fbpx

Är babypuder farligt? Därför ska du undvika talk & kroppspuder

by Sofia
Är talk farligt babypuder cancer

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Frågan om babypuder är farligt har dykt upp i media efter ett uppmärksammat rättsfall i USA. Det finns mycket att tänka på när du får barn. En bebis har stora behov, både när det kommer till mat, sömn och skötsel. Och det är upp till dig att ta hand om hen. Som förälder vill du att ditt barn ska ha det så bra som möjligt och väljer produkter som är det bästa tänkbara. Frågan är därför om du bör använda babypuder till ditt barn. Är talk farligt eller inte? Det tänker jag försöka besvara i detta inlägg.

Tre babypuder utan talk som istället innehåller majsstärkelse finns att köpa. Exempel på dessa produkter är: Neals yard remedies (ca.pris 129 kr), Gaia (ca. pris 139 kr) och Bamford (ca. pris 215 kr)

Babypuder användning – vad används talk till?

Framför allt så används babypuder när du byter blöjan. Det har en sammandragande effekt och många skakar ut det över bebisen underliv för att undvika blöjeksem. För många så är det rutin, och flaskan står där bredvid skötbordet. Andra använder det på hela kroppen, och det är också vanligt att vuxna pudrar sig med talk.

Babypuder är populärt för att det suger åt sig fukt och olja. Förutom talk så innehåller det ofta parfym och vissa kemikalier som alla är utformade för att hålla huden torr. Därför pudrar många sina barn i alla de olika veck som de har, typ runt pungen och armhålorna. Barn blir ofta irriterade runt halsen, speciellt om de kräks eller spottar ut mat hela tiden. Då kan babypuder suga upp överflödet och hålla huden torr.

Så det är faktiskt en av de produkter som föräldrar använder dagligen. Något som har blivit liktydigt med skötsel av bebisar, men som idag ifrågasätts. Men moderna föräldrar är vana vid att tänka sig för. De vet att inte allt som är vanligt är det bästa.

Babypuder användning
Babypuder, eller talk används för att förebygga blöjeksem eftersom det gör att bebis hud blir torr. Talken suger upp fukt.

Kan babypuder förebygga blöjeksem?

Det är inte alls roligt när barnet får blöjeksem. Ofta så börjar det som små röda fläckar, men kan gå så långt som till öppna sår. Ibland är vägen mellan de två kort och intensiv. Orsaken är att det är en varm och fuktig miljö där innanför blöjan. När sedan huden kommer i kontakt med avföringen så bildas det bakterier. Om barnet har lös avföring är det ofta lätt att huden blir irriterad. Det gör ont och är inte alls trevligt för bebisen. Men även ett barn som har normal avföring kan ha känslig hud och bli röd.

Så du vill gärna undvika och förebygga blöjeksem, och här gäller det att vara uppmärksam. Och att handla så fort som möjligt. Det viktiga är att hålla huden ren och torr, vilket inte är det lättaste när bebisen behöver ha på sig sin blöja. Låt den därför gärna ligga naken och lufta rumpan så ofta som möjligt. Var försiktigt, speciellt om du har en liten pojke. För om de kissar kan det komma långt.

Använd bra blöjor som låter huden andas så mycket som möjligt. Det finns flera mycket bra varianter för känslig hud. Dagens blöjor är redan riktigt bra. En enorm skillnad till de som fanns för bara 50 år sedan och som satt fast med en plasttrosa.

Du kan också smörja in stjärten med skyddande oljor. Om du inte har babyolja kan du till och med använda vanlig matolja. Det är även viktigt att byta blöja ofta. Låt inte barnet ligga någon längre tid med våt blöja. Byt hellre för ofta än för sällan. Du måste inte använda produkter varje gång om huden ser torr ut.

Man är inte helt överens om nyttan av babypuder för att förebygga blöjeksem. En del anser att det inte gör någon nytta, men inte heller är farligt. Andra tycker att det är bra, eftersom det suger upp fukten. Sedan finns det en stor grupp som menar att babypuder är farligt och kan leda till andra, större problem. Och det här är en diskussion som fortsätter att växa till sig.

Vad innehåller babypuder?

Kalkbrott talk innehåller farligt
Talk utvinns ur kalkbrott . Det är inte en helt ren mineral utan det förekommer även andra ämnen, som asbest – ett farligt och cancerframkallande ämne.

Den främsta ingrediensen i babypuder är talk. Det är en mineral som suger åt sig fukt. En av talkens ingredienser är magnesiumsilikat, vilket i sin tur är en blandning av olika ämnen. I naturlig form innehåller den asbest, vilket ju alla vet är skadligt för människor. Frågan är dock om något av detta finns kvar när den når sin form av babypuder. Producenterna hävdar att det är helt ofarligt, men många börjar ifrågasätta det så utbredda bruket av talk.

Ganska många sorters babypuder innehåller också parfym, även om du kan få tag på oparfymerat. En del har en viss del havremjöl som är känt för att vara bra för känslig hud. Det är alltså en blandning av olika ämnen som alla bidrar till att huden förblir torr.

