fbpx

50+ Babyshower present tips: till flicka, pojke & föräldrarna (oavsett budget!)

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Fenomenet Babyshower är faktiskt relativt nytt i Sverige. Babyshowers kommer ursprungligen från USA där traditionen funnits länge. Under ett sånt event ska den blivande eller nyblivna mamman överösas (eller “duschas”, därav namnet) med babyshower presenter och saker som kan vara bra att ha för barnet. Jag blev själv otroligt överraskad och glad när mina vänner hade anordnat en babyshower för mig.

För många är dock detta med barn och presenter okänd mark och därför tänkte vi dela med oss av lite tips på bra babyshower presenter.

Vad är en babyshower?

Babyshower är en fest som vanligtvis hålls innan barnets födelse för att hylla och stödja den blivande modern (och hennes eventuella partner). Det är en tradition som har sitt ursprung i Nordamerika, men som har blivit alltmer populär runt om i världen.

Under en babyshower samlas nära och kära för att bland annat ge gåvor, umgås, äta godsaker och dela glädje med den förväntansfulla modern. Det är också ett tillfälle att ge råd och stöd inför den kommande föräldraskapet (var dock sparsam med detta som gäst, jag lovar att det kan bli lite för många råd).

Babyshowerns betydelse

En babyshower är mer än bara en festlig händelse. Det är ett sätt att fira och hedra det ofödda barnet. Det ger en möjlighet för familj och vänner att visa sin kärlek, stöd och uppskattning. Babyshowern markerar också övergången till föräldraskap och signalerar den stora förändringen som snart kommer att ske i den blivande moderns, och hennes eventuella partners, liv.

Genom att delta i en babyshower kan man visa sin entusiasm och glädje inför den kommande ankomsten av det lilla underverket.

Present till babyshower

Om du blivit inbjuden till en babyshower är det alltså oftast förväntat att man ska ta med en present. I vissa fall har föräldrarna en önskelista på saker de vill ha och behöver, men i andra fall finns ingen bestämd lista. Oavsett kan det vara svårt att veta vad man ska köpa.

Babyshower present tips
Vi blev överraskade med en babyshower för vår dotter Alia. Det blev ingen tillställning när jag var gravid med Mila på grund av Covid-19.

Se alltid till att respektera föräldrarnas egna önskemål i första hand. Om det finns vissa saker som verkligen behövs så är det bäst att hålla sig till de sakerna. Är det större saker kan ni gå ihop flera stycken för att köpa saken tillsammans. Om föräldrarna istället skriver på inbjudan att de inte vill ha presenter ska även det accepteras. Vet du däremot att föräldrarna har allt som behövs så kan du börja kika på de mer “roliga” presenterna.

Att välja den perfekta presenten för en babyshower

När det gäller att välja en present till en babyshower finns det många olika faktorer att ta hänsyn till. Det är viktigt att tänka på både den/de blivande föräldern/föräldrarnas preferenser och de praktiska behoven hos den nya familjen. Här är några tips och idéer för att hjälpa dig att välja den perfekta presenten.

Tips för att välja rätt babyshower-present

Här är några tips som kan hjälpa dig att välja den rätta babyshower-presenten:

 • Fokusera på barnets behov. Tänk på praktiska saker som kläder, blöjor, sängkläder, barnvagn och skötbord. Dessa är alla viktiga föremål som den blivande modern och den nya familjen kommer att behöva när barnet väl är fött. Att ge gåvor som täcker dessa grundläggande behov kan vara till stor hjälp för föräldrarna. Om det känns tråkigt kan du satsa lite extra på presentationen och göra en blöjtårta, eller en köpa en fin presentbox/påse.
 • Ta hänsyn till föräldrarnas preferenser: Tänk på den blivande moderns och hennes partners stil och smak. Vad tycker de om? Vilka färger, mönster eller teman gillar de? Genom att välja en present som matchar deras preferenser visar du att du har tänkt på dem och deras personlighet.
 • Säkerhet och kvalitet: När du väljer en present till ett spädbarn är det viktigt att prioritera säkerheten och kvaliteten på produkten. Kontrollera att produkten är tillverkad av säkra och giftfria material och att den uppfyller säkerhetsstandarder.
 • Åldersanpassade gåvor: Tänk på barnets ålder när du väljer en present. Vissa presenter kan vara mer lämpliga för nyfödda, medan andra kan vara mer passande för äldre spädbarn. Välj en gåva som är åldersanpassad och kommer att vara användbar för barnets utveckling.
 • Praktiskitet och användbarhet: Fundera över om presenten kommer att vara praktisk och användbar för den blivande modern och hennes familj. Tänk på saker som bekvämlighet, funktionalitet och användningsområden. Gåvor som underlättar vardagen för de nya föräldrarna kommer att uppskattas mycket.
 • Personlig touch: Om möjligt, lägg till en personlig touch i din present. Det kan vara genom att lägga till en handskriven hälsning eller inkludera något som är unikt för den blivande modern eller familjen. En personlig touch visar omtanke och engagemang.

