fbpx

Armbåge ur led barn – vår dotter fick plötsligt ont i armen

by Rodrigo
Armbågsluxation – armbågsben ur led

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

När barnen är små kan det ibland vara svårt att veta vad de vill. De kommunicerar ju mest med att gråta och det kan betyda nästan vad som helst. Att de är hungriga, törstiga eller bara lite trötta. Det är upp till föräldrarna att tyda deras språk och uppförande, och försöka gissa sig till vad de vill.

Så om du märker att de inte vill använda armen eller det verkar som att de har ont, är det viktigt att snabbt ta kontakt med läkaren. Det är barnets sätt att säga att något är fel. Armbågen kan nämligen ha gått ur led, vilket är obehagligt och smärtsamt. Den måste föras tillbaka på plats igen så fort som möjligt. Detta hände vår dotter Alia förra sommaren. Det är inte farligt, men det bör tas om hand av professionell personal med en gång.

Varför får barn plötsligt ont i armen?

ont i armen armbåge ur led
Jag och vår dotter Alia när vi var på lätt-akuten. Här använder hon bara vänster arm på grund av att hon fått armbågen ur led. Det syns på henne att hon har ont och är ledsen.

Naturligtvis är det inte alltid så att armbågen har gått ur led när barnet plötsligt får ont i armen. Även om just den förklaringen är ganska vanlig så finns det andra orsaker också. Det kan till exempel vara fråga om växtvärk. Här är inte alla eniga, men många barn får av någon anledning ont när de är runt tre-års åldern. Speciellt på kvällarna när de kommer till ro och ska sova. Det är vanligare med värk i benen, men kan även drabba armarna.

Barnet kan också ha ramlat utan att någon märkte det och slagit sig. Även ett litet fall kan kännas och barn har en låg tröskel innan de börjar gråta och klaga. Du kanske inte ser något blåmärke direkt. Det kanske är ett tecken på någon form av sjukdom, som en infektion eller något liknande. Ett litet insektsstick som nästan är omöjligt att upptäcka kan också störa barnet. Ta därför allting på allvar och om det inte går över är det viktigt att söka hjälp.

De flesta föräldrar känner sina barn väl. Du tillbringar timmar med att umgås, både i lek och vardag. Så du ser ganska snabbt när något är annorlunda, när barnet verkar ha problem av något slag. För alla barn är inte likadana. Till och med när samma barn gråter så brukar föräldrarna känna igen vilken sorts klagan det handlar. Om barnet har ont i armen, eller det är något annat som är fel, märker du att det inte är sig likt. Du ser hur det rör sig och var det verkar ha problem.

Tecken på armbåge ur led (pigluxation barn)

plötsligt ont i armen orsak
Det märktes direkt på vår dotter Alia att allt inte var som det skulle. Hon var ledsen och hängig, och ville inte använda höger arm.

Det första tecknet på att armbågen har gått ur led är helt enkelt att barnet inte använder armen. Hen kanske inte gråter eller är kinkig, men vägrar röra armen. Eller så försöker hen göra det och kan inte räta ut armbågen helt och fullt. Den sitter fast i en viss ställning som verkar onaturlig. Barnet håller armen nära kroppen, som för att skydda den. Även om det inte gör så ont känns det fel att röra på den eller använda den. Eller så lägger hen armen på magen för att den ska få stöd. Allt det här sker ju automatiskt, barnet kan inte säga vad som är fel men känner sig inte väl.

Tecken på pigluxation barn:

  • Barnet gråter och har ont i armen
  • Vill inte använda armen, vägrar att röra den
  • Kan inte räta ut armbågen
  • Håller armen nära kroppen
  • Stöder armen på magen

Varför heter det pigluxation?

Till att börja med så betyder ordet luxation att något har vridits ur led. Det har dislokaterats på finare språk. Om du slår upp synonymer så får du ledskada och vrickning. Subluxation betyder att den gått ur led men att det fortfarande finns kontakt mellan ytorna, medan bara luxation är en total åtskildhet.

