fbpx

Bärsele test 2023: bäst i test Babybjörn One vs. Ergobaby 360

by Sofia
Bärsele test Ergobaby 360 Babybjörn One bäst i test

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

I detta inlägg har vi gjort ett utförligt bärsele test mellan Babybjörn One och Ergobaby 360. När vi skulle köpa bärsele till vår dotter Alia märkte vi hur mycket information det fanns och hur svårt det var att göra ett val. Har man aldrig varit förälder förut så är det svårt att veta vad man ska leta efter. Nu är vi tvåbarnsföräldrar och har hunnit få mycket mer erfarenhet. Som aktiva föräldrar vill vi självklart ha den bästa bärselen för oss och våra döttrar.

Bäst i test bärsele och vår rekommendation blev alltså Babybjörn One i mesh. Köp här till bästa pris

Varför vi gjorde detta bärsele test

Det här med bärselar är verkligen en djungel som kan framkalla stor beslutsångest. Om du vill röra dig fritt utan barnvagn eller behöver lugna en upprörd bebis – då är en bärsele ett oumbärligt hjälpmedel.

Vår första kontakt med bärselar var när vår första dotter Alia föddes. Vi ärvde då den gamla modellen av Babybjörn One. Tyvärr var vi inte supernöjda med selen, då den hade flera problem. Därför valde vi att testa flera andra märken bland annat Ergobaby 360 som ett alternativ.

Köp Ergobaby och Babybjörn till bästa pris via länkarna.

Mycket har hänt sedan vi hade vår första bärsele. Babybjörn har kommit med en uppdaterad modell (2018) som faktiskt löst ett av de största problemen vi hade med den tidigare modellen av Babybjörn One, nämligen vadderingen i axelbanden. Företaget har verkligen lyssnat på användarna och det gör att vi faktiskt att vi anser att Babybjörn One är bärsele bäst i test 2023.

Babybjorn one recension review mesh bärsele
Babybjörn One Mesh 2023: axelremmarna har blivit mycket mer bekväma i den senaste modellen.

Nedan gör vi en genomgående analys och jämförelse av de båda märkena. Genom detta utförliga bärsele test hoppas vi att vi kan hjälpa dig att välja bästa bärselen för dig och din familj.

Att tänka på när du ska köpa bärsele

Bärsele ett hjälpmedel som många väljer att investera i innan bebisens ankomst. Visst, det är inte en livsnödvändig sak, så som mat eller blöjor, men det är ändå något som kan vara till stor hjälp. Att använda en bärsele är bekvämt och dessutom kan man ju dela bärandet med sin partner (ganska skönt efter att själv burit på bebis i 9 månader).

Om du undrar om hur säkra bärselar är, rekommenderar vi att du läser detta inlägg på vår blogg: är bärselar säkra för nyfödda? Du hittar en fördjupad analys av hur du ser till att du väljer och använder din bärsäker på ett säkert sätt.

Att få ha händerna fria och barnet så nära som möjligt är en underbar känsla. Här nedan har vi samlat lite att tänka på inför beslutet av modell:

Recension Ergobaby bärsele review
Specifikationerna för Ergobaby bärsele. Viktiga saker som barnets position och stöd för axlar/i midjan, samt bra-att-ha egenskaper som mesh-tyg och inbyggd solskyddshuva.

Att granska alla specifikationer och detaljer hos varje bärsele kan bli mycket överväldigande. Det första du bör göra innan du bestämmer dig för vilket märke och modell du vill köpa är att fundera över vilka egenskaper bärselen behöver ha. Är det viktigt för dig att ditt barn ska kunna sitta i olika positioner? Vill du även kunna bära din bebis på ryggen eller på höften? Är du orolig för att ditt barn kommer att bli för varmt eller för kallt? Vill du kunna amma i bärselen? Spelar priset någon roll? Vilken design och färg föredrar du?

Genom att svara på dessa frågor om vilka funktioner som är nödvändiga för dig, kommer du att omedelbart kunna utesluta de bärselar som helt enkelt inte uppfyller dina krav. Jag skulle säga att Ergobaby 360 och Babybjörn One uppfyller de flesta av alla tänkbara krav, på lite olika sätt.

