fbpx

Är bärselar säkra för nyfödda?

by Rodrigo
bärsele säker för bebisar

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Nyblivna föräldrar får ofta höra hur bra och praktiska bärselar är, och många införskaffar en bärsele redan innan barnet är fött. Hur är det egentligen? Är bärselar säkra för nyfödda?

Bärselar har använts i tusentals år

För det första, bärselar är inget nytt fenomen. Vi kan genom historien se bla. flera olika stammar i Afrika som använd bärselar/ bärsjalar i tusentals år.

Bärselar låter föräldrarna göra annat samtidigt som bebisen hålls nära kroppen. Just därför blir dessa selar som ett extra par armar som kan hålla om barnet samtidigt som föräldrarna kan göra annat som städning, matlagning, prata i telefon eller skriva en lista.

Dessutom rekommenderas bärselar till föräldrar då de ger både bebisen och föräldern samma bekvämlighet och närhet som att hålla om bebisen. Dessa fördelar är positiva både för den nyfödda och föräldern som bär barnet.

Att bära ett barn i en bärsele är dessutom mycket enklare än att skjutsa barnet i en vagn. Detta samtidigt som barnet och föräldern får en chans att bonda med varandra. Bebisen känner sig dessutom säkrare och bekvämare av att vara i hud-mot- hud kontakt med föräldern. När bebisen får vara så nära föräldern kan bebis höra förälderns hjärtslag och andning, precis som när barnet var i livmodern. Detta är en av de främsta anledningarna till att barn mår bra av att bäras nära kroppen under de första månaderna.

Alla dessa fördelar med bärselar har spridits runt i olika medier, men det finns några saker man ändå måste tänka på innan man investerar i en bärsele. Så, hur är det egentligen, är bärselar säkra för nyfödda?

Men är bärselar säkra för små barn?

För att snabbt sammanfatta: bärselar är säkra för nyfödda så länge man skyddar huvudet. Bebisar har inte muskler som är starka nog för att själva hålla upp huvudet, så det är viktigt att välja en bärsele som ger bra stöd till bebisens huvud och nacke.

Vi kommer reda ut mer kring detta ämne i detta inlägg så du som förälder kan göra ett aktivt och påläst val kring huruvida du vill investera i en bärsele eller inte. Du kommer också få tips på vilken typ av bärsele du ska välja om du bestämmer dig för att skaffa en. Föräldrar till barn över 6 månader behöver inte oroa sig lika mycket för huvud och nacke hos bebisen. Dock är saken helt annan när det gäller nyfödda.

Kan man använda bärsele direkt efter förlossningen?

Alla typer av bärselar är tekniskt sett säkra att använda för nyfödda direkt efter de blivit födda. Dock måste man tänka på att den nyfödda inte kan hålla huvudet upprätt innan de nått minst 4 månader i livet. Ibland kan det ta ännu längre tid. Av denna anledning måste man därför se till att bärselen kan stötta huvudet och nacken direkt efter förlossningen.

Problemet med vanliga bärselar är ofta att de är för stela för att de ska vara bekväma för barnet och föräldern under den första tiden. Detta kan resultera i att bebisen helt enkelt inte vill sitta i bärselen. Om bebisen känner sig obekväm kan självklart detta också orsaka stress för föräldrarna. Därför är en traditionell bärsele inte alltid det bästa valet för en bebis som precis fötts.

För nyfödda kan det vara bättre att använda en bärsjal, mer om den längre ner i inlägget. En bärsjal kan stötta bebisens nackmuskler direkt efter förlossningen.

Har du fött barn genom kejsarsnitt så rekommenderas det inte att använda olika former av bäranordningar de närmaste veckorna efter förlossningen. Ett kejsarsnitt är ett ganska stort ingrepp och det är viktigt att området får läka som det ska. En bärsele eller bärsjal kan då potentiellt göra att läkningsprocessen tar längre tid, samt ge andra komplikationer så som onödig smärta. Kom ihåg detta om du fött genom kejsarsnitt!

Efter första återbesöket för kejsarsnittet kan din barnmorska eller läkare råda dig till huruvida just du kan använda en bärsele/bärsjal, det beror på hur din kropp själv läker såret.

Mammor som inte fött genom kejsarsnitt kan använda en bärsele eller bärsjal direkt efter födseln. Då är det viktigt att man vet precis hur den ska användas för sin egen och barnets säkerhet och bekvämlighet. Självklart kan även partnern som inte fött barnet använda bärselen direkt. Nästa fråga som man stöter på brukar ofta vara hur länge man kan ha sin bebis i bärsele, och hur länge som är för länge.

Bärsjal eller bärsele?

