fbpx

Bada nyfödd – allt du behöver veta om att bada bebis

by Sofia
Bada nyfödd första gången

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det är helt normalt att vara lite nervös inför bebisens första bad. De är så små och hjälplösa, men är faktiskt starkare än du tror. Många barn tycker om att bada och det är också bra för dem. Ofta blir det en stund på dagen som ni båda njuter av. Lär dig mer om hur du bada en nyfödd bebis.

Det här inlägget är skrivet i samarbete med babyland.se som har allt du behöver för att bada ditt barn, så som barnolja, badbalja, badtermometer mm.

När badade ni er bebis första gången?

Vi badade Mila första gången cirka en vecka efter att hon föddes, jag tror att det var samma sak när Alia föddes. Vi resonerade att det är bra att ha kvar lite fosterfett för att skydda kroppen. Efter att denna badas bort brukar huden spricka i vecken, detta är inget farligt men en konsekvens av att barnet vänjer sig vid en miljö som är utanför livmodern.

Läs även: Lista över vilka bebis-salvor som ska användas till vad

Det brukar vara bra att vänta tills navelsträngen fallit av, även om det finns lite delade meningar om det här. Allt för att minska risken för infektion. Till en början kan det räcka med att torka av barnet med en fuktig tvättlapp. Se till att du kommer åt överallt. Men när bebisen är runt en vecka gammal brukar det vara dags för det första badet. En riktig upplevelse för alla parter.

Bada bebis första gången – när tvätta bebis efter förlossning?

Redan på BB kan du få erbjudande om att lära dig tvätta bebisen. Många föräldrar tycker det är skönt eftersom de ofta är fulla av fosterfett och eventuellt blod från förlossningen. Det är inte farligt att bada barnet direkt efter förlossningen, även om det ändå kan vara bra att vänta tills navelsträngen är läkt. Det behövs ingen tvål i vattnet men du kan ha i lite olja.

Fosterfett nyfödd

Alla nyfödda barn är insmorda med fosterfett. Det är bra för dem, hindrar huden från att torka ut där inne i magen. Och det kan gärna sitta kvar ett tag när de kommer ut.

Om det är tjocka lager kan du smörja ut det lite grand, för annars kan det irritera huden. Det kan du göra med fingrarna. Eventuella rester som inte absorberas av huden bör du tvätta av efter ett par dagar. Var uppmärksam på att fosterfett kan börja lukta om det är för tjockt.

Bada spädbarn

Bada spädbarn
Alia efter en av hennes första bad.

Även om de flesta bebisar tycker om att bada är det viktigt att göra det gradvis första gången. Klä av hen naken och linda en handduk runt kroppen tills det är dags för badet. Sänk sedan sakta ner bebisen i det lagom varma vattnet. Det brukar vara enklast om du håller en hand under stjärten/ryggen och den andra bakom nacken.

Prata gärna med barnet medan du sänker ner hen i badet. Förklara vad du håller på med. De förstår ju inte vad du säger, men din röst har en lugnande effekt. Direkt efter förlossningen är det just din röst som är deras koppling till den stora världen. Ni känner redan varandra efter flera månaders samvaro.

Håll handen bakom bebisens nacke så du når fram till hens andra arm. Då kan du använda din fria hand till att tvätta av bebisens kropp. När det är gjort går du vidare till huvudet. Var försiktig för bebisens kan bli ganska hal om du har olja i badet. Ibland är det enklare att vara två om proceduren, i alla fall de första gångerna. En har koll på barnet och den andra tvättar av hen.

Hur ofta ska man bada en nyfödd?

Det är viktigt att alltid ha uppsikt över barnets hud. Syna den varje dag för att vara säker på att hen mår bra. Även om bebisar är starkare än de ser ut, så kan huden ibland bli irriterad. Ta en extra titt i alla de veck de har runt halsen, benen och armarna. Alla de här ställena måste hållas rent.

Därför är det viktigt att bada den lilla bebisen. Det räcker inte i längden med att torka av med en tvättlapp. Däremot så behöver de inte badas varje dag, utan det kan vara nog med en eller ett par gånger i veckan.

En del barn älskar att bada, och då kan du göra det lite oftare. Men det är viktigt att inte torka ut huden allt för mycket, så se till att använda rätt krämer och oljor.

Hur länge bada bebis i balja?