Bäst i test bärsele Råd & Rön

babybjörn bärsele one air mesh
Babybjörn One bärsele blev bäst i test i Råd & Röns stora test 2014. Då var inte Ergobaby 360 med som garanterat skulle gett Babybjörnen en ordentlig match om titeln. Nu har dock Babybjörn One kommit i en uppdaterad modell som är ÄNNU bättre än den som fanns vid tidpunkten för Råd & röns test.

I Råd & Röns bärsele test 2014 blev Babybjörn One bästa bärselen men då testades inte Ergobaby 360 bara original-modellen. Dock anmärkte man på att nackstödet var klent, vilket jag inte alls uppfattar att det är. De tittade på allt från ergonomi till kemikalier och klämrisk.

Den modell av Babybjörn One som den var då hade inte vi låtit vinna mot Ergobaby 360. Anledningen är framförallt att axelremmarna på Babybjörnen nästan helt saknade stoppning. Detta gjorde att jag fick ont av att bära bebisen i bärselen nästan direkt vilket faktiskt resulterade i att vi skaffade Ergobabyn. Nu är detta problem tack och lov åtgärdat i Babybjörn One.

Ett problem med många bärselar är att benöppningarna är för nära. Det som händer då är att benen faller nedåt vilket skapar en hängande ställning för barnet. Små barn ska sitta i en så kallad grodställning, där knäna är högre än deras höfter för att inte lägga för mycket tryck på rygg och höfter. Detta är något som Ergobaby 360 är erkänd för att klara av bra, det har däremot varit vissa diskussioner om Babybjörn One klarar kraven. Det är inget du behöver oroa dig om. Vad jag har förstått stämmer inte detta och det är absolut inget vi märkt. Tvärt om sitter vår dotter väldigt bra i Babybjörnen.

Läs mer om höftproblem hos bebisar här.

Bärsele test – så gick det till

Detta bärsele test bygger på mina erfarenheter av att använda Babybjörn One och Ergobaby 360. Var medveten om att detta är mina åsikter och att de kan skilja från dina upplevelser. Alla människor är olika byggda kroppsligt samt har olika tycke och smak. Även våra barn är olika, både vad gäller deras storlek och behov.

Med det sagt är det viktigt att en bärsele uppfyller några väsentliga krav. För dig som vill använda bärselen tycker jag att det är en stor fördel att välja mesh-tyg i respektive modell. På så sätt kan du vara säker på att bärselen andas och inte gör att din bebis överhettas. Tänk själv hur varm sommaren var 2018. Jag var gravid då och hade svårt att klara värmen bara i min kropp, med en bebis utanpå magen kan jag tänka mig att det är minst lika varmt! Vi har även rest med bärsele och det hade inte gått med det vanliga tyget (svettfläckar deluxe även med mesh).

En sak att tänka på är att bärselen ska kunna växa med att din bebis blir större. Både Babybjörn One och Ergobaby 360 har löst detta, men på olika sätt. Om du väljer Ergobaby 360 Omni behöver du inte tänka efter så noga, men om du köper Ergobaby 360 Performance som jag har i detta test, vi köpte bärselen när min dotter var lite äldre och hon är ganska stor, behöver du köpa ett separat spädbarnsinlägg för några hundra. Babybjörn One har ett blixtlås inbyggt som gör att du kan ändra sittytan när bebisen blivit större.

Mina kriterier – bärsele test

Det är aningen svårt att bedöma två produkter som har samma funktion, och som båda har styrkor och svagheter. Vissa saker är bättre hos ena tillverkaren och så vidare. Det finns likheter men det finns också en hel del skillnader. Här är kriterierna jag bedömer produkterna utifrån:

 • Barnets ergonomi & positioner
 • Bärarens ergonomi & användarvänlighet
 • Bärpositioner
 • Säkerhet
 • Temperatur & material
 • Anpassningsbarhet
 • Övrigt
 • Pris

Måste-krav för att välja bästa bärselen (utifrån barnets perspektiv)

 • Nackskyddet ska ge tillräckligt stöd. Nacken är känslig på nyfödda och det är viktigt att få ordentligt med stöd. Det är även bra när barnen blivit större och somnar i bärselen, då vill man inte att nacken ska hänga bakåt.
 • Sittpositionen ska vara ergonomisk. Bebisar ska sitta som grodor med ryggen c-formad och med knäna ovanför höfterna. Detta för att avlasta ryggen och höfterna på barnet. Din bärsele ska ge bra stöd för höfter, rygg och nacke.
 • Barnet ska sitta bekvämt. Förutom att barnet ska sitta ergonomiskt är det viktigt att de inte blir klämda av knappar eller spännen samt att inga delar trycker obehagligt mot deras kropp och hud. Bärselen får inte heller begränsa barnets möjlighet att röra sig och ändra position.

