fbpx

Bästa bröstpump 2023: jag har testat 5 olika Medela bröstpumpar

by Sofia
Bästa bröstpump medela test

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

När man ammar kan en bröstpump vara bra att ha. Eller kanske du inte kan vill/amma men ändå ge din bebis bröstmjölk? Det jag älskar mest med att använda bröstpump är att jag kan pumpa ut mjölken och sedan låta någon annan (oftast pappan) flaskmata bebis när jag själv inte har möjlighet till det. Att använda en pump kan också ge ett hum om hur mycket mjölk du producerar, och kan vara ett alternativ till amning om bröstvårtorna är ömma. Här är en genomgång av alla Medela bröstpumpar 2023.

När använder man en bröstpump?

Amningstiden är uppdelad i tre olika faser. Det är bra att välja sin bröstpump utefter vilken fas man är i, vilka omständigheter du lever under, ditt barns behov och din egen uppfattning av amning och pumpning;

  • Början – Denna fas äger rum under de första fem dagarna. Nu kan bröstpumpen användas för att få igång mjölkflödet ordentligt och för att ge kroppen en chans att vänja sig vid ett plötsligt högt flöde av mjölk. Ibland hjälper personalen på sjukhuset dig med detta innan du lämnar BB, då används avdelningens egna bröstpumpar.
  • Uppbyggnad – Vid uppbyggnadsfasen som varar kring dag sex till dag trettio hittar kroppen en naturlig rytm. Under denna tid känner kroppen av hr mycket mjölk som ska produceras för att hålla bebis (eller bebisarna!) nöjda. Nu kan en pump vara bra för att bygga upp ett bra flöde, även om du inte ammar direkt från bröstet. Du kan självklart skifta mellan amning och pumpning om det känns bra och rätt.
  • Underhåll – Efter de första trettio dagarna är flödesmängden ganska bestämd, och kroppen vet hur mycket mjölk som ska produceras för att bebis ska bli glad. När du slutar amma kommer mjölkproduktionen stanna av, så en bröstpump kan vara användbar så länge som du vill kunna fortsätta producera mjölk för att mata bebis.

Vilka typer av bröstpumpar finns det?

Det finns praktiskt sett två olika typer av bröstpumpar: manuell bröstpump och elektisk bröstpump. Vilken variant som är bäst för dig beror på hur mycket du använder den – om du tänker pumpa mycket så rekommenderas en elektrisk bröstpump.

Relaterat: Är det värt att köpa särskilda amningskläder?

Du som endast pumpar och inte ammar, eller donerar din bröstmjölk, kan ha möjlighet att låna en bröstpump på BB eller från mödravårdscentralen.

Om du bara planerar att pumpa ibland så kan en manuell pump vara fullt tillräcklig. Det kan vara lite svårt att få igång ett fullt flöde med en sådan, men så fort mjölken börjar rinna så går det snabbt och enkelt.

Bröstpumpen jag rekommenderar baserat på dina behov

Jag har satt ihop en guide här med några av marknadens bästa bröstpumpar och dess accessoarer. Här kan du hitta allt ifrån små manuella pumpar till elektriska dubbelpumpar samt förvaringslösningar. Här följer en summering av mina rekommendationer, men du hittar mer info längre ner i texten.

Ditt behovMin rekommendationAlternativ rekommendation
Ditt barn kan/ vill inte ammaMedela FreestyleHyra Medela Symphony
För att stimulera mjölkproduktionenMedela FreestyleMedela Swing Maxi Flex (dubbel)
Du vill pumpa lite då och dåMeddela HarmonyMeddela Swing Flex (enkel)
Du behöver kunna pumpa ex. på jobbetMeddela Swing FlexMedela Freestyle

Här nedan kommer mer information och förslag utifrån dessa olika förutsättningar.

Om ditt barn inte kan amma, och du måste använda bröstpumpen ofta – dubbelbröstpump

Vissa barn kan inte amma då de har problem med att ta tag om bröstvårtan och att suga. Detta kan bland annat bero på för tidig födsel, särskilda behov eller sjukdomar. Vissa nyfödda barn måste separeras från sin mamma för att motta medicinsk hjälp. Vissa mammor vill ge sitt barn bröstmjölkens fördelar trots att hon inte själv kan amma sitt barn.

handsfree bröstpump medela freestyle
Det finns riktigt bra bröstpumpar, nu kan du till och med amma hands free som med Medela Freestyle. Om du behöver pumpa ofta rekommenderar jag en modern dubbelbröstpump som denna.

