fbpx

Babyshower present tips: till flicka, pojke & föräldrarna 👶

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Fenomenet Babyshower är något ganska nytt i Sverige, men något väldigt kul! Babyshowers kommer ursprungligen från USA där traditionen funnits länge. Under ett sånt event ska den blivande eller nyblivna mamman överösas (eller ”duschas”, därav namnet) med babyshower presenter och saker som kan vara bra att ha för barnet. Jag blev själv otroligt överraskad och glad när mina vänner hade anordnat en babyshower för mig.

För många är dock detta med barn och presenter okänd mark och därför tänkte vi dela med oss av lite tips på bra babyshower presenter.

Present till babyshower

Om du blivit inbjuden till en babyshower är det alltså oftast förväntat att man ska ta med en present. I vissa fall har föräldrarna en önskelista på saker de vill ha och behöver, men i andra fall finns ingen bestämd lista. Oavsett kan det vara svårt att veta vad man ska köpa.

Babyshower present tips
Vi blev överraskade med en babyshower för vår dotter Alia. Det blev ingen tillställning när jag var gravid med Mila på grund av Covid-19.

Se alltid till att respektera föräldrarnas egna önskemål i första hand. Om det finns vissa saker som verkligen behövs så är det bäst att hålla sig till de sakerna. Är det större saker kan ni gå ihop flera stycken för att köpa saken tillsammans. Om föräldrarna istället skriver på inbjudan att de inte vill ha presenter ska även det accepteras. Vet du däremot att föräldrarna har allt som behövs så kan du börja kika på de mer ”roliga” presenterna.

Babyshower present pojke/ flicka

Om föräldrarna valt att ta reda på bebisens kön innan babyshowern kan det ibland vara välkommet att man baserar presenterna kring de typiska färgerna blått och rosa. Dock är normen idag att presenterna gärna får vara vilka färger som helst. Hör med föräldrarna för att ta reda på vad de önskar. Om inget färgtema på själva festen finns, och/ eller könet ej är känt så är det oftast fritt fram att välja mellan blått rosa och de neutrala färgerna!

Tips på presenter till babyshower

Känner du nu att du är redo för inspiration till presenter att köpa så ska du fortsätta läsa! Här nedan kommer ett gäng förslag på presenter till många olika bebisar och föräldrar.

Praktiska presenter till baby & nyblivna föräldrar

På föräldrarnas önskelistor står ofta praktiska saker. Det kan vara babyskydd, bärsele och babymonitor. Alla dessa saker är sånt som verkligen behövs när man ska bli förälder. Väljer du att köpa något praktiskt är det alltid bra att dubbelkolla så föräldrarna inte redan har den saken, eller att ingen annan köper en likadan. Dubbletter behövs ibland – men inte alltid.

Barngrind HÄR / Bilbarnstol från 9 månader HÄR / Top Com baby video monitor (barnvakt) HÄR / Snygg skötväska HÄR / Fina nappar HÄR / Babybjörn bärsele HÄR

När du handlar praktiska saker kan det vara uppskattat att tänka på saker som gör livet lite lättare för de nyblivna föräldrarna. En babymonitor behövs om man vill ha möjlighet att göra annat än att vakta barnet. Satsa på en med mörkerseende och röstaktivering, välj gärna en variant med kamera!

Något annat som är viktigt men som ofta glöms bort är babygrinden! Toppen för föräldrar som bor i hus med trappor, se till att varianten du köper är säker. En annan praktisk grej är en bärsele som är bra för bebisen och föräldrarnas kroppskontakt. Fråga gärna föräldrarna innan om de helst vill ha en bärsele eller bärsjal, och basera ditt presentinköp därefter.

Läs även: Bäst i test bärsele 2023

Det mest praktiska av allt som verkligen behövs brukar vara ett babyskydd. Föräldrar skaffar ofta detta själva för att vara förberedda vid förlossning. Man kan istället överraska med en bilbarnstol som passar efter den första babytiden. En bilbarnstol är ofta en större investering som man med fördel kan gå ihop flera på att köpa till föräldrarna.