Även om bärsjalar kan både verka och vara mycket mer opraktiska än bärselar så är de ofta det bekvämaste alternativet för den nyfödde. Nackdelen här är att bärsjalen kan vara lite svårare att lära sig. Men, den nyfödda kommer känna sig lika trygg och omfamnad som i livmodern.

När det kommer till säkerhet är båda varianterna lika säkra. Om du följer alla bifogade säkerhetsföreskrifter spelar det ingen roll vilken du väljer. Så, här handlar det mest om personliga preferenser.

Hur länge kan man bära barn i en bärsele eller bärsjal?

Det korta svaret till denna fråga är; så länge både du och bebisen är nöjda och glada. Så länge ni båda känner er bekväma spelar det ingen roll hur länge ni använder bäranordningen. Till exempel kan bebisen bli rastlös och lite kinkig efter att ha burits en viss tid, och då är det dags att sluta bära omkring på bebisen.

Åt det andra hållet kan det istället vara du som blir rastlös och trött. Det kan hända att ryggen gör ont och att du helt inte orkar. Då är det också dags att sluta bära omkring på bebisen. Både din och bebisens bekvämlighet är lika viktig. Just av denna anledning finns det ingen rekommenderad tid för att bära på bebisen. Undrar du dock över hur lång tid du kan bära bebisen som i år, så ska du kika på viktgränsen för just din sele eller bärsjal.

Om du har en bärsele som kan ta upp till 16 kilo är selen tillverkad för att hålla nyfödda. Då ska selen endast användas under den tiden (så länge du och bebis känner er bekväma med det).

I vissa fall vill man såklart inte använda bärsele under hela nyfödd-perioden. När barnet blivit lite större kan hen känna säkerhet på andra sätt än att bäras hud mot hud. Då är det viktigt för barnet att själv få försöka ta sig fram och upptäcka världen.

Fortfarande kan dock bärselen vara praktisk. Om ni är ute någonstans och inte har vagn med er, och barnet plötsligt blir trött kan bärselen komma till användning. Då för en kortare stund av vila för bebis.

När barnet blir ännu större och äldre kommer behovet av bärselen att minska mer och mer. Till slut har barnet blivit så stort att hen helst vill vara fri utan selen.

Något annat som kan vara värt att tänka på när man använder en bärsele är eventuella skador på höfterna.

Kan bärsele orsaka höftdysplasi?

Det korta svaret på denna fråga är ja, om bärselen används i långa perioder. Enligt International Hip Dysplasia Institute kan användandet av bärselar under längre perioder orsaka att bebisens höfter går ut led. Detta orsakar inte bara mycket smärta, utan också komplikationer senare i barnets liv.

Med det sagt, IHDI rekommenderar att man använder alla typer av bäranordningar på särskilda sätt för att minska risken för höftdysplasi. Många gånger rekommenderas inte bärselar där benen sitter tätt tillsammans just för att det inte stödjer barnets lår- och knäleder.

Att bära barnet fel kan alltså öka risken för att barnets höfter går ur led. Det bästa sättet att undvika detta på är genom att bära barnet på ett sätt som tillåter barnets ben att forma sig runt förälderns torso. Då böjs höfterna på ett sätt som gör att knäna är lite ovanför rumpan, och då får låren och höfterna rätt stöd.

Dessutom rekommenderas inte en vaggningsposition i bärsjalar då det tvingar barnets ben att sitta fast mot varandra. Det kan leda till att höfterna inte utvecklas som de ska. Detta kan öka risken för höftdysplasi. En bärsjal borde se till att barnets höfter hålls i en bra och säker position. Vad är då det bästa alternativet, en bärsjal eller bärsele?

Är bärsjalar lika säkra som bärselar?

Bärsjalar är lika säkra som vanliga bärselar, de är till och med mer användbara då de praktiskt taget är enkla bitar av tyg.

Dock måste man tänka på att bärsjalar inte är enkla att använda för nybörjare. Det är något man måste öva på och ge lite tålamod för att få bärsjalen att fungera. En vanlig bärsele är lättare att få till på första försöket. Just av denna anledning väljer föräldrar ofta vanliga bärselar. Självklart är en bärsele enklare och säkrare att använda än en bärsjal om man inte vet hur man använder bärsjalen.

Ger man bärsjalen lite tid och blir bra på att använda den så är bärsjalen minst lika bra som bärselen.

Sammanfattningsvis älskar många föräldrar fördelarna med bärselar och bärsjalar. Samtidigt måste man dock vara medveten om både för och nackdelarna. Man måste känna till riskerna och hur man gör för att undvika dem. En bebis är glad om den är säker och bekväm, vilket är allt en förälder vill att barnet ska vara.

Tack för att du läste detta inlägg. Tips: mitt inlägg om Babybjörn vs Ergobaby går igenom fördelarna med respektive modell.

You may also like

Leave a Comment