fbpx

Bäst i test skötbädd – portabelt skötunderlägg i stort test

by Sofia
Skötbädd bäst i test skötunderlägg

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Något som många föräldrar blir frustrerade över är en skötbädd, även kallat ett skötunderlägg, inte funkar bra. Det är inte ett drömscenario att stå där och vara redo att byta blöja, men med alla saker du har i handen får du inte ens upp skötbädden. Som tur är går utveckligen framåt och idag har jag ställt en ny produkt från Scandinavian Ren mot min gamla skötbädd från Apotekt. Vilken är bäst? Det får du veta i detta inlägg.

Köp produkterna i testet här:

Testvinnaren: Scandinavian Ren

Alternativet skötbädd från Apoteket

Hur testet gick till

Under några veckor har vi testat Scandinavian Ren skötunderlägg och jämfört det med den skötbädd vi redan har från Apoteket. Vi har testat produkterna i både hemmamiljö, utomhus, på golvet, på offentliga toaletter och mycket mer. Det vi jämfört är:

  • Förvaringsutrymme
  • Ergonomi för bebis
  • Användarvänlighet
  • Hygien
  • Design
  • Pris

Vilken skötbädd är bäst?

Bästa skötunderlägg apoteket

Förvaringsutrymme

Apotekets skötbädd är just en skötbädd, men med plats för en blöja, lite våtservetter och någonstans att lägga barnet. Eftersom man inte får plats med särskilt mycket i den så är man tvungen att ha med sig extra blöjor och ombyte separat om man ska vara hemifrån ett lägre tag.

Apoteket skötbädd recension
Apotekets skötbädd funkar bra, och vet man inget annat blir man nöjd med det. Nu när vi testat en mer avancerad produkt är det svårt att inte störa sig på vissa saker tyvärr. Mila stör sig inte det minsta dock, som ni ser är humöret på topp.

Scandinavian Rens skötväska erbjuder lite mer utrymme med generösa fack för blöjor, våtservetter och även ett fack för exempelvis blöjsalva. Jag får plats med tre blöjor och ett ombyte till Mila. Väskan blir lite bulligare då men går fortfarande bra att knäppa tack vare det justerbara spännet på framsidan. Skötbädden är bekväm för henne då den har en liten kudde för huvudet. Det gör att bädden går att använda nästan överallt, golvet i vardagsrummet, bilen eller allmänna toaletter.

Skötunderlägg blöjor våtservetter
Bra men kompakt förvaringsutrymme hos portabelt skötunderlägg från SR.

Ergonomi för barnet

Apotekets skötbädd har ett spänne som hamnar under huvudet på barnet när det ligger ner, vilket gjorde den obekväm att använda, framför allt på hårda underlag. Den funkar dock bra att använda i bilen eller på allmänna toaletter. Senast använde jag den på BVC när vi var där och det gick bra.

bra skötunderlägg bebis
Mila gillar den lilla kudden som Scandinavian Ren har inbyggd i sitt skötunderlägg.

SR har uppenbarligen tänkt igenom detaljerna i väskan då alla kardborreband är av den nya varianten som inte rivs utan känns som vanligt tyg om man drar den mot huden, samma som blöjor har.

Användarvänlighet

Funktionaliteten i de båda väskorna är det också stor skillnad på. För att kunna ha med sig Apotekets skötbädd måste man antingen lägga den i vagnen eller i en annan väska. Den har bara ett vanligt handtag medan Scandinavian Ren har tre typer av bärmöjligheter, vanligt handtag, axelrem eller en handledsrem (som för övrigt även kan användas till att knäppa fast väskan på handtaget till barnvagnen, vilket är praktiskt). Det gör att Scandinavian Ren-väskan går att bära med sig enkelt även om man bär barnet i sjal eller sele eftersom man kan använda den som en väska, något som inte går med apotekets skötbädd.

Skötväska skötunderlägg
Vår äldsta dotter Alia vill hjälpa till med blöjbytet på sin lillasyster Mila. Praktiskt med väskformat tycker mamma och pappa.

Ett stort plus med Scandinavian Rens väska är att det går att separera själva väskdelen där blöjor och våtservetter finns från skötbädden. Man kan på så sätt byta både mer ergonomiskt och på trängre ytor, t.ex i baksätet på bilen då väskdelen går att hänga upp i handtaget ovanför dörren.

Syftet är att det ska vara enkelt att använda med en hand, för att förenkla när man packar ihop den på tex en publik toalett och håller bebis med den andra.

Testade det genom att bara lägga övre delen varsomhelst på den nedre och det funkade. Smidigt!

Jag upptäckte även när jag var ute och gick att jag når våtservetterna med en hand när väskan hänger över axeln. Det förenklar mycket när man är ute och går med två barn.

Sköt bädd sköt underlägg bebis
Att kunna ta loss skötunderlägget har flera fördelar – framförallt för att lätt kunna rengöra det separat.

Hygien

Ingen av skötbäddarna går enligt instruktionerna att köra i maskin men jag har testat att duscha av dem och det är lättare att göra med Scandinavian Rens då den är helt avtagbar och inte har någon mesh på bytdelen.

Design

Scandinavian Ren skötbädd
Blöjbyte i det fria? Nej, här använde jag Scandinavian Ren skötbädd som sittunderlag. Jag älskar produkter som går att använda på många olika sätt!

Designmässigt tycker jag inte ens det går att jämföra de båda. Skötbädden från Scandinavian Ren tar jag gärna med mig och har över axeln som en väska. Den är riktigt snygg. Apotekets skötbädd skulle jag inte säga är snygg utan den ser ut som en skötbädd som man kan vika.

Pris

Pris är en viktig faktor, men det är inte den viktigaste enligt oss. Bekvämlighet och en bra kvalitativ produkt är värt att betala för. Dock ska man ha i åtanke att föräldrar lägger väldigt mycket pengar på sitt barn, framförallt det första barnet. Då kan det kanske kännas lite tufft att välja skötväskan från Scandinavian Ren som säljs på Amazon för 879 kr mot Apotekets skötbädd säljs på apoteket för 349 kr.

Det man dock ska tänka på är hur länge produkten lever. Vår väska från apoteket är redan lite sliten. Utan att veta detta säkert tror vi att SR-väskan håller även till ett till barn.

Slutsats – vilket skötunderlägg är bäst?

Skötunderlägg bäst i test skötbädd

Det jag har märkt när jag har båda till hands är att jag alltid väljer Scandinavian Rens skötbädd före apotekets. Där har jag allt jag behöver och komforten för Mila är bättre där eftersom utrymmet är större och det finns en kudde. Dessutom kan jag separera själva skötdelen från resten så jag i lugn och ro kan ta fram blöjor och eventuellt ombyte om det behövs.

Scandinavian Rens skötväska vinner överlägset hos mig eftersom den har allt jag behöver:

  • Plats för extra blöjor
  • Plats för mina saker som nycklar, plånbok och mobil när jag går hemifrån
  • Plats för våtservetter
  • Plats för ombyte  

Att allt är samlat i en och samma väska med en trevlig design gör den verkligen användarvänlig.

PS. En rolig anekdot är att kardborrebandet under logotypen som håller fast skötdelen är snedställd, vilket jag trodde var en miss på mitt exemplar. Jag kontaktade bolaget och fick till svar att det är gjort så av en anledning, kardborrebandet är så starkt och man kan sätta fast övre delen varsomhelst på nedre delen och den håller, samt att den delen som sticker ut gör det lätt att öppna och fälla ut skötdelen.

Är du också sugen på ett skötbädd som vår favorit? Köp från Scandinavian Ren här

You may also like

Leave a Comment