Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
Om du har barn eller på något sätt har barn i din närhet så har du säkert hört talas om babblarna. Vår dotter ÄLSKAR allt vad babblarna heter! Babblarna kan vid första anblick låta som något roligt ”babbel” barnet håller på med, men babblarna är figurer som gör mer än att bara underhålla barnen. Babblarna är nämligen speciellt framtagna för att hjälpa barn med språkutveckling, något som vår dotter har haft lite svårt med.
Historien kring babblarna
Historien kring hur babblarna kom till är faktiskt riktigt intressant, och har sin grund i att hjälpa barn utveckla sitt språk.
Redan under 1970-talet började Iréne Johansson skriva böcker och ge ut material om språkutveckling. Böckerna följde en särskild modell som kallas ”Karlstadsmodellen”, som går ut på att utveckla språk från barnets första babblande på ett strukturerat och välordnat sätt.
30 år senare, under början av 2000-talet fick Annelie Tisell ett barn med downs syndrom. Hon är grafisk formgivare i grunden och blev besviken över hur tråkiga alla resurser för språkutveckling var. Annelie fick samtidigt nys om Irénes andra bok ”ordstadium” som ett roligare sätt att tackla språkutvecklingen på. I ordstadium nämns babblarna för första gången. Där fanns det mönster på hur föräldern eller pedagogen själv kunde tillverka dockor med namnen Babba, Bibbi, Bobbo, Dadda, Diddi och Doddo.
Dock tyckte Annelie att egensydda dockor kändes lite gammeldags, och att figurerna skulle kunna göras på ett roligare sätt. Hon hörde av sig till Iréne, Johan Rask, Ola Schubert och Hannes Hagstrand som tillsammans började skissa på det vi ser som Babblarna idag. De gjorde illustrationer, musik och figurerna. 2007 var det premiär.
Babblarna idag
Idag är babblarna ett vanligt inslag både på förskolan, i medier och i hem över hela Sverige. Det finns böcker, filmer, kortprogram, musikaler, musik, figurer och leksaker bland annat.
Eftersom babblarna finns på så otroligt många olika ställen så blir babblarnas språkpedagogik konstant i barnets liv. Språket utvecklas bättre både för barn med och utan språksvårigheter. Inte nog med att babblarna är utvecklande – de är också underhållande. En babblarna-video kan hålla ett barn intresserat länge (till den stora glädjen för en förälder som vill kunna vika tvätt i fred).
Hatten förlag
Förlaget som ger ut babblarna och som Annelie Tisell startade har språkutveckling som fokus. De gör mycket annat än babblarna. De har även bland annat populära Ajja&Bajja, Olle&Mia och Ebba&Skills. Allt material som Hatten ger ut är inspirerande, fint och utvecklande.
Babblarna figurer namn
Nu vet du lite mer om babblarna som koncept, nu ska vi lära känna själva babblarna. Ett barn som spenderar mycket tid med babblarna i förskolan och hemma får snabbt stenkoll på vem som är vem av dem – men för oss vuxna brukar det vara lite svårare…
Namnen är ganska lika, och alla är färgglada former, så det kan vara svårt att hålla isär dem. När du väl lärt dig namnen så kommer de verkligen att sitta sen. Här är alla babblarna:
Babba

Babba är en brun figur som brukar ses som huvudkaraktären. Babba är modig och väldigt framåt, och gillar att prata samt att hitta på saker. Babba har ungefär formen som en åtta.
Bobbo
Bobbo är röd och väldigt glad. Bobbo dansar gärna och hittar på saker, men har ett temperament som kan hetta till ibland. Bobbo är rund med runda öron – lite liknande musse pigg.

Bibbi

Bibbi är ganska lugn och funderar gärna över saker. Gillar du klurigheter och uppfinningar så kommer du komma väl överens med Bibbi. Bibbi är gul har lite formen av en rak banan!
Dadda
Dadda är väldigt impulsiv och gillar kramar. Dadda är verkligen en frilufts-figur, som gillar allt som finns att göra utomhus. Dadda är grön och har en trekantig from, samt har en vit blöja!

Diddi

Diddi är inte bara enfärgad – utan har massor av färger på sina taggar runt kroppen. Diddi sitter inte still utan far gärna omkring i en väldig fart! Diddi är dessutom väldigt kreativ. Diddis primära färg och from är rosa och rund, med färgglada taggar.
Doddo
Doddo är en riktig superkompis som alltid sätter sina vänner i första rummet. Doddo har formen av ett hjärta och är mörkblå. Doddo tycker om att sjunga och att se till att alla får vara med.

Faffa

Faffa är babblarnas fågel. Faffa dyker upp i ett specialavsnitt tillsammans med vovvo, och är gul, orange och röd och påminner om en papegojja.
Vovvo
Vovvo är babblarnas hund. Den är blå och har en stor nos och en fin vit hatt!

Babblarna presenter & leksaker
Som tidigare nämnt finns babblarna idag i många olika former. Allt ifrån filmer till musikaler, och utbildningsmaterial samt leksaker i hemmet. Genom att leka med babblarna-leksaker kan du tillsammans med barnet öva på språkutvecklingen genom att säga babblarnas namn och be barnet upprepa.
Här kommer några tips på presenter och leksaker att köpa till ett barn som gillar babblarna:
Babblarna böcker

Böckerna om babblarna är toppen för små barn! De har klara tydliga bilder och är tåliga nog för barnet att ”läsa” själv. Böckerna har också lite text så man kan hänga med babblarna på deras äventyr och samtidigt träna språkförståelse.
Vad sägs om ”kalas hos babblarna”, ” ”var är babbas saker?”, eller kanske ”i babblarnas hus”? Alla böckerna fungerar lika bra som sagobok som pekbok.
Babblarna pussel och memory

När barnet börjar bli lite större tycker de att det är kul att spela spel och lägga pussel. Spelen och pusslen med babblarna finns för olika åldersgrupper.
Nummer 1 i bilden – ett memoryspel – rekommenderas från två år men blir bara roligare ju äldre barnet blir. Formpusslet (nr. 2) rekommenderas i åldrarna 1-3 år, och har alla babblarnas namn skrivna där pusselbiten ska ligga för att underlätta för glömska vuxna. Tittut-pusslet i nr. 3 har olika motiv på bitarnas olika sidor, och är lite lättare än det tidigare pusslet. Vill du ha en utmaning till ett barn så satsa på nr. 4, i form av ett ”riktigt” pussel med stora bitar.
Babblarna gosedjur

Gosedjur är alltid kul, och självklart finns även babblarna som gosedjur. De finns i olika storlekar. Dessa gosedjur görs av TeddyKompaniet som länge har tillverkat gosedjur av bra kvalité!
Babblarna kläder

Kläder med babblarna på är lite svåra att få tag på – men här är några bra alternativ!
Dels så finns det makeradkläder med babblarnafigurerna på där barnet kan röra på figurens armar med sina egna händer. Även dregglisar med babblarna är ganska vanligt. Sedan är utbudet stort av solskyddande kläder med babblarna – plagg som är riktigt viktiga för att skydda barnets känsliga hud mot den starka solen.