fbpx

Avslag efter förlossning – allt du behöver veta om blödningar efter förlossningen

by Sofia
Avslag efter förlossning kraftig blödning

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Ibland tänker du bara på hur skönt det ska bli när bebisen är född. När du äntligen kan börja bli normal igen. Men det tar ju sin tid innan allt blir som vanligt. Till en början måste din kropp återhämta sig från både graviditeten och förlossningen. En del av det är det så kallade avslaget, blödningar som kommer efter att du fött fram ditt barn.

OBS! Kontakta alltid sjukvården om du blöder kraftigt. Vid akut situation ringer du 112, vid mindre akuta tillstånd är det din förlossning du ska höra av dig till alternativt din barnmorska.

Mitt avslag

Efter att jag fött mitt andra barn, fick jag en enorm blödning. Det var 1-2 dagar efter förlossningen och det rann igenom binda och byxor. Det blev en pöl blod på golvet. Jag trodde att jag skulle förblöda så jag ringde 112. Ambulansen kom. De lugnade mig, tog blodtryck och frågade om jag var yr. Då kände jag mig väldigt yr, men det var nog troligtvis mest av panik – jag trodde ju att jag skulle dö.

De tog i alla fall med mig till ambulansen men där fick de tag på förlossningen och de övertygade mig om att jag inte behövde åka in. Att det var helt normalt med kraftiga avslag. Särskilt är det vanligt då man inte blött mycket under förlossningen, vilket var fallet för mig. Blodet ska ut helt enkelt.

Efter första förlossningen hade jag ingen dramatisk upplevelse kring avslag. Då var vi ju kvar på BB-hotellet i 3 dagar, så det är möjligt att avslaget kom då. Hemma känner man sig mer utelämnad och det var mycket kraftigare andra gången. Det kom så mycket på en gång. Efter andra förlossningen åkte vi hem efter 8 timmar för att komma hem till Alia.

Om du är orolig kring ditt avslag rekommenderar jag dig att kontakta sjukvården.

Orsaker till blödning post partum

Orsaker till blödning post partum

Det är inte bara barnet som kommer ut under förlossningens gång. Även moderkakan måste ut, den har tjänat sitt syfte. När den lossnar från livmoderns vägg så börjar det blöda. Det tar ett tag innan såret läks, du kan ha blödning i flera veckor.

Men en blödning post partum i direkt anslutning till förlossningen måste kontrolleras noga. Det kan nämligen vara fråga om att livmodern är inte drar ihop sig eller att det sitter rester kvar där inne. Om blodflödet är allt för starkt måste det stoppas. Men det här är något som de alltid ser efter på sjukhuset. Du skickas aldrig hem direkt efter en förlossning, just för att de vill försäkra sig om att din kropp är okej.

Avslag efter förlossning – vad är det och varför?

Det är helt naturligt att ha avslag efter förlossningen. En blödning som kan vara mer eller mindre kraftig, speciellt de första dagarna. Kroppen måste göra sig av med slaggprodukterna efter graviditeten. Moderkakan kommer ju ut under förlossningen, men sedan är det andra vävnader och slemhinnor som ska ut. Det brukar också finnas några delar kvar av moderkakan som kroppen inte behöver.

När drar livmodern ihop sig efter förlossning?

Den börjar processen med en gång, bara några minuter efter förlossningen. Ofta känner du av ganska starka sammandragningar en dag eller två där efter. De kallas för eftervärkar och är en del av den naturliga reningsprocessen.

Läs även: Orsaker till att bebis kan få ont i magen efter amning och vad du kan göra åt det

Sammandragningarna hjälper också blodkärlen att sluta sig så att det inte blöder lika mycket där moderkakan suttit. Om du ammar så stimulerar det livmodern att dra ihop sig ännu mer. Ibland gör det riktigt ont, ungefär som stark mensvärk. Du kan ta smärtstillande för att klara av värken.

Avslag hur länge?

Avslag hur länge?

Det kan vara jobbigt när du är upptagen med en ny bebis, men avslaget fortsätter ofta upp till två månader efter förlossningen. Du kan dela in det i tre faser, vartefter som kroppen blir allt mer normal.

Fas 1.

