fbpx

Ja, man får äta räkor under graviditeten men tänk på detta!

by Sofia
Räkor gravid får man äta räkor under graviditeten

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

När man är gravid dyker ofta frågan upp: är det säkert att äta räkor? Ja, det går bra att äta räkor när du är gravid men du bör se till att de är ordentligt tillagade.

Räkor är inte bara smakrika, utan de är också källor till nyttiga näringsämnen som vitamin D, jod, selen och kalcium.

Trots fördelarna med räkor finns det myter om deras säkerhet under graviditeten. Lyckligtvis hör räkor till den kategorin av fisk och skaldjur som har låga kvicksilvernivåer, vilket gör dem säkra att konsumera. Men som alltid finns det nyanser att tänka på.

Vad säger Livsmedelsverket?

Enligt livsmedelsverkets tabell är det ok att äta räkor varje vecka, 2-3 gånger (minst).

vilken fisk får man äta under graviditeten

Hur mycket räkor kan en gravid person äta?

Räkor som säljs i Sverige kommer oftast från områden med låga kvicksilverhalter. Därför kan du med gott samvete njuta av dem. För extra försiktighet rekommenderas dock en begränsning på cirka 300 gram per vecka.

Hur ofta kan man äta räkor?

Enligt Livsmedelsverket kan räkor ses som en del av fisk och skaldjursgruppen som är säker för gravida. Det betyder att du kan äta räkor upp till 2-3 gånger i veckan utan bekymmer.

Att tänka på kring att äta räkor under graviditeten

Här är några råd kring att äta räkor för dig som är gravid:

  1. Tillagning: När du tillagar räkor hemma, är det viktigt att försäkra sig om att de är fullständigt genomkokta. Rätt tillagade räkor skiftar i färg – de går från en gråaktig nyans till en mer framträdande röd. Köttet inuti räkan bör också ändra färg från en genomskinlig ton till en ljusrosa, vilket tyder på att räkan är helt genomkokt och redo att ätas. Detta är särskilt viktigt för att undvika eventuella skadliga bakterier eller parasiter.
  2. Förpackade räkor: När du handlar räkor i mataffären kommer du ofta märka att många förpackade räkor redan är kokta. Dessa räkor är oftast klara att ätas direkt ur förpackningen eller kan lätt tillsättas i sallader och andra kalla rätter. De är säkra för gravida att konsumera.
  3. Råa räkor: Om du köper råa räkor för matlagning, se till att de upphettas ordentligt. Det är viktigt att de inte bara värms upp utan att de tillagas helt för att undvika några hälsorisker.
  4. Frysta räkor: Frysta räkor är praktiska och kan lagras under längre tid. Innan tillagning bör de tinas ordentligt. Trots att de är frysta bör de fortfarande tillagas helt och hållet. De är helt säkra för gravida när de är korrekt tillagade.
  5. Produkter med räkor: Det finns många produkter på marknaden som innehåller räkor, som räkost och andra tubprodukter. De flesta av dessa är processade och säkra att konsumera direkt, men som alltid bör du läsa etiketterna och försäkra dig om produktens kvalitet.
  6. Resor: När du reser utomlands kan räkstandard och tillagning variera. Var därför extra uppmärksam när du konsumerar räkor i andra länder. Om du är osäker på hur räkorna har tillagats eller deras ursprung, kan det vara bäst att undvika dem för att säkerställa din och ditt ofödda barns hälsa.

För ytterligare information om vilken fisk och skaldjur som är säker att äta under graviditeten, se Livsmedelsverkets guide. Och om du funderar över sushi under graviditeten, har vi också en artikel för det!

You may also like

Leave a Comment