Båda bärselar uppfyller dessa krav och därmed kommer jag inte gå in så mycket mer på det i detta bärsele test.

Barnets ergonomi och positioner

Babybjörn har fått kritik i USA för att vara farligt för bebisens höftutveckling, då benen hänger för mycket nedåt. Man menade att Babybjörn inte uppfyllde barnets behov av att sitta i grodposition. Detta har dock avfärdats av företaget och det har även verifierats av flera experter att så inte är fallet. Jag har själv inte upplevt något problem med detta hos min Babybjörn One.

Ergobaby 360 spädbarnsinlägg
Ergobaby 360 kräver ett spädbarnsinlägg om du vill använda den till dem allra minsta. Detta är tyvärr en onödigt krånglig och klumpig lösning. Foto: ergobaby.com.

Om du köper en Ergobaby 360 Performance måste du komplettera med ett spädbarnsinlägg så att barnet kommer upp. Köper du modellen Ergobaby 360 Omni behöver du inte tänka på det, men du får betala några hundra till. Babybjörn One är lätt att justera efter att barnet växer, med hjälp av en dragkedja invändigt som möjliggör två positioner.

Att fälla upp nackstödet på Ergobaby 360 görs med hjälp av knappar, medan det på Babybjörn One är clip-in spännen. Stor fördel till Babybjörn i detta fall då det kan vara riktigt krångligt att fixa med knappar över barnet, framförallt om hen inte är still.

Ergobaby 360 recension review
Knäppningsfunktionen hos Ergobaby 360 är krångligare än Babybjörnens smidiga spännen.

Däremot har Ergobaby 360 en liten “gardin” (nackhuva) inbyggd i nackstödet som kan fällas över barnets huvud om det sover eller för att skydda från solen. Stort plus!

Möjligheten att sitta framåt är viktigt för att barnet ska upptäcka världen. Båda bärselarna uppfyller detta krav och där ser jag ingen större skillnad mellan modellerna.

Jag skulle säga att detta kriterium blir oavgjort med liten fördel till Babybjörn.

Bärarens ergonomi och användarvänlighet

bästa babybjörn bärsele mesh bäst i test
Babybjörnens clip-in spännen (spännet “dras på”) gör den väldigt lätt att ta av och på.

Som ni alla vet så har man ofta bråttom som småbarnsförälder. Är det inte för att man är sen till BVC så är bebisen övertrött och behöver sova helst nyss. Här tycker jag att det finns en del viktiga skillnader mellan Ergobaby 360 och Babybjörn One bärsele. Det är betydligt lättare att få på sig Babybjörn vs Ergobaby. Clip-in spännen gör det superlätt att anpassa selen när barnet sitter i (fälla upp nackstödet bla). Detta minskar stressen helt klart.

När du väl fått på dig selen är Ergobabyn lite skönare att ha på sig. Babybjörn One har nya förbättrade axelband, med mer stoppning, men Ergobaby 360 är fortfarande lite bättre stoppad och skönare att ha på. Detta är numer dock marginellt. Jag har inte upplevt ont i axlar eller rygg som jag fick av den tidigare modellen av Babybjörnen. Det var faktiskt därför vi köpte en Ergobaby 360 (som vi även reste runt i Thailand med).

Nu när Babybjörn One är uppdaterad blir det faktum att Ergobaby 360 är så krånglig att ta på ett så pass stort hinder att vi inte längre använder den selen.

Ergobabys spännen är placerade på bärarens rygg, vilket gör det väldigt krångligt att ta på sig selen särskilt i början när man inte är van. Detta är något av en vanesak och man hittar sin teknik med tiden. Men, du kan nästa få vrida armen ur led för att nå clipsen mellan skulderbladen om du inte justerat dem innan! Du får helt enkelt trä på dig den som en tröja.

