fbpx

Äta sushi gravid: detta bör du tänka på! (+lista med tips för säker sushi)

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det är viktigt att äta rätt när du väntar barn. Dels behöver du själv näring för att orka med den stora bedrift som det faktiskt är att skapa ett barn. Samtidigt bör du tänka på att allt du äter och dricker förs vidare till fostret. Därför är det viktigt att tänka till ett extra varv över det man äter.

Läs även: Saker att undvika vid amning (stor guide + råd kring fisk)

Att äta sushi under graviditeten

Sushi har blivit något av en nationalrätt. Det finns mängder av restauranger som serverar det, och idag är det även möjligt att köpa sushi i matbutikerna. Eftersom det är så populärt är det vanligt med frågorna: Kan man äta sushi när man är gravid? Innebär det någon form av risk?

Orsaken till att många ställer sig den här frågan är för att sushi traditionellt görs med rå fisk. Allt som är rått för med sig en extra risk för parasiter, bakterier och andra hälsoskadliga faktorer. Dessa risker slipper du normalt sett om du äter tillagad mat.

Du kan äta sushi när du är gravid, men det är bra att vidta vissa åtgärder för att skydda både dig och barnet. Det gäller att hålla er båda två så friska och sunda som möjligt.

Risker med att äta sushi under graviditeten

Vissa sjukdomar sprids genom livsmedel, och gärna då rå fisk. Det som är mat för människor kan även ge föda till bakterier. Livsmedelsburna sjukdomar kan förorsaka kräkningar, buksmärta, diarré och andra obehag. Inte så roligt att råka ut för när du är med barn, det är jobbigt nog med graviditeten. Plus att det inte är bra för fostret.

Förutom den här sortens matförgiftning så kan du få i dig parasiter när du äter sushi. Det är naturligtvis inte alltid fallet, men risken finns där. Rå fisk måste behandlas på rätt sätt för att inte leda till sjukdomar. De flesta får inga större problem om de skulle få i sig lite förorenad fisk, men för en gravid kvinna är saken allvarligare.

Sushi gravid Livsmedelsverket

En av våra bästa källor till information gällande kost som gravid eller icke-gravid är Livsmedelsverket. Enligt dem kan du som gravid äta sushi utan att vara orolig, bara du håller dig till några förhållningsregler (källa):

  • Var restriktiv med färsk tonfisk pga. kvicksilverhalter
  • Ät sushin så nytillagad som möjligt, låt inte sushi stå länge efter inköp/ tillagning
  • Om du köper färsk fisk själv, välj sådan som varit färskförpackad högst några dagar
  • Välj fisk som varit fryst från förpackning för att helt vara på den säkra sidan
  • All vildfångad fisk ska frysas innan den äts rå för att döda eventuella parasiter
kan man äta sushi när man är gravid?

Sushi och kvicksilvernivåer

Fisk över huvud taget är något som gravida kvinnor bör välja med omsorg. Vare sig den är rå eller kokt. Ett av problemen kan vara kvicksilverhalten i fiskarna. Kvicksilver kan påverka hjärnan. Den allra mest känsliga perioden är i början av graviditeten då fostrets hjärna fortfarande håller på att utvecklas och formas. I allra värsta fall kan kvicksilverförgiftning leda till döden.

Det här är naturligtvis ganska oroväckande, men det är inte all fisk som innehåller stora mängder av kvicksilver. Om du håller dig borta från de värsta arterna finns det ingen anledning till att inte äta sushi eller fisk. De fiskar som drar till sig mest kvicksilver är abborre, gädda, gös och lake. Alltså inte de vanliga sushi-fiskarna.

Andra sorters fisk du bör vara försiktig med är tonfisk, inte den som är på burk utan färsk tonfisk. Även lax kan innehålla en del kvicksilver, men det gäller främst den vilda sorten. Det är för att lax intar kvicksilver genom födan och odlad lax är därför ganska säker.

Vilken sushi kan gravida äta?

