fbpx

Är det en pojke eller flicka? 30 olika sätt att veta kön innan RUL

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Väntar du en pojke eller en flicka? Det kan vara oerhört spännande att fundera över, och om du är otålig och vill ha svar snabbt finns det en del “husmorsmetoder” att testa – men hur exakta är de? I dagens inlägg kommer vi berätta om och diskutera kring flera av de metoder som finns för att ta reda på bebisens kön!

Om man vill ha reda på barnets kön är det vanligaste (och säkraste) att vänta till RUL som brukar ske någon gång mellan vecka 18-20. Dock är det inte alltid säkert att den som gör undersökningen kan se bebisens kön under undersökningen, och ibland är man bara så nyfiken att man vill veta redan innan RUL. Då finns det ett gäng olika tester och teorier som sägs kunna avgöra om barnet blir en pojke eller flicka – men dessa metoder har en stor osäkerhet och mycket få har en korrekt vetenskaplig stämpel.

Läs även: Allt om att ta reda på barnets kön – guide till dig som väntar barn!

När får jag reda på om jag får en pojke eller en flicka – säkert?

Man brukar säga att det går att se barnets kön vid ultraljudsundersökning från vecka 15 eller 16. Vid det rutinmässiga ultraljudet vid vecka 18-20 borde det alltså vara möjligt att ta reda på barnets kön. Dock händer det ibland att barnet ligger i fel läge för att se könet tydligt. Om barnet ligger med benen först, benen i kors eller navelsträngen är i vägen så är det svårt även för den mest erfarna barnmorskan att se rätt.

Dessutom finns det alltid en risk att beskedet från ultraljudet är fel. Det barnmorskorna brukar kolla efter är om det finns en snopp eller inte. Det kan då hända att snoppen “gömt sig” så den inte syns, alternativt att något annat på eller kring bebisen misstas för en snopp.

Jag har hört att upp till 20 % uppskattningarna av kön med ultraljud kan vara felaktiga.

Finns det några tecken och tester jag kan göra tidigare under min graviditet för att ta reda på könet på mitt barn?

Ja, det finns gott om dem. De flesta av dem är tyvärr inte så exakta, och många av dem har ingen faktisk grund i vetenskapen alls. Trots det kan det vara kul och intressant att göra, även om de inte är så korrekta kan det vara en rolig sak att testa för att sedan jämföra med verkligheten.

Viktigt att nämna är också att kön inte är allt. Det finns mycket annat som också är spännande att fundera kring när barnet väntar i magen. Vilka utseende-delar hen kommer ärva av vilken förälder, vad hen kommer bli när hen blir stor eller hur hen kommer bemöta andra människor.

Dock är kön kanske en av de saker som är lättast att ta reda på, förmodligen är det därför det läggs så pass stor vikt vid det idag. Könsidentiteten-precis som allt annat kring ett barns identitet, kan komma att ändras med åren – och det är helt okej!

Tester för att ta reda på bebis kön

Under mina graviditeter var jag nyfiken på alla dessa tester som finns. Oavsett om jag googlade eller pratade med vänner och familj så verkade varje person ha sitt lilla tips som varje gång garanterades vara stensäkert. Dock är tvivelaktigheten stor, och den vetenskapliga evidensen liten kring många av dessa “hemmatest”. Trots att jag visste det så sökte jag mer än gärna upp dessa metoder då jag var nyfiken – någon av dem borde väl stämma?

För att underlätta genomgången av alla dessa metoder så har jag delat upp dem i några olika kategorier enligt nedan:

  • Ultraljud
  • Hjärtat
  • Mammans kropp
  • Hemtester
  • Förutsägelser från datum och diagram
  • Känslomässiga tecken
  • Husmorstips

Tecken från ultraljudsundersökningen

Även om, som vi har sett ovan, det är 20-veckorsundersökningen (RUL) som mest pålitligt avslöjar ditt barns kön, finns det olika teorier och metoder som sägs kunna tala om för dig om ditt barn är en pojke eller en flicka genom att titta på även tidigare ultraljudsbilder eller de från 20-veckors-undersökningen.

