fbpx

Baby blues – symptom och behandling av depression / nedstämdhet som nybliven förälder

by Sofia
Baby blues post partum depression

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

En del mammor beskriver det som en tomhet, när du tror att du borde vara så lycklig. Om du verkligen sett fram emot att bli förälder kan det komma som en chock att du känner dig nere. Men det är väldigt vanligt för nyblivna föräldrar att uppleva så kallad baby blues. En rad med konstiga känslor som ibland gör dig överraskad. Det brukar gå över av sig själv, men det finns en del saker att göra mot nedstämdhet efter förlossning.

Baby Blues symptom

Helt klart är det något riktigt stort att bli förälder. Det spelar egentligen ingen roll om du har barn sedan tidigare eller om det är ditt första. De där starka känslorna finns alltid där. Men för vissa kvinnor blir de jobbiga att hantera.

Ibland kan du uppleva att du gråter lätt, eller har svårt att sova. Ditt humör skiftar och du känner inte riktigt igen dig själv. Ena stunden är du överlycklig och den andra känns allting tungt. Det kan vara för att du har baby blues. Ibland kallas den för tre-dagars-gråten, för så stark kan reaktionen vara.

Vad är skillnaden mellan baby blues och postpartum depression?

Vad är skillnaden mellan baby blues och postpartum depression

Baby blues är något som de flesta upplever efter förlossningen. Hormonerna är ännu inte riktigt normala och humöret kan påverkas. Ofta är du också så trött att det är svårt att vara glad. Men om det fortsätter längre än ett par veckor bör du söka hjälp. Då kan det vara fråga om postpartum depression, som kan vara ganska allvarligt. Bland annat för att det inte går över utan en viss hjälp.

Ett tecken på att det kan vara fråga om postpartum depression och inte ”bara” baby blues är att du känner dig nere hela tiden. Du upplever inte de där stunderna av glädje, och kan även ha svårt att knyta an med barnet. Många kvinnor som lider av depression känner att de är dåliga mammor och att de inte är duktiga nog att ta hand om sitt barn.

Det är viktigt att komma ihåg att varken postpartum depression eller baby blues är något du väljer att uppleva. De är inte lätta att hantera och du kan inte bara sluta känna på ett visst sätt. Det krävs ofta hjälp av både närstående och vården för att komma till rätta med de mer allvarliga symptomen.

Kan pappan till barnet få baby blues?

Det är ju mamman som kämpat sig igenom en lång graviditet och förlossning. Så de flesta tycker nog det är helt normalt om hon känner sig lite nere. Men även papporna, eller partnern kan få baby blues. För det är inte bara hormonerna som påverkar dig, utan även det överväldigande ansvaret med att få barn. Papporna/partnern blir också utmattade när bebisen bara gråter dygnet runt, och de kan känna att det är jobbigt med balansen mellan jobb och familj.

Därför kan det vara bra att ta ut den tillfälliga föräldrapenningen och stanna hemma några dagar efter förlossningen. Ni kan lösa av varandra med vården av bebisen och eventuellt andra barn, för att motverka den där känslan av total trötthet. Lära känna den nya familjemedlemmen och slippa alla krav från omgivningarna. Det förtjänar alla föräldrar, och kan vara den motvikt som behövs.

Baby blues på kvällen

Baby blues på kvällen

Allt kanske fungerar som du önskar hela dagen och så blir du helt plötsligt känslig och gråtfärdig på kvällen. Baby blues beror ofta på att du är trött, för en bebis kan vara väldigt krävande. Har du sedan ett barn som kanske har kolik eller är klängigt på något sätt så kan det bli jobbigt att orka med rent fysiskt. Så efter en lång dag med många måsten är det inte så konstigt om du känner dig lite nere.

För min del var tufft med amningen, jag kände mig väldigt låst och mådde inte så bra av det. Därför slutade jag amma mina barn ganska tidigt, andra barnet (Mila) vid 3 månader och första barnet (Alia) vid 5,5 månad.

Rekommenderat: Om du vill sluta amma – här är mina bästa tips!

Tänk på att det enda du egentligen måste göra är att sköta om barnet. Försök att inte oroa dig för andra saker, utan lägg all din ork på er lilla familj. På kvällen kanske din partner kan sköta lite mer av det praktiska, så att du får en chans att komma i kapp. Om du inte ammar kan han natta den lilla. Eller så bäddar ni ner er på soffan och bara slappnar av tillsammans.

Se dock till att komma ifrån bara du. Pumpa ut mjölk om du ammar, eller ge ersättning – så att du kan få en kväll eller några timmar för dig själv eller med en nära vän.

Tips: Bästa bröstpumpen från Medela – jag har testat 6 olika

Baby blues tips

Glöm aldrig att baby blues är väldigt vanligt och att det går över fortare än du tror. Så gott som alla kvinnor upplever det efter förlossningen, oavsett hur allt har gått. Du är en människa och inte en maskin, så det är naturligt att ha skiftande känslor över din nya situation. Det innebär inte alls att du är en dålig mamma, bara att du är en trött sådan med massor av hormoner i kroppen.

Vila är väldigt viktigt och något du bör prioritera. Om bebisen sover en stund på förmiddagen kan du själv försöka lägga dig ner. Strunta i städning och disk, det viktiga är att du orkar med dagen.

