fbpx

Baddräkt gravid – 9 finaste mammabadräkterna just nu! (2022)

by Sofia
Baddräkt gravid, gravid baddräkt, gravidbaddräkt, mammabaddräkt

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Att bada och simma är en utmärkt form av träning – inte minst för dig som är gravid. Dock kan det kännas lite ovant och läskigt att ge sig ut i vattnet när kroppen känns annorlunda, oavsett om det handlar om en bassäng, pool eller i öppet vatten. Ett av mina bästa tips är att hitta badkläder som du känner dig bekväm i, exempelvis en gravidbaddräkt. Badkläder för gravida kan tyvärr vara lite svårt att hitta, men letar man noga så finns det riktigt snygga gravidbaddräkter att köpa!

I detta inlägg tänkte jag även ge lite tips och råd gällande simning och bad vid graviditet.

Använda vanlig baddräkt gravid – hur länge?

När behöver man egentligen byta till en särskild gravidbaddräkt? De första månaderna kan det ofta gå precis lika bra med en vanlig baddräkt eller bikini. Materialet i badkläder brukar vara väldigt töjbart och kan alltså klara när magen precis börjat växa.

Allt eftersom magen blir större kan det dock krävas andra badkläder av flera anledningar. Använder du baddräkt kan det till sist bli oerhört obekvämt med ett tyg som trycker över magen. Gillar du att använda bikini finns risken att de bikinis du har inte sitter rätt när magen blir större. Högmidjade bikiniunderdelar hasar ner och normalmidjade bikiniunderdelar trycks till sist ner av magen som sjunker lägre ner. Då kan det vara läge att skaffa badkläder för gravid.

Badkläder gravid

Som gravid är det bekvämast och lättast att hitta en baddräkt som passar – en så kallad mammabaddräkt. Baddräkten sitter bättre och när den är särskilt utformad för gravida ger den magen precis rätt plats och stöd för att du ska vara så bekväm som möjligt. Dessutom finns det idag riktigt snygga gravidbaddräkter, här kommer några av mina bästa tips!

Svart gravidbaddräkt med volanger

Svart baddräkt för gravid
Köp baddräkten HÄR

En svart baddräkt kan inte bli fel! Den är tidlös, snygg och passar till alla andra strandkläder. Just denna svarta baddräkt har en v-ringning som kantas av fina volanger. Baddräkten går ihop under bysten och markerar magen på ett fint sätt. Rynkningar i tyget längs sidorna ger gott om plats för magen.

Blå blommig gravidbaddräkt

Gravidbaddräkt mönster blommor
Blommig gravidbaddräkt HÄR

Det kan vara svårt att hitta baddräkter för gravida i färg och med mönster, vilket är varför jag vill tipsa om några just sådana. Denna har blå botten med fina vita blommor. Mönstret känns tidlöst och är dessutom väldigt fint. Litet knyt mellan brösten blir en fin detalj.

Gravidbaddräkt leopard

Leopard baddräkt gravid gravidbaddräkt
Baddräkten hittar du HÄR

Leopardmönster är klassiskt och passar bra på baddräkter. Denna har en överdel i ett leopardinspirerat mönster med svarta prickar mot orange botten, och en nederdel i helsvart. Lagom mycket mönster, gott om plats för magen och snygg omlottdetalj kring överdelen.

Det finns även en baddräkt med leopardmönstret över hela plagget.

Grön gravidbaddräkt

Grön graviditetsbaddräkt v ringning
Baddräkten finns att köpa HÄR

Grönt är skönt! Grönt är även lagom svalkande för riktigt soliga dagar om du vill bära baddräkten utomhus. Förutom den fina färgen så har denna baddräkt även en snygg design med v-ringning samt rynkningar i tyget både kring magen och brösten. Finns även i svart.

Prickig baddräkt gravid

Prickig baddräkt för gravida och ammande
Prickig gravidbaddräkt HÄR

Snygg baddräkt för gravida med fint mönster av vita prickar mot svart bakgrund. Smala band som även kan knäppas upp för att baddräkten även ska kunna användas efter graviditeten vid amning. Låg rygg och en kanal med knytning som knyts på framsidan för att göra baddräkten mer formad efter den gravida kroppen.

Rosa baddräkt gravid

Bekväm baddräkt gravid rosa
Köp rosa gravidbaddräkt HÄR

Färg är härligt oavsett om du ska bada i pool eller på stranden! Denna baddräkt är i en härlig chockrosa och är i ganska enkel modell. Det som särskilt utmärker denna baddräkt är det krinklade tyget som gör baddräkten oerhört stretchig och dessutom bekväm! Effekten i tyget gör att baddräkten passar bra under hela graviditeten (samt efter).

