fbpx

Babyvakt med kamera bäst i test 2022

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Har ni precis blivit föräldrar och letar efter en babyvakt med kamera? Att bli förälder är speciellt på många sätt. En sak som många märker ganska tidigt är att man inte vill släppa sitt barn ur sikte. Dels på grund av kärlek, men också på grund av att man oroar sig över att något ska hända ens barn. Att barnet ska vakna utan att man märker det, till exempel.

Babyvakt med kamera – stort test

En babyvakt är en enhet som gör så att du som förälder kan hålla ett öga på ditt barn, utan att behöva vara i samma rum. Det här är räddningen för många småbarnsföräldrar.

Marknaden för babyvakter är stor och det finns många modeller att välja mellan. Det kan vara svårt att veta vad man ska titta efter och vilka produkter som är bra nog. Därför kommer här ett bäst i test inlägg, där vi går igenom de bästa babyvakterna 2022. Alla modeller i vårt test är vinnare, så här är det upp till dig att välja den du gillar mest. 

Läs även: Bärsele test (2022) – Babybjörn One vs. Ergobaby 360

Hur fungerar en babyvakt?

En babyvakt fungerar genom att en enhet placeras i barnets rum, förslagsvis i närheten av sängen. Enheten filmar och fångar även i vissa fall ljud från barnet. Signalen skickas till den så kallade föräldraenheten, som är den enhet som föräldrarna har. Där finns en liten skärm så att föräldrarna kan se sitt barn i realtid.

Om barnet vaknar och gör ljud ifrån sig, varnas föräldrarna om detta på sin enhet och kan agera, antingen genom att spela en liten vaggvisa för barnet direkt via enheten, eller genom att gå in till barnet och ta hand om det där.

Vilka fördelar finns det med en babymonitor eller babyvakt?

Tanken med en babyvakt med kamera är så klart inte att du ska lämna hemmet helt och hållet. Med en babymonitor kan du i alla fall lämna rummet och gå till köket för att laga mat, utan att behöva oroa dig till döds över om barnet vaknat eller inte.

Du slipper också många gånger allt springande upp och ned för trapporna och in till barnets rum, varje gång barnet vaknar. Med en babyvakt kan du istället prata direkt till barnet via enhetens mikrofon och lugna barnet. Eller varför inte spela en liten lugnande melodi? Många av babymonitorerna har en musikfunktion så att du kan spela upp lugnande låtar för barnet.

Läs även: Sovschema bebis – viktiga tips med sovrutiner för dig som ska göra ett sömnschema

Hur jämför man bäst en babyvakt mot en annan?

Som vi varit inne på tidigare så är marknaden för babyvakter och babymonitorer enorm. Det kan vara svårt att veta vilka egenskaper man ska se på när man gör en jämförelse. Ska man bara gå på priset? Nej, vi tycker att man ska se på flera parametrar än så. Exempelvis är det ganska lätt att jämföra:

  • Kamerans upplösning
  • Enhetens räckvidd
  • Batterikapacitet
  • Pris
  • Varumärke

I vår jämförelse har vi tittat på alla dessa egenskaper och identifierat 3 modeller som alla uppfyller våra högt ställda krav på en babyvakt. Kanske vill man kunna hålla koll på sitt barn under en lång tid, men sittandes i rummet bredvid. Då är det så klart batteritiden man ska lägga sitt krut på och kanske mindre på räckvidden. Allt beror på hur man vill använda sin babyvakt och vad som är viktigt för just en själv.

Kamerans upplösning är viktig om man vill kunna se och tyda sitt barns ansiktsuttryck. Många föräldrar kan se på sitt barn om det håller på att vakna, innan några egentliga ljud har avgetts. Med en bra kamera kan man då reagera snabbt och gå in till sitt barn innan det hinner vakna och bli ledset.

Har man ett stort hus kan en bra räckvidd på enheten vara viktig. De flesta babymonitorer idag har så kallad digital signalteknik. Det innebär att dom använder det lokala nätverket (WiFi) för att kommunicera. Då kan man tänka att den täckning man har för WiFi i hemmet är samma täckning som babyvakten kommer att ha.

Batterikapacitet är en annan faktor som skiljer modellerna åt. Vissa enheter drivs med adapter och då särskilt till själva babyenheten. Det innebär att man inte behöver oroa sig över att batteriet ska ta slut. Som förälder vill man så klart kunna röra sig i hemmet med sin enhet, varför föräldraenheten i regel alltid drivs på batteri.