1. Nub-teorin

Denna pojke eller flicka-prediktion innebär att man tittar på en tidig undersökning och noterar den ganska intressant namngivna “vinkeln på dinglet”. Det handlar om hur knoppen eller bulten på ditt barns könsrör (de allra tidigaste början av ditt barns könsorgan) är vinklad, jämfört med ditt barns ryggrad.

Enligt nub-teorin gäller följande:

  • Om vinkeln mellan basen av ryggraden och knoppen är mindre än 30°, är det en flicka
  • Om vinkelnt är större än 30°, är det en pojke.

Tillförlitligheten för detta test är mycket låg, särskilt om det görs på din KUB (12-veckors undersökning).

Fram till din 14:e eller 15:e vecka ser kvinnliga och manliga könsorgan helt enkelt för lika ut för att 100% skilja mellan de två. Detta kan potentiellt leda till felaktigheter. Så ta fram din vinkelskiva, men häng inte alla dina förhoppningar på den vinkel du mäter.

Läs mer: Nub-teorin och vad du exakt ska leta efter

2. Skall-teorin

Denna ultraljudsbaserade pojke/flicka-prediktions teori bygger på antagandet att en pojkes skalle och en flickas skalle ser olika ut – och att du kan se det i en skanningsbild. Den antar att en pojkes huvud och ansiktsdrag kommer att vara större och kantigare än en flickas, och att det finns några avslöjande skillnader i formen av kindbenen, käkbenet och pannan. Men innan du börjar analysera din 12-veckors ultraljudsbild, så ska nämnas att det faktiskt inte finns något vetenskapligt bevis för att det fungerar.

Faktum är att de flesta experter skulle hålla med om att eventuella skillnader mellan manliga och kvinnliga skallar inte utvecklas förrän efter puberteten – så några år efter att barnet är i din mage.

3. Ramzi-teorin eller Ramzi-metoden

Ramzi-teorin (eller metoden) sägs kunna förutsäga om du får en pojke eller flicka baserat på var din moderkaka är positionerad i din livmoder så tidigt som 6 veckor in i graviditeten. Detta är något som kan ses på en tidig transvaginal skanning eller vid den rutinmässiga 12-veckors skanningen.

Teorin är att om moderkakan är på din högra sida får du en pojke; om den är på din vänstra sida får du en flicka.

Författaren till teorin, Dr Saad Ramzi Ismail, hävdar att hans metod är 97 % korrekt, men hans resultat baserades på ett mycket litet antal kvinnor. Värt att nämna är även att hans studie inte publicerades som en granskad artikel och den har inte replikerats. Dessutom måste man ta i beaktning att det är mycket möjligt att moderkakan inte alls är på höger eller vänster sida, utan kan befinna sig någon stans mitt emellan.

4. De 3 linjerna eller sköldpadde-metoden

Det här är skanningstecknet som du kan lita mest på. Det är metoden som används av NHS-sonografer vid din 20-veckors undersökning för att se om du får en pojke eller en flicka – och privata kliniker tenderar också att använda den när du bokar en ‘kön-avslöjande’ skanning från 16 veckor.

Se även: Guide, info & bilder kring hur man ser barnets kön på ultraljud

Anledningen till att den kallas 3-linjersmetoden är att om sonografen under din undersökning tittar på ditt barns könsorgan och kan se 3 vita linjer (konturen av blygdläpparna) betyder det oftast att ditt barn är en flicka.

Om ditt barn är en pojke, beroende på hur långt du är i din graviditet och om ditt barn är i en position som gör att sonografen kan se från undersidan, kan det vara möjligt att se den tydliga konturen av hans könsorgan. Denna metod är den mest exakta metoden för att förutsäga ditt barns kön. Men du får inga absoluta garantier.

Hjärtats slag

5. Hjärtfrekvens

Vid din första ultraljudsundersökning kan du höra ditt barns hjärtslag – om ultraljudets utrustning har ljud – och du kan finna att din barnmorska använder en handhållen Doppler-enhet för att lyssna på ditt barns hjärtslag vid något av dina mödravårdsbesök (även om detta är vanligare senare i graviditeten).