Svart gravidbaddräkt med rosett och halter neck

Svart baddräkt gravid halter neck knyt kring nacken
Svart baddräkt för gravid HÄR

Vi är många som föredrar halterneck-badkläder framför vanliga badkläder med band som går ner längs ryggen. Bandet runt halsen kan knytas i rosett bakom nacken, och baddräkten har även en fin rosettdetalj på framsidan. Runt midjan sitter även ett band som kan dras åt för att ge mer form.

Gravidbaddräkt med knyt

CacheCoeur Manitoba Gravidbadkläder, Sauge
Denna och många fler baddräkter för gravida finns HÄR

Otroligt fin gravidbaddräkt som har ett knyt mellan magen och bysten med små fransar i bandens slut. Baddräkten har smala axelband och sitter bra under hela simturen! Baddräkten ger även upp till SPF 80 i solskydd!

Blå gravidbaddräkt med svarta blommor

Blå baddräkt med svarta blommor gravid
Köp baddräkten HÄR

Blått är lite extra härligt när man ska bada. Denna baddräkt för gravid har även små svarta blommor över tyget som livar upp. Baddräkten är i fin modell som täcker brösten på ett fint sätt och även formar baddräkten efter kroppen med det smidiga knytbandet.

Är det säkert att simma i pool under graviditeten?

Ja, att simma i pool anses vara säker under graviditeten och har hjälpt mig att minska mina smärtor av foglossning. Om du har en hälsosam graviditet bör du sträva efter att träna regelbundet. För mig hade detta varit omöjligt om det inte var för vattengympa och simning. Känner du dig osäker kan du kolla med din läkare, sjukgymnast eller barnmorska innan du börjar för att få rådgivning i ditt specifika fall.

Varför simma när du är gravid?

Simning hjälper till att hålla dig i form, vilket gör det lättare att anpassa sig till graviditeten. Det kan också hjälpa dig att må bättre i din växande kropp som många upplever som otymplig.

Att simma i pool är en särskilt bra träningsform under graviditeten, eftersom vattnet hjälper till att stödja din extravikt. Detta kan vara en stor lättnad, särskilt i tredje trimestern. Till skillnad från vissa andra former av aerob träning, hjälper simning dig att hålla dig sval.

Simning hjälper också till att:

  • Förbättra blodcirkulationen
  • Öka hjärt- och lungfunktionen
  • Öka muskelstyrka
  • Bygga uthållighet
  • Minska svullnad och vätskeretention
  • Bränna kalorier, vilket hjälper till att hantera viktökning
  • Främja god sömn
  • Avvärja trötthet
  • Lindra ont och smärta

Är det säkert att simma i pool under graviditeten?

Simning i en klorerad pool är inte skadlig för dig eller din baby. Det är vanligtvis säkert för dig att simma hela graviditeten, fram till din bebis födelse.

Poolvattnet ska inte vara varmare än 32 grader C. Men oroa dig inte, eftersom de flesta offentliga poolerna är svalare än detta, såvida de inte har värmts för en viss typ av träning. Du kan fråga om temperaturen i poolen om du är utomlands.

Om du känner dig sjuk eller upplever några ovanliga symtom som smärta eller blödning, avbryt genast och tala med din läkare eller barnmorska.

För vem passar simning under graviditeten?

Även om du aldrig har utövat simning som träningsform tidigare är det säkert att börja under graviditeten. Även om du skulle vara en erfaren simmare, bör du börja långsamt och gradvis arbeta upp till sessioner på upp till 30 minuter.

Se till att du värmer upp och stretchar efteråt samt att du inte överanstränger dig. En förhållningsregel är att du alltid bör komma upp ur poolen och känna att du kan göra mer. Jag var svimfärdig efter ett pass vattengympa och det var ingen trevlig upplevelse. Jag tog helt enkelt i för hårt.

Läs även: Bada efter förlossning – Bada i pool, bubbelpool, badkar, sjöar & hav efter du fött barn

Simteknik och simtag

Välj en simtag som du tycker om och som känns bekväm. Växlande mellan simning på framsidan och flytande på ryggen, medan du försiktigt sparkar dina ben, ger dig ett bra allround-träning. Var bara försiktig så att du inte böjer ryggen.

Välj ett annat simtag än bröstsim om du har problem med smärta på framsidan av bäckenet, eftersom det kan göra smärtan värre.

Be din läkare eller barnmorska att hänvisa dig till en sjukgymnast, de har bäst koll på hur du bäst simmar under graviditeten.

Lycka till!

You may also like

Leave a Comment