Har du liten kropp är Babybjörn One ganska stor. Jag och min man är väldigt olika storlek, han är 194 cm och bredaxlad. För honom är detta inte ett problem och egentligen inte för mig heller. Men, är du petite ska nog överväga en Ergobaby.

Ergobaby bäst i test babybjörn
Ergobaby har ett bättre ryggspänne än Babybjörn, både att det är stoppat (och därmed bekvämare) och att det är säkrare med ett riktigt spänne än hyska och hake hos Babybjörn.

Ergobaby har bredare höftbälte och tjockare axelband som är vadderade. Det blir en betydligt skönare upplevelse för dig som förälder och vi bär ju runt på vara barn rätt mycket, eller hur? Är du som jag aktiv och planerar att gå mycket är de krökta och vadderade axelremmarna hos denna modell till stor hjälp med avlastningen. 

Denna del blir oavgjord Ergobaby 360 vinner i ergonomi, Babybjörn One i användarvänlighet

Bärpositioner

Ergobaby 360 bärsele bärsätt bärpositioner
Ergobaby 360 erbjuder som namnet antyder, bärpositioner i alla riktningar. Foto: ergobaby.com.

Både Ergobaby 360 gör det möjligt att bära i fyra olika positioner. Du kan ha ditt barn vänt mot ditt bröst, framåtvänt, på ryggen eller höften. Vi har endast framåt, bakåt och på höften. Än så länge har jag inte velat testa på ryggen för jag vill ha uppsikt över mina döttrar. Dock ska jag säga att Babybjörn One troligtvis kommer ha en lättare och mer stabil övergång från framåtburet till att bära på ryggen. Det är så jag upplever konstruktionen, men har som sagt inte testat detta fullt ut än. Detta är något som jag kommer komplettera detta bärsele test med framöver.

Med Babybjörn One däremot kan du inte bära barnet på höften. Just nu ser jag inte en jättestor fördel med att Ergobabyn erbjuder detta bärsätt, men det kanske ändras med tiden.

Här vinner Ergobaby 360 då möjligheterna att bära på höften finns där.

Denna video innehåller instruktioner om hur du använder Ergobabyn på höften, det var väldigt krångligt att få till det första gången. Men skam den som ger sig.

Säkerhet

Min personliga uppfattning är att Babybjörnen är säkrare. Det är väldigt svårt för barnet att falla ur selen när du tar av dig den då den lätt anpassas med clip-in funktionen.

Jag blev lite rädd första gången jag använde Ergobabyn. När man tar av sig den över huvudet (motsatt hur man tar på sig den) faller hela sittdelen framåt och bebisen kan falla ur. Det var läskigt för att jag inte var medveten om det, men detta är inget problem om man är en van användare då man så klart tar ur barnet mer försiktigt. Öva ovanför en säng första gången är mitt tips, oavsett vilken modell du väljer.

En annan nackdel med Ergobaby som jag läst om är att man måste hålla fast barnet på höften om man ska byta position till ryggen. Därefter ska man krångla på sig axelremmarna med den andra handen. Åter igen en fråga om träning så klart, men Babybjörn har löst detta med säkerheten vid på-/avtagandet lite bättre helt klart. Du kan bara snurra runt barnet utan att riskera att hen faller ut.

Babybjörn One vinner detta säkerhetstest.

Babybjorn bärsele nyfödd säkerhet
Jag med vår dotter Mila. Babybjorn One är säker även för nyfödda och kräver inga extra tillbehör.

Temperatur och material

Materialet i din bärsele spelar en stor roll i hur varmt eller kallt ditt lilla barn kommer att bli. Båda mina bärselar är i mesh-material Babybjörn One Air och Ergobaby 360 Cool Air. Dessa nätmaterial erbjuder mer andningsförmåga att hålla barnet och dig själv svalt under sommarhalvåret. Jag ser ingen nackdel med att ha ett material som andas på vintern, barnet har då ändå på sig varmare kläder.

Så, för dig som vill kunna använda bärselen på sommaren tycker jag att du ska investera i en bärsele i mesh.

Ergobaby 360 mesh resa med barn Thailand Chiang Mai
Att resa med barn blir så mycket lättare med de rätta hjälpmedlen. Här är Rodrigo och Alia i Ergobaby 360 mesh i Chiang Mai, Thailand. Meshmaterialet gör det så mycket bekvämare att ha på sig en bärsele – oavsett om det är 40 grader i Thailand eller 23 grader inomhus i Sverige.