Om du hör ditt barns hjärtslag, lyssna noga: låter det mer som en galopperande häst eller ett löpskt tåg? Om det låter som en galopperande häst, enligt teorin, får du en flicka; om det låter som ett tåg, får du en pojke. Vissa har vidareutvecklat denna hjärtslagsteori och säger att om din bebis hjärtslagsfrekvens är under 140 slag per minut får du en flicka, medan om det är över 140 slag per minut får du en pojke.

Enligt Dr Philippa och en amerikansk studie från 2006 publicerad i Fetal Diagnosis and Therapy finns det inget bevis för att det finns någon signifikant skillnad mellan en pojkes och en flickas hjärtslagsfrekvens under första trimestern av graviditeten. “Ett spädbarns hjärtfrekvens kommer att ligga någonstans mellan 110 och 160 slag per minut – mycket snabbare än en vuxens”, säger Dr Philippa, “men det gäller både pojkar och flickor och det finns inga bevis för att ett hjärtslag som låter som ett tåg eller en häst indikerar en flicka eller en pojke.”

Mammans kropp

Det är viktigt att komma ihåg att de flesta av dessa tecken och metoder för att förutsäga ditt barns kön är baserade på myter och traditioner, och att det inte finns någon vetenskaplig grund för dem. Det bästa sättet att ta reda på ditt barns kön är att få en ultraljudsundersökning under graviditeten eller att vänta tills födseln.

En stor mängd tecken och tester som sägs förutsäga om ditt barn är en pojke eller flicka baseras på hur din graviditet påverkar din kropp. Förändringar i din hud eller hår och hur din mage ser ut sägs avslöja ditt barns kön. Även om det finns lite kliniskt bevis för att stödja dessa teorier, svär vissa människor vid dem.

6. Bära högt eller lågt

hög eller låg mage pojke eller flicka kön bebis test

Ett klassiskt “tecken” på vilket kön ditt barn har är hur du bär det – med andra ord om din mage är utspänd framtill eller mer utsträckt runt omkring. En utsträckt mage som sitter högt sägs indikera att du bär en flicka, och en lägre, mer kompakt mage sägs visa att du har en pojke. Folk kommer definitivt att ge dig sina förutsägelser om pojke/flicka baserat på detta, men om de har rätt eller inte blir ungefär lika exakt som en 50/50-gissning eftersom det inte finns någon vetenskaplig grund för detta “tecken”.

7. Illamående

Teorin med detta är att du kan säga om du får en flicka om du har illamående på morgonen. Det medicinska omdömet är osäkert på detta, men det är rättvist att säga att de flesta experter inte är övertygade om detta “tecken”. Det finns ingen forskning som tyder på att illamående är kopplat till kön på något sätt. Vissa kvinnor upplever illamående och kräkningar under hela graviditeten, medan andra inte har några symptom alls.

Rekommenderat: Allt du behöver veta om gravidillamående

8. Glänsande hår eller tråkig hud

Vissa tror att specifika förändringar i din hud och ditt hår indikerar kön på din bebis. Så, med en flicka får du tråkig hud eller akne, och med en pojke får du, enligt denna teori, glänsande hår. I verkligheten finns det inga bevis som stöder dessa övertygelser. Det är sant att graviditet kan orsaka förändringar i din hud och hårtillstånd, med det sagt betyder det inte att om din graviditetshud ‘lyster’ betyder det automatiskt att du får en pojke.

Läs även: Varför tappar man håret under graviditeten?

9. Förändringar i bröststorlek

Om du är gravid och ditt vänstra bröst är större än ditt högra, betyder detta att du får en flicka – tydligen. Och om det är ditt högra bröst som är större, då – du har gissat det – får du en pojke. Hmmm, det finns verkligen inget vetenskapligt stöd för detta, så bli inte för fixerad vid att upptäcka några skillnader i bröststorlek. Dina bröst kan gå igenom många förändringar under din graviditet, men kön på din bebis kommer inte att vara orsaken.