Det lite annorlunda ordet pigluxation sägs härröra från det faktum att man skyllde på pigan eller barnflickan när barnen fick ont i armen. Det var hon som vridit armen ur led på barnet, genom att dra i armen för hårt.

Armbågsluxation – armbågsben ur led

Det är inte bara barn som kan få armbågsbenet ur led, många idrottare har upplevt samma sak. Men det är främst i yngre år som det är så pass vanligt. Redan när barnet blir runt fem år så har lederna stabiliserat sig så mycket att det sällan sker en armbågsluxation. Det är inte farligt, men när armbågsbenet går ur led måste det föras tillbaka. Det kallas för att reponera armen och bör göras av vårdpersonalen. Att reponera armen tar bara några sekunder, så enkelt är det att lägga armbågen till rätta igen.  

En kort sammanfattning om pigluxation:

Det är strålbenet i underarmen som hamnar snett, eller går ur led. Ofta behövs det inte så mycket för att det verkligen ska kännas. För att barnet ska må bra måste benet föras tillbaka till sin plats, reponeras. Det är bäst om det görs av en sköterska eller doktor. Vänta inte för länge med att söka hjälp för då blir det svårare att få benet justerat. Även om det gör ont att reponera benet så går det över så fort som benet är tillbaka på sin plats. Och själva processen är väldigt snabb.

Den medicinska termen är subluxation av caput radii ur ligamentum anulare i armbågen. Eller pigluxation som det vanligtvis kallas. Det är inte farligt och ger inga men, men kan vara smärtsamt för barnet. Om barnet fortfarande inte vill använda armen så kan det vara läge för röntgen, men det är inte vanligt att göra det direkt. Bland annat för att det inte tjänar något till, du har inte nytta av en röntgen om det är fråga om pigluxation.

Vanligtvis så uppstår en pigluxation för att någon drar barnet i armen, i armens längdriktning. Som när du lyfter barnet i armen eller tar tag i det för att det inte ska ramla. Det är lite vanligare hos flickor än hos pojkar. Ofta så är det vänsterarmen som drabbas. Men det kan förklaras med att de flesta föräldrar (eller pigor) är högerhänta.

Orsaker armbåge ur led

Varför är det så vanligt med pigluxation och vad är det som ligger bakom? Innan barnen fyllt fem är armbågsleden ganska instabil. Det är lätt hänt att den går ur led, även med en liten rörelse som är fel. Många föräldrar som upplevt det här säger att det går över, just runt fem-års åldern. Men det är också en uppmuntran till att vara extra försiktig med hur du lyfter och hanterar ditt barn. För överbelastning av armbågsleden är den verkliga orsaken bakom problemet.

Det är viktigt att aldrig lyfta barnet i armarna. Som förälder vet du att det är lättare sagt än gjort. Ni är ute på promenad och plötsligt vill barnet inte gå längre. Dess naturliga reaktion är att lägga sig på marken. Du håller kvar i handen för att hen inte ska ramla, och vips har armbågsleden vridit sig. Eller så är det en liten person som inte vill byta blöja och du är rädd för att hen ska ramla ner från skötbordet. Så du tar tag i handen. När hen då tvärt vrider på sig för att undvika blöjbytet så kan armen gå ur led.

Så var uppmärksam och försök lära er redan från början hur ett barn ska lyftas. Genom att skapa goda rutiner medvetet så blir det enklare att inte göra ett misstag. Den spontana reaktionen ska helst inte vara att ta tag i armen. Att rycka eller dra ett barn i armen är helt otänkbart. Det är ett stort ansvar att ha barn, och så gott som alla föräldrar är akut medvetna om det här. Men om du lär dig hur du ska hantera det så kommer allt att gå smidigt. Och kom ihåg att en del barn helt enkelt är mer benägna till att få armbågen ur led. Det hör till åldern, även om du gör allt du kan för att undvika det.

Viktigt att:

  • Inte lyfta barn i armarna
  • Dra barn i armen
  • Rycka barnet i armen

Hur ska man lyfta ett barn för att undvika skador?

