fbpx

Bada efter förlossning: bada i pool, bubbelpool, badkar, sjöar & havet

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det tar tid för kroppen att bli någorlunda normal efter en förlossning. Många kvinnor längtar efter att få njuta av livet genom att bada, men är lite rädda för om det kan vara det rätta att göra. Du kanske har både stygn och avslag, och undrar hur länge du bör vänta med att bada efter förlossningen.

När kan man bada efter förlossning?

Bara för att barnet är fött betyder inte att allting är över. Du har fortfarande en period framför dig när livmodern och allt som har att göra med den måste få läka ordentligt. Att vara gravid och föda barn är en stor sak, och det tar lite tid att bli normal. Så direkt efter förlossningen är det inte någon bra idé att bada. Det bästa är att vänta lite grand. Vänta till efterkontrollen är klar.

Bada i bubbelpool efter förlossning
Mitt första bad efter förlossningen var, förutom i badkaret, ett dopp i min systers utomhusspa. Det var på juldagen, 3 månader efter förlossningen.

Vad händer om man badar med avslag?

Efter förlossningen har du ett litet sår i livmodern, där moderkakan suttit. Det kommer att blöda från den ett tag, tills den har läkt ordentligt, vilket kallas för avslag. Under den här tiden är du extra känslig för infektioner. Det är lätt för bakterier att komma upp till livmodern om du inte är försiktig. Så undvik att bada tills avslaget är över.

Kan man bada när man har avslag?

Det rekommenderas inte att bada när du har avslag. Inte ens hemma i badkaret, utan det bästa är att duscha i stället. Du ska också vara lite försiktig med vilken tvål du använder, för att uppmuntra till att bakteriefloran att bli balanserad.

Läs även: Avslag efter förlossning – allt du behöver veta om blödningar efter förlossningen

Bada efter förlossning stygn

Många kvinnor blir sydda i samband med sin förlossning. De stygnen måste också få en chans att läka. Fram till att det är klart kan de bli infekterade, det handlar ju om vanliga sår. Var därför försiktig med att bada när du har förlossningsstygn.

När absorberas stygnen?

Det kan ta ett par veckor innan stygnen har läkt helt och hållet, och du är ofta ganska öm. Kroppen absorberar stygnen av sig själv, men det är ändå bäst att vänta lite för att du ska vara helt okej. Det gäller vare sig du har många eller få stygn, som ju oftast är fallet.

När kan man bada i pool efter förlossningen?

Du bör vara extra försiktig med just pooler. Kloret i vattnet kan nämligen irritera ditt urinrör, som är ganska känsligt efter avslutad graviditet och förlossning. Men annars är det samma sak här. När avslaget har upphört och du inte har några blödningar kan du bada i poolen.

Bada i bubbelpool efter förlossning?

Det är ingen skillnad mellan bubbelpooler och vanliga simbassänger. Kemikalierna i vattnet kan irritera ett redan känsligt underliv. Det är lätt att få infektioner när du inte har läkt helt och hållet inuti. De flesta kvinnor sliter med avslaget ganska länge efter förlossningen, det kan ta månader att bli som vanligt igen. Så var lite försiktig med bubbelpoolerna. Alla som någon gång haft en infektion i nära anslutning till en förlossning kan berätta för dig att det inte är att leka med. Det gör ont och suger musten ur dig på ett annorlunda sätt.

När kan man bada i badkar efter förlossning?

Det är bäst att vänta tills avslaget har försvunnit helt och hållet. Efter ett tag så kanske du känner dig sugen att bada, och du kanske känner dig som förut där nere igen. Men det är inte värt risken, för det är så lätt att få en infektion. Pröva istället att ta ett fotbad, be din partner massera dig lite grand och försök njuta av livet på det sättet.

när kan man bada badkar efter förlossningen?
Det kan kännas lockande att krypa ner i ett varmt bad som nybliven mamma, men det bästa är att vänta till kroppen är redo.

Bada i havet efter förlossning

En del tänker kanske att ett havsbad inte är så illa. Vattnet är ju salt som är ett naturligt desinfektionsmedel. Men du bör ändå vänta tills avslaget är över. Låt kroppen få ta sig den tid som behövs för att återhämta sig från förlossningen. Det är en stor sak som har skett, både psykiskt och fysiskt. Den där lilla extra väntan är värdefull, för att hålla dig riktigt frisk.

Bada i sjö efter förlossning

När du har slutat blöda och inte längre har något avslag kan du också bada i sjön. Det kan kännas tungt om du föder barn mitt i sommaren och i övrigt känner dig riktigt pigg. Men det är något som bara får läggas på is, tillsvidare. Det är lätt att få en infektion när livmodern inte är helt och hållet färdigläkt. Ta det säkra över det osäkra och var inte snabb med att gå och bada.

Bada bastu efter förlossning

Det här är lite mer positivt, för i princip kan du bada bastu när du känner dig redo för det. Ett bra tips är att undvika offentliga bastur, på grund av risken för infektion. I alla fall tills du är helt färdig med avslaget.

Slutsats: hur länge ska man vänta med att bada efter förlossning?

Svaret är alltså att det beror på din kropp. Du bör vänta med all badning tills avslaget har upphört och livmodern är läkt. Det kan ta flera månader, men det är viktigt att vänta. För det är väldigt lätt att bakterier tar sig upp i livmodern och du får en infektion. Då kan allting bli mer komplicerat och du kan ändå inte bada. Så ha tålamod och bada inte för tidigt. Se också till att du inte blir kall när det äntligen är dags att bada. Det är inte läge att få urinvägsinfektion eller mjölkstockning bara för att du blir nerkyld. Du behöver alla dina krafter och energi för att ta hand om dig själv och bebisen.

You may also like

Leave a Comment