En skötväska behövs alltid. Ett tips är att köpa en som passar båda föräldrarnas aktiviteter och stilar (en skötväska ryggsäck är mest praktisk). För ”det lilla extra” kan man fylla den med blöjor, tvättservetter och ett litet ombyte för bebis. Vill man köpa något lite billigare fungerar alltid bara nappar och blöjor som present – det kommer gå åt!

Tips: Så gör man en blöjtårta

Babyshower present flicka – i rosa & grått

Om föräldrarna önskar ett mer traditionellt babyshowerfirande med färgtema kan det vara lämpligt att följa det temat i presenten. Så – är färgtemat rosa kommer här ett gäng tips på passande present:

Rosa sänghimmel HÄR / Nattlampa enhörning HÄR / Solhatt HÄR / Mönstrad body HÄR / Rosa body HÄR / Rosa shorts (finns i lång modell för vinter) HÄR / Girlang babymobil HÄR / Mjuk overall sovpåse HÄR / 2-pack babyfilt HÄR

Om man vill satsa på rosa presenter kan det också gå bra med vita presenter. Rosa och vitt går bra ihop, och ibland kan det vara skönt att bryta av det rosa med något vitt. Kläder är alltid kul och går alltid åt, så vad sägs om en body, ett par shorts eller en praktisk solhatt? Föds barnet på den kallare delen av året så kan också en varm åkpåse eller fluffig overall vara en omtänksam present.

Annat som är kul att ge i present är prylar till barnrummet. De allra minsta har inte ett jättestort behov av leksaker, men en trevlig nattlampa och en mysig filt kan vara något som uppskattas både av bebis och föräldrar. Känner du för att köpa något lite större kan en mjuk och romantisk sänghimmel vara perfekt. Vill du istället ge något litet kan en fin girlang vara minst lika vacker!

Babyshower present pojke – i blått & grått

Om babyshowern istället går i färgtema blått är det kul att kika lite extra efter blå presenter. Blått är en lugn färg som gärna går ihop med grått och vitt. Just därför kan man gärna blanda upp det blå med grått och vitt för en mer utblandad färgskala.

Mönstrad body HÄR / Skötbädd giraff HÄR / Nappflaska Herobility HÄR / Barnbestick HÄR / Randig body HÄR / Vimpel med flaggor HÄR / Bäddset till barnvagn HÄR / Långärmade haklappar HÄR

I det blå färgtemat finns det ett gäng härliga saker som både är söta och praktiska! Bodys kan man inte få för många av, och det finns så himla många härliga varianter med roliga mönster. För att föräldrarna inte ska behöva tvätta bebisens kläder hela tiden är det smart att skaffa haklappar med långa ärmar. Dessa haklappar är lätta att torka av och skyddar hela bebisens överkropp från spill och smulor.

När det börjar bli dags för bebis att äta behövs mer än bara haklapp. Nappflaskan kommer först, men det kan även vara kul att ge ett set med söta greppvänliga bestick. Just denna nappflaska är lite extra bra – för varje såld nappflaska planeras ett träd, bra va?

Barnrum kan också gå i blått och grått. Så vad sägs om en skötbädd, ett vimpelspel och ett bäddset? Söta saker som ger ”det lilla extra” till ett redan fint barnrum!

Babyshower unisex present – neutrala färger

Om varken blått eller rosa är din eller föräldrarna till barnets grej så fungerar självklart mer neutrala färger bra! Tänk på att blå och rosa saker absolut kan ges tillsammans med neutrala färger, för färg har inget kön.

Gula strumpor HÄR / Randig body HÄR / Grå nappflaska Herobility HÄR / Haklapp Elodie Details HÄR / Skötbädd Mumin HÄR / Muslinfilt HÄR / Bitleksak HÄR / Vit snuttefilt HÄR

Med ett neutralt färgtema kan man välja både mellan starka färger och mer jordnära färger. Gult, orange och grönt brukar ofta räknas som klassiska neutrala färger. Även beige, grått, vitt och svart fungerar alltid. Bodies och strumpor är typiska plagg där man kan satsa på härliga starka färger. Gult må vara svårt att matcha med andra färger, men när det gäller strumpor blir det mer av en rolig färgklick än en del av bebisens outfit.

