fbpx

Tyg-badblöja eller engångs badblöjor? Mina favoriter

by Sofia
Bästa badblöjan badblöja bebis

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Börjar det bli dags att bada bebis på andra platser än hemma i baljan? Kanske vill ni börja på babysim eller tänker plaska i en sjö. På dessa platser är det inte alltid helt lämpligt att barnet är naket på grund av risken för – tja, olyckor. Men vilken typ av badblöja ska man välja – är det bäst med engångs badblöjor eller en av tyg? I det här inlägget delar vi med oss av våra tankar om just det.

Det här inlägget är skrivet i samarbete med Babyland.se som har ett stort utbud av badblöjor.

Vad är en badblöja?

En badblöja är en särskild blöja som kan användas när barnet är i vattnet. För, om ett barn hamnar i vatten med en vanlig blöja så sväller den direkt upp och blir helt meningslös. Badblöjan håller kvar olyckan tills det finns möjlighet att byta. Och olyckor, ja de händer. Tro mig!

Det finns två olika sorters badblöja – den man använder en gång och den som kan användas flera gånger. Engångsblöjan köps i en liknande förpackning som vanliga engångsblöjor medan tygbadblöjor säljs ofta en och en då man inte behöver slänga den efter varje användning.

Valet kan vara svårt, så därför tänkte jag berätta lite om några olika badblöjor från båda kategorierna för att valet förhoppningsvis ska bli enklare!

Badblöja engångs eller tygblöja?

Badblöjor bästa sorten imse vimse geggamoja engångs badblöja

Pampers engångsbadblöjor HÄR / Geggamoja badblöja med dragsko “flamingo” HÄR / Vit/gul Imse Vimse badblöja HÄR

Kort sagt är vår erfarenhet som föräldrar att det beror på barn och ålder. Vår äldsta dotter har varit ganska oregelbunden i när hon tömmer magen. Dessutom blir hon väldigt exalterad när hon badar, och då glömmer hon bort sig. Det har slutat i ett antal jobbiga situationer både i sjö, hav och i pooler. Därför gick vi över helt och hållet till att använda engångsblöjor på henne.

Läs även: Vad gör man med barn som håller bajs/inte vill bajsa?

Vår yngsta dotter tömmer magen varje morgon så därför har vi haft tygblöjor på henne. Det är billigare i längden och bättre för miljön, men om barnet tenderar att bajsa på sig är det bättre med engångsblöjor. Anledningen är att badblöjor av tyg har dubbla lager tyg och bajset letar sig in i fodret på dem. Det är väldigt svårt att få dem rena, det kräver ofta manuell handtvätt plus flera tvättar i maskinen innan de är rena igen.

Badblöjor engångs

Engångsbadblöjan är gjord av särskilda material som inte sväller upp vid kontakt med vatten, material som istället fokuserar på att hålla olyckan i byxan istället för utanför. Ofta har de ganska stark resår i midja och kring benhålen just för att hålla eventuellt bajs kvar i blöjan.

Badblöjor engångs Pampers badblöjor
Vår dotter Mila testar badblöja för första gången (Pampers), vid hennes första bad utomhus.

Behövs verkligen en särskild blöja för bad?

Ja, vanliga blöjor är inte gjorda för att användas i vatten. De är ju till för att suga upp så mycket kiss som möjligt och därför suger de upp badvatten på samma sätt. Resultatet blir att blöjan blir som en ballong i vatten.

Fördelar engångsbadblöja

Den absolut främsta fördelen med engångsbadblöjor skulle jag säga är enkelheten. Istället för att behöva torka ur och tvätta en flergångsblöja så kan man istället bara slänga engångsbadblöjan.

Nackdelar engångsbadblöja

Om man har ett barn som gillar att testa att simma själv så kan engångsbadblöjor bli lite av ett hinder. Vissa varianter kan ge extra flytförmåga, och vissa tynger istället ner barnet. Dock är ju detta inget problem vid vanlig vattenlek i strandkanten.

Vilket märke är bäst?

Vi har testat både Pampers, Libero och Huggies vid olika tillfällen. Ingen av blöjorna har på något sätt visat sig vara bättre tycker vi, de har funkat lika bra. Det enda som kan variera är priset och i vilken storlek de finns i. En bit in på sommarsäsongen brukar många varianter dessutom vara slut, och då får man ta det som finns kvar!

Du ser en tabell med jämförelse av de olika sorterna lite längre ner.

Pampers splashers

Först ut är Pampers version av badblöjan – splashers!

pampers badblöjor

Köp Pampers badblöjor HÄR

Pampers splashers är en badblöja som sitter bra och som hindrar läckor med en stretchig resår. De funkar även när de är torra, för att förhindra olyckor innan barnet kommit ner i vattnet. Blöjan ser ut som en liten badbyxa med mönster och färger. De är lätta att ta på och sedan när de ska av så är det lätt att riva sidorna på blöjan för att minska kladd.

Dessa badblöjor finns i storlekarna 3-4 (6 till 11 kg), 4-5 (9 till 15 kg) & 5-6 (14+ kg). De kommer i 12, 11 eller 10 pack (beroende på storleken) och kostar 59 kr per förpackning.

Libero swimpants

Näst på tur är Liberos badblöja!

