Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
Det är relativt vanligt att vilja tatuera sig medan man väntar barn. Dock är det precis lika vanligt att oroa sig för vilka konsekvenser det skulle kunna få för fostret. Vad är det egentligen som gäller kring tatueringar när man är gravid?
Får man tatuera sig när man är gravid?
Ja, man får tatuera sig när man är gravid men det finns vissa saker du bör tänka på. Till att börja med har forskarna inte så mycket kunskap om tatueringar och bläckets effekter under graviditeten. Det behövs flera undersökningar och långsiktiga studier för att ha större underlag.
Svenska läkemedelsverket avråder både gravida och ammande från att tatuera sig. Detta pga. den ökande infektionsrisken som kommer med att vara gravid och göra hål på huden – som en tatuering ju faktiskt innebär att man gör.
För att vara på den säkra sidan så rekommenderar man därför inte gärna en gravid kvinna att tatuera sig. Det finns inga garantier för att det är säkert. Samtidigt så är det inte heller något som pekar på att det kan vara direkt farligt. Däremot så finns det bättre eller sämre tillfällen om du ändå vill ha en tatuering.
När bör man inte tatuera sig under graviditeten?
De första månaderna efter befruktningen är kritiska när det kommer till barnets utveckling. Så gott som allting kommer till under den här tiden, så det är inte bra att riskera att någonting påverkar processen. Om du vill tatuera dig under graviditeten kan det löna sig att vänta tills den första trimestern är över.
Läs även: Matchande kläder mamma & barn!
Första trimestern: De kritiska veckorna
Redan när du är gravid i vecka fem har embryot alla de celler som behövs för att skelettet, de inre organen och dess kroppsdelar ska bildas. Det är inte större än en millimeter, men redan är de här stora processerna i gång. Under den här tiden är embryot eller fostret extra känslig för yttre faktorer, som mediciner eller olika procedurer.
Andra trimestern: En relativt säker period?
Den andra trimestern är inte lika känslig som den första. Det mesta har redan formats, vilket naturligtvis inte innebär att barnet är redo för omvärlden. Nu handlar det mycket om att växa till sig, få de rätta proportionerna. Om du vill göra en tatuering brukar man säga att det här är den bästa tiden.
Tredje trimestern: När kroppen förbereder sig för förlossning
Nu är fostret livsdugligt, även om hen mår bäst av att stanna kvar där inne fram till beräknat datum. Mammans kropp däremot är ganska uttöjd och trött vid det här laget. Mycket har hänt för att förbereda henne också för förlossningen. Kroppen är redan ansträngd nu – alltså inte den bästa tiden för en tatuering.
Viktigt att tänka på innan du tatuerar dig
Vare sig du är gravid eller inte finns det saker som kan påverka ditt beslut om att göra en tatuering eller inte. Om du tar mediciner eller har en sjukdom bör du ta reda på om du verkligen kan göra en tatuering.
Välj en tatueringsartist eller salong som har gott rykte, och är väl utbildade. Hygien är grundläggande, så du inte får någon infektion. Fråga också om vilken sorts färger som används. Om bedövningsmedel används bör de vara godkända, inköpta på apotek och med svensk märkning.
Risker med att tatuera sig under graviditeten
Det är alltid en viss risk involverad med tatueringar. Proceduren går ju ut på att göra hål i huden och spruta in färg. När du är gravid finns det en del andra risker som du bör ta med i beräkningen.
Infektionsrisk och hygien
Vid en tatuering penetrerar du huden, gör ett hål i den, och det är lätt för bakterier att komma in. Hygien och desinfektion är därför nyckeln till att undvika infektioner. Det är därför du måste välja en tatuerare som sköter sina instrument och vidtar alla sorters åtgärder för hygien. En infektion är det sista du vill få när du är gravid, eftersom det kan leda till komplikationer för både dig och barnet.
Tatueringsbläcket
Man vet inte om bläcket når fram till fostret, ytterligare något som det måste forskas omkring. Vissa färgsorter kan innehålla tungmetaller, som kvicksilver och bly. Dessa är farliga för barnet, speciellt under de första tre månaderna. Fråga din tatuerare om färgerna som just hen använder.
Läs även: Moderkakan: Allt du som är gravid/ vill bli gravid behöver veta!
Kroppens reaktion
Din kropp och hud förändras under graviditeten. Ibland blir huden mörkare, eller mer känslig för yttre påverkan. Även om du aldrig haft problem tidigare kan du reagera på en tatuering när du väntar barn.