Undvika armbåge ur led

Frågan är då vad du kan göra för att det inte ska bli fel. Det verkar enklast att lyfta ett barn i armen. De är så korta och det är ofta armen du når fram till först. Men det bästa är att ta tag under armarna och hålla händerna runt bröst och rygg. I armhålorna med andra ord. Det är klart att du alltid måste vara försiktig när du hanterar barn. Men här får du ett gott grepp och det är mindre risk att armbågen går ur led. Du ska dock aldrig rycka upp ett barn, oavsett hur du håller det. Hur svårt det än kan vara så är det viktigt att vara lugn och fattade när du handskas med de små.

Att ha barn är tidvis stressigt. Du känner att du inte alltid har tid att vara så pedagogisk och förstående. Ett barn som trilskas kan vara en prövning och det ligger nära till hands att bara rycka det med sig. Men om du börjar redan från födseln med att ha goda rutiner för hur du lyfter barnet så kommer de att komma naturligt även senare. Trots att de prövar ditt tålamod när du har bråttom. Försök dock alltid lyfta dem i armhålorna, det är faktiskt enklare också. Det gör det svårare för dem att spjärna emot, om det skulle vara fallet.

Lär gärna folk i barnets omgivning hur de ska lyfta hen. Det är inte alla som känner till det här med pigluxation, och det är något som du i de flesta fall kan undvika. Ingen vill ju skada barnet med flit, och här är verkligen en situation där kunskap är viktig. Bara en sådan sak som att inte ta tag i armen om barnet håller på att ramla. Din första reflex är kanske att göra just det, något som verkligen bör undvikas.

Ibland kan det vara svårt att lära mor-och farföräldrar vad de ska göra med barnen. Men de måste också vara medvetna om vad som kan hända och hur de ska lyfta barnet. Det är en gemensam ansträngning där barnets välmående ligger i fokus. Vilket ju alla är eniga om är det allra viktigaste.

Armbåge ur led läkningstid

armbåge ur led läkningstid
Bara några minuter efter att läkaren fixat så att armbågen var på plats igen började Alia att använda sin arm igen och vi har inte märkt av några men sedan dess. Hon har inte heller fått armbågen ur led igen.

Det positiva med pigluxation är att det går över så fort som leden är på plats. När läkaren konstaterat att det rör sig om armbågen som gått ur led så böjer hen armbågen en smula. Trycker på strålbenets övre del och vänder sedan handflatan uppåt. Då brukar leden falla på plats. En del gör det långsamt, andra vrider till mer plötsligt. Vår läkare gjorde det supersnabbt. Ibland kan du höra ett klick när allt lägger sig rätt.

Efteråt brukar barnet få åka hem, eventuellt med någon medicin mot smärta. Vi fick ge Alia ett stolpiller med alvedon innan läkaren förde armbågen på plats igen, men efter det behövde hon inget. För det mesta så mår barnet bättre med en gång, och kan använda sin arm som vanligt precis som för oss.

Det är inte mycket som ska till för en pigluxation. Samtidigt så är det inte alls svårt att ställa det till rätta. Leden är så pass rörlig att det går åt båda hållen. Efter ett par dagar har barnet glömt det, även om föräldrarna kanske fortfarande känner av det.

Om barnet inte mår bra nästa dag är det bäst att kontakta läkaren. Det här är inte en fraktur som måste läkas, utan helt enkelt en led som befinner sig på fel plats. Något som bör ske så fort som möjligt. Så tveka inte att kontakta barnets läkare eller åka till akuten om barnet får ont i armen.

Slutord

Det ska inte till mycket för att leden på ett litet barn går ur led. Därför behöver inte föräldrarna anklaga sig själva allt för mycket om det skulle hända. Det är sant att det kanske är läge att se över sina rutiner och påminna sig själv om hur viktigt det är att inte lyfta barnet i armen. För har det hänt en gång är det lätt hänt att det upprepar sig. Och det är det ingen som vill. Men för det mesta är det bara otur, en liten olycka som är lätt hänt.

You may also like

Leave a Comment