Ta också emot hjälp om den erbjuds av vänner och familj. De förstår mer än du tror och vill bara vara till nytta. Ifall du känner dig riktigt slut kan du kanske be om hjälp själv. I vissa länder är det vanligt att hyra hjälp den första tiden efter en förlossning. Någon som kan ta hand om det praktiska medan du lägger fokus på dig själv och bebisen.

Baby blues tips

Efter en förlossning har du rätt att känna dig trött och sliten. Det är inte läge att försöka vara en duktig superkvinna. Om du inte orkar göra allt du gjorde innan du blev med barn så är det helt normalt. Ta en sak i taget och tillåt dig själv att hämta andan. Du måste inte stå och laga stora middagar den första tiden. Det är helt okej att köpa frusen mat eller beställa hem en pizza någon gång.

Samtidigt är det viktigt att äta ordentlig och få med den dagliga motionen. Det sista du har lust med är kanske att gå ut, men du kommer att må bättre om du klarar av det. Ta en promenad med barnvagnen eller försök lägga in din motion när du har hjälp. Du kommer både att sova bättre och känna dig starkare om du tar hand om dig själv.

Tillsammans är ni starkare

Du och din partner kan också stötta varandra, så att ni båda två får tillräckligt med vila. Du kanske kan pumpa ut mjölk så han kan ta ett nattpass. Alternativt kan han få sova i ett annat rum någon natt för att inte bli väckt. Det är viktigt att prata om saken och gå igenom även den här delen av föräldralivet tillsammans. Du väljer inte att få baby blues, den bara kommer.

 • Vila så mycket du kan.
 • Samarbeta med din partner så ni båda två orkar med.
 • Kommunicera och dela dina känslor med honom eller en god vän.
 • Sök hjälp om du tycker det är för mycket. BVC är där för dig.
 • Ha inte för höga krav på dig själv. Det här är något som de flesta kvinnor går igenom.
 • Den första tiden är familjen det allra viktigaste, allt annat kan vänta tills du mår lite bättre.
 • Kom ihåg att det går över, det är bara något tillfälligt.
 • Ta emot hjälp när den erbjuds, och var inte rädd att fråga om du behöver.
 • Ät bra mat och motionera lite varje dag.
 • Ha goda rutiner för sömn. Lättare sagt än gjort med en liten bebis i huset, men väl värt ett försök.

Min partner har baby blues – vad kan jag göra?

Det är ganska överväldigande att få barn, både för pappan och mamman. Även om han inte gått igenom en tung graviditet så är det ändå många känslor som flyger omkring i hjärnan. Det allra bästa är om ni kan prata om sakerna tillsammans. Vare sig det är mamman, pappan/partnern som har baby blues är kommunikationen så viktig.

Min partner har baby blues - vad kan jag göra?
Det är viktigt att stötta din partner om hen känner sig nere. Ofta kan det underlätta om hen får en natts sömn också.

Om du kan vara där för din partner när hen gråter eller känner sig nere kommer det att dra er närmare tillsammans. Även om det sker om och om igen, det gäller att ha tålamod. Men försök också ge stöd på ett praktiskt sätt. Det är inte alltid så lätt att ta hand om en bebis. Speciellt inte om den skriker mycket och faktiskt är lite jobbig. Byta blöjor, bada, klä på är sådant som alla kan göra. Likaså lägga i en tvättmaskin eller laga lite mat.

Den första tiden ska ni inte ha för höga förväntningar på varandra. Tro inte att bara för att mamman är hemma hela dagen så har hon tid med en massa saker. Och en pappa/partner som går till jobbet är inte helt utvilad och fräsch när han kommer hem. Men det här är något ni kan gå igenom tillsammans, med varandras stöd.

 • Lyssna på din partner.
 • Fortsätt att vara tålmodig, det här är inget som hen rår för.
 • Sänk dina förväntningar den första tiden.
 • Hjälp varandra med de praktiska göromålen i hemmet.
 • Försäkra varandra om att ni alltid finns där.
 • Ta det inte personligt.
 • Ring och prata med varandra under dagens lopp. Ni är med om det här tillsammans.
 • Skaffa dig information så du förstår lite bättre vad det handlar om.
 • Det går över, baby blues är tillfällig.

Kan man få baby blues med andra barnet?

Många av de starka känslorna beror på hormoner. Eller att du är så trött efter förlossningen och det krävande lilla knytet. Så därför är det möjligt att uppleva baby bluesen även om det inte är ditt första barn. Det kanske blir lite mindre skrämmande eftersom du nu vet vad det handlar om. Men det är inte alla som slipper tre-dagars-gråten bara för att de redan har barn sedan tidigare. Däremot kan det vara lättare att hantera när du vet vad du kan förvänta dig.

En tillfällig känsla av nedstämdhet

När du bara längtar efter att få träffa ditt lilla barn kan det vara jobbigt med baby blues. Du hade sett fram emot en rosig tid med din familj. Så när du känner dig tom eller gråtfärdig är det inte så lätt. Däremot är det något du nästan kan förvänta dig, en del av att få barn. Det är helt normalt och håller inte i sig så länge. Efter en vecka eller två borde du känna igen dig själv. Att få barn är ett enormt ansvar, men också en stor glädje. Så det är inte alls så konstigt att ha blandade reaktioner.

You may also like

Leave a Comment