra för detta linne, och det känns lätt och luftigt. Nackdelen är att det är lite genomskinligt. Dubbellagret ovanpå bysten gör att det i alla fall inte är så transparent i det området.
Jag gillar detta HM amningslinne men det blir Boob som vinner även denna duell.
Amningsbh

Boob amningsbh Fast food HÄR / HM amningsbh (i tvåpack med en grå) HÄR
Det syns HM har inspirerats av Boobs design, eller hur? Något mer som förvånade mig lite var att jag verkligen föredrog HM amningsbh från den dyra och populära Boob Fast food amningsbh. Till designen ser de väldigt lika ut, men materialet skiljer. Boob amningsbh är av seamlessmaterial och den från HM är av ”vanligt” bh-material, polyamid.
Det som gjorde att HM amningsbh vann är att den är vadderad. Jag tycker inte om när de känsliga bröstvårtorna inte får lite extra vaddering. Mina amningsinlägg i bomull hjälper en del, men jag tycker ändå det är skönt med padding.
Kanske sitter Boob amningsbh lite snyggare (men jag hade inte dragit åt HM:s bh i axelbanden).

En fördel som jag tycker att HM bör härma efter är att Boob har många fler hyskor och hakar. Detta gör att passformen blir aningen bättre, dock inte något som jag tycker motiverar prisskillnaden. För två pack amningsbh från HM betalade jag 249 kr, medan en seamless Fast food Boob amningsbh 499 kr. Det är 4 gånger priset!
Vinnare bästa amningsbh: H&M