Resten av prylarna i kollaget går i mer naturnära färger. En skötbädd med klassiskt muminmönster är stilrent och gulligt, detsamma gäller en filt med geometriskt mönster. Haklappen har ett motiv som är inspirerat av djurvärlden, och nappflaskan passar bra till. För barnrummet är det ofta allra smartast att satsa på neutrala färger, det passar alla stilar och teman! En bitleksak i trä är både bra för bebis och fin, och den lilla snuttefilten i form av en påfågel kan bli bebis bästa vän i många år.

Billig present till babyshower – present under 100 kr

Ofta läggs tyvärr mest fokus på dyra och stora presenter under en babyshower. En babyshower borde handla om att fira det nya barnet, och det kan man absolut göra med inga presenter alls eller mindre presenter. Kanske önskar sig föräldrarna något mindre, kanske har du inte just nu ekonomin för någon större present. Oroa dig inte – det går att hitta minst lika fina presenter under 100 kr!

Dregglisar HÄR / POP vit babymössa HÄR / Leksaksboll HÄR / Napphållare HÄR / Estelle & Thild baby body wash HÄR / Silikonnapp HÄR / Blå napp HÄR / Dinglisar (skallror) HÄR

Mindre klädesplagg så som mössor, strumpor och drägglisar brukar inte vara fruktansvärt dyra. Om du har tillgång till symaskin så rekommenderar jag dig också att testa göra egna drägglisar. På internet finns massor av enkla tutorials som lär dig hur du lätt syr en drägglis ex. av en gammal t-shirt, det blir både billigt och otroligt personligt!

Babytillbehör kan också gå att hitta för låga priser. Napphållare är ett exempel på det, och du kan till och med göra egna napphållare. En trevlig babytvål är också ofta uppskattat, som denna ekologiska variant från Estelle & Thild. Nappar är ett annat tillbehör som inte kostar skjortan. Mindre leksaker så som skallror och olika typer av aktivitetsleksaker för de minsta finns också under 100 kr.

Lite dyrare babyshower present

Tips på babyshowerpresent som några kan gå ihop och köpa är exempelvis en barnvagnsvaggare, det finns även fötter till spjälsäng att köpa till. Föräldrarna kommer att gråta av tacksamhet när de förstår vilken underbar blessing detta är.

Vad är SleepyTroll Baby Rocker
Sleepytroll barnvagnsvaggare HÄR

Babyshower present till föräldrarna

Det är inte bara bebisen som behöver presenter, ibland kan föräldrarna också behöva lite uppskattning. Se till att du lägger fokus på att köpa presenter som passar bebisen, men om du har en slant över och vill skämma bort föräldrarna lite kan du även köpa någon liten present till dem.

Badrockar HÄR / Amningskudde HÄR / Bröstpump Medela HÄR / Mammasanningar spel HÄR / Hudvårdskit HÄR / Bok 99 drömmar (bucket list) HÄR / Matchande strumpor ”Swedish fika” HÄR / Chokladmedaljer HÄR

Nyblivna föräldrar kan behöva lite extra lyx i vardagen i form av nya fluffiga morgonrockar, eller varför inte matchande sockar? Ett kit med ny hudvård kan också vara det lilla extra man behöver för att ta hand om sig själv. Även saker så som en bekväm amningskudde eller en bröstpump är sådant som kan uppskattas av bebisens föräldrar. Du kan också köpa något lite skämtsamt så som ett roligt spel, söta medaljer eller någon intressant bok. Skäm bort bebisens föräldrar!

Nu hoppas jag att du fått inspiration till presenter till en babyshower! Har du fler tips på roliga/ bra presenter får du gärna tipsa om dem i kommentarerna.

You may also like

Leave a Comment