Talk är vanligt i flera olika kosmetiska produkter. Läppstift, ögonskugga, puder och mycket annat. Det förekommer även i vissa matvaror, även om det är ovanligt. Många bindor och kondomer är också gjorda med talk. Med andra ord är det något som de flesta kommer i kontakt med regelbundet, vare sig du har barn eller inte.

Är babypuder farligt?

Det här är en viktig fråga för alla föräldrar. Även andra saker som traditionellt har använts för barn har nu visat sig vara farliga. Samtidigt så kan du inte lyssna på allt som folk säger, för det är inte allting som är grundat på fakta. Babypuder har dock haft en intressant utveckling de senaste åren.

Det var i denna dokumentär som tidigare fanns på tv4play som jag fick upp ögonen för att talk kanske skulle kunna vara farligt. Dokumentären baseras på att ett av världens ledande producenter av talk, Johnson & Johnson, blev dömt till rekordhöga böter för att ha orsakat äggstockscancer.

Jag har valt att inte längre använda talk. Med vår dotter Alia använde jag det någon gång då och då. Med vår dotter Mila har vi inte använt babypuder alls. Anledningen är att jag känner att det är onödigt. Troligtvis är det inte farligt att använda barntalk men varför chansa? Då väljer jag hellre att lufta bebis rumpa lite extra och byta blöjan oftare, så att det inte blir en fuktig och varm miljö (där bakterier och annat trivs).

Äggstockscancer talk babypuder
Enligt domslut, som nu överklagats, kan talk orsaka äggstockscancer vid långvarigt bruk i underlivet. Anledningen tros vara att talkpuder även innehåller andra ämnen än bara talk, däribland det giftiga asbest.

Kan talk orsaka äggstockscancer?

Enligt ett domslut kan talk orsaka äggstockscancer vid upprepad användning i underlivet. Den kvinna som vann i rätten mot företaget Johnson & Johnson hävdade att hon fått cancer efter att ha använt deras talk i åratal, även som vuxen. Att användning av babypuder under en begränsad tid skulle riskera att ge barnet cancer är dock mycket tveksamt och inte bevisat.

Ett stort antal kvinnor använder babypuder i underlivet. Det absorberar svett och minskar risken för obehagliga lukter. Samtidigt så är det ett vanligt sätt att ge bebisen en torr stjärt, många häller på lite puder varje gång de byter blöja. Det är därför en utbredd vana att använda talk i underlivet.

Företaget Johnson & Johnson, ett av världens största företag inom skönhetsprodukter, förnekar att talken innehåller några farliga ämnen men kvinnan fick rätt i domstol. Domen har överklagats. Det var dock inte det första fallet utan flera gånger har företaget dömts till böter på sammanlagt flera hundra miljoner dollar (läs om rättsfallet i tidningen Läkemedelsvärlden).

Men det var just äggstockscancer som den ovan nämnda kvinnan hade fått, och som hon skyllde på babypudret för. Flera föräldrar ställer sig också den här frågan efter att ha sett olika dokumentärer eller filmer där man visar på liknande studier. Ingenting är dock bevisat, vilket är orsaken till att babypuder fortfarande säljs i stor skala. Frågan är också om de små mängder som används för att byta en blöja verkligen kan ha ett så stort inflytande på hälsan.

Är det farligt att andas in talk?

farligt att andas in talk asbest
Det är farligt att andas in en större mängd talk, men inte i den utsträckning som talk används till bebis i samband med blöjbyte.

Det är viktigt att ha uppsikt över bebisen när du byter blöja. Låt hen inte få leka med talkburken, eftersom de alltid vill stoppa saker i munnen. Det kan nämligen vara farligt för små barn att andas in talk enligt giftinformationscentralen. Bland annat för att det är lätt att få i sig stora mängder. För talkdamm kan leda till kroniska lungsjukdomar. Ännu värre blir det om pudret innehåller asbest, det är ju inte alls bra för lungorna. Ring giftcentralen om det händer så de kan berätta vad du ska göra.

Så även om du väljer att använda babypulver ska du vara uppmärksam på att inte överdriva. Det är inte bra för slemhinnorna inne i kroppen och ska hållas långt borta från lungorna. Små barn är särskilt känsliga eftersom deras organ inte har vuxit färdigt. Det kan vara roligt att se talken flyga i luften när du öser på det, men se till att det inte andas in av någon. Speciellt inte din bebis.

Tanken på att låta sin bebis få andas in asbest är inte alls rolig. Det kan leda till svåra problem, till och med tumörer. Därför är det allt vanligare att föräldrar undviker bebispuder eller att de använder en variant som inte innehåller några farliga ämnen.

Finns det kroppspuder eller bebis / babypuder utan talk?

Babypuder utan talk majsstärkelse

Ekologiskt babypuder Neals yard remedies HÄR (ca.pris 129 kr) / Gaia babypuder utan talk HÄR (ca. pris 139 kr)/ Bamford babypuder av majsstärkelse HÄR (ca. pris 215 kr)

Det finns flera bra kroppspuder/babypuder som inte innehåller någon talk (exempel ovan). Därmed slipper du problemet med asbest och annat farligt. Ekologiska varianter med eller utan parfym som är sköna att använda, utan de risker som du kanske är rädd för med det vanliga pudret.