Bebisar trivs bra i en badbalja och det finns flera intressanta modeller som ger barnet ett visst stöd. Det känns tryggt för dem att den inte är så stor. Men efter ett tag kanske den blir för liten, och då är det viktigt att ha andra alternativ. Eller så vill du kunna bada hen på andra sätt.

När navelsträngen har läkt kan du gärna bada tillsammans med din bebis. Det viktiga är att du hela tiden har full kontroll, eftersom de kan bli lite hala. Du kanske kan använda en flytbädd eller badkuddar. Målet är hela tiden att bebisen ska bli ren, men också njuta av stunden.

När är det bäst att bada bebis?

Det är väldigt viktigt att bebisar hålls rena. De bajsar och kräks så gott som varje dag, och det måste tvättas. Du kommer ganska långt med bara en tvättlapp i början, men att bada är ganska snart ett måste. Många väntar någon vecka tills navelstumpen är färdigläkt. Sedan är det bäst med ett bad en eller två gånger i veckan.

Var försiktig med badet om barnet precis har ätit. Då är det lätt att de kräks eller känner sig obehagliga. Samtidigt kanske det inte är lämpligt precis innan det är dags för nästa måltid för då kanske bebisen är lite kinkig. Det kan vara en tanke att skapa rutiner redan från början. Exempelvis att bebisen badas innan det är dags att gå och lägga sig.

Det viktiga är att både rummet och vattnet är lagom varmt. Du vill ju att badningen ska vara skön för alla. En trilsken eller rädd bebis i badet är inte rolig.

Hur ska man bada bebis?

Du måste vara noga och se till att det blir rent överallt. Använd gärna lite olja i badvattnet, alternativt en tvål som är avsedd för nyfödda. De behöver inte så mycket rengöringsmedel, och deras hud är lite känslig. Det räcker med att du tvättar av kroppen med dina egna händer, men om du vill kan du alltid använda en mjuk tvättlapp. Har barnet skorv så kan du kamma det med en fintandad kam under badstunden, men var försiktig runt fontanellen!

Håll ordentligt om bebisen så hen inte halkar ner. Även om ingenting händer kan hen bli rädd, och då blir badet lätt en plåga för dem. En del bebisar tycker inte om att bada, men de flesta är positiva redan från första gång.

Det kan vara enklare om du lägger en handduk eller tvättlapp i botten av badbaljan. Den hindrar barnet från att halka runt, och ger det större trygghet. Det blir också lättare för dig som ska ta hand om själva tvättningen. Du får aldrig lämna barnet ensam i badet. Inte ens en sekund för att plocka upp något. Håll alltid armen om barnet så det sitter stadigt.

Bebis handduk nyfödd badrock handduk med huva badhandduk bebis
Ett urval av fina badhanddukar för barn från Babyland KÖP HÄR

Efteråt är det viktigt att torka noga. Gnid inte så mycket utan klappa försiktigt med handduken för att suga upp vattnet. Det är härligt att gosa med en nybadad bebis och det kan gärna få bli en del av ritualen. Men se till att hen inte känner sig kall, utan använd kläder eller en filt. Linda gärna in hen i en torr handduk.

Bada nyfödd navel

En del tycker det är viktigt att vänta tills navelsträngen är helt läkt innan de badar barnet. Medan andra menar att det inte spelar någon roll. Det viktiga är alltid att du är uppmärksam på barnets hud och speciellt området runt naveln. Eftersom den brukar läka ganska snart är det inga problem att vänta med första badet.

Badtemperatur bebis

Barn tycker om att bada i varmt vatten. Eftersom deras kroppstemperatur ligger på runt 37 grader är det en bra riktlinje. Samtidigt är det viktigt att skillnaden mellan rummets luft och badvattnet inte är för stort. Barn är ganska känsliga för temperatursvängningar. Det bör helst vara runt 25 grader i rummet för en härlig badupplevelse.

Det vi gjort är att sätta på duschen lite och stänga dörren, så att det blir som lite som en ångbastu eller rättare sagt: ett babyspa.

Hur vet man om vattnet är för varmt?

Det är inte roligt att gå ner i ett hett bad när du är en liten bebis. Så var noga med temperaturen, den ska vara cirka 37 grader. Du kan känna med armbågen om vattnet är lagom varmt. Ett alternativ är naturligtvis att använda en badtermometer, men vi har inte tyckt att det har behövts.