10. Bröstvårtsfärg

Om du märker att dina vårtgårdar (området runt dina bröstvårtor) blir riktigt mörka och nästan bruna, då går teorin att du väntar en pojke. Problemet är att majoriteten av kvinnor upplever att deras vårtgårdsfärg mörknar under graviditeten, men sist vi kollade så föddes inte fler pojkar än flickor…

11. Mörka linjer på magen

Det är vanligt under graviditeten att lägga märke till en mörk linje (som kallas ‘linea nigra’) som sträcker sig ner på magen. Om den bara kommer till din navel sägs det vara ett tecken på att du får en flicka; om den sträcker sig längre än din navel är det dock ett tecken på att du får en pojke. Det finns inga bevis som stöder denna bit av graviditetsfolklore, men det är kul att hålla koll på din linje och spekulera.

Läs även: Linea Nigra gravid – allt om linjen och mina erfarenheter

12. Högt eller lågt blodtryck

Högt eller lågt blodtryck kan vara ett tecken på allvarliga komplikationer under graviditeten, som preeklampsi eller graviditetsinducerad hypertoni. Det är dock inte ett pålitligt tecken på ditt barns kön. Det är viktigt att övervaka ditt blodtryck regelbundet under graviditeten och följa dina läkares rekommendationer för att hantera eventuella problem.

Trots vad du kanske tror säger denna teori att du kan förutsäga ditt barns kön baserat på ditt blodtryck 26 veckor före befruktningen. Teorin bygger på resultaten från en kanadensisk studie från 2017 med en grupp kinesiska kvinnor som publicerades i American Journal of Hypertension. Studien visade att kvinnorna med högre systoliskt blodtryck födde pojkar och kvinnorna med lägre systoliskt blodtryck födde flickor.

Läs även: Lågt blodtryck gravid: risker och behandling

Så denna teori har visst vetenskapligt stöd – men det är värt att veta att studien möttes med skepsis vid tiden den publicerades. Geoffrey Trew, en specialist i reproduktionsmedicin vid Londons Hammersmith Hospital, citerades i Telegraph och sa: “Jag skulle bli mycket överraskad om en blodtrycksmätning, som är beryktat variabel, kunde bestämma kön 26 veckor före befruktningen. Vissa reptiler kan ha könsskillnader på grund av temperaturförändringar vid tidig fosterutveckling, men inte 26 veckor i förväg.”

13. Ansiktsform

Om ditt ansikte är rundare och fylligare, då väntar du enligt denna teori en flicka. Bisarrt nog påstår vissa att det finns en ytterligare detalj i detta – att om din näsa börjar växa eller vidgas, då är det definitivt en flicka eftersom hon försöker ‘stjäla’ din skönhet! Inte det bästa sättet att skapa en hälsosam relation mellan mor och dotter – och har heller ingen vetenskaplig grund.

Hemtester

Det finns några tester du kan göra hemma som sägs förutsäga om du får en pojke eller flicka. Vi har inkluderat de mest kända här, inklusive ett ‘kemitest’ med bikarbonat och andra med pendel, nycklar och fötter…

14. Bikarbonattestet

Detta könsprediktionstest handlar om att använda kemi för att avslöja om du får en pojke eller flicka. Det bygger på att observera hur ditt urin (ja, du läste rätt!) reagerar med bikarbonat. Om det fräser efter att du har hällt lite av ditt urin på några skedar bikarbonat, då får du en pojke. Om det inte finns någon märkbar reaktion, då får du en flicka.

Allt handlar om idén att din ofödda baby kan påverka surheten i ditt urin – men detta test har ingen verklig vetenskaplig bevisning bakom sig.

Rolig video med flera populära “hemmatest” för att ta reda på barnets kön!

15. Nyckeltestet

Detta test är svårt att göra på dig själv eftersom det handlar om hur du spontant plockar upp en nyckel – men när du väl vet vad det letar efter är det svårt att göra det spontant! Enligt denna teori, om du plockar upp nyckeln vid den runda (handtaget) änden, då får du en pojke och om du plockar upp den vid den smala änden (den biten som går in i låset först), då får du en flicka. Och om du plockar upp den någonstans mitt emellan, då blir det tvillingar!

Tydligt nonsens, men återigen har du en 50/50 chans att ha rätt (om du bortser från tvillingarna)!

16. Kåltestet

Kåltestet är en annan test som innebär att man blandar en gravid kvinnas urin med en substans. I det här fallet är substansen rödkåljuice. Om blandningen blir rosa eller röd är det en flicka, och om den blir blå eller lila är det en pojke. Men som många andra metoder för att förutsäga kön finns det inga vetenskapliga bevis som stöder denna metod.

