Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
Så fort du får en bebis förändras hela din värld. Helt plötsligt är du väldigt intresserad av avföring. Hur ofta bebisen bajsar och hur det ser ut. Och det är faktiskt en bra sak, för det är ett tecken på hur barnet mår.
Det här intresset måste fortsätta vartefter barnet växer. Många barn sliter med ett eller annat problem i samband med toalettbesöken. Och det kan även vara ett tecken på andra saker som du måste ta itu med. Så var uppmärksam på om ditt barn håller sig länge eller har problem med att bajsa.
Informationen i det här inlägget ska inte betraktas som sjukvårdsupplysning. Vid oro eller funderingar ska du alltid kontakta barnmorska, vårdcentral eller apotekspersonal.
Bristolskalan
Det låter som ett sätt att mäta hur ofta du bajsar. Men i själva verket är Bristolskalan ett verktyg för att förstå hur avföringen ser ut. Det är bilder där du kan peka på hur bajset ser ut. För formen och fastheten visar hur lång tid det tagit för avföringen att komma ut.
Läkaren kan därmed förstå hur matsmältningen fungerar hos barnet. Allt är ju sammankopplat, och det här är en viktig del av att förstå barnets vanor. Det blir lättare att lösa en situation där barnet håller sig längre genom att se konsistensen på bajset.
Det finns sju typer av avföring på Bristolskalan. Nummer 3 och 4 anses vara det bästa, det vill säga då matsmältningen och avföringen fungerar väl. De andra är antingen förstoppning eller diarré. Den här skalan har nu använts i över 20 år för att förstå barns avföringsrutiner. Det har visats sig vara effektivt för att känna igen problemen.

Bristolskalans sju typer:
- Hårda små klumpar som påminner om nötter
- Bajskorvar fulla av klumpar
- Bajskorvar som har sprickor på utsidan
- En mjuk och smidig bajskorv
- Mjuka klumpar som dock har lite skarpare kanter
- Små bitar av bajs
- Vattning avföring, inga klumpar alls
När får barn fast avföring?
Barnets bajs beror på vad det äter. Så när du ammar och det bara intar flytande föda är även bajset bara en enda sörja. Vartefter det börjar äta lite mer fast föda så kommer även bajset att förändras. Du märker redan skillnad mellan bröstmjölk och ersättning, bajset blir fastare och luktar också lite starkare.
Men vanligtvis är det när barnet mest äter fast föda som det får fast avföring. Du känner även skillnad på lukten. Precis som vuxna så avspeglar sig matvanorna i bajset. Men bebisar och små barn är lite annorlunda. Deras kroppar har ett annat sätt att ta till sig näringsämnen och vätska. Så var inte orolig om bajset kanske blir lite lösare en tid. Det mesta är möjligt när det kommer till små barn. Samtidigt är det viktigt att hänga med och se om det är någon förändring. Små torra bajsbollar kan till exempel vara ett tecken på att din bebis behöver mer vätska.
Hur ofta ska barn bajsa?

Vid 2-3 års ålder brukar de flesta barn bajsa i alla fall en gång om dagen, om inte fler. Men alla är olika, likaså bebisar.
Bajs är en slaggprodukt. Så om bebisens tarmar suger upp så gott som all näring och vätska från maten så kommer det inte ut så mycket. Det är därför inte helt ovanligt att en bebis bara bajsar en gång var fjortonde dag. Förutom avföringen ska du se på hur bebisen mår för övrigt. Om hen är glad och aktiv så gör det inte så mycket om den inte bajsar så ofta.
Andra barn däremot bajsar flera gånger varje dag. Det har att göra med hur fort maten passerar genom matsmältningspassagen. Allt för mycket avföring kan dock vara ett tecken på magsjuka.
En liten tumregel är att känna till barnets vanor. När det är något utöver det vanliga som sker kan det löna sig att vara extra uppmärksam.
Hur mycket ska barn bajsa?
Det är väldigt individuellt hur mycket och ofta som ett barn bajsar. Ibland känns det som att bebisen bajsar nästan hela tiden. Men de äter ju också väldigt mycket, med tanke på hur små de är. Och vanligtvis äter de sig helt mätta varje gång. Därför är det en hel del mat som ska passera tarmarna och komma ut.
Varje barn har sin egen tarmflora och funktioner.
Vad du först och främst ska se på är om barnet mår bra. Om det klagar på att magen gör ont eller du ser att avföringen är hård, kan det vara ett tecken på förstoppning. Men annars handlar det om att lära sig barnets personliga rytm.
Barn håller sig länge
Ibland märker du hur barnet går och håller sig. Det verkar som att hen vill bajsa, men sen blir det ingenting av det. Även om barnet inte riktigt mår bra av att hålla sig, så verkar hen ovilliga att gå och bajsa. Detta har vi råkat ut för mycket med vår äldsta dotter.
En orsak kan vara att det var en liten förstoppning och som gör ont. Kanske ett dåligt minne av hur ont det gjorde förra gången hen bajsade. Nu är barnet rädd för att det ska kännas igen när hen går på toaletten.
Men det kan också hända att hen tycker det är svårt att torka sig själv. Det är viktigt att personalen på dagis uppmärksammar ett toalettbesök och ser till att barnet är rent och torrt efteråt.
Annars kan det kännas otrevligt att bajsa, och barnet börja hålla sig i stället.
Barn som inte vill gå på toaletten / pottan

