fbpx

Babymassage övningar: så gör du steg för steg för att massera din bebis (bildexempel)

by Sofia
Massera bebis babymassage övningar exempel

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

I Indien har kvinnor masserat sina barn i flera generationer, det är en viktig del av den dagliga vården. Nu börjar det bli vanligt även i västvärlden, en positiv utveckling som du gör väl i att ta fasta på. För babymassage är inte alls krångligt, och har så många positiva följder.

Vad är spädbarnsmassage?

Spädbarnsmassage är baserat på att du smeker eller kärleksfullt rör vid barnet. Samtidigt som du stimulerar bebisen via huden så är du även närvarande med blicken, rösten och din doft. Allt det här ger dig en underbar kontakt med ditt barn, som mår så bra av det hela.

Det är klart att du inte kan massera ett litet spädbarn som du gör en vuxen som har ont i ryggen. I stället handlar det om lätta rörelser och lagom mycket tryck.  Babymassage får dem att slappna av, många kinkiga barn lugnar ner sig när du masserar dem. Samtidigt så är det ett sätt att umgås på, att komma riktigt nära inpå varandra.

Vad är babymassage bra för?

Du får bra kontakt med ditt barn när du masserar hen. Ni kommer varandra nära på ett omfattande sätt, eftersom alla hens sinnen blir stimulerade. Det nära bandet mellan förälder och barn blir därför starkare.

Massage är lugnande för bebisar, och det kan också lindra fysiska besvär. En del tekniker görs i förebyggande syfte, medan andra är tänkta för att bota eller minska problemen. Det är alltså en sorts universell behandling, som alltid hjälper på något eller flera sätt.

Fördelar med babymassage

Om du ska räkna upp fördelarna med babymassage så blir det en lång lista. För det är bra på så många sätt och vis. Och inte bara för bebisen, utan även för den vuxne.

  • Det är ett stöd i barnets psykologiska utveckling. När du masserar en baby så ger du den hela din uppmärksamhet. Det är som sagt en kombination av att du rör vid huden, pratar med barnet och får ögonkontakt med varandra. Den här odelade uppmärksamheten gör att barnet får ökat självförtroende, de känner sig starkare och lugnare. Sådana här känslor och upplevelser är viktiga redan från ung ålder. De är inte medvetna, uttalade upplevelser. Men kan bidra till en positiv psykologisk utveckling.
  • Skapar starka känslomässiga band med föräldern. Babymassage är ett sätt att umgås på. Att komma varandra nära, skapa anknytning med varandra. När du ser på barnet, pratar med det, samtidigt som du masserar, så får hen en möjlighet att svara. Det kan vara med ett leende, lite joller, eller helt enkelt att du ser hur hen trivs.
  • Barnet lär känna sin kropp och dess begränsningar. Det är mycket som ska läras de första åren av ditt liv. Bland annat så kan babymassage hjälpa barnet att förstå att hen inte är en förlängning av mammans kropp längre. Att hen är en individ, med begränsad volym. Det där med att lära känna sig själv och sina dimensioner är alltid intressant, och här kan massage vara till stor hjälp med utvecklingen.
  • Massage minskar stress och rastlöshet. Små barn kan känna sig stressade, rastlösa eller helt enkelt inte vara på topp hela tiden. Naturligtvis vet de inte varför eller det kanske inte alltid finns någon särskild anledning. Men en sak är säker och det är att babymassage kan få dem att slappna av. Alternativt stimulera dem om det är vad de behöver. Hudkontakten och allt annat runt omkring kan få bukt med alla de spänningar de har i kroppen.
  • Utvecklingen av nervsystemet går framåt. Kroppen och hjärnan är fantastiskt utformade. När du rör vid bebisens hud så sänder den signaler till hjärnan, som i sin tur registrerar allting. Vartefter som du fortsätter med massagen så lär sig kroppen känna igen olika former av stimulering. Nervsystemet blir mer och mer förfinat för varje gång.
  • Immunförsvaret blir bättre av babymassage. Det här är direkt kopplat till att bebisen slappnar av och blir lugn. För då kan kroppen ta hand om sig själv. Den behöver inte slåss med stress och obehag utan kan koncentrera sig på att hålla sig frisk. Alla vet hur lätt det är att bli sjuk när du är speciellt orolig och stressad. Det är något liknande för bebisar, trots att de ännu inte har något ansvar.
  • Du får ordning på matsmältningssystemet. Babymassage stimulerar matsmältningen och hjälper tarmarna att fungera bättre. Det gör det lättare för bebisen att ta till sig de viktiga näringsämnena och göra sig av med resten. Hen får mindre gaser och kolik, vilket alltid är en fördel. Om hen redan har smärtor av gaser så kan massage få ut dem ur kroppen och lindra det onda.
  • Babymassage kan stärka andningsorganen. När du masserar på olika delar av kroppen stimulerar du de organ som finns där innanför. Genom att massera bebisen på axlarna, ryggen och bröstet så blir lungorna starkare och hen kan andas på ett effektivt sätt.
  • Rensar kroppen genom att öka blodflödet. Du stimulerar blodcirkulationen i bebisens kropp genom att massera den. Det i sin tur ökar syretransporten till de olika kroppsdelarna, och gör det enklare för barnet att andas väl. På grund av blodcirkulationen får även det lymfatiska systemet en genomkörare, vilket bidrar till att eliminera slaggprodukter som samlas i den lilla kroppen.
  • Bebisen får bättre koordination av massage. När huden berörs blir den både tonad och flexibel. Samtidigt lär sig barnet att koordinera övre och undre del av kroppen. Det hänger lite samman med att lära känna sig själv och sina yttre gränser.