Nu när näthandeln har blivit så stor har det också blivit enklare att hitta bra produkter för din bebis. Besök gärna olika forum där liknande saker diskuteras. Föräldrar är alltid villiga att dela med sig av sina tips om var du kan hitta bra produkter. För alla är intresserade av att ge sina barn det allra bästa som finns. Sedan är det lätt att beställa både svenskt och utländskt babypuder som inte innehåller någon talk. Inte kostar de så mycket heller, utan priserna ligger på en rimlig nivå.

Kan man använda majsstärkelse eller potatismjöl istället för babypuder?

Ett alternativ är att göra ditt eget bebispuder. Det går alldeles utmärkt att använda potatismjöl eller majsstärkelse istället för talk. Det var vanligt förr i tiden, långt innan kosmetikabranschen började sälja sina parfymerade babypuder. Majsstärkelse brukar också kallas Maizena. Många bebisar har aldrig kommit i kontakt med babypuder, utan deras föräldrar använder bara dessa naturliga mjölsorter. Lite längre ner har jag ett recept på babypuder utan talk. Vill du ändå ha ett babypuder rekommenderar jag produkterna ovan i kollaget, de är alla gjorda på majsstärkelse.

Vad som är bäst kan faktiskt bero lite på ditt barn. En del bebisar är väldigt känsliga. De får utslag på halsen när de kräks, och är ofta röda i stjärten. Så du får pröva dig fram och se vad som kan fungera bäst för ditt lilla barn. Ofta så är det inte bara en enda produkt som gör skillnad, utan när du sköter om bebisen på flera olika sätt och vis. Olja kan som sagt vara till hjälp när huden reagerar på omvärlden. Välj också kläder som är gjorda av naturliga material och som tillåter kroppen att andas.

Går det att göra eget kroppspuder?

En fördel med att göra ditt eget babypuder är att du vet precis vad det innehåller. De kan vara minst lika effektiva som de produkter du köper i handeln. Men det är inte alla som vill ta sig tid att tillverka kroppspuder eller bebispuder. Gör en stor sats så räcker den länge, och du slipper hålla på med det så ofta. Det blir ju inte förstört utan håller länge.

Ett beprövat recept innebär att du blandar rismjöl med maizena, arrowrot och lite vit lera (kaolin). Det ger dig ett lent och fint puder som är skönt att ha på huden. Du kan också ha i en del bikarbonat som motverkar lukt och håller huden bakteriefri.

De flesta av de ingredienser som behövs är lätta att få tag på. Det kan vara värt ansträngningen att ha ett bra babypuder som du vet inte innehåller någon talk. Även detta är farligt att andas in, så du måste alltid vara på din vakt. Men det är ju en naturlig del av att se efter små barn. Du måste alltid ha dem under uppsikt.

Recept på hemmagjort babypuder utan talk

Göra eget kroppspuder eget babypuder utan talk
Här hittar du ett enkelt recept på babypuder utan talk

Här får du ett recept på hemmagjort babypuder utan talk. Det är lätt att göra eget kroppspuder och det kostar en bråkdel av vad det kostar att köpa bra alternativ i handeln (även om det är mer bekvämt).

Du behöver:

  • Majsstärkelse (Maizena) eller arrowrot (KÖP HÄR)
  • Eterisk olja, exempelvis lavendel eller kamomill (KÖP EKOLOGISKA OLJOR HÄR)
  • En behållare med lock med hål i, exempelvis en gammal kryddburk

Gör så här:

  1. Fyll kryddburken med majsstärkelse/arrowrot men lämna lite tomrum upptill. Var noga med att ha tvättat och helst desinficerat burken först (läs mer om hur man steriliserar här).
  2. Tillsätt några droppar av essentiell olja exempelvis lavendel eller kamomill. Börja hellre med för lite än för mycket olja för att se hur/om bebis reagerar på oljan. Stäng locket och skaka ordentligt tills oljan är jämt fördelad över majsstärkelsen.
  3. Testa försiktigt på bebis.

Vad är bäst för min bebis?

Det är enkelt att köpa babypuder för att hålla bebisen torr och fin. Men det är också viktigt att tänka på vilka biverkningar de kan ha. Om du tror på alla rapporter eller inte är ett personligt val. Det finns dock flera ganska bra alternativ. Något så enkelt som potatismjöl kan vara riktigt bra och fungera alldeles utmärkt när du vill undvika olika former av utslag. Eller så tar du dig lite tid och blandar ihop ett eget recept på babypuder. Du kan även köpa bra produkter som inte innehåller talk.

Ibland kan det vara bäst med krämer eller oljor för att hålla huden len och fräsch. Fråga dig omkring, och läs på om ämnet. Du kanske kan klara dig utan kroppspuder bara genom att komma igång med några nya vanor. Det viktiga är ju att ditt barn mår bra och slipper ha ont någonstans. Plus att alla de produkter du använder är säkra och framställda på rätt sätt.

You may also like

Leave a Comment