Genom att använda dessa tips kan du välja den perfekta babyshower-presenten som kommer att glädja och hjälpa den blivande modern och hennes familj.

Babyshower present pojke/ flicka

Om föräldrarna valt att ta reda på bebisens kön innan babyshowern kan det ibland vara välkommet att man baserar presenterna kring de typiska färgerna blått och rosa. Dock är normen idag att presenterna gärna får vara vilka färger som helst. Hör med föräldrarna för att ta reda på vad de önskar. Om inget färgtema på själva festen finns, och/ eller könet ej är känt så är det oftast fritt fram att välja mellan blått rosa och de neutrala färgerna!

Tips på presenter till babyshower

Känner du nu att du är redo för inspiration till presenter att köpa så ska du fortsätta läsa! Här nedan kommer ett gäng förslag på presenter till många olika bebisar och föräldrar.

Billig present till babyshower – present under 150 kr

Ofta läggs tyvärr mest fokus på dyra och stora presenter under en babyshower. En babyshower borde handla om att fira det nya barnet, och det kan man absolut göra med inga presenter alls eller mindre presenter. Kanske önskar sig föräldrarna något mindre, kanske har du inte just nu ekonomin för någon större present. Oroa dig inte – det går att hitta minst lika fina presenter under 150 kr!

billig present baby shower under 150 kr
Dregglisar HÄR / POP vit babymössa HÄR / Leksaksboll HÄR / Napphållare HÄR / Miniderm creme HÄR / Silikonnapp HÄR / Blå napp HÄR / Dinglisar (skallror) HÄR

Mindre klädesplagg så som mössor, strumpor och drägglisar brukar inte vara fruktansvärt dyra. Om du har tillgång till symaskin så rekommenderar jag dig också att testa göra egna drägglisar. På internet finns massor av enkla tutorials som lär dig hur du lätt syr en drägglis ex. av en gammal t-shirt, det blir både billigt och otroligt personligt!

Babytillbehör kan också gå att hitta för låga priser. Napphållare är ett exempel på det, och du kan till och med göra egna napphållare. En trevlig babytvål är också ofta uppskattat, eller en mjukgörande creme som alltid går åt. Köp några olika och lägg i en fin förpackning/presentbox så ser det dyrare ut.

Nappar är ett annat tillbehör som inte kostar skjortan. Mindre leksaker så som skallror och olika typer av aktivitetsleksaker för de minsta finns också under 150 kr.

Billig present babyshower under 250 kr

Om man har lite mer pengar att lägga ut för en babyshower så kan en budget på 250 kr vara helt perfekt! Mer än så behövs egentligen inte för att kunna ge en fin present.

budget present babyshower nyfödd under 250 kr
Bäddset till spjälsäng HÄR / Musikmobil HÄR / Bultbräde HÄR / Body i merinoull HÄR / Fotoram HÄR / Stapelleksak HÄR / Gosekanin HÄR

Presenter till barn behöver inte alltid vara leksaker. Exempelvis ett bäddset till spjälsängen eller en mobil som spelar lugnande musik kan vara precis lika bra. Vill du ge en leksak till den lille så kan någon aktivitetsleksak så som ett bultbräde eller en stapelleksak vara bra val. Välj gärna leksaker i hållbara material.

I klädesväg kan det vara kul med lite mer exklusiva och funktionella material, så som denna body i merinoull som är ett perfekt basplagg. Små minnessaker som en fotoram blir en minnesvärd present.