Nyckeln till att ändå producera tillräckligt med mjölk i dessa situationer är att börja använda en elektrisk bröstpump för båda brösten, så fort som möjligt efter födseln. Jag har använt Medelas båda dubbelbröstpumpar men inte på grund av att mina barn inte velat amma, utan för att jag haft problem med mjölkstockning samt att jag velat ha den mest effektiva pumpen.

Läs även: Mina bästa tips vid mjölkstockning (Mastit)

Om du endast pumpar är det bästa att skaffa en dubbelpump som ger brösten en känsla som liknar den som ett hungrigt barn hade gett. Jag har använt både den sjukhusklassade Medela Symphony som jag hyrde av sjukhuset och Medela Freestyle (bilden ovan). Ska jag vara ärlig så föredrar jag Medela Freestyle eftersom Symphony är så otymplig att du måste sitta still och pumpa, den är dessutom kopplad till strömuttag. Freestyle har ett clips som gör att du kan fästa pumpen i byxlinningen. Det är inte heller en enorm skillnad på prestandan.

Produktrekommendation

Jag rekommenderar att du köper en Medela dubbelbröstpump. Det finns tre varianter att välja på: Medela Symphony (endast att hyra), Medela Freestyle eller Medela Swing Maxi Flex.

Hyra bröstpump Medela Symphony
Medela Symphony – den mest avancerade bröstpumpen på marknaden idag. Att köpa pumpen kostar runt 20000 kr men det går att hyra den för runt 750 kr/månad. Donerar du bröstmjölk får du hyra pumpen gratis.

Det unika start-programmet i den elektriska dubbelbröstpumpen Medela Symphony härmar ett nyfött barns sugmönster under de första dagarna, med snabbt sug och långa pauser. Forskning har visat att detta sugmönster stimulerar optimal mjölkproduktion. Medelas Symphony bröstpump är inte bara det främsta valet på många sjukhus och BVC mottagningar, utan de kan också hyras för hemmabruk.

I många fall behöver du dock inte en så avancerad maskin som Symphony. Även Medela Freestyle och Medela Swing Maxi Flex har initieringsprogram för att få igång mjölkproduktionen och de är dessutom mycket mer smidiga för hemmabruk. Genom att börja med start-programmet kan du producera betydligt mycket mer mjölk under de första 14 dagarna jämfört med om du startar med ett normalt program.

Du kan hyra en Symphony-bröst pump här eller köpa en Medela Freestyle här

Jag rekommenderar även att du kompletterar med en bh för hands-free pumpning (den jag har på bilden ovan. Jag använde storlek L)

Om du har problem med att få igång mjölkproduktionen

Det är inte ovanligt att barn har problem att få ut mjölk under den första tiden. Lika vanligt är det att mammor är oroliga över sin mjölkproduktion under de första dagarna. Om du och bebis har problem att få fram mjölken kan du söka hjälp från en barnmorska eller annan medicinsk expert på amning. Deras expertråd kan ofta lösa problemet. Jag råder dig att inte lämna BB innan amningen i alla fall delvis har kommit igång. Det är din rätt som mamma att få den experthjälp som behövs.

Tips för att få igång amningen - bebis tar inte bröstet
(Inte jag på bilden). Att få igång amningen kan vara stressigt. Ibland vill inte bebisen ta bröstet av olika anledningar. Kanske är hen för otålig, eller så har mjölken inte runnit till helt. Då kan en bröstpump vara räddningen.

Tyvärr påverkar ofta stressen över att inte få till amningen även produktionen. Försök att slappna av och lita på att amningen kommer att komma igång. Gör den inte det finns det hjälp att få, antingen genom att stimulera fram amningen med hjälp av en bröstpump alternativt att ge mjölkersättning. Att behöva ge mjölkersättning när du helst vill amma kan kännas som ett nederlag, men jag lovar dig att barn även klarar sig bra på ersättning.