En del barn vägrar att gå på toaletten. De vill bara bajsa eller kissa i blöjan. Inte heller potta är någonting för dem. Vissa är helt torra i övrigt, men går och hämtar en blöja när de vill bajsa.
Det är viktigt att aldrig tvinga ett barn att börja gå på toaletten. Varje barn är olika och det får bara ta sin tid. Vilket inte innebär att du inte ska försöka med olika metoder eller tricks. Hela tiden är det dock barnets välfärd du ska tänka på, vilket ju är föräldrarnas högsta önskan. De måste känna sig avslappnade och väl till mods, speciellt när du börjar med något nytt.
Toalett och potta är en ny situation för ett litet barn. Och de kanske inte alls inser hur underbart det är att använda toaletten. Pröva på att minska pressen genom att inte prata så mycket om toaletter och potta. Många föräldrar menar väl, men sätter allt för stor press på barnet.
Andra har funnit att det hjälper om man tar en ren potta och tittar lite extra noga på den. Undersöker dess form och alla vinklar som inte finns. Men sedan när det är dags att använda den kan det hända att barnet vill vara i fred. En förälder som är allt för ivrig invaderar faktiskt barnets privatliv. Det låter konstigt men det är inte ovanligt att barnen vill göra precis som föräldrarna, gå på toa eller potta själva.
Toaskräck barn
Det är inte lätt när barnet är rädd för att gå på toaletten. De blir helt stirriga om du försöker introducera ämnet. Här är det viktigt att föräldrarna tar det lugnt. Du är inte en duktig förälder bara för att ditt barn går på toaletten. Det är en naturlig sak som kommer vartefter.

Tänk efter om barnet har haft några förändringar i sitt liv den sista tiden. Har ni flyttat till ett nytt hus? Har hen börjat på dagis eller kanske bytt förskola? Mamma eller pappa kanske har bytt arbete med nya tider och kläder. Allt det här kan verka tillfälligt störande på ett litet barn. Och det är ofta toalettbesöken som blir lidande. Även om hen redan börjat gå på toa är det lätt hänt att falla tillbaka till gamla vanor.
Försök att inte göra en allt för stor sak av toalettbesöket. Om barnet vill kan du låta hen sitta på pottan en stund efter de stora måltiderna. Det är ofta då som avföringen kommer, när tarmarna börjar bli fulla igen. Eller så är det bäst att gå tillbaka till blöjor, och ta upp det där med potträning vid ett senare tillfälle. Det kan vara en del av trotsåldern, och just bajsandet är ju något som barnet ganska snabbt inser att de har kontroll över.
Hur vet jag om bebisen är förstoppad?
Det är inte bara hård avföring som är ett tecken på att bebisen har problem med att bajsa. Ibland kan det helt enkelt vara att hen vägrar äta. Magen och tarmarna är fulla, det finns inte plats för något annat. Eller så märker du hur den lille kämpar med att bajsa. Hen kanske skriker eller gnäller när det är dags. Ett tecken på att det gör ont eller känns otrevligt. Du kan känna på magen. Om den är svullen eller hård kan det vara ett tecken på problem. Och även diarré kan vara något att se upp med. För när bebisen växlar mellan hård och lös avföring kan det innebära att den faktiskt har förstoppning.
Tecken på förstoppning hos bebis:
- Vägrar äta
- Magen är hård eller svullen
- Växlar mellan diarré och förstoppning
- Bajsar inte så ofta
- Avföringen är torr och hård
- Går inte upp i vikt som hen brukar
Bästa tipsen mot förstoppning hos bebis