Gå ihop present till babyshower

Tips på babyshowerpresent som några kan gå ihop och köpa är exempelvis en barnvagnsvaggare, det finns även fötter till spjälsäng att köpa till. Föräldrarna kommer att gråta av tacksamhet när de förstår vilken underbar blessing detta är.

Babyshower present från föräldrar

Som förälder kan det vara fint att köpa en gåva till babyshowern. Antingen till sitt eget barn, eller om det är ditt barn som ska bli mamma/ pappa.

babyshower present från förälder till barn eller barnbarn
Nattlampa drake HÄR / Babypool HÄR / Bodys i olika modeller HÄR / Hängsmycke HÄR / Byggklossar HÄR

Denna typ av babyshowerpresent finns i många olika prisklasser. Allt ifrån enkla och användbara bodys till mer exklusiva och minnesvärda hängsmycken i guld. Om du vill ge något till barnrummet eller i form av en leksak så kanske en fin nattlampa eller ett set med vackra byggklossar kan vara en bra idé! Något som är lite ovanligt är exempelvis en babypool som både kan användas inom- och utomhus under många kommande år.

Praktiska presenter till baby & nyblivna föräldrar

På föräldrarnas önskelistor står ofta praktiska saker. Det kan vara babyskydd, bärsele och babymonitor. Alla dessa saker är sånt som verkligen behövs när man ska bli förälder. Väljer du att köpa något praktiskt är det alltid bra att dubbelkolla så föräldrarna inte redan har den saken, eller att ingen annan köper en likadan. Dubbletter behövs ibland – men inte alltid.

praktisk användbar present ny förälder babyshower
Lifehacks för nyblivna föräldrar HÄR / Bilbarnstol upp till 18 kg HÄR / Top Com baby video monitor (barnvakt) HÄR / Snygg skötväska HÄR / Fina nappar HÄR / Babybjörn bärsele HÄR

När du handlar praktiska saker kan det vara uppskattat att tänka på saker som gör livet lite lättare för de nyblivna föräldrarna. En babymonitor behövs om man vill ha möjlighet att göra annat än att vakta barnet. Satsa på en med mörkerseende och röstaktivering, välj gärna en variant med kamera!

En både rolig och bra present är en lärorik bok – exempelvis “Lifehacks för nyblivna föräldrar”! Den är både rolig och användbar, perfekt som present. En annan praktisk grej är en bärsele som är bra för bebisen och föräldrarnas kroppskontakt. Fråga gärna föräldrarna innan om de helst vill ha en bärsele eller bärsjal, och basera ditt presentinköp därefter.

Läs även: Bäst i test bärsele 2023

Det mest praktiska av allt som verkligen behövs brukar vara ett babyskydd. Föräldrar skaffar ofta detta själva för att vara förberedda vid förlossning. Man kan istället överraska med en bilbarnstol som passar efter den första babytiden. Många bilbarnstolar idag kan “växa” med barnet. Kolla upp specifikationerna för just den modell ni vill köpa.

En skötväska behövs alltid. Ett tips är att köpa en som passar båda föräldrarnas aktiviteter och stilar (en skötväska ryggsäck är mest praktisk). För “det lilla extra” kan man fylla den med blöjor, tvättservetter och ett litet ombyte för bebis. Vill man köpa något lite billigare fungerar alltid bara nappar och blöjor som present – det kommer gå åt!

Tips: Så gör man en blöjtårta

Babyshower present flicka – i rosa & vitt

Om föräldrarna önskar ett mer traditionellt babyshowerfirande med färgtema kan det vara lämpligt att följa det temat i presenten. Så – är färgtemat rosa kommer här ett gäng tips på passande present:

babyshower present rosa flicka
Rosa sänghimmel HÄR / Nattlampa katt HÄR / Solhatt HÄR / Mönstrad overall HÄR / Rosa body HÄR / Rosa vimplar HÄR / Mjuk overall sovpåse HÄR / 2-pack babyfilt HÄR

Om man vill satsa på rosa presenter kan det också gå bra med vita presenter. Rosa och vitt går bra ihop, och ibland kan det vara skönt att bryta av det rosa med något vitt. Kläder är alltid kul och går alltid åt, så vad sägs om en body, en overall eller en praktisk solhatt? Föds barnet på den kallare delen av året så kan också en varm åkpåse eller fluffig åkpåse vara en omtänksam present.

