Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
Att sluta med blöja är ett stort steg i alla barns utveckling. Att själv kunna säga till när det är dags att göra sina behov är en viktig del i ett barns självständighet. För barn med autism kan det vara ännu mer utmanande att sluta med blöja, vilket kan kräva extra tålamod, stöttning och tips.
I dagens inlägg tänkte vi dela med oss av våra erfarenheter kring att få vårat barn med autism att sluta med blöja. Vi har också samlat på oss ett gäng tips som kan vara värda att testa!
Våra döttrar brukar vara med på bild i våra inlägg här på bloggen men av respekt till Alia och den intima situation potträning innebär har vi valt att avstå med det.
Inledande ord om barn med autism och blöja
Det allra första jag vill säga till dig som förälder är att ALLA barn är olika. Alla barn med autism är olika, liksom alla neurotypiska barn. Det är lätt att du läser om autism och får förutfattade meningar om hur det ska bli för just ditt barn.
Om det är ett tips jag verkligen vill framhålla så är det att lära känna DITT barn, bortom all information om autism.
Visst finns det gemensamma nämnare för barn med autism, men det finns också personligheter och autism är ett spektrum. Med spektrum menas att man kan ha mer eller mindre av olika delar. Kom ihåg det!
Vi hade kunnat sluta med blöja säkert ett halvår innan vi gjorde det, men våra fördomar och vad vi hade hört höll oss tillbaka.
Barn med autism blöjor
Det är inte alla gånger det går att upptäcka autism hos barn som är i blöjåldern, utan i vissa fall upptäcks det senare än så. Dock är det vanligt att autism upptäcks redan innan det är dags att sluta med blöja. Även blöjåldern kan komma med vissa utmaningar för barn med autism.
Precis som med allt annat som rör barn med autism så är de individuella skillnaderna stora. Vissa barn gillar blöjan och vissa hatar den.
Många barn med autism som är känsliga för texturer, material och andra känsel-påverkande stimuli kan ha problem med blöjan. Det är inte ovanligt att barn med autism gärna väljer att vara utan blöja redan innan det är dags att potträna just för att de inte gillar att ha blöjan på sig.
Andra barn med autism gillar blöjan för att de är vana vid den samt att den känns säker och trygg. Då kan det bli lite kämpigare att sluta med blöja, men det är absolut möjligt ändå!
Sluta med blöja autism
Precis som att barn med autism tycker olika om blöjan så går det också olika fort/ bra/ smidigt att sluta med blöjan. Dock är det betryggande att veta att de flesta barn med autism faktiskt klarar att sluta med blöja. Oftast går det hur bra som helst.
Till skillnad från neurotypiska barn så kan potträningen se lite annorlunda ut. Kanske tar det lite längre tid, kanske behöver man använda hjälpmedel och kanske får man vänta lite längre innan barnet är redo. Precis som med allt annat så går det att anpassa potträningen för att ett barn med autism ska lyckas på ett så bra sätt som möjligt.
Utmaningar med att sluta med blöja autism
Att sluta med blöja hos ett barn med autism kan ge upphov till några utmaningar som föräldrar till neurotypiska barn inte behöver tänka på:
- Sensoriska problem. Som tidigare beskrivit så är det en del barn med autism som ser blöjan som något tryggt och skönt. Kanske känns andra kläder eller underkläder konstiga för barnet som nu vant sig vid att använda blöja.
- Socialt med andra barn. Ett barn med autism slutar ofta med blöja senare än andra barn. Detta kan tyvärr ge upphov till att barnet känner sig utanför eller annorlunda – vilket ett barn med autism inte borde behöva utsättas för.
- Kladd och klet. Många barn med autism vill gärna ta i och känna på kiss och bajs. Med en blöja är detta svårare än utan blöja.
- Svårighet att kommunicera sina behov. Barn som har svårt med kommunikationen kan ha det svårt att tala om när hen behöver gå på toaletten. Detta medför risk för olyckor.
Kan ett barn med autism sluta med blöja?