Du måste inte sluta äta sushi bara för att du blir gravid. I stället lär du dig välja säker sushi när du går ut eller köper hem från butiken. Det är en självklarhet att gå till restauranger som är rena och håller sig till hygienlagarna. Speciellt de som behandlar råa matvaror.

Läs även: Viktig information kring omega-3 och graviditet (+ bästa tillskottet)

Hur man väljer säker sushi på restauranger

Fråga gärna vilken fisk de använder och hur den kommer till restaurangen. Som kund har du rätt att känna till hanteringen från början till slut. På sushirestauranger används oftast färsk fisk då den har bäst kvalité. Enligt Livsmedelsverket kan man i princip anta att restaurangsushi är färsk och alltså säker för gravida (och icke-gravida) att äta (källa).

Är du osäker så är det alltid bäst att fråga personalen på restaurangen, de har garanterat fått liknande frågor tidigare. Bland annat kan du känna dig säkrare med fisk som varit fryst en viss period innan den används i sushin. Eller så kanske du hellre äter sushi med kokt fisk eller andra varianter som inte innehåller rå fisk.

Säkra sushialternativ för gravida

Idag finns det flera intressanta alternativ för sushi-älskare. Det är inte bara gravida som undviker vissa fiskar, utan det kan finnas andra anledningar. Därför är det vanligt med vegetarisk eller vegansk sushi, till exempel. Ingen fisk alls, utan bara kryddor och smaker som är vanliga för sushi.

En del restauranger erbjuder mammasushi. Det är sushi utan tonfisk, ibland kan det finnas lax med. Räkor brukar accepteras men ingenting som är rått. Vad som ingår i mammasushi kan variera från ställe till ställe. Fråga på den restaurang du valt.

  1. Vegetarisk eller vegansk sushi
  2. Mammasushi
  3. Sushi av färsk fisk som hanterats väl

Kan man äta laxsushi som gravid?

Det här är en omdebatterad fråga. En del menar att du absolut inte ska äta lax när du väntar barn, på grund av faran med kvicksilverhalterna. Andra äter lax som är odlad, eftersom den innehåller mindre tungmetaller. Om du väljer att äta lax ska det inte vara för ofta, utan begränsa ditt totala intag.

Kan man äta vegetarisk sushi som gravid?

För många gravida kvinnor har vegetarisk sushi räddat dem när suget är stort. Det är ingen fara med vegetarisk sushi, bara den är färsk. Vilket självklart gäller för alla matvaror som du äter när du är gravid.

vad är mammasushi? kan gravida äta vegan sushi?

Får man äta räksushi som gravid?

Om du tycker om fisksmaken kan räksushi vara ett alternativ. Bara den är kokt, du ska inte äta råa skaldjur under graviditeten. Enligt Livsmedelsverket är räksushi säkert för gravida att äta (källa).

Är tonfisk-sushi godkänt att äta som gravid?

Tonfiskfilé, eller färsk tonfisk, innehåller större mängder kvicksilver än tonfisk på burk. De flesta gravida kvinnor undviker sushi med tonfisk, de vill inte löpa risken att tungmetallen kvicksilver ansamlas i kroppen. För det mesta händer det ingenting om du skulle äta någon bit sushi med tonfisk. Frågan är om det är värt risken.

Avokado-sushi gravid

Riskerna med sushi är kopplade till fisken, vare sig den är rå eller tillagad. Så avokado-sushi är helt okej, det är en vegetarisk variant som är ett gott alternativ. Kontrollera dock alltid bäst-före datum och när den är tillagad. Det bästa är färsk sushi, så välj gärna en restaurang med stor omsättning.

Läs även: Bästa solkrämen för gravida & ammande enligt stort norskt test (giftfritt och effektivt)

Göra sushi hemma

Du kanske bor på en ort där det inte är så lätt att få tag på sushi. Eller så vill du dra ner på kostnaderna och ha kontroll över vad du äter. Många gör därför sushi hemma. Här kan du verkligen göra mamma sushi, sådant som är säkert för dig att äta när du är gravid (och sådant som just du tycker är gott)!

