fbpx

Baby- & barnmössa guide 2023: storlekar, modeller & våra favoriter

by Sofia
Barnmössa babymössa guide

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Ett av de viktigaste plaggen i alla barns garderob är mössan! Den hindrar kroppsvärmen från att smita ut genom huvudet som i en skorsten och håller barnet varmt. De allra minsta behöver mössa året om – men alla kan ha nytta av en bra mössa under årets kallare delar!

Det kan vara svårt att veta vilken mössa som passar när, samt hur man väljer rätt mössa både storleks- och funktionsmässigt. Därför har vi i dagens inlägg samlat massor av information gällande mössor för baby och barn. Nu kör vi!

Baby- & barnmössa storlek

Innan man köper en mössa till ett barn eller en bebis så är det viktigt att veta vilken storlek man ska köpa. Mössan ska inte sitta för tight och ge barnet huvudvärk, men samtidigt får den inte sitta för löst då den bara kommer åka av.

Möss- och hattstorlekar mäts ofta i centimeter. Förutom barnets ålder så spelar också saker som kön och hårtyp in i vilken mösstorlek som barnet har. Om man inte har möjlighet att mäta sitt barns huvud så finns det generella storlekar att gå efter. Dessa riktlinjer finns samlade i tabeller här nedan:

Babymössa storlekar – storlek mössa bebis

ÅlderStorlek mössa
0-1 månader36-38
1-4 månader40-42
4-9 månader44-46
9-12 månader48-50

Barnmössa storlekar – storlek mössa barn

ÅlderStorlek mössa
1-2 år48-50
2-9 år52-54
9-12 år56-58
12-18 år56-60

Babymössor

Vi börjar med att titta på mössor för de allra minsta – i kategorin bebismössor! Babymössor kommer i många olika utföranden för att de ska passa bebisar under alla årstider. Här kommer några tips på bebismössor och lite info kring när och hur de ska användas:

Mössa med kaniner för bebis HÄR / Babymössa merinoull HÄR / Söt mössa för bebis HÄR

När behöver bebis ha mössa?

När barnet behöver mössa beror främst på två saker – barnets ålder och vädret. De allra minsta barnen behöver ofta mössa oavsett årstid, medan de äldre barnen bara behöver mössa under årets kallaste delar.

Om det blåser, regnar eller om det är kallt ute (under 5 grader) behöver generellt sett alla barn ha mössa. När det kommer till de minsta barnen så kan det vara så att mössan behövs även på sommaren när vädret är bra. Då kan mössan fungera genom att skydda barnets känsliga hud mot solens farliga strålar.

Ett sätt att hålla koll på om barnet blir för varmt eller inte (alltså om mössa behövs eller inte) är att känna med fingrarna i barnets nacke. Om nacken känns kall är det en bra idé att plocka fram en mössa, men om nacken känns varm och svettig så är det dags att ta av mössan eller att byta till en tunnare mössa.

Mössa nyfödd sommar

När det kommer till frågan om nyfödda ska ha mössa mitt i varma sommaren eller inte så går meningarna isär något. Det finns de som hävdar att bebisar behöver mössa oavsett hur varmt det är, samtidigt som andra hävdar att man kan skippa mössan om temperaturerna är över 23-25 grader.

Läs även: UV-kläder barn (allt om hur man skyddar barnet från sol och värme)

Mitt bästa knep för att avgöra om mössan behövs eller inte är helt enkelt att känna i barnets nacke som beskrivet här ovan. Sedan måste man också komma ihåg att bebisar och nyfödda inte ska utsättas för direkt sol. Därför kan det vara bra med en mössa eller hatt om barnet kommer utsättas för sol. En hatt skyddar även större delar av kroppen samtidigt.

Hjälmmössa baby – mössa med öronlappar för små barn

Hjälmmössa med bin HÄR / Rosa prickig mössa HÄR / Turkos mössa med öronlappar HÄR / Grå hjälmmössa bebis HÄR

En hjälmmössa för bebis är en mössa som knyts under hakan och har tyg som täcker öronen. Denna typ av mössa är optimal för små barn och bebisar som gärna tar av sig mössan – knytet gör att den stannar kvar! En tunn hjälmmössa kan användas som den är under sommaren, eller som ett extra lager under annan mössa på vintern.

Babymössa med öron

2-pack vit och grå mössa med öron HÄR / Babymössa med öron i ull HÄR / 2-pack vit och grön mössa med öron HÄR

Något som är otroligt gulligt är mössor med öron för bebis! I exemplen ovan är öronen små och gör att den lille ser ut som en liten björn. En fördel med små öron istället för stora är att mössan lättare får plats under andra plagg, och den blir inte obekväm för barnet.

2-packen av mössor som visas i bilden ovan är gjorda i bomull och passar bra året runt. Mössan i mitten är gjord av mjuk ull som är perfekt för de kallare årstiderna. Den har även små lappar som går ner över öronen och skyddar dem från den värsta kylan. Ull värmer gott – även om den skulle bli blöt!

Läs även: Ullkläder för barn – Finaste plaggen i merinoull

Babymössa nyfödd

Ribbad mössa nyfödd HÄR / Mössa med knyt nyfödd HÄR / Babymössa pop HÄR

Till de allra minsta är det viktigt med mössa i princip året om. Det finns många olika modeller att välja mellan. I exemplen ovan ser vi en ribbad mössa, en mössa med knyt och en med ett litet uppvik. De allra minsta barnen är ofta inte så spralliga att mössan åker av, men det tar inte många månader innan man behöver en mössa som sitter ordentligt. Investera i en mössa som sitter bra från första början!