Det är ovanligt att barn som helammas får förstoppning. Bröstmjölken innehåller vissa ämnen som hjälper bebisen att bajsa. Med ersättning kan det ibland hända att bajset blir hårt eller du kan se att barnet har ont i magen. Det kan hjälpa om du byter ersättning, kanske till ett annat märke. Ta gärna upp frågan med BVC, de brukar känna till vilka produkter fungerar bäst.
Bebisar som har börjat äta behöver en varierad kost. Men barn under två år behöver inte så mycket fiber. Inte alls i samma proportioner som de vuxna. Deras matsmältningssystem är annorlunda. Men fiber har sin plats, och brist på dem kan vara en orsak till förstoppning. Så försök öka på mängderna lite. Fiber finns i grönsaker och frukt, ärtor och bönor. Om du ger barnet mer fiber måste det också dricka mer vatten, för annars kan du öka på förstoppningen.
Kom ihåg att förstoppning ofta är tillfällig och går över av sig själv. Håll ett öga på barnet och försök de olika metoderna, men det är sällan det är något allvarligt. Det kan hjälpa om du försiktigt masserar den lilla magen. Tänk på att stryka försiktigt över magen och att rörelserna ska vara medurs.
I vissa fall kan bebisen behöva medicin för att överkomma en förstoppning. Rådfråga alltid BVC eller bebisens läkare. Det kan också vara läge att kontrollera om barnet har några allergier eller intoleranser som bidrar till att det inte fungerar så bra med magen.
Tips mot förstoppning hos bebis:
- Massera magen med mjuka rörelser
- Ge mer fiber och vatten
- Byt ersättning till ett annat fabrikat
- Eventuellt läkemedel som gör avföringen mjukare
Kan laxerande medel användas på barn?
Det finns mediciner som är lämpliga för barn med förstoppning. De bör inte ges tarmstimulerande laxermedel. I alla fall inte utan att du först konsulterar en doktor. Det finns ett antal medel som fungerar genom att göra avföringen mjukare. De ges över en längre period, vanligtvis minst ett par månader. I stället för att bara få ut bajset gör de att hela processen börjar fungera som den ska. Det är viktigt att barnet dricker mycket när det får de här medlen.
I riktigt svåra fall kan man göra en tarmsköljning för att få ut all gammal avföring. Eventuellt använder de sig av ett lavemang för att tömma tarmarna. Men de här metoderna är inte vanliga, för det mesta lyckas de lösa problemet långt innan det kommer till det här.
Några olika mediciner som hjälper mot förstoppning hos barn:
Det finns alltså en del alternativ om du inte kan komma till rätta med barnets förstoppning på naturlig väg. Eller om du ser at hen lider allt för mycket och att det är viktigt att lösa situationen. Kom ihåg att alltid rådfråga vården innan du ger ditt barn/ din bebis läkemedel mot förstoppning. Olika råd gäller vid olika åldrar, och vi vill inte störa barnets mage i onödan.
Det finns flera olika mediciner som en läkare kan förskriva till ett förstoppat barn. En del tas i form av dospåsar som blandas med mat eller vatten, medan andra är flytande lösningar som barnet får svälja.
Microlax barn
Microlax är en rektal lösning som ger snabb lindring vid förstoppning. Preparatet ska inte användas om barnet har problem ofta/ länge med förstoppning. Bipacksedeln innehåller särskilda föreskrifter om hur läkemedlet används på barn. Rådfråga vården innan användning.
Movicol barn
Movicol är ett laxermedel i form av ett pulver som löses i vatten. Varianten som kan användas av barn är receptbelagd, för att se till att en läkare får kolla på barnet innan medicinen ges. Detta för att undvika att man behandlar symptom istället för ett bakomliggande problem. Läs bipacksedeln innan användning.
Dulcosoft barn
Dulcosoft kan användas från 8 års ålder. Oral lösning som kan blandas med annan dryck för att göra smaken bättre. Ska inte användas vid akut förstoppning, utan mer som förebyggande. Rådfråga apotekspersonalen innan användning till barn och läs bipacksedeln.
Vad som hjälpte vårt barn
Vår äldsta dotter hade en lång period av att hålla bajs. Hon var stenhård i magen och varje gång hon skulle bajsa var det panik i blicken på henne. Vad som till slut hjälpte oss var att göra hemmagjord granola. Vips bajsade hon helt som vanligt, ibland lite väl mycket.
Att ge granola funkar bara på barn som redan äter vanlig mat. Vi hade dock inga besvär med hennes bajs som bebis.
Barn som bajsar
Det är viktigt att ha koll på hur ofta barnet bajsar och hur det ser ut. Men det är sällan som du behöver vara orolig för avvikelser. Försök lösa problemet på ett lugnt och naturligt sätt. Men om det inte fungerar är det alltid bra att vända sig till vårdpersonalen för att be om hjälp.