Till en början bör du vara noga med att hålla rent när du hanterar råvarorna. Lika viktigt hemma som när du äter ute. Om du gör sushi med fisk är en bra regel att frysa in fisken i minst 48 timmar innan du gör sushin. Det är inte alltid nödvändigt, men en extra liten säkerhet när du väntar barn.

Rå fisk mår bäst när den är kall. Förvara den i kylskåpet så länge som möjligt eller ställ den i en skål med is. Ta bara fram den under den tid det tar att rulla ihop sushin, och ställ sedan in allt samman i kylskåpet igen.

Rent allmänt bör du välja råvaror som är riktigt färska, oavsett om du använder fisk eller inte. Använd både näsan och bäst före datumet för att vara på den säkra sidan.

Miso-soppa och sushi-tillbehör

Sushi-kulturen innehåller bra mycket mer än bara rullat ris i sjögräs, även om det är den största delen. På de flesta restauranger får du miso-soppa. Grunden är svamp, purjolök och miso. Miso får man fram genom att jäsa sojabönor, havssalt och spannmål, med hjälp av en mögelsvamp.

Läs även: Förvärkar, värkar eller sammandragningar? Så vet du!

Kan man äta miso-soppa när man är gravid?

På sina håll i Japan är miso-soppa en del av gravida kvinnors rekommenderade kosthållning. Den är rik på folsyra, vitamin B och andra vitaminsorter. Miso anses vara bra för tarmhälsan, och hjälper dig med gaser. Det är dock även en hel del natrium i miso-soppa, vilket kan förorsaka vätskeansamlingar och uppblåsthet. Ät därför miso-soppa i lagom stora mängder. Välj helst den vita mison, eftersom den innehåller mindre mängder natrium. Och se alltid till att den är rätt uppvärmd och förvaras på ett säkert sätt på restaurangen.

Kan man äta wasabi när man är gravid?

Wasabi är en form av pepparrot, väldigt stark och en viktig del av sushi-tillbehören. Det är inga problem att äta wasabi när du är gravid. I lagom stora mängder, som ett tillbehör. Man har inte forskat så mycket runt effekten av allt för mycket wasabi under graviditeten. Det är inte så många som överdriver sitt wasabi intag.

Kan gravida äta sjögräs (nori), sjögrässallad (wakame sallad) och alger?

Sushi och allt som hör till innehåller en rad med ingredienser som inte är så vanliga i det svenska köket. Många har lärt sig älska även det japanska köket och äter ingredienser från det på en regelbunden basis. Både sjögräs och alger innehåller jod. Det är något som alla behöver, men det kan bli lite för stora mängder om du ofta äter nori eller wakami sallad. Lagom är bäst men det finns ingen anledning att undvika det helt och hållet.

Är det farligt med inlagd ingefära som gravid?

Ingefära används ofta som ett medel mot illamående i graviditeten. Även inlagd ingefära går bra att äta. Du bör dock inte inta det i stora mängder, och det gäller för både torkad och inlagd. Använd det med måtta, som ett tillbehör eller krydda.

Kan man äta sojasås om man är gravid?

Sojasås är helt okej när du väntar barn. Den innehåller ganska stora mängder salt, så använd den med måtta. Samtidigt så hindrar saltet bakterier från att föröka sig, vilket ger dig ökad trygghet.

är wasabi soja ingefära ok för gravid?

Vanliga frågor om sushi och graviditet

Som gravid kvinna är du intresserad av att ta hand om både dig själv och din bebis. Och maten är en väldigt viktig del av det. Några av de vanligaste frågorna som folk har om sushi är:

Är all sushi farlig att äta under graviditeten?

Du kan äta de flesta sorters sushi när du väntar barn. Det är bäst att undvika de som är gjorda av vild lax eller färsk tonfisk, eftersom de kan innehålla stora mängder kvicksilver. Någon gång ibland borde inte vara något problem, men det är alltid bäst att vara på den säkra sidan. Rå fisk kan ge dig problem med listeria, en bakteriesjukdom, så satsa helst på tillagad fisk. Även här beror det på hur ofta och vilken kvalitet på sushi du väljer.

