Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
Du känner säkert igen situationen – ni har bråttom till förskola eller annan aktivitet, men barnet vägrar klä på sig. Du försöker muta, locka och berömma, allt för att få påklädningen att gå lite smidigare. Istället möts du av skrik och gråt. Hur ska man egentligen lösa denna situation som så lätt kan uppstå? Hur kan man hjälpa sitt barn att klä på sig utan en kamp?
Våra erfarenheter av påklädning och barn
Vi har upplevt två olika problem med påklädning och varför inte barn klär på sig. I ena fallet är det vår äldsta dotter Alia som är autistisk och har svårt med övergångar mellan säsonger och vissa sensoriska svårigheter kring vissa plagg. I det andra fallet har vi vår dotter Mila som är en väldigt trotsig 2 åring.
Båda fallen är olika och kräver lite olika strategier. I det här inlägget går vi igenom några av dem.
Varför klär sig inte barn på sig?
Att förstå varför ditt barn inte vill klä på sig kan hjälpa dig att hantera situationen på ett bättre sätt. Här är några möjliga orsaker:
1. Trots
När barnet börjat komma in i trotsåldern kan själva grejen vara att gå emot dig, att det är därför barnet inte vill klä på sig. Barnet vet mycket väl att du är stressad, men barnet vill testa dina gränser och få någon form av reaktion. Detta är en ganska naturlig del av att växa upp – även om den kan vara jobbig för alla runt omkring.
2. Känsla av kontroll
Att klä på sig är en av de få sakerna som ett barn kan kontrollera i sin vardag. När du tvingar ditt barn att klä på sig kan det kännas som att du tar ifrån dem en del av den kontrollen. Ett sätt att minska dessa problem är att låta barnet välja vilka kläder hen ska klä på sig. Det ger viss känsla av självständighet och självsäkerhet.
3. Obehag
Barn kan också vägra att klä på sig om de känner sig obekväma i kläderna. Detta kan bero på faktorer som passform, material eller temperatur. Även en så enkel sak som att barnet inte tycker att kläderna är fina kan ge en dålig känsla för barnet.
Läs även: Jacka med magnetlås för enklare påklädning: Vi har provat den!
Hur lär man barn att klä på sig?
Ibland kan man behöva gå tillbaka till grunderna även när det gäller så pass enkla saker som att klä på sig. Oavsett om ditt barn fått öva på detta eller inte så kan det vara bra att ha en metod för påklädningen.
Barn brukar ganska tidigt fatta intresse för att åtminstone ta av sig klädesplagg. En strumpa, en mössa eller ett par byxor kan ibland onaturligt fort komma av barnet. Man får vänta en stund tills dess att barnet även börjar förstå vitsen med att klä på sig. Ett bra första steg är att vara noga med att barnet får se andra i familjen klä på sig. Att det är en naturlig del av vardagen, lika självklar som frukosten eller leken.
I början är det självklart föräldrar eller storasyskon som får hjälpa den lille att få på sig kläderna ordentligt. En bra idé är att göra det snabbt och smidigt utan att göra en för stor sak av det. Detta får barnet sedan också uppleva och öva på när hen börjar på förskolan – där de ofta har en väldig rutin på det här med på- och avklädning av framförallt ytterkläder.
När man vill lära barnen att få rutin på påklädningen även hemma så är det bra att fråga barnet om hen vill välja kläder själv eller om du som förälder får välja. Här är det viktigt att man följer barnets vilja, allt för att barnet ska få känna att hen har kontroll. Plocka fram kläderna och visa att nu är det dags för hela familjen att byta om, så även för barnen.
Kläder barn och NPF diagnoser (Autism, ADHD)
Något som kan göra påklädningen extra svår är om barnet har någon diagnos som exempelvis autism eller ADHD. Vår dotter Alia är autistisk och har vissa problem kring påklädning. Barn med denna typ av diagnos är ofta extra känsliga för olika typer av material, lappar och sömmar som skaver eller stora förändringar (som en påklädning faktiskt kan upplevas vara).
I dessa fall är det viktigare än någonsin med en rutin för påklädningen. Använder ni bildstöd så finns det bra bilder för just påklädning. Vissa barn kanske behöver en bild för varje plagg – och det är okej! Att ha påklädningen samma tid varje dag, samt i samma ordning kan vara andra viktiga faktorer.

Läs även: Så hjälper du ditt barn med autism att sluta med blöja (7 tips!)
Vid säsongsövergångar är det extra svårt för barn med autism. När höst blev vinter och Alia skulle gå över till vinteroverall blev det stora svårigheter. Under ungefär en månads tid fick vi tvinga på henne overallen under skrik och sparkar. Det var en väldigt jobbig period och vi visste ju inte att det skulle bli bättre.
Efter den här episoden har vi upptäckt att hon har en del problem med vissa kläder. Alia vill att byxorna ska sitta tight och hon som tidigare älskat huvudbonader vägrar mössa och keps.