Relaterat: Vilka amningskläder är bäst? Boob eller H&M i stort test

Om du fortfarande är på sjukhuset eller om bebis bara är några dagar gammal kan en sjukhusklassad bröstpump med start-program hjälpa dig. Troligtvis får du låna en Medela Symphony på BB om så behövs. Detta program kan hjälpa mjölkproduktionen att komma igång, och du kan samtidigt mata barnet med din utpumpade mjölk.

Du kanske behöver pumpa i några dagar innan bebis och din kropp vänjer sig vid amningen. Använd pumpen så ofta som möjligt för att öka mjölkproduktionen – särskilt om du har tvillingar.

När du använder en dubbel bröstpump kan du maximera mängden utpumpad mjölk som kan produceras under kortast möjliga tid, och mjölken blir mer kaloririk.

Produktrekommendation

Du kommer förmodligen inte behöva pumpa på heltid särskilt länge, men det kan vara bra att investera i den mest effektiva bröstpumpen för hemmabruk. Anledningen är att du helst vill fokusera på annat än att pumpa den första tiden med din bebis. Återigen vill jag rekommendera en dubbelbröstpump från Medela.

Jag tyckte att Medela Freestyle dubbelbröstpump var helt fantastisk, särskilt med den kompletterande hands free bhn som håller fast kåporna till pumpen. Denna pump kan du använda samtidigt som du gör annat när den hålls på plats av bhn.

Medela Freestyle Flex har ett batteri med lång drifttid och batteriet är uppladdningsbart. Alternativt kan du också välja den enklare elektriska dubbelbröstpumpen Medela Swing Maxi Flex.

Om amningen fungerar och du endast behöver kunna pumpa ibland

Amning bröstpump medela
Även om amningen alltid funkat för mig har en bröstpump varit ett bra komplement.

Om amningen fungerar som den ska och du nu vill kunna pumpa ut lite mjölk ibland – kanske så din partner eller vän kan mata bebis under tiden du är borta – så är en manuell bröstpump eller en elektrisk singel-bröstpump ett bra alternativ.

Produktrekommendation

Jag använde den elektriska singelbröstpumpen Medela Swing för att mildra symptomen av mjölkstockning när jag ammande mitt första barn. Den var perfekt för pumpen var snabb och tyst, fick mjölken ur bröstet fort och kunde drivas av batterier när man var långt ifrån ett eluttag.

Efter min andra graviditet köpte jag en manuell bröstpump, Medela Harmony, istället eftersom jag då hade skaffat en Medela Freestyle som elektrisk bröstpump. Jag måste säga att jag varit väldigt nöjd med att pumpa ut mjölken manuellt, jag trodde att det skulle vara besvärligt men det var det verkligen inte!

Jag rekommenderar alltså att du väljer mellan den manuella bröstpumpen Medela Harmony eller den elektriska singelbröstpumpen Medela Swing Flex. Jag har varit tillräckligt nöjd med att handpumpa med Medela Harmony när jag bara velat tömma brösten. Jag tycker dessutom att Harmony är väldigt skonsam eftersom det är din hand som väljer pumprytmen. Det gör att bröstet inte retas och att du riskerar mjölkstockning. Det kan vara svårare att styra trycket med en elektrisk bröstpump.

Om du behöver pumpa på jobbet eller annan plats 

Som en ammande och jobbande mamma kommer du med stor säkerhet behöva pumpa mjölk varje dag i några månader, och du kommer kanske också behöva ta med pumpen till och från jobbet. Jag började jobba när vår första dotter var 3 månader. Tack och lov kunde jag jobba nästan helt hemifrån, men det fanns tillfällen då jag var tvungen att vara på kontoret. Ibland kom min man till jobbet för att amma vår dotter, ibland använde jag bröstpump och antingen slängde mjölken eller tog med den hem efter jobbet.

Produktrekommendation

Jag ammade som sagt fortfarande när jag började jobba igen, men min chef var väldigt tillmötesgående och jag fick självklart ta rast när jag behövde pumpa ut mjölk. Jag använde Medela Freestyle.

Om du behöver amma på jobbet eller är ute mycket på språng är en lätt och portabel bröstpump idealisk. En elektrisk pump så som Medela Swing Maxi Flex eller Medela Freestyle Flex kommer göra det möjligt att pumpa ut mer mjölk på kortare tid, perfekt om du har ont om tid för att pumpa.

