fbpx

Vilken är den bästa Blöjhinken 2023? Tommee Tippee vs. Korbell vs. Ubbi

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

En blöjhink är ett inte ett måste, men en väldigt användbar produkt för varje småbarnsförälder. Utbudet är dock stort och det är svårt att veta vilken man ska välja.

För att underlätta för alla sveriges småbarnsföräldrar har vi valt att göra en lättöverskådlig jämförelse mellan tre av de mest populära blöjhinkarna på marknaden. Lägg några minuter på att läsa vidare, så kommer ditt val av blöjhink att kännas betydligt enklare.

Blöjbyten är en stor del av vardagen för en småbarnsförälder. Alla produkter som på något sätt kan förenkla hanteringen av dessa blöjor är för de flesta mycket välkommet.

Varför använder man blöjhink?

En blöjhink används först och främst för att göra hanteringen av blöjor enklare. En använd blöja tenderar att lukta ganska illa. Om den slängs i de vanliga soporna kommer snabbt hela köket att stinka. Det vill man så klart inte uppleva.

En blöjhink är en avfallshink med förslutning, avsedd för just blöjor. När man slängt blöjan i blöjhinken, försluts behållaren och ingen lukt kommer ut. När hinken är full, tar man ut själva påsen med alla blöjor och slänger i sopnedkastet eller soptunnan.

Är det värt att köpa blöjhink?

Att investera i en blöjhink innebär så klart en kostnad, men man slipper gå ut med soporna efter varje blöjbyte, vilket kan vara värt pengarna bara det. Man sparar också soppåsar, i och med att man bara använder en enda soppåse för flera blöjor, istället för en påse per blöja. 

Måste man ha en blöjhink?

Många familjer klarar sig utmärkt utan en blöjhink. Hur många gånger har man inte sett ett litet blöjpaket ligga utanför någons ytterdörr? Visst, man kan förvara blöjorna på det sättet, men det ser ju inte så kul ut för grannarna med en bajsblöja liggandes helt synlig vid ytterdörren.

blöjhink bäst i test
Med en blöjhink går hanteringen av använda blöjor smidigt.

Finns luktfri blöjhink?

Själva idéen med en blöjhink är ju att ta bort lukten från blöjorna. Men lyckas de helt och hållet med detta? Det ska vi undersöka närmare i den här jämförelsen.

Vi kan redan nu säga att lukten inte försvinner till 100%. Öppnar man locket på blöjhinken sipprar det så klart ut en del lukt också. Generellt kan man ändå säga att de flesta blöjhinkar på marknaden fungerar väldigt bra när det gäller just att eliminera lukt.

Hur många blöjor rymmer en blöjhink?

Antalet blöjor som ryms i en blöjhink skiljer sig mellan tillverkare och olika modeller. Sedan beror det också på hur väl man pressar ned varje blöja i sopkärlet. I den här jämförelsen kommer vi också titta på vad som är ett rimligt antal blöjor att förvänta sig för respektive modell.

Hur tömmer man en blöjhink?

En blöjhink har en påse invändigt, precis som ett vanligt sopkärl. När påsen är full, plockar man ut den, knyter ihop den och slänger den i soporna. Vanligast är att man har plastpåsarna på rulle i botten av behållaren. När man tagit bort en full påse, viker man bara upp en ny påse och trär fast den på blöjhinken.

Bästa blöjhinken jämförelse

Vi har tittat på tre populära blöjhinkar i vår jämförelse. Vi har inte utför något eget test, utan samlat information från de omdömen som finns och de tester som gjorts.

Tommee Tippee Sangenic Twist & Click Blöjhink Korbell StandardUbbi Blöjhink  
 Bild på Sangenic Twist & Click Blöjhink med 4st RefillerBild på Korbell Standard Blöjhink (Vit)Bild på Ubbi Blöjhink (Vit)
Kapacitet15 liter15 liter15 liter
Antal blöjor enligt tillverkaren25 – 30 blöjor25 – 45 blöjor25 – 50 blöjor
Egenskaper • Förseglar varje blöja
• Dödar illaluktande bakterier
• Trycklåssystem som ger komplett förslutning  
• Fotpedal för att öppna locket  
• Kan använda vanliga plastpåsar eller refillpåsar  
• Tung, väger över 2 kg och står stadigt på golvet
Fördelar+ Hygienisk och fri från lukt+ Håller borta lukten mycket bra  
+ Kan fungera som vanlig sophink
+ Snygg retrodesign  
+ Tvättbar miljöpåse finns som tillbehör
Nackdelar– Behöver speciella kassetter som är dyra– Finns indikationer på att låsmekanismen kan gå sönder– Lite dyrare än andra modeller
Pris & inköpsställe429 kr hos babyland HÄR199 kr hos babyland HÄR995 kr hos babyland HÄR

Hur många blöjor respektive blöjhink rymmer bör läsas med viss reservation. Det beror på hur stora blöjorna är som man slänger. Det är stor skillnad på en babyblöja och en blöja för en 2-åring. Dessutom spelar det så klart in hur väl man viker ihop blöjan innan man slänger den. Men det man kan säga om alla modeller i vårt test är att om man ser på själva volymen i behållaren, så är den likvärdig för alla modeller. Volymen ligger på cirka 15 liter. 