17. Reflexerologitestet

Detta test innebär att man sätter fotsulorna ihop och tittar efter om ett specifikt område på en fot är ‘fetare’ än på den andra foten. Det område som man ska titta på är mellan hälen och valvet – som tydligen är det område på foten som reflexologer tror är relaterat till livmodern. Om din vänstra fot ser ‘fetare’ ut i det området, då får du en flicka (reflexologer ser vänster sida som feminin); om den högra foten ser fetare ut på samma plats, då får du en pojke (reflexologer ser höger sida som maskulin).

Det finns inga vetenskapliga studier som verifierar sambandet mellan detta område av foten och din livmoder, än mindre sambandet mellan sidor av din kropp och femininitet/maskulinitet. Men det är kul att göra – och när vi har gjort det har det alltid funnits en skillnad!

18. Pendeltestet

Detta test ställer sig många tveksamma till, men vissa svär vid pendelns allvetande kraft. Det handlar om hur en pendel, hållen löst, svänger över din mage. Enligt teorin, om pendeln svänger fram och tillbaka, då får du en pojke. Men om den rör sig i en cirkulär rörelse, då får du en flicka.

19. Nål- eller blyertstestet

Nål- eller blyertstestet är en metod för att förutsäga fostrets kön som innebär att man sticker en nål eller blyertspenna i mitten av en kork och balanserar den på den gravida magen. Om nålen eller blyertspennan svänger fram och tillbaka är det en pojke och om den rör sig i en cirkel är det en flicka. Detta påminner om pendeltestet, och har ungefär lika mycket vetenskaplig evidens som det (alltså ingen).

Datum och kalendrar

Vissa av de könstester som påstår sig kunna förutsäga om du får en pojke eller flicka är från uråldriga tider. De förlitar sig generellt på kalendarier eller datumkontroller – och inte så mycket vetenskaplig forskning…

20. Den kinesiska könsförutsägelsekartan

Det här är en kalender som sägs avslöja könet på ditt barn baserat på din ålder enligt den kinesiska månkalendern (din ålder plus 1 år) jämfört med månaden för din befruktning. För att ta reda på om du får en pojke eller flicka enligt denna metod, behöver du korsreferera några bitar av information – som din ålder vid befruktningen och månaden du blev gravid. Testet har ingen vetenskaplig grund men du kan ha lite kul med det och få ett svar som har 50% chans att vara rätt.

kinesisk kalender barnets kön
Denna bild från baby-chick.com visar hur den kinesiska kalendern tänker och tror kring barnets kön baserat på mammans ålder vid befruktning, samt vilken månad befruktningen skedde i. Stämmer detta på mammor du känner?

21. Mayakalendern

Den kinesiska könsförutsägelsekartan har blivit ganska välkänd nu. Mayakalendern är mycket lik, men inte så vanlig. Den innebär att du kartlägger din ålder vid befruktningen och din bebis födelsemånad – och tittar på udda och jämna siffror. Kul att göra men inte på något sätt korrekt. Jag använde detta retrospektivt på mina tre barn och fick tyvärr 0% framgångsgrad att rapportera!

Känslomässiga tecken

Nu börjar vi komma in på helt ovetenskapligt territorium men det finns några välövade teorier som säger att dina känslor under graviditeten kan förutsäga om ditt barn kommer att bli en pojke eller flicka. Här är de mest välkända…

22. Humörsvängningar

Om du får allvarliga sinnesstämningssvängningar när du är gravid, sägs det att du får en flicka. Även om det med tanke på hormonflödet i din kropp kan vara svårt att hitta en blivande mamma som inte känner sig humörsvängig – och vi ser inte en stor ökning av antalet små flickor, eller hur?