Annat som är kul att ge i present är prylar till barnrummet. De allra minsta har inte ett jättestort behov av leksaker, men en trevlig nattlampa och en mysig filt kan vara något som uppskattas både av bebis och föräldrar. Känner du för att köpa något lite större kan en mjuk och romantisk sänghimmel vara perfekt. Vill du istället ge något litet kan en fin vimpelgirlang vara minst lika vacker!

Babyshower present pojke – i blått & grått

Om babyshowern istället går i färgtema blått är det kul att kika lite extra efter blå presenter. Blått är en lugn färg som gärna går ihop med grått och vitt. Just därför kan man gärna blanda upp det blå med grått och vitt för en mer utblandad färgskala.

Mönstrad body HÄR / Skötbädd giraff HÄR / Nappflaska HÄR / Barnbestick HÄR / Blå body HÄR / Vimpel med flaggor HÄR / Bäddset till barnvagn HÄR / Långärmad haklapp HÄR

I det blå färgtemat finns det ett gäng härliga saker som både är söta och praktiska! Bodys kan man inte få för många av, och det finns så himla många härliga varianter med roliga mönster. För att föräldrarna inte ska behöva tvätta bebisens kläder hela tiden är det smart att skaffa haklappar med långa ärmar. Dessa haklappar är lätta att torka av och skyddar hela bebisens överkropp från spill och smulor.

När det börjar bli dags för bebis att äta behövs mer än bara haklapp. Nappflaskan kommer först, men det kan även vara kul att ge ett set med söta greppvänliga bestick. Just denna nappflaska är lite extra bra – för varje såld nappflaska planeras ett träd, bra va?

Barnrum kan också gå i blått och grått. Så vad sägs om en skötbädd, ett vimpelspel och ett bäddset? Söta saker som ger “det lilla extra” till ett redan fint barnrum!

Babyshower unisex present – neutrala färger

Om varken blått eller rosa är din eller föräldrarna till barnets grej så fungerar självklart mer neutrala färger bra! Tänk på att blå och rosa saker absolut kan ges tillsammans med neutrala färger, för färg har inget kön.

Gula strumpor HÄR / Randig body HÄR / Nappflaska glas HÄR / Haklapp Elodie Details HÄR / Skötbädd Mumin HÄR / Muslinfilt HÄR / Bitleksak HÄR / Miffy snuttefilt HÄR

Med ett neutralt färgtema kan man välja både mellan starka färger och mer jordnära färger. Gult, orange och grönt brukar ofta räknas som klassiska neutrala färger. Även beige, grått, vitt och svart fungerar alltid. Bodies och strumpor är typiska plagg där man kan satsa på härliga starka färger. Gult må vara svårt att matcha med andra färger, men när det gäller strumpor blir det mer av en rolig färgklick än en del av bebisens outfit.

Resten av prylarna i kollaget går i mer naturnära färger. En skötbädd med klassiskt muminmönster är stilrent och gulligt, detsamma gäller en filt med geometriskt mönster. Haklappen har ett motiv av fina små stjärnor, och nappflaskan passar bra till. För barnrummet är det ofta allra smartast att satsa på neutrala färger, det passar alla stilar och teman! En bitleksak är både bra för bebis och fin, och den lilla snuttefilten i form av en kanin kan bli bebis bästa vän i många år.

Present babyshower omföderska som redan har barn

Omföderskor som redan har barn kan vara lite svårare att köpa babyshower present till eftersom de säkert redan har mycket. Mitt bästa tips när det kommer till att köpa present till en kvinna som redan har barn är att satsa på förbrukningsvaror.

Blöjtårta / Bodys i olika färger och mönster HÄR

I Brasilien, där Rodrigo kommer ifrån, är standardpresenten blöjor på en babyshower (chá de bebe = te för bebis). Nyblivna mammor får så mycket blöjor att de kan fylla ett helt rum! Men, som alla med barn vet, går det inte att få för mycket blöjor. Satsa på en riktigt fin blöjtårta med blöjor och hygienprodukter.