De första två-tre dagarna är avslaget rött, en stark färg, och påminner lite om mensen. Blodet är blandat med hår från bebisen, hudceller och leukocyter. Ofta så flyter det på stadigt, men hos en del kvinnor kommer avslaget ut stötvis. Ibland kan det förekomma klumpar av koagulerat blod.

Fas 2.

När den första blödningen är över börjar kroppen göra sig av med andra vätskor, de så kallade serös vätskorna. När blodet blandas med dem blir färgen ljusare, den ser mer rosa ut nu. Fortfarande så kommer det ut erytrocyter och leukocyter, sådant som kroppen inte har behov för längre nu när bebisen kommit ut. Den här fasen brukar börja dag tre efter förlossningen och vara ungefär en vecka. Nu har det mesta kommit ut.

Fas 3.

Nu börjar blodet bli brunaktigt i färgen, det är inte längre så mycket färskt blod som kommer ut. På slutet är färgen nästan vit eller askgrå. Hur länge det fortsätter är individuellt, men upp till två månader är helt normalt. En del upplever att processen går fortare om de ammar, eftersom det stimulerar livmodern.

Hur hantera blödning efter förlossning

Den här blödningen är inte något du kan undvika. Det är helt normalt och den process som kroppen måste gå igenom för att återhämta sig efter födseln. Du kan göra det mindre obehagligt genom att hantera den på rätt sätt.

  • Använd trosor av bomull eller något annat naturligt material som tillåter underlivet att andas.
  • Var noga med hygienen i hela området där nere. Använd inte för starka produkter, utan mild tvål som är tänkt för underlivshygien.
  • Det är bäst att inte använda tampong eller menskopp, utan hellre bindor.
  • Vänta lite med att bada tills du läkt, duscha i stället. Det är lätt att få en infektion om du badar. Se till att skölja av området med mycket vatten.
  • Precis som under mensen bör du byta binda ofta.
  • Det rekommenderas att du väntar med samlag. Men om du ändå skulle ha det bör du använda skydd.

Vad är skillnaden på avslag och mens efter förlossning?

Vad är skillnaden på avslag och mens efter förlossning?

Det är skönt att slippa mensen under hela graviditeten. Men många längtar efter att återgå till det normala igen, och mensen är ju också ett sätt att vara medveten om ägglossning och så kallade säkra perioder. Mensen brukar komma tillbaka ungefär när avslaget avtar, ett par månader efter förlossningen. Alla kvinnor är dock olika så den kan komma lite senare eller tidigare.

Läs även: Bästa bröstpumpen från Medela – jag har testat 6 varianter

Om du ammar kan det ta längre tid för mensen att komma tillbaka. För helammande mammor är genomsnittet sex månader efter att bebisen fötts. Kroppen sköter allt det här på egen hand, det enda du kan göra är att vänta.

Avslag efter förlossning klumpar

Det är vanligt att ha en del klumpar i avslaget. Speciellt när du suttit eller legat och ställer dig upp igen. Men om du får större eller fler klumpar än tidigare är det läge att söka vård. Likaså om du blöder mer än du gjorde de första dygnen. Det är lite som under graviditeten, du måste vara uppmärksam på förändringar.

Avslag efter förlossning lukt

Det är inte ovanligt att avslaget luktar lite unket. Ungefär så där som när du har mens. Det kan hjälpa om du byter binda ofta och sköljer av underlivet. Använd löst sittande kläder, så det inte skaver och blir instängt.

Rekommenderat: Bästa amningskläderna H&M och Boob i stor duell

Även om det kan lukta lite ska det inte vara fråga om några starka lukter. Det kan nämligen vara ett tecken på att du fått en infektion. En del kvinnor är känsliga och får lätt infektioner efter förlossningen. Var speciellt försiktig om du har smärtor och/eller feber samtidigt. Det är alltid bäst att kontakta vården för att vara på den säkra sidan.

Avslag efter förlossning slem

Eftersom det inte bara är blod som kommer ut kan avslaget vara lite slemmigt. Speciellt på slutet, då det nästan bara är vävnader. Då kan det påminna mer om en flytning än en blödning. Kroppen jobbar hårt för att städa livmodern kan man säga.

Avslag efter förlossning färg

Avslag efter förlossning färg
En del av avslaget kommer ut under förlossningen – oavsett om du föder vaginalt eller genom kejsarsnitt.