Immunsystemets respons
När du blir gravid förändras ditt immunsystem. Det ska skydda en främmande varelse inne i din kropp, något som är helt unikt. Det betyder också att du lättare får infektioner, vilket ju alltid är en risk med tatueringar.
Blodcirkulation och blödning
Graviditeten medför en ökad blodcirkulation. Vilket i sin tur kan göra att du blöder mer när du tatuerar dig. Kom ihåg att kroppen är helt annorlunda när du är med barn, den reagerar inte på samma sätt som vanligt.
Oro
Barnet kan känna din oro samt reaktion på smärta. Det är en direkt koppling till hur mamman mår och barnets tillstånd. Även om du tycker att du hanterar smärtan väl så kan det utlösa en stressreaktion i kroppen som barnet känner av.

Fördelar med att tatuera sig som gravid
Nu är det inte bara nackdelar med att tatuera sig när man är gravid. Det handlar om kroppssmyckning, och för många är det en emotionell koppling till tatueringen. Den betyder något för dig, är en del av din kropp.
Du kanske känner att tatueringen för dig närmare ditt barn, din partner eller er familj. Att vänta barn är inte bara en fysisk företeelse. Tvärtom är det en mängd med känslor som är med i bilden. Känslor som du vill uttrycka med hjälp av en bild eller text.
Bättre och sämre placeringar
Nu har du bestämt dig för att göra en tatuering. Var ska den sitta? Det finns bättre och sämre placeringar när du är gravid, så tänk igenom saken noga.
Placeringar som bör undvikas
Tidigare tatueringar brukar inte vara några problem. Om du har en färsk tatuering på ryggen kan det hända att du inte kan ta en epiduralbedövning. Det är upp till sjukhuset att bestämma det. Tänk likaså på hur ett eventuellt kejsarsnitt kan påverkas av att du har en tatuering i området runt omkring.
En annan sak är de områden som sträcks ut mycket under graviditeten. Vilket är ganska många. Magen, höfterna, även armarna blir större när du väntar barn. Så om du gör en tatuering under den här tiden kommer den att se annorlunda ut när svullnaden eller sträckningen lägger sig. Likaså om du får hudbristningar, vilket är väldigt vanligt.
Säkrare platser på kroppen
Om du tänker på uttöjning och liknande så är den övre delen av ryggen ganska bra. Även underarmarna brukar hålla sig någorlunda normala, och inte svullna upp så mycket. I princip kan du se hur din kropp ser ut och jämföra den med tiden före graviditeten, för att få en uppskattning om var du har blivit större.
Möjliga biverkningar efter tatuering
Till att börja med är en tatuering som ett öppet sår. Infektionsrisken är därför stor. Skaffa dig information om hur du ska hålla tatueringen ren och undvika att bakterier får fotfäste.
En del får en allergisk reaktion mot färgen, och den kan komma ett bra tag efteråt. Eftersom färgerna kan innehålla metaller är nickelallergi en relativt vanlig biverkning.
Svullnad och rodnad är övergående, men kan vara jobbigt medan det sitter i. Du har inte samma möjligheter till lindring eller mediciner under graviditeten, eftersom de går över till fostret.
Läs även: Bästa solkrämen för gravida & ammande kvinnor enligt nordiskt test (2023)
När tatueringsnålen går för djupt ner kan du få ärr. Mer erfarna artister håller sig på ytan, så var noga när du väljer tatueringssalong.
Påverkas barnet av tatueringen?
Såvitt man vet så påverkas inte barnet av tatueringen. Det är ju mest färgen man är orolig för, men det är inte känt om den ens når fram till barnet. Annars är den allra största risken infektioner, typ hepatit B.
Kontrollera salongen noggrant. Är den ren och städad? Desinfekterar man verktygen efter varje kund? Öppnar artisten engångsnålarna i din närvaro? Var inte rädd för att ifrågasätta och kontrollera.
Påverkas tatueringen av graviditeten?
Ibland kan det bli lite fel om du tatuerar dig under graviditeten. Kroppen reagerar inte på samma sätt, och huden är inte sig lik. Det kan göra att tatueringen inte ser likadan ut efter förlossningen som när du gjorde den. Den kanske flyter ut lite grand eller så är färgen inte stadig.
Får man tatuera sig när man ammar?
Råden för den som vill tatuera amma är likt de som ges till gravida kvinnor. Läkemedelsverket avråder även ammande kvinnor från att tatuera sig. Det finns väldigt lite underlag och forskning, så det gäller att vara försiktig. Riskerna ligger främst i om ämnen från färgen går via modersmjölken till bebisen. Tungmetaller eller kemikalier, som kan vara skadliga för ett litet barn.