En annan sak som är bra är neutrala babyplagg. Vanliga vita bodys slits lätt ut eller fläckas ner, därför är det bra med några extra.

Babyshower present till föräldrarna

Det är inte bara bebisen som behöver presenter, ibland kan föräldrarna också behöva lite uppskattning. Se till att du lägger fokus på att köpa presenter som passar bebisen, men om du har en slant över och vill skämma bort föräldrarna lite kan du även köpa någon liten present till dem.

Badrockar HÄR / Amningskudde HÄR / Bröstpump Medela HÄR / Hudvårdskit HÄR / “MOM” “DAD” ringar HÄR / Muminmuggar HÄR

Nyblivna föräldrar kan behöva lite extra lyx i vardagen i form av nya fluffiga morgonrockar. Ett kit med ny hudvård kan också vara det lilla extra man behöver för att ta hand om sig själv. Även saker så som en bekväm amningskudde eller en bröstpump är sådant som kan uppskattas av bebisens föräldrar. Du kan också köpa något personligt så som ringar eller varför inte muminmuggar med motiv av muminmamman och/ eller muminpappan? Skäm bort bebisens föräldrar!

Vanliga frågor (FAQs)

Här har jag försökt att svara på några vanliga frågor om present till babyshower.

Vad är den ideala budgeten för en babyshower-present?

Det finns ingen fastställd budget för en babyshower-present. Det beror på din ekonomiska situation och relationen till den blivande modern. Du kan välja en gåva som passar din budget och som du känner dig bekväm med att ge.

Kan jag ta med flera presenter till en babyshower?

Ja, det är absolut möjligt att ta med flera presenter till en babyshower. Du kan välja att ge en eller flera gåvor baserat på din budget.

Måste jag välja något på föräldrarnas önskelista?

Blivande föräldrar/förälder tar ibland fram en önskelista, men det är inte supervanligt i Sverige. Här är överraskningsmomentet i fokus istället. Om det finns en önskelista är det en vägledning för att underlätta ditt val av gåva, men det är inte nödvändigt att följa den om du har en annan gåva i åtanke som du tror skulle passa henne bättre.

Ska jag ta med en present till den blivande modern också?

Det är en trevlig gest att ta med en present till den blivande modern. Babyshowern handlar om att fira henne och den kommande ankomsten av barnet, så att ge en liten present till henne kan vara en fin gest för att visa uppskattning och omtanke. Det behöver inte vara något avancerat. Jag fick en flaska bubbel och några Lindt-kulor. Det uppskattade jag jättemycket (även om min man åt upp chokladen på förlossningen, det är jobbigt för män att föda barn!)!

Vilka är några unika och ovanliga presentidéer för en babyshower?

Här är några unika och ovanliga presentidéer för babyshower:

 • En personlig skulptur/målning av den gravida kvinnan.
 • En hemmaspa-upplevelse för den blivande modern. Allt för att förbereda sig på barnets ankomst.
 • Ett fotograferingspaket för graviditets- eller nyföddabilder.
 • En prenumeration på en babybokklubb som skickar nya böcker varje månad.
 • En handgjord gungstol eller vagga för barnrummet.

Genom att välja en unik och ovanlig present kan du göra babyshowern ännu mer minnesvärd och ge den blivande modern något speciellt att uppskatta och komma ihåg.

Slutsats

En babyshower är en speciell tid då vi kan fira den blivande modern och den nya lilla familjemedlemmen som snart kommer att anlända. Genom att välja en väl genomtänkt och meningsfull present kan du bidra till att göra denna festliga händelse ännu mer minnesvärd. Samtidigt kan de minst exklusiva tingen vara de mest uppskattade.

Tänk på den blivande moderns och hennes familjs behov, preferenser och stil när du väljer en present. Ta dig tid att utforska olika presentidéer och leta efter något som är personligt, praktiskt och användbart. Med omtanke och omsorg kan du ge en present som kommer att uppskattas och vara till glädje för den blivande modern och hennes familj.

Nu hoppas jag att du fått inspiration till presenter till en babyshower! Har du fler tips på roliga/ bra presenter får du gärna tipsa om dem i kommentarerna.

You may also like

Leave a Comment