  • Ribbad mössa: Tyget är extra stretchigt och sitter alltså extra bra på barnets huvud.
  • Mössa med knyt: En rosett under hakan är ofta det säkraste sättet att hålla en mössa kvar på ett barns huvud.
  • Mössa med uppvikt kant: Den uppvikta kanten gör att mössan sitter något tightare runt huvudet.

Barnmössor

När barnet blivit lite större så blir mössan mer användbar under årets kallare delar och under dagar med dåligt väder. Dessa mössor finns i många storlekar för att du ska hitta något för alla barn – oavsett ålder!

Barnmössor finns i många olika modeller beroende på när de ska användas. Ska mössan bara värma eller ska den även skydda mot regnet? Mer info och tips på mössor för barn kommer här:

Lindberg mössa HÄR / Mössa med öron för barn HÄR / Mössa med bilar HÄR

När behöver barn ha mössa?

Som tidigare nämnt så klarar sig stora barn bättre utan mössa under årets varmare delar. Mössan behövs inte längre för att hålla barnet varmt då äldre barn har utvecklat förmågan att själva reglera sin kroppstemperatur.

Självklart måste barn ha mössa på vintern för att skydda huvud och öron mot kylan. Detta är viktigare desto kallare det blir. Kom i håg att mössan även kan behövas under sommarens ruskiga dagar samt under vår och höst. En mössa ger både värme och kan skydda barnet mot vind och vatten. Genom att hålla huvudet torrt och borta från vinden gör man genast utevistelsen mycket trevligare för alla inblandade.

Varm barnmössa – vintermössa barn

Gul ullmössa Reima HÄR / Rosa randig muminmössa HÄR / Vintermössa för barn i reflextyg HÄR / Mössa med öronlappar och lurvigt foder HÄR

Till vintern är det viktigt att barn har mössor som är varma och särskilt utformade för att användas i kallt väder. De två mössorna till vänster i bilden ovan är båda gjorda i mjuk ull som är behaglig mot huvudet samtidigt som de värmer gott och skyddar mot både väta och vind.

Mössorna till höger skyddar barnets öron väl och kan knäppas under hakan. Dessa passar bra under de kallaste delarna av vintern. Välj gärna en mössa med reflexdetaljer så barnet syns väl i vinterns mörker!

Psst… Vi visar fler reflexmössor längre ner i detta inlägg!

Höstmössa barn

Blå tunn mössa HÄR / Ribbad brun mössa HÄR / Gul barnmössa HÄR / Mössa med hundar HÄR

Under hösten räcker det ofta med en tunnare mössa som håller värmen inne och som kan dras ner över åtminstonde de översta delarna av öronen. Välj gärna en mössa i barnets favoritfärg eller med ett mönster hen gillar – chansen ökar då att barnet faktiskt vill ha mössan på sig!

Sydväst/ regnmössa barn

Rosa Reima regnmössa HÄR / Didrikssons flerfärgad sydväst HÄR / Grön sydväst HÄR / Polarn o Pyret regnmössa HÄR

Sydväst, nordväst, regnmössa – kärt barn har många namn. En bra regnmössa ska självklart vara vattentät, men också ha en skärm som täcker både ansiktet och nacken väl. Med en regnmössa kan man hålla sig torr även i hårt regn – och leken behöver alltså inte avbrytas på grund av dåligt väder!

Läs även: Vantar barn guide: Vilka barnvantar när?

Tunn barnmössa vår

Blommig mössa mumin HÄR / Mössa med traktorer HÄR / Rosa mössa HÄR / Randig mössa pop HÄR

Till våren är det kul med färg och mönster! När värmen börjar komma tillbaka räcker det med en enkel trikåmössa som någon av de här ovan. Kolla gärna in den fina med mumintryck, eller känner ni mer för en klassiskt pop-randig mössa?

Barnmössa med tofs

Greta gris mössa HÄR / Blå kabelstickad mössa HÄR / Vit mössa med tofs för stora och små barn HÄR

En modell på mössa som fungerar bra för många olika åldrar är den stickade mössan med tofs! Den lilla bollen av fuskpäls eller ull blir en rolig detalj som även de äldre barnen kan uppskatta.

Vill tipsa lite extra om den vita mössan längst till höger i bilden ovan. Den finns i två olika modeller beroende på storlek – de mindre barnen får en mössa med knyt och de större barnen får en mössa med uppvikt kant. I övrigt är mössan liknande i samma material och med likadana detaljer – perfekt för syskonmatchning!

Reflexmössa barn

Polarn o Pyret reflexmössa HÄR / Grå reflexmössa Geggamoja HÄR

Ett smart sätt att öka trafiksäkerheten under de mörkare årstiderna är att klä liten och stor i så många reflexer som möjligt! Förutom stora plagg i reflextyg och lösa reflexer så kan man även köpa en mössa som är stickad med en reflextråd. Det gör att mössan lyser upp så fort något ljus träffar den, som exempelvis gatubelysningen eller ljuset från en bils strålkastare. Reflexer är den billigaste olycksfallsförsäkringen som finns!

You may also like

Leave a Comment