Saker att tänka på när man väljer en bröstpump

Medela Harmony bröstpump manuell
Om du bara vill kunna pumpa då och då, litegrann, tycker jag att en manuell bröstpump är bäst. Medela Harmony är skonsam och lätt att använda.

Förhoppningsvis har du nu lite bättre koll på vilken typ av pump som är bäst för dig. Glöm inte att effektiv pumpning inte bara handlar om vilken typ av bröstpump du har. När och hur du använder bröstpumpen kan också göra en stor skillnad i mängden mjölk som kan pumpas ut. Och en brösttratt med rätt passform är också ett måste (två olika storlekar brukar som regel medfölja bröstpumpar).

Här kommer några svar på vanliga frågor kring bröstpumpar:

Behöver man en bröstpump?

Under graviditeten kanske en bröstpump inte är det första man tänker på. Ofta är det först när man har koll på hur amningen fungerar som man kanske börjar fundera på att skaffa en pump.

Oavsett vad du tycker om bröstpumpar, så är det ändå bra att vet att de finns och vad de kan göra för att underlätta. Det handlar inte bara om att pumpa och låta någon annan mata bebis, de kan också hjälpa med själva starten av amningen och amningen i sig genom att ge dig kontroll över flödet.

Bröstpumpen kan också hjälpa dig om du har en hög mjölkproduktion, där du producerar mer än vad bebis äter. Att pumpa kan även skona dig från ömma bröstvårtor vid amning.

Relaterat: Så förebygger du och behandlar såriga bröstvårtor vid amning

Så svaret på frågan om man behöver en bröstpump är: kanske behöver du en pump, eller i annat fall kan det vara väldigt bekvämt att ha en till hands. Behovet varierar beroende på din livssituation och vad du känner dig bekväm med.

Elektrisk eller manuell bröstpump?

Välja bröstpump test bröstpumpar Medela
Ofta köper man en bröstpump redan som gravid. Det kan vara svårt att veta vilken pump som är bäst och mest användbar eftersom mjölkproduktionen inte är igång än. Det största valet du gör är att välja mellan en manuell eller elektrisk bröstpump.

Självklart är detta val högst individuellt, och du bestämmer själv vad som känns mest bekvämt. När du väljer pumptyp behöver du dock ägna en tanke åt hur mycket du planerar att använda bröstpumpen. Om du tänker pumpa mycket är en elektrisk bröstpump definitivt det bästa valet.

Tänker du bara pumpa ibland är en manuell bröstpump tillräckligt bra. Många tycker att starten av mjölkflödet kan vara svårt att få till med en manuell pump, men när mjölken väl börjar flöda brukar det inte vara några problem.

En annan aspekt att tänka på när man väljer mellan en elektrisk och manuell bröstpump är hur pass portabel den är. Självklart kan man ta med en elektrisk bröstpump, vissa går att ladda vilket gör det lättare. Ska du resa mycket kan det vara smidigare med en manuell pump, den tar något mindre plats i skötväskan och väger mindre.

Tips till dig: Bästa skötväskeryggsäcken och varför ryggsäck är bättre än vanlig skötväska

Om jag väljer en elektrisk pump, bör jag välja en singel- eller dubbelbröstpump?

Åter igen är detta ett individuellt val. En dubbelpump är självklart mer praktisk om du pumpar ofta – som vid medicinska anledningar eller om du har kort om tid för att pumpa. Dubbelpumpning kortar ner pumptiden till hälften, och kan generera i genomsnitt 18% mer mjölk än singelpumpning. Ett bra val för en upptagen mamma!

Hur fungerar en bröstpump?

De flesta elektriska bröstpumpar fungerar genom att byta mellan två lägen. Ett läge som startar pumpningen genom att härma barnets första tag om bröstvårtan. Då börjar mjölken strömma ur bröstet – detta läge kallas stimuleringssläget eller initieringsläget.

Det andra läget stimulerar barnets sugande när mjölken runnit till. Detta läge karaktäriseras av starkare sugningar men lägre frekvens och kallas för utdrivningsläget.

Hur använder man en pump?