I början är avslaget klarrött, för då är det mycket blod som kommer ut. Det ser färskt ut, vilket det ju också är. Vartefter som sammandragningarna och avslaget fortsätter så ändrar det färg. Ganska snart börjar det bli brunaktigt till färgen. Det är många rester som ska komma ut, men nu har blödningen minskat i omfång. Till sist är det nästan som en flytning, vitt eller grått, för att slutligen avta helt och hållet.

Gult avslag

Gulaktigt avslag är helt normalt, speciellt under fas 2. Hos en del kvinnor är den mer gul till färgen, andra upplever den som brun. Blodet är uppblandat med andra rester som varit viktiga under graviditeten men som nu måste komma ut.

Komplikationer som kan uppstå

Att gå igenom en förlossning är en stor sak. Inte bara psykiskt men även fysiskt. Även om du är överlycklig när du håller ditt barn i famnen så tar det sin tid innan du mår riktigt bra igen. Mycket av det som händer är helt normalt. Men ibland kan det uppstå komplikationer.

Om du blöder allt för mycket direkt efter förlossningen kan det vara fråga om något annat än vanligt avslag. Livmoderns muskler kan vara allt för slappa för att dra ihop sig och stoppa blödningen. Men det kan också hända att vävnader eller blodkärl har rivits sönder i samband med förlossningen. Eller att ditt blod inte koagulerar som det ska. Därför är personalen på BB alltid medvetna om hur mycket du blöder och övervakar processen den första tiden.

Men det kan också hända att du får större blödningar långt efteråt. Att avslaget ändrar färg eller lukt. Du kanske får feber också. Allt det här kan betyda att du fått en infektion och då är det viktigt att söka vård.

Inte normalt avslag

Precis som när du var gravid är det viktigt att vara medveten om vad som händer i din kropp den första tiden efter förlossningen. Om du märker att avslaget inte är riktigt normalt eller sig likt bör du ringa vården. Det kan till exempel vara om:

  • Du börjar blöda mer än du gjorde direkt efter förlossningen.
  • Avslaget luktar riktigt illa.
  • Du har ont i magen och feber, det känns ömt när du trycker på livmodern.
  • Det kommer ut många och stora blodklumpar.
  • Blodflödet är så stort att du blöder igenom en vanlig binda på en timme.

Avslaget ökar igen

Blödningen och sammandragningarna är ett sätt för kroppen att rensa ut livmodern. Så sakta men säkert ska avslaget minska, för att till sist försvinna när allt har kommit ut. Om avslaget ökar igen betyder det eventuellt att du fått en ny blödning. Det beror lite på hur pass mycket det är. Jämför med hur mycket du blödde första dygnet. Om det är mer än så bör du söka hjälp.

Infektion i livmodern efter förlossning

Avslag efter förlossning lukt
Avslag efter förlossning ska inte lukta kraftigt, då kan det vara frågan om en infektion. I så fall ska du söka vård omedelbart! Att det däremot luktar lite som mens är helt normalt.

Det är ganska lätt att få en infektion i livmodern efter förlossningen. Den är mer känslig och det är lätt för bakterier att få fäste. När du får infektion i livmodern kallas det för endometrit, och det är inte alls så ovanligt. Var noga med hygienen och undvik att stoppa upp något i slidan. Vilket innebär att du helst ska undvika tamponger, menskoppar och samlag.

Ett vanligt tecken på att du har infektion i livmodern är feber över 38 grader. En del får huvudvärk och känner sig extra trötta. Ditt avslag brukar börja lukta ganska illa och det är vanligt att ha smärtor i den nedre delen av magen. Kontakta vården om du har ett eller flera av dessa symptom.

Avslag efter förlossningen

När du vet varför du blöder efter förlossningen är det lite lättare att stå ut med det. Din kropp har tagit hand om bebisen i flera månader men nu är det dags för dig att bli dig lik igen. I alla fall så gott det går efter en graviditet och förlossning. Det bara måste ta sin lilla tid för livmodern att rensas och återfå sin vanliga storlek. Under tiden är det viktigt att du håller underlivet rent. Gör vad du kan för att undvika infektioner, för du är fortfarande lite känslig där nere. När kroppen är redo så försvinner avslaget.

Läs även: Är det värt att köpa amningskläder?

You may also like

Leave a Comment