Bebisen mår alltså bra på många sätt och vis genom den här sortens massage. Du kan hjälpa hen utvecklas både fysiskt och känslomässigt.

Så gör du för att massera bebis

Det är bäst att lära sig hur du ska utföra babymassage. Dels blir du mer effektiv, och får ut så mycket mer av era sessioner. Men du kan även undvika vanliga misstag som gör att det inte fungerar eller rentav blir helt fel. Det är inte så svårt att få till det, och babymassage kan vara till stor glädje för er båda.

Baby-massage
Bildkälla: raisingchildren.net.au

Rummet bör vara lagom varmt när du masserar. Om barnet känner sig lite fruset kommer hen inte att kunna slappna av helt och hållet. Det är också bra att göra babymassagen när barnet är utvilat och relativt lugnt. Kanske efter att hen sovit middag eller badat. Tänk på dig själv också. Allt samman blir mer effektivt och trevligare om du också är avslappnad.

Massera bebis fötter
Bildkälla: raisingchildren.net.au

Många tycker det är bra att använda speciella oljor som är gjorda för just babymassage. Häll några droppar i dina varma händer och börja med att massera bebisens fotsulor. Stryk försiktigt men ändå lagom hårt från hälen fram till tårna. Under tiden håller du den andra handen på bebisen. Den första gången kan du pröva på en liten yta för att vara säker på barnet inte reagerar på oljan. 

Babymassage tips
Bildkälla: raisingchildren.net.au

Sedan fortsätter du upp på benet. Massera med långa, mjuka rörelser från vristen upp till låret, samt över höften. Massera båda benen samtidigt eller ta ett i taget. Hoppa över de intima delarna. Ta tag i bebisens ben precis under knäet och tryck det sakta upp mot magen, det hjälper hen få ut eventuella gaser.

Hur gör man Baby massage
Bildkälla: raisingchildren.net.au

När du börjar med den övre delen av kroppen lägger du dina händer på bebisens axlar. Stryk mjukt inåt mot bröstet.

massera bebis
Bildkälla: raisingchildren.net.au

Massera bebisens armar genom att stryka från axlarna ner mot handlederna. Det är bäst om det inte kommer någon olja på bebisens händer, om det skulle ske bör du torka av dem innan hen stoppar fingrarna i munnen.

massera bebis mage gaser bebismassage mage ont i magen
Bildkälla: raisingchildren.net.au

Om barnets mage känns mjuk kan du massera den med runda strykningar i klockans riktning. Om bebisen börjar bli lite orolig är det bäst att gå vidare till nästa steg. Undvik området kring naveln om såret efter navelsträngen inte är riktigt läkt. Tryck inte på området mellan bebisens bröstvårtor och mage.

Baby massage kurs
Bildkälla: raisingchildren.net.au

Använd fingertopparna för att massera bebisens ansikte. Stryk från mitten av pannan, ner på utsidan av ansiktet och in mot kinderna. Massera hårbotten med små, runda rörelser.

Hur massera bebis
Bildkälla: raisingchildren.net.au

Om bebisen fortfarande är avslappnad och lugn när du har masserat färdigt på framsidan av kroppen kan du lägga hen på mage och stryka med långa, mjuka rörelser från huvudet ner till fötterna.

Bebismassage kurs
Bildkälla: raisingchildren.net.au

Alla rörelser ska vara mjuka och lugnande. Avsluta massagen om bebisen inte verkar trivas med det. Undvik att massera när du själv är spänd eller om din bebis är upprörd. Se också till att hålla naglarna korta.

Som du ser är det inte alls krångligt med babymassage. Ganska snart kommer det att bli en underbart trivsam stund för både dig och ditt barn. Ni kommer att knytas samman på ett alldeles speciellt sätt, samtidigt som du jobbar på bebisens hälsa.

You may also like

Leave a Comment