fbpx

Amningsnapp – så funkar det att amma med plasttutte

by Sofia
Amingsnapp bäst i test Amma med amningsnapp

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det är inte alla som har sett dem, men en amningsnapp kan vara bra att ha. Det är som en liten plastavgjutning av ett bröst. Du sätter den ovanpå din bröstvårta och mjölken kommer ut genom ett litet hål. En del tycker det är helt fantastiskt, medan andra inte är lika entusiastiska. Om du använder den på rätt sätt kan det göra stor skillnad för dig och ditt barn.

Hur går det till att amma med amningsnapp?

Det är alltså fråga om en liten plastnapp, som du sätter direkt på bröstet. När barnet suger så stimuleras ditt bröst att släppa ut mjölken. Det är viktigt att barnet verkligen får ett ordentligt grepp om amningsnappen, precis som du skulle göra om du ammade utan den. För då blir mjölkflödet jämnt och lagom stort.

Hur ska den sitta?

Det är viktigt att du tvättar händerna innan du använder amningsnappen. Fukta den med vatten och böj den så den nästan är ut och in. Sätt den sedan över vårtgården. Eftersom nappen är lite våt så bildas det som ett vakuum mellan den och bröstet, vilket gör att den sitter fast ordentligt. Ett litet tips är att hålla ett finger över hålet så att ingen luft kommer in, då är det enklare att den fastnar bättre.

När är amningsnapp bra?

Är amningsnapp bra

Egentligen finns det flera tillfällen då du kan ha glädje av en amningsnapp. En del kvinnor har inåtgående bröstvårtor, till exempel. Då kan det vara svårt att få fram bröstvårtan så att barnet kan suga. Det kan faktiskt göra ganska ont när du hela tiden klämmer och sliter. Då är det bättre att sätta på en amningsnapp så att barnet kan få ett ordentligt grepp. När de sedan börjar suga så stimuleras ditt eget bröst.

En del tycker att det gör väldigt ont när de ammar. Vissa personer är mer känsliga eller så kanske du har skadat dig på något vis. Ibland kan bröstvårtorna vara ömma och såriga, det räcker med att barnet suger lite fel några gånger. Mjölkstockning eller inflammationer kan göra att bröstet är extra känsligt, och då är det verkligen skönt med en amningsnapp.

Rekommenderat: Amningstips för att undvika såriga bröstvårtor

Vissa barn har svårt att ta ett ordentligt tag om bröstet. De klarar inte riktigt av att komma i gång ordentligt med sugandet. Då kan en napp vara lämplig så de lär sig hur man gör. Den är lätt att ha i munnen och hjälper dem öppna upp riktigt ordentligt.

Det är inte ovanligt att även mycket små barn måste matas på annat sätt än med amning. Ibland är det viktigt att de får i sig tillräckligt med näring, till exempel, och det fungerar kanske inte med bröstet. Om du har matat ditt barn med flaska men vill gå över till att amma direkt från bröstet kan det vara lättare med en amningsnapp. Den påminner lite om flaskans form, men ganska snart lär sig barnet var mjölken kommer från.

Amningsnapp nackdelar

Vanligtvis så rekommenderas det att du bara använder amningsnappen under begränsade perioder. När du har problem eller ont i brösten. Kanske för att hjälpa barnet att få fart på sugandet. Bland de nackdelar de nämner är att barnet kan vänja sig vid nappen och sedan inte vilja suga utan den. Det är en klar risk, speciellt om du använder den under längre tider.

En annan risk kan vara att barnet har svårt för att suga tillräckligt kraftigt. Om hen inte tömmer bröstet löper du risken för mjölkstockning, och det är inte roligt. Ju mindre barnet suger, desto mindre mjölk producerar din kropp. Så det är viktigt att hålla flödet i gång, utdrivningsreflexen får inte hämmas på något sätt.

Läs även: Mina bästa tips för att undvika mjölkstockning

Amningsnappen måste hållas helt ren och steril. Se också till att rengöra dina bröstvårtor före och efter användandet. För det är ganska lätt att få infektioner runt brösten om du inte är försiktig.

Hur väljer man rätt storlek på amningsnapp?

Det bästa är att ha en lite större storlek på nappen. Då får bebisen riktigt öppna munnen och det underlättar för hen att få ett ordentligt tag. Om amningsnappen är lite större klämmer den inte heller till dina bröstvårtor så mycket. Speciellt viktigt om du använder den för att du har ont.

Läs även: Bästa amningskläderna – H&M och Boob i stort test

Så skaffa dig ett par olika storlekar och se vilken som fungerar bäst för dig. En del använder både medium och large, beroende på hur de känner sig och var de sitter och ammar. Moderna amningsnappar är ofta utformade så att barnet får så mycket kontakt med mammans hud som möjligt. Det viktiga är alltså hur stora dina bröstvårtor är.

Amningsnapp bäst i test

En amningsnapp kostar inte så mycket, och det är inte heller stor skillnad i pris mellan de olika modellerna. Så du kan lätt välja en som du tycker om, och kanske då börja med de modeller som rekommenderas av andra. Det är naturligtvis en del olikheter när det kommer till material och utformning. Bland de allra bästa hittar du amningsnappar från Meddela, MAM och NUK.

Amningsnapp Medela

Amningsnapp Medela

Amningsnapp Medela HÄR

Medela har fina amningsnappar som är gjorda av silikon, helt fria från BPA. De luktar eller smakar ingenting för att göra dem mer vänliga mot barnets känsliga mun. Du kan välja mellan tre olika storlekar; 16, 20 eller 24 millimeter. Amningsnapparna är väldigt tunna och mjuka så att de inte skaver mot den känsliga huden runt bröstvårtan.

Amningsnapp MAM

Amningsnapp MAM

MAM Amningsnapp HÄR

MAM amningsnappar är fjärilsformade, som är ganska vanligt nu för tiden. De har fått goda recensioner och är en av de populäraste napparna. Nappen är gjord av silikon och tack vare dess utformning får barnet mycket hudkontakt med mamman.

Amningsnapp NUK

Amningsnapp NUK

NUK amningsnapp HÄR

Ytterligare en produkt som bör nämnas i sammanhanget är NUK amningsnapp. Dessa gummitutor har tagits fram för att ge så mycket hudkontakt som möjligt vid amningen. Som med både Medela och MAM ingår en praktisk förvaringsask som gör dem lätta att ta med överallt.

Rengöring – koka amningsnapp

Det första du gör efter användning är att skölja av nappen i kallt, rinnande vatten. Sedan diskar du den med varmt vatten och diskmedel. Se till att skölja av den ordentligt, barnet kommer ju att stoppa den i munnen. Skölj av den i kallt vatten igen.

Läs även: Så kokar och steriliserar du nappar och nappflaskor

En gång per dygn är det bra att koka amningsnappen, för att få bort eventuella bakterier som blivit kvar. Lägg den i kokande vatten runt 5 minuter. Se till att nappen alltid är torr och ren när du lägger undan den.

Använda amningsnapp

En del kvinnor väljer att använda sig av nappen nästan hela tiden. Gör det som fungerar bäst för dig. Välj en modell och storlek som passar bröstet och som får bebisen att riktigt öppna munnen. Var sedan extra försiktig med hygien och rengöring. Och njut av att kunna amma ditt barn.

You may also like

Leave a Comment