Båda selarna går att tvätta i maskin, tack och lov! Ni som börjat med majskrokar och annan kladdig mat förstår vad jag menar.

Det finns inte direkt någon skillnad i material mellan Babybjörn One Air och Ergobaby 360 Performance Cool Air, båda är tillverkade i polyester. Babybjörnen har några inslag av bomull i sittdelen, oklart varför. Dock inget som ger någon särskild fördel eller nackdel.

Denna delen av vårt bärsele test blir oavgjord.

Anpassningsbarhet från spädbarn till större barn

Som jag sa tidigare så kräver flera av Ergobaby modeller att du köper ett spädbarnsinlägg. Detta tycker jag är lite löjligt faktiskt, det kan inte kosta många kronor för dem att inkludera detta. Istället säljs dem för några hundralappar av företaget. Det går att köpa dessa begagnat så klart, då barnet “växer ur” dem ganska snabbt.

Ergobaby 360 spädbarnsinlägg
Ergobaby 360 med extra spädbarnsinsats. Det känns säkert och robust MEN det är oerhört krångligt att få till det och det tar liksom bort funktionen med mesh-materialet.

Spädbarnsinsatsen är solid och stabil, men motverkar lite funktionen att bärselen är i mesh och andas inte lika bra i den delen som ändå är så nära bebisen. Dessutom är den krånglig och klumpig. Vi testade denna del först med vår andra dotter, men blev avskräckta. Vill man absolut ha en Ergobaby bärsele till en nyfödd tycker vi att det är bättre att satsa på en Ergobaby Omni istället för 360. Omni är nämligen anpassad för små bebisar.

I denna del av testet väljer vi att ge fördel till Babybjörn One.

Övrigt

Ergobaby bärsele erbjuder möjlighet att amma direkt i selen. Detta går inte att göra i Babybjörn One.

Pris

Ergobaby Performance 360 Cool Air är billigare än Babybjörn One Air, men det är lite orättvist att jämföra så. Egentligen ska man jämföra Ergobaby Omni 360 med Babybjörnen då de är mer likvärdiga. Omni är några hundralappar dyrare. Anledningen till att vi inte jämförde Ergobaby Omni med Babybjörn One är att de tidigare inte hade en mesh-variant.

Se bästa priset för Babybjörn One hos:

Se bästa priset för Ergobaby 360 hos:

Sammanfattning

bärsele test ergobaby 360 performance cool air mesh
Både jag och Alia var mest nöjda med Ergobaby 360 bärsele fram till att Babybjörn One kom i en ny uppdaterad variant. Nu använder vi bara Babybjörnen till vår dotter Mila. Hur cool får man vara i solkeps?

Bärselar är som skor: det som är bekvämt för en person kanske inte är bekväm för en annan. Tänk på vad du vill att din bärsele och då blir det lättare att bestämma sig mellan dessa modeller, eller någon annan för den delen.

Vi började med en Babybjörn One i mesh från 2014 och var väldigt nöjda med allt förutom ergonomin för oss som bärare. Jag fick ont nästan direkt och det blev till slut ohållbart. Min man hade inte några problem med rygg eller axelont av selen. Med det sagt är inte Ergobaby 360 Cool Air helt komplett heller. Denna bärsele är mycket krångligare att använda, lite dyrare och du behöver välja om du ska ha spädbarnsinlägg eller inte.

När allt sammanfattats och det är dags att välja en vinnare i detta bärsele test, så står det klart Babybjörn One är helt enkelt snäppet bättre.

Vilken är bästa bärselen 2023?

Utifrån detta bärsele test kan jag sammanfatta mina köprekommendationer enligt följande:

Om du är petite eller har stora problem med nacke, rygg och axlar bör du överväga att skaffa Ergobaby 360 mesh, eller en Ergobaby Omni om du har en nyfödd KÖP BÅDA HÄR

Annars rekommenderar vi starkt att du satsar på vinnaren i detta bärsele test 2023 som blev Babybjörn One Mesh. Det är en utmärkt sele som passar från spädbarn till 3 år (3,5 – 15 kg). Det går snabbt att få på sig selen och den är bekväm att bära. KÖP HÄR

You may also like

Leave a Comment