Allt ovan bör du göra innan du klär av och plockar upp ditt barn. För när du väl sätter igång med badet måste du ha all din uppmärksamhet på bebisen.

Bada bebis olja

Bada bebis olja
Ett urval av olika barnolja och tvättolja från babyland. KÖP HÄR

Små bebisar behöver inte en massa tvål och schampo. De blir inte så smutsiga eftersom de inte rör sig så mycket. Det räcker gott och väl med babyolja för att de ska bli rena.

Samtidigt så återfuktar oljan huden och hindrar den från att torka ut, vilket lätt händer när den kommer i kontakt med vatten. Det finns bra produkter som är helt parfymfria och lämpliga för små bebishudar.

Bada bebis i badkar

Du måste inte bada bebisen i badbaljan, utan kan göra hen ren i badkaret. Det brukar vara enklare när de badar tillsammans med mamma eller pappa, men du kan alltid ha i lite vatten och tvätta bebisen där.

Men det kan vara tungt för ryggen att böja sig över badkaret, vilket är något att tänka på. Det samma kan hända även när du badar hen i en balja. Efter en lång graviditet är de flesta kvinnor ganska trötta i ryggen.

Vi har använt badbalja tills det att våra barn har kunnat sitta upp. Då har vi fyllt badkaret med bara lite vatten.

Kan man bada med bebis?

Ja, det är underbart att bada tillsammans med din bebis. För många föräldrar är det ett sätt att umgås och komma närmare sina barn.

Flytkudde bebis Doomo flytbädd bebis
Kan man bada med bebis? Ja visst. En flytkudde hjälper. Babyland säljer Doomo flytbädd HÄR

Använd gärna en flytkudde eller liknande så att bebisen ligger tryggt och bekvämt. Då kan du koncentrera dig mer på själva rengöringen och upplevelsen. Gör det till en mysig stund för er själva. Stäng eventuellt dörren till badrummet så att inget drag kommer in. Det är viktigt att hela atmosfären är varm och go.

Badbalja nyfödd

Det finns flera olika modeller av badbaljor, med sina egna fördelar. Om du ställer badbaljan i det stora badkaret, eller kanske på golvet där det finns en golvbrunn, kan det vara smidigt med en balja som har propp i botten. Då kan du lätt ta ut vattnet efteråt. Du kan också ställa dem på skötbordet, såvida de inte har en egen ställning.

Andra badbaljor är hopfällbara, perfekt om du inte har så gott om plats. De är också praktiska att ta med sig på en resa. Det är väldigt viktigt att hålla bebisens badbalja ren. Så fort du är färdig med den lille efter badet är det bra att tvätta ur baljan.

Bada bebis i diskhon / handfatet

Det går också alldeles utmärkt att bada bebis i en diskhon, handfatet eller tvätthon. Det har våra barn gjort många gånger. Det är smidigt och skönt för ryggen. Dessutom går det snabbt att fylla upp med vatten. Dessutom har Babyland en smart produkt för att göra det extra skönt för ryggen:

Bada bebis i diskhon handfatet
Kudde av frotté för att bada bebis i handfatet eller diskhon. KÖP HÄR

Badkudde bebis

Det finns flera intressanta badkuddar för din bebis. En badkudde kan ge dig frihet att tvätta av och kela med barnet under badstunden. Du måste dock alltid vara närvarande och ha full kontroll över bebisen. Lämna den inte med blicken ens för ett ögonblick.

Vissa badkuddar lägger du direkt på botten av badbaljan. När du sedan fyller på vatten så suger kudden åt sig vattnet och blir en stor, tung kudde (som den blå ovan). Den är formad så att barnet ligger bekvämt och säkert. Andra är gjorda för att bebisen ska flyta på vattnet (som den vita lite längre upp i inlägget). Du blåser upp dem och lägger sedan barnet inuti badkudden.

Bada din nyfödda bebis

Det är något alldeles speciellt med bebis första bad. En händelse som ni inte glömmer i första taget. Många nybakta föräldrar är lite ängsliga för att bada en så liten varelse. Men som du har sett nu är det inget att vara rädd för. Förbered dig väl och ha allting till hands innan ni sätter i gång. Då kan både du och bebisen njuta av badstunden tillsammans.

You may also like

Leave a Comment