23. Drömmar om flickor eller pojkar

Nu blir det lite upp och ner. Om du ligger och drömmer om små flickor är det troligt att du får en pojke; och om du drömmer om pojkar, är det en flicka du sannolikt förväntar dig. Lite pervers och helt ovetenskaplig men tillräckligt konstig för att få dig att tänka efter…

Husmorsknep

Så länge som kvinnor har blivit gravida, verkar det finnas en nyfikenhet kring vilket kön barnet kommer att ha, vilket förmodligen är varför så många teorier och tester har dykt upp för att förutsäga en pojke eller flicka och sedan har förts vidare genom generationerna. Som du kan tänka dig skulle ingen av dem klara av ett vetenskapligt test, men om du vill ha något intressant att prova medan du väntar på att ta reda på om du har en pojke eller flicka för säkerhetens skull, kanske dessa passar dig.

24. Hur du ligger ner

Tydligen säger vilken sida du ligger på mycket om vilket kön på barn du förväntar dig: om du ligger på vänster sida, blir det en pojke; om du ligger på höger sida, blir det en flicka. Hmm, med en växande mage kan du ändå hamna på båda sidor så vi är inte säkra på att det här kommer att fungera…

Läs även: Recension av BBhugme gravidkudde: I love it!

23. Söta eller salta begär

Oavsett om du längtar efter jordgubbar eller salt och vinäger chips sägs det vara en ledtråd till om du får en pojke. Söta saker betyder att du får en flicka och om du längtar efter salt mat är det en pojke. Inte säker på var det lämnar dig om du får cravings efter kritor eller andra icke-ätbara föremål men utan en klinisk evidensbas är allt bara gissningar.

Läs även: Hur mycket lakrits får man äta som gravid?

25. Antal pojkar eller flickor i din partners familj

Eftersom ditt barns kön bestäms av spermien, säger vissa att att titta på din partners familj är en indikation på om du får en pojke eller flicka – särskilt om hans manliga syskon och farfar/morfars far genom generationerna hade alla pojkar eller alla flickor. Det finns inget bevis som stöder detta men det är intressant att titta och lära känna ditt barns släktträd ändå.

26. Titta på dina händer

Tydligen kan hur dina händer ser ut indikera om det blir en pojke eller en flicka. Torra händer betyder en pojke; mjuka händer betyder en tjej. Om någon ber om din hand och du ger den till dem med handflatan nedåt, förväntar du dig en pojke. Handflatan uppåt betyder en flicka.

27. Räkna skator

Förutom att avgöra om det kommer att bli bra eller dåligt lycka kan att titta på skator sägas antyda om det blir en pojke eller flicka. En gammal barnvisa säger att om du ser tre skator, är det tecken på en flicka, och fyra skator är tecken på en pojke. Fram med fågelkikaren och blunda när du når ditt önskade alternativ!

fågeltest skator gravid ta reda på kön
Att räkna fåglar – ett ovetenskapligt men roligt sätt att gissa barnets kön!

28. Lukt av vitlök

Ät en vitlöksklyfta och om lukten kommer genom dina porer efteråt, väntar du en pojke. Om ingen vitlök kan luktas, väntar du en flicka. Vi skulle vilja se någon som väntar en flicka prova detta test!

29. Vem tog initiativet till sex

Om du tog initiativet till sex med din partner på natten (eller dagen) då du blev gravid, väntar du en flicka – enligt sägnen. Om det var din partner som tog initiativet, väntar du en pojke. Om ni båda var lika involverade så vet ingen vad det blir tydligen…

30. Din partners viktökning

Vi vet att din partner kan gå upp i vikt när du är gravid (vissa kallar det en ‘sympatigravid’) men sägnen säger att om hen går upp i vikt medan du är gravid betyder det att bebisen är en pojke. Återigen finns ingen vetenskaplig bevis för detta, så låt hen njuta av maten – eller inte!

Läs även: Så planerar du det bästa gender reveal avslöjandet

Sammanfattning – ta reda på bebis kön

Vi alla vet hur spännande det är med att gissa och undra kring bebisens kön. Det är alltid spännande att fundera på vem det är som gömmer sig där inne i magen, och barnets kön känns ofta som en rolig grej att ta reda på. Som vi fastställt i detta inlägg är det så klart bäst att lita på en barnmorskas, en sjuksköterskas eller en läkares åsikt vid ett ultraljud – men ändå kan det vara spännande med diverse hemmametoder! Gör gärna några olika och anteckna resultaten för att jämföra med facit när den stora dagen kommer…

You may also like

Leave a Comment