Libero badblöjor swimpants

Köp Libero swimpants HÄR

Liberos swimpants är extra säkra med dubbla läckagebarriärer. De har resår kring midja och benslut och en kärna som inte kommer svälla i vatten. De har motiv av vattenlevande djur och är bekväma för barnet, ser ut som badbyxor! En fördel med dessa är att de andas, och alltså inte stänger inne barnets ömtåliga hud i fukt och väta.

Dessa badblöjor finns i storlekarna S (7 till 12 kg) & M (10 till 16 kg). De kommer i förpackningar om 6 st och kostar 79 kr per förpackning.

Huggies little swimmers

Badblöjan “little swimmers” från Huggies är den sista av tre olika badblöjor jag tänkte visa idag.

Simblöjor 3-4 År

Köp little Swimmers Huggies badblöjor HÄR

Badblöjan från Huggies skyddar också mot olyckor med säker och bekväm resår. De ger ett bra skydd och är lätta att ta på och av. Något som är extra kul med just dessa blöjor är att de har Disneymotiv – de har figurer från filmen Hitta Doris!

Dessa badblöjor finns i storlekarna 2-3 år, 3-4 år & 5-6 år. De kommer i förpackningar om 12 st och kostar 59,95 kr per förpackning.

Jämförelse badblöjor

Badblöjorna fyller ungefär samma funktion, men trots det är det lätt att hitta en favorit som man tycker sitter lite bättre än de andra. Alternativt föredrar barnet självt vissa motiv eller material. En viktig punkt att jämföra är priset, hur hittar man en billig badblöja?

Pampers splashersLibero SwimpantsHuggies little swimmers
Bild på Pampers Splashers Swimpants S4-5 (9-15kg) 11 stBild på Libero Badblöja Medium 10-16 kgSimblöjor 3-4 År
Antal per förpackning12 / 11 / 10 st6 st12 st
Pris per förpackning59 kr79 kr59,95 kr
Pris per blöja4,9 / 5,4 / 5,9 kr13,2 kr5 kr
KöpställeKÖP HÄRKÖP HÄRKÖP HÄR

Vi kan se att Liberos badblöjor är de dyraste, och att Pampers och Huggies ligger på ungefär samma prisnivå.

Förutom priset så kan förpackningsstorlekarna också spela roll. Kanske vet du att ni inte kommer behöva särskilt många blöjor, då kan det ändå vara värt att köpa den mindre förpackningen med Libros blöjor för att slippa få blöjor över.

Badblöja tyg

En badblöja i tyg är gjord utav just tyg. Ibland har de en insida av plast som är lätt att rengöra efter badet, men inte alltid. Rätt ofta är det bara som en vanlig bikinitrosa men med bättre passform. Blöjan går däremot att tvätta i tvättmaskin och kan användas om och om igen.

Fördelar badblöja i tyg

En badblöja i tyg är ofta väldigt bekväm för barnet att bära. I och med att den är gjord av tyg så är den mjuk och sitter bra kring ben och midja. Ofta har tygbadblöjor någon form av resår eller dragsko kring midja och ben för att sluta tätt.

En badblöja i tyg är dessutom snällare mot miljön och kan bli billigare i längden. Istället för att använda en engångsblöja just en gång så kan man vara mer varsam med resurserna genom att köpa en blöja i tyg och använda den flera gånger.

Nackdelar badblöja i tyg

Den nackdel som badblöjor i tyg kan ha är att de är lite bökigare att torka ur, förvara på vägen hem och sedan tvätta hemma. Detta kan ta lite extra tid och kännas lite osmidigare än att bara slänga en engångsbadblöja.

Imsevimse badblöja

Imsevimse är ett svenskt företag med kontor på Gotland som säljer flera olika återanvändningsbara produkter. De tillverkar bland annat badblöjor i tyg!

Imse vimse badblöja ålder

Alla badblöjorna i kollaget hittar du HÄR

Imse Vimses tygbadblöjor har en mjuk och säker resår runt benhålen och midjan. Resåren gör att eventuella olyckor hålls inne. Dessa badblöjor är godkända att använda vid babysim. Badblöjorna från Imse Vimse har tryckknappar i ena sidan som gör dem otroligt enkla att ta på och sedan av om barnet har bajsat. De finns i flera roliga mönster och färger.

Imse Vimses badblöjor finns i storlekarna 4-6, 8-6, 7-10, 9-12, 11-14 & 13-17 kg.

De kostar 149 – 189 kr styck.

Badblöja dragsko

Förutom Imse Vimses badblöjor så finns det såklart även andra. Vissa föredrar badblöjor med dragsko, då kan ni välja mellan dessa:

Uv badblöja dragsko badbyxa geggamoja

Badblöja delfin HÄR / Badblöja skrutten HÄR / Geggamoja baby UV badbyxa “droppar” HÄR / UV Badblöja ananas HÄR

En badblöja med dragsko tycker vissa känns säkrare än en badblöja med resår. Detta då man lättare kan anpassa midja och benhål efter barnet och på så sätt minska risken för att olyckor “rymmer”… När man har en badblöja med dragsko är det inte heller riktigt lika noga med storleken då den är mer anpassningsbar.

Badblöjorna jag visar här ovan finns i många olika storlekar och kostar mellan 159-279 kr styck.

You may also like

Leave a Comment