Så det är säkert att äta sushi när jag är gravid?

Ja, det är säkert att äta sushi. För att känna dig trygg kan du välja mamma sushi eller vegetariska varianter. Framför allt bör du vara noga med hygien och hantering av råvarorna.

Vilken Sushi kan gravida äta?

Gravida kvinnor kan äta sushi med avokado, grönsaker eller kokt fisk. Egentligen kan du äta små mängder rå fisk, men det kan vara klokt att inte ta några risker. Tonfisk och lax kan innehålla en hel del kvicksilver, så informera dig om var fisken kommer ifrån, eller avhåll dig helt och hållet. 

Är det säkert att göra sushi hemma när jag är gravid?

Du kan med fördel göra din egen sushi när du väntar barn. Välj produkter av god kvalitet och se till att vara extra noga med hygienen. Förvara fisk och färdig sushi i kylskåpet, speciellt under de varma sommarmånaderna.

Läs även: Gravidillamående – allt du behöver veta om illamående & kräkningar under graviditet

Vilken fisk ska jag undvika på grund av höga kvicksilverhalter?

Det är främst färsk tonfisk som innehåller höga halter av kvicksilver. Även abborre och gädda men de är inte så vanliga i sushi. Lax kan vara ett problem, så välj helst odlad lax framför dess vilda kusiner.

Vilka andra livsmedel kopplade till sushi bör jag vara försiktig med under graviditeten?

Alger och sjögräs är kända för att innehålla jod. Ett ämne som är nödvändigt, men i begränsade mängder. Egentligen är det samma sak med alla sushi tillbehör. De är säkra i lagom stora mängder, så överdriv inte ditt intag.

Vad ska jag göra om jag åt sushi och nu är orolig?

Det är ganska ovanligt att bli sjuk av att äta sushi. Reglerna och bestämmelserna kring livsmedelshygien är hårda. De flesta risker med sushi har att göra med hur stora mängder du äter. Så om du har ätit lite sushi, och mår bra, så är det ingen fara. Du behöver inte oroa dig varken för din eller fostrets hälsa.

Vad ska jag göra om jag misstänker att jag har fått en matburen sjukdom från sushi under graviditeten?

Det är viktigt att kontakta din barnmorska om du blir sjuk av mat. Bland annat så kan det leda till kräkningar och diarré, och då får du inte i dig tillräckligt med näring. I alla fall om det håller i sig. En listeria förgiftning är ännu allvarligare eftersom det kan skada fostret.

Hur vet man om man fått i sig listeria gravid?

Även om det är ovanligt med listeriainfektioner så kan det ändå hända, särskilt i utlandet. Ett av de vanligaste symptomen är feber. Ibland utan några andra symptom. En del upplever det som en sorts influensa, med smärtor i hela kroppen eller illamående. Så berätta för din barnmorska eller läkare om du har ätit något som skulle kunna leda till listeria. Då tar de ett blodprov eller ryggmärgsprov för att se vad det handlar om.

kan man äta laxsushi om man är gravid?

Sushi under graviditeten: Viktigt att komma ihåg

Det är alltså inte farligt att äta sushi under graviditeten. Du bör begränsa ditt intag av vissa fiskar eller tillbehör, och rent allmänt inte överdriva konsumtionen. Välj sushi ställen som är rena och där du vet att varorna är färska. Samma sak gäller när du gör egen eller köper färdigt från butiken.

För att vara riktigt på den säkra sidan kan det vara bäst att undvika tonfisk och lax, men det är upp till dig. Odlad fisk är mindre riskfylld än vild. Tillbehör är inte gjorda för att vara huvudrätten, så var återhållsam. Annars är det bara att njuta av tiden när du väntar barn och äta god mat, som sushi.

You may also like

Leave a Comment