En elektrisk bröstpump har en motor som fästs vid en brösttratt. Brösttratten är den del av pumpen som placeras mot bröstet och där vakuumet skapas för att driva mjölk ur bröstet.

Bröstvårtan ska centreras i tratten för ett jämnt tryck, och så man inte riskerar skav mot bröstvårtan från själva tratten.

Efter att pumpen har slagits på startar stimuleringsläget. Om pumpen inte själv slår över till utdrivningsläget kan man göra det själv när mjölken börjar flöda. Hur lång tid det tar mellan de olika lägena är olika.

De flesta manuella pumparna fungerar liknande till en början. Du sätter tratten mot bröstet på samma sätt som med en elektrisk pump.

Bröstvårtan ska åter igen finnas i mitten av tratten och inte skava mot kanterna. På många pumpar kan man själv reglera trycket med en ventil. På så sätt kan man själv härma de olika suglägena och sedan börja pumpa för hand med handtaget.

Mjölken rinner ut och hamnar ofta direkt i en behållare. Du kan välja om du vill fästa en flaska eller en påse, som sedan kan förvaras i kylen eller frysen.

Hur länge kan man spara bröstmjölk?

Förvara bröstmjölk frysa kylskåp rumstemperatur
Du kan spara bröstmjölk i rumstemperatur i några timmar. För längre förvaring kan du kyla eller frysa bröstmjölken.

Du kan spara bröstmjölk för att låta bebis dricka den senare. Då kan du pumpa ut mjölk om du av någon anledning inte själv vill/ kan amma, sen kan du alternativ en partner eller vän istället ge bröstmjölken till bebis vid tillfälle.

Det är viktigt att tänka på hygien när man sparar bröstmjölk. Både pumpen och alla behållare som mjölken förvaras i måste tvättas noga och gärna steriliseras för att minska risken för bakterietillväxt. Behållarna för mjölken, så som flaskor och påsar, kan ofta steriliseras genom att koka dem i tio minuter.

Lästips: Så steriliserar du flaskor och nappar på bästa sätt

Hur förvarar man bröstmjölk?

Om barnet ska dricka bröstmjölken samma dag som den pumpas ut kan den förvaras i rumstemperatur upp till sex timmar. Helst ska mjölken ändå förvaras i kylskåp.

Mjölken kan förvaras i kylskåp upp till tre dagar, se bara till att mjölken inte är varm när den ställs i kylen.

Innan du stället bröstmjölken i kylen ska den kylas ner med kallt vatten. Antingen kan du spola kallvatten mot utsidan av flaskan, eller ställa mjölken i ett kallt vattenbad.

Det är också möjligt att frysa bröstmjölk i upp till 6 månader. Ofta fryser man bröstmjölken i isbitsformar, eftersom det då är lätt att ta fram precis så många iskuber som behövs för en måltid. Glöm inte att skriva upp datumet för när mjölken fryses, så du aldrig använder mjölk som varit fryst längre än sex månader!

Blanda aldrig varm och kall mjölk då det kan orsaka att bakterier frodas i den kalla mjölken. Dock kan du blanda kall mjölk med annan kall mjölk.

När man tinar fryst bröstmjölk kan man göra det i rumstemperatur, i ett vattenbad eller under rinnande varmt vatten. Värm inte mjölken i mikrovågsugnen då det kan vara svårt att justera mjölkens temperatur, och mjölkens kvalité kan bli lidande.

Hygien och förvaring av bröstmjölk

Kom ihåg att förvara bröstmjölken hygieniskt innan du ger den till bebis. Bröstmjölk ska endast förvaras i rena, sterila förpackningar i max 3 dagar i kylen. I frysen håller brötsmjölken sig i upp till sex månader.

sterilisera nappflaskor bröstmjölk bröstpump
Hygen är A och O när du pumpar ut mjölk. Att diska och sterilisera både nappflaskor och pumputrustning är viktigt.

Det är också viktigt att hålla bröstpumpen ren för att undvika bakterietillväxt. Därför ska hela pumpen rengöras efter varje användning. Vissa bröstpumpar kan plockas isär och diskas i diskmaskin, men det finns också steriliseringsapparater och påsar som också kan användas för att sterilisera.

Läs mer: Olika sätt att sterilisera nappar, flaskor och pumpar

You may also like

Leave a Comment