Det vi lärt oss av detta är att de jobbiga perioderna ofta går över, men att vissa saker består. I perioder behöver man tyvärr tvinga på barnet kläder, men att göra det med kärlek och inte skrik. Efter ett tag sätter sig vanan och barnet accepterar och skapar nya associationer kring vilka kläder som hör ihop med vilken situation. Detta gäller inte bara barn med NPF utan alla barn.
Tips för att hantera situationen
Att hantera ett barn som inte vill klä på sig kan vara en utmaning, men det finns några saker du kan göra för att göra situationen enklare och mer positiv.
1. Låt ditt barn välja sina egna kläder
Detta kan kännas omöjligt ibland, särskilt om man har ett barn som gärna tar sin tid när det kommer till att välja saker – vilket är det sista man vill när man redan är stressad. Dock är detta oerhört viktigt för barnets självständighet. Ett alternativ kan vara att du plockar fram några olika alternativ i förväg som barnet sedan får välja mellan. Det blir ofta en bra kompromiss.
Ett annat tips är att köpa kläder med tryck på barnets favorit-karaktärer. Just nu är vår yngsta dotter insnöad på Paw patrol och framförallt karaktären Skye. Vi har därför köpt in både kläder och accessoarer med Skye och det har hjälpt påklädningen oerhört.
2. Var tålmodig och förberedd
Särskilt i början när barnet precis börjar få mer ansvar för sin påklädning är det viktigt att ha tålamod. Börja gärna dagen tidigare för att ge tid till eventuella utbrott eller svårigheter i samband med påklädningen. Tänk gärna före genom att plocka fram kläderna dagen innan, det sista du vill göra på morgonen är att rota igenom en halv-vikt tvätthög på jakt efter barnets favorittröja.
3. Ge positiv feedback
Ge ditt barn positiv feedback när de väljer sina egna kläder och lyckas klä på sig själva. Beröm dem för deras självständighet och självsäkerhet.
4. Hitta rätt kläder för rätt tillfälle
Att hitta rätt kläder för rätt tillfälle kan göra det enklare för ditt barn att klä på sig. Plocka undan sådant som inte är i säsong för att göra valen lite lättare. Då slipper du exempelvis bråket som kan uppstå när barnet vill gå till förskolan iklädd endast baddräkt i december…
5. Undvik att göra en stor sak av det
Att göra en stor sak av att klä på sig kan göra situationen mer stressande för både dig och ditt barn. Försök att undvika att bli arg eller tvinga ditt barn att klä på sig. Istället, försök att vara positiv och uppmuntrande och visa att detta är en viktig del av vardagen.
Det bästa är att det går över!
Vanliga frågor

Vad ska jag göra om barnet vill ha på sig samma kläder varje dag?
Att ha en favorittröja eller favoritpar av byxor är normalt för många barn. Om ditt barn vill ha på sig samma kläder varje dag, försök att hitta en balans mellan att låta dem känna sig bekväma i sina kläder och att ge dem alternativ att välja mellan. Det kan också vara en bra idé att tvätta deras favoritkläder regelbundet så att de alltid är rena.
Om du märker att barnet har en favorittröja så kan det också vara en bra idé att införskaffa fler av samma modell. Kanske i olika färger om det är okej för barnet.
Vi skaffade två likadana vinteroveraller till Alia för att inte behöva tvätta varje gång när de blev blöta. Till slut lämnade en av overallerna på förskolan, för att de inte hinner torka i torkskåpet mellan gångerna de går ut på gården. Den här vintern har varit extra blöt och det har varit påfrestande.
Hur gör jag om mitt barn vägrar klä på sig?
När barnet fullständigt vägrar att klä på sig så kan allt kännas hopplöst. Om du provat alla knep med att låta barnet välja kläder, avdramatisera situationen eller till och med mutor så kvarstår inte så mycket annat att göra.
Låt barnet åka till förskolan i pyjamasen, packa ner kläderna i väskan – förskolepersonalen kommer att förstå. Om ni ska åka bil så kan det hjälpa att åka en bit först, då kanske barnet inser att det är kallt utan riktiga kläder, eller att det känns konstigt att åka i pyjamas.
När ska jag söka hjälp om mitt barns klädvägran blir ett problem?
Att vägra att klä på sig kan vara ett tecken på andra underliggande problem, som ångest, en diagnos eller överstimulering. Om ditt barns klädvägran blir ett ständigt problem och påverkar deras dagliga liv, kan det vara en bra idé att söka hjälp från en professionell, som en barnpsykolog eller en terapeut.
Slutsats
Att hantera ett barn som inte vill klä på sig kan vara en utmaning, men det finns sätt att göra situationen enklare och mer positiv. Att förstå varför ditt barn inte vill klä på sig och ge dem valfrihet när det gäller deras kläder kan hjälpa dem att känna sig mer självständiga och självsäkra. Var tålmodig och uppmuntrande, och undvik att göra en stor sak av situationen. Genom att följa dessa tips kan du hjälpa ditt barn att klä på sig utan att det blir en kamp.