Ja! Ett barn med autism kan sluta med blöja! De flesta barn med autism klarar sig alldeles utmärkt utan blöja. Dock ska vi nämna att vissa personer med autism kan behöva blöja även i högre åldrar (till och med i vuxen ålder) – och det är okej.
Sängvätning och svårigheter med att kommunicera sina badrumsbehov kan göra att vissa personer med autism helt enkelt fungerar bättre med blöja. Då ska dessa personer ha den möjligheten.
Våra erfarenheter av att sluta med blöja hos barn med autism
Alia har precis slutat med blöja dagtid och hon är 3,5 år. Vi kommer att vänta någon månad med att sluta nattetid för att få in dagsrutinen först.
I ärlighetens namn var hon nog redo redan tidigare, men på grund av att hon inte kommunicerar så tydligt trodde inte vi att hon skulle klara av att sluta. Vi har pratat med flera föräldrar i samma sits som också väntat (onödigt) länge eftersom vi själva haft våra fördomar att handskas med.
Att sluta med blöja har gått superlätt för Alia. Det har varit väldigt få olyckor. Även om hon inte kommunicerar jättebra, så har hon accepterat rutinen att gå på toaletten i ”förebyggande” syfte. Hon går även till toaletten själv när hon är bajsnödig.
Det har varit ovanligt få kissolyckor, och ingen bajsolycka.
Utifrån boken Potträning på 3 dagar, valde vi att låta Alia gå utan något på underkroppen de tre första dagarna. Hon hade bara på sig trosa och byxa när vi behövde gå ut men hemma var hon naken på underkroppen. Vi tror att det underlättade för henne att inte känna den där falska tryggheten, att kläder kan påminna om en blöja, och att olyckorna blev färre pga det.
Det som hjälpte mest att få henne att sluta var en sits och en pall så hon kunde sitta på vanliga toaletten, hon ville inte sitta på pottan.

Barnpallen köpte vi från Ikea och är av denna typ:

Det andra viktiga hjälpmedlet var ipaden. Vi laddade ner ett spel som handlar om att göra olika bestyr i hemmet, gå på toa, duscha osv. Den tittade hon på när hon satt på toa och resten kom av sig självt.
Dessutom har vi läst några böcker om att gå på toa, och på så sätt förberett henne på vad som komma ska. Det har även hjälpt henne att säga orden ”bajs” och ”kiss”.
Det som har varit den största framgången för oss är att Alia alltid hållit bajs, och blivit förstoppad till följd av det. Nu bajsar hon varje dag och tycker att det är spännande. Det är så otroligt skönt både för oss och för henne, att hon inte behöver vara förstoppad och obekväm. Det har i efterhand blivit uppenbart för oss att hon ogillade att bajsa i blöjan.
Tips för att få barn med autism att sluta med blöja
När vi skulle få vår dotter Alia att sluta med blöja så var vi lite nervösa över hur det skulle gå. Vi sökte runt på nätet och läste i böcker för att få tips på hur man kan underlätta potträningen med ett barn med autism. De tips vi använde oss av och några fler finns samlade här nedan.
1. Vänta tills barnet är redo för potträning
Faktum är att barn med autism ofta blir redo för potträning senare än många andra barn. Neurotypiska barn pottränas ofta någon gång mellan 18-24 månader, men det är vanligt att barn med autism inte riktigt är redo då. Det är helt okej att vänta längre än så med potträningen. Vissa barn med autism blir inte blöjfria förrän det är dags att börja skolan.
Begränsa inte ditt barn av detta dock, utan försök introducera det och utvärdera sedan. Jag tror att vi väntade ungefär ett halvår för mycket.
Även om samspelet med andra barn kan vara annorlunda för barn med autism så märker de till stor del av förändringar hos andra barn. Kanske blir barnet med autism mer intresserat och redo för att sluta med blöja när hen ser att de andra barnen på förskolan inte längre har blöja.
Att sluta med blöja är något som får barnet att känna sig mer självständigt oavsett diagnos.