Blöjhink Tommee Tippee Sangenic Twist & Click 

Blöjhinken med de längsta namnet – Tommee Tippee Sangenic Twist & Click – bygger på en smidig lösning där man använder sig av utbytbara kassetter.

blöjhink som försluter blöjorna
Köp Sangenic Twist & Click HÄR

Nackdelen är så klart att man behöver investera i dessa kassetter, men när man väl gjort det så blir livet mycket enkelt. Det finns till exempel 12-pack kassetter att köpa och enligt tillverkaren ska dessa då räcka ett helt år. Men, det beror så klart på hur ofta man byter blöja på sitt barn.

Hur funkar Tommee Tippee?

Kassetterna klickas enkelt i Tommee Tippee. När de sitter på plats slänger man blöja för blöja i hinken och dessa försluts då helt automatiskt i plast. Plasten är speciellt framtagen för att döda bakterier. Blöjan blir helt isolerad och det finns inte någon risk för lukt. Andra bjöhinkar luktar till exempel varje gång man öppnar locket.

Blöjhink Korbell Standard

Korbell Standard är en prisvärd blöjhink som bygger på en enkel lösning med ett lock som öppnas via en fotpedal. Locket försluts med tryck, vilket gör att lukt inte kan sippra ut. Invändigt finns en plastpåse som man köper på rulle och byter ut varje gång den blir full.

vit rosa blöjhink
Köp Korbell standard HÄR

Blöjhink Korbell Plus

Det finns även en större version av blöjhinken som heter Korbell Plus. Den bygger på samma funktionalitet som standardversionen, men har en volym på 26 liter istället för 15 liter. Den här modellen är kanon för alla föräldrar som har flera småbarn eller tvillingar.

Hur funkar Korbell?

Korbell funkar bra och gör hanteringen av blöjor smidig. När behållaren är full är det bara att tömma den på samma sätt som man tömmer sopkärlet. Man tar ut plastpåsen, förluster den genom att slå en knut och sedan slänger man den i sophanteringen.

Ubbi Blöjhink

Ubbi Bjöjhink är ett bra alternativ för den som bryr sig mer om designen av själva produkten. Den här blöjhinken har en tydlig retroinspirerad design och kan på sätt och vis förgylla hemmet.

ubbi blöjhink i flera färger
Köp Ubbi blöjhink HÄR

Den är något dyrare än övriga blöjhinkar, men står stadigt på golvet med en vikt på över 2 kg. Den kommer i snygga färger och behöver inte gömmas i tvättstugan, utan kan få ta mer plats. Visst, man kanske inte vill ha sin blöjhink stående i vardagsrummet, men den här modellen tål i alla fall att få stå på en central plats i badrummet.

Hur funkar Ubbi?

Ubbi har även den utbytbara plastpåsar, men man är inte beroende av att ha just påsar från Ubbi för att den ska fungera. Man kan ha vilka plastpåsar som helst. Ubbi har också en miljövänlig och tvättbar refillpåse, som man alltså tvättar efter behov. Perfekt för den medvetna familjen.

Refill blöjhink påsar kostnad

När man köper en blöjhink bör man också tänka på vad själva refillerna kostar. Tommee Tippee till exempel, har ganska dyra refiller och kan gå på cirka 80 kr per månad i drift. Jämför vi med Ubbi Bjöjhink, så finns det superbilliga refiller som gör att månadskostnaden blir cirka 5 kr.

Tommee Tippee Sangenic Twist & Click Blöjhink Korbell StandardUbbi Blöjhink
 Bild på Sangenic Twist Refill 3-packBild på Korbell Standard Blöjhink Refill 3-packBild på Ubbi Refill 75-pack
Antal1 refill ska räcka en månad1 refill ska räcka till 240 blöjor1 refill räcker till ca 40 blöjor
Pris80 kr per månad vid köp av 12-pack HÄR50 kr per månad vid köp av 3-pack HÄR5 kr per månad vid köp av 75-pack HÄR

I vår jämförelse bör noteras att Tommee Tippee inte anger någon uppskattad mängd blöjor som varje refill räcker till. Man säger istället att en refill räcker en månad. För att göra den här jämförelsen har vi därför antagit att man under en månad slänger 60 blöjor i hinken. Det beror så klart på hur ofta man är hemma och hur ofta man byter blöja på sitt barn.

Sammanfattning

Som nybliven förälder är det många inköp som behöver göras. Vissa är viktigare än andra. Man behöver barnvagn, spjälsäng och kanske ett skötbord. En blöjhink är också en produkt som är väldigt bra att investera i från start. Man slipper springa ut med soporna stup i kvarten och man slipper massa obehaglig lukt.

Läs även: Stokke Steps matstol recension: Vi har testat den prisbelönta matstolen!

När man köper en blöjhink så bör göra sitt val baserat på vad som är viktigt för en själv. Vill man ha en enkel hantering, en låg månadskostnad för refiller eller en snygg design? Modellerna i vårt test har lite av varje. Tommee Tippee till exempel ger en mycket enkel hantering, där varje blöja slås in i plast. Men refillerna är dyra.

Ubbi Blöjhink som vi också tittat på i det här testet har satsat mer på design och möjligheten till miljövänliga och tvättbara refiller. Blöjhinken från Korbell är mer av en standardmodell som ger en enkel hantering tack vare fotpedalen för öppning av locket.

När vi tittat på refiller så visar det sig att Ubbi är absolut billigast i drift. Dels är de ordinarie refillerna mycket billiga, men man kan också använda vilken påse som helst invändigt. Det innebär att du kan återanvända dina matkassar till exempel och använda dom i blöjhinken.

You may also like

Leave a Comment