Priserna varierar mellan olika modeller och varumärken. Här får man se till sin egen budget och vad man tycker är rimligt att lägga på en babyvakt med kamera. Varumärket spelar kanske in och då vill man säkert ha ett märke som man känner igen och som man litar på.

Trådlös babyvakt som har zoom

Vissa modeller på marknaden erbjuder möjligheten att zooma på skärmen, för att på så sätt kunna se en närbild på barnet och sedan zooma ut igen för att få en överblick över rummet.

Vissa modeller har en fixerad zoom som man inte kan ändra. Det innebär att det egentligen bara finns ett optimalt avstånd från barnet där man kan placera kameran. Sätter man den för nära ser man bara näsan på barnet och sätter man den får långt ifrån ser man inte barnet alls.

Babymonitor som mäter temperatur och luftfuktighet

En babymonitor kan göra så mycket mer än att bara filma ditt barn. Det finns en rad olika modeller på marknaden som också kan mäta temperaturen i rummet och luftfuktigheten. Dessa modeller har oftast inte kamera, varför man i så fall behöver två separata enheter för att kunna både filma och mäta temperatur. 

Jämförelse mellan 3 babyvakter med kamera

Nu ska vi titta närmare på 3 riktigt bra modeller som alla är klockrena köp för den som letar efter babyvakt med kamera. Alla är populära modeller som har fått bra omdömen på andra sajter på nätet.

Philips Avent Connected Babyvakt Motorola MBP855 Connect   Owlet Monitor Duo 3 Babyvakt + Babylarm
Philips Avent Connected Babyvakt SCD921Motorola MBP855 Connect BabyvaktBild på Owlet Monitor Duo 3 Babyvakt + Babylarm (Mint)
BatteritidUpp till 12 timmar  3h16h. Snabbladdning på 20 min ger 8h batteritid.
Lugnande musik15 ljudspår + spela in egna ljud via app   JA (vaggvisor)NEJ
SignalteknikDigital Digital Digital
RäckviddUpp till 50 meter inomhusLång (räckviddsvarning finns)Ca 30 meter.
Övriga kommentarer+ Inget brus
Låg högstavolym
+ Bra bildkvalité
Högt pris
+ Kan kombineras med strumpa som mäter barnets värden    
Ingen musik
Pris och inköpsställe3799 kr hos Jollyroom.se HÄR2689 kr hos Jollyroom.se HÄR3824 kr hos Babyland.se HÄR

Som vi ser i den här jämförelsen är alla dessa modeller mycket sofistikerade babyvakter.

Vill man ha en babymonitor som också kan mäta barnets hjärtfrekvens, andning och sömn, ska man titta på Owlet Monitor Duo 3. Notera dock att man behöver köpa till strumpan som man sätter på barnets fot. Vi har skrivit en mer djupgående recension kring denna HÄR.

Motorolas version är bra om man är ute efter en riktigt bra kamera med bra upplösning.

Phillips är en lite dyrare modell som har väldigt bra räckvidd och kamera. Ljudet är också bra på den här modellen, om än med något låg volym.

Babyvakt med kamera, högtalare och mikrofon

Dessa modeller kan vara mycket användbara, då man inte bara ser sitt barn, utan även hör barnet. Dessutom finns det modeller där man kan prata till sitt barn via mikrofonen på föräldrarnas enhet. Då kan man säga några lugnande ord om barnet vaknar till.

Som vi såg i vårt test, kan vissa modeller även spela lugnande musik, vilket många gånger duger alldeles utmärkt för att få barnet att somna om igen.

Summering

En babyvakt med kamera kan vara räddningen för vilken småbarnsförälder som helst. Inte nog med att man är igång hela tiden och tar hand om sitt barn. När barnet väl sover, har man svårt att slappna av och undrar hela tiden hur det är fatt. Med en babyvakt kan man lämna barnet i sitt rum och samtidigt hålla ett öga via monitorn.

Det finns många modeller på marknaden och i vårt test har vi listat 3 modeller som alla är riktigt bra. Vilken som helst av dessa modeller hade dugt åt alla föräldrar med högt ställda krav. Som med allt annat behöver man göra avvägningar och välja den modell som man själv tycker passar bäst.

Kom ihåg att en babyvakt inte är ämnad att fungera som en barnvakt så att du kan lämna ditt barn ensamt. Om barnet börjar gråta, betyder det att barnet behöver dig rent fysiskt. Om du befinner dig hos grannen blir det svårt. Däremot är en babyvakt perfekt för dig som vill kunna sitta i vardagsrummet och titta på dina favoritserier, utan att behöva ha dörren öppen till barnet.

You may also like

Leave a Comment