2. Prata med barnet om potträning
Barn är inte dumma. Att börja prata om och berätta om pottan eller toaletten är en bra idé. Barn förstår mer än vad vi tror i denna ålder. Lite beroende på hur mycket ditt barn klarar av kommunikation kan detta fungera olika bra.
Exempel på ämnen att prata om är hur pottan ser ut, hur mamma och pappa gör, hur man känner eller kan visa att man behöver gå på pottan. Det finns ett stort utbud av barnböcker och appar på temat som kan hjälpa.
3. Använd bilder, böcker och medier
Många barn med autism mår bra av att få visuell information med hjälp av bilder. Om ni sedan tidigare använt er av någon form av kommunikationssystem med bilder för att ex. planera dagen så kan man skapa liknande bilder med saker som potta, kiss och bajs (exempel nedan).
Det finns även många bra böcker och filmer/ serieavsnitt om ämnet. Även dessa kan väcka nyfikenhet och vara bra för att hjälpa barnet förstå vad potträning innebär.
Några exempel på barnböcker om att sluta med blöja:

4. Gör potträningen till en rutin
Se till att pottan och toalettbesök blir en del av barnets dagsrutin. Att varje morgon visa pottan och be barnet sitta på den – även om inget händer – är tryggt för ett barn med autism. Så småningom inser barnet att det går att ha rutin även för sina behov, och känner sig då mer trygg i det.
5. Hindra ovälkomna beteenden
Det är ganska vanligt att barn med autism gärna känner på och leker med sin avföring. Det är viktigt att inte uppmuntra till detta utan att istället ha en plan för hur man ska hantera det.
Kanske är det bättre att barnet får sitta på en toalettsits anpassad för barn så hen inte når ner i pottan? Se annars till att plocka bort pottan så fort som möjligt efter att barnet är färdigt. Man kan också testa att distrahera barnet med andra typer av sensorisk stimuli. Så som att ex. leka med lera, dofter eller musik.
6. Underlätta toalettbesöken
Lite beroende på barnets tolerans till mat så kan det vara en bra idé att se till att toalettbesöken blir behagliga innan man försöker med potträning.
Sträva efter att uppnå så ”normal” avföring som möjligt. Ge gärna mer fibrer om avföringen är för lös, och mindre fibrer alt. laxerande mat så som plommon om magen är hård.
Vi vill att de första upplevelserna av toalett/ pottbesök ska vara så bekväma som möjligt.
7. Var inte orolig
Om ni är väldigt stressade över pottan och toaletten så kommer barnet känna av det direkt. Personer med autism är experter på att känna av stämningar på subtila sätt. De kan påverkas mycket av andra personers oro.
Tänk på att de allra flesta barn med autism klarar denna övergång. Det kanske tar lite längre tid och ni kanske kommer behöva göra det på litet annat sätt – men det kommer gå bra!
Bildstöd potträning sluta med blöja
Ett verktyg som ofta är viktigt för barn med autism är olika former av bildstöd. Du kan antingen ta bilder själv, hitta bilder online eller använda dig av något bildstödsprogram för att ta fram lämpliga bilder. Hemsidan bildstöd.se är en gratis resurs där du själv kan skapa bildstöd för just ditt barn.
Oavsett om ni använder bildstöd i planeringen av dagen eller som ett kommunikationssätt så kan bilder hjälpa barn med autism att både förstå och förklara sina behov. Denna typ av hjälpmedel kan användas av barn med allt ifrån väldigt lätt till väldigt allvarlig autism.

Sammanfattning barn med autism – sluta med blöja
Sammanfattningsvis är det här med barn med autism och potträning inte något man behöver vara rädd för. Dock kan det vara bra att veta vilka utmaningar som kan komma med det och hur man bäst hanterar dem. Jag hoppas att detta inlägg har kunnat hjälpa någon av er där ute så ni kan få en bra upplevelse av att sluta med blöjor för ett barn med autism.
-
Solrosbandet autism ungdom
kr149,00 -
Solrosbandet barn autism
kr149,00