fbpx

Bästa febertermometer barn – örontermometer eller panntermometer?

by Sofia
febertermometer bäst i test örontermometer panntermometer

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

En febertermometer för barn är ett måste på inköpslistan för nya föräldrar. Många står och väljer mellan en infraröd panntermometer eller en örontermometer. I den här artikeln kommer vi att gå igenom hur dessa två termometrar fungerar och vilken är bäst. Vi berättar olika fördelar och nackdelar med respektive av dem, för att hjälpa dig att avgöra vilken som är bästa febertermometern för ditt barn.

Varför behövs en febertermometer?

Om ni väntar barn vet ni att det är så mycket saker man måste förbereda inför att barnet kommer. En viktig förberedelse, som kanske inte är lika kul som att välja tapeter till barnrummet, är att skaffa en febertermometer. Eller, kanske du redan har barn och har upplevt känslan av hopplöshet när ditt barn har feber och du vet inte exakt hur illa det är.

Man måste alltid vara förberedd på att barnet kan bli sjukt. Vi vet alla att feber hos barn kan slå till när som helst, ofta under småtimmarna på natten utan förvarning. Som förälder vill du inte bli tagen på sängen – du måste vara förberedd med en pålitlig febertermometer så att du vet när du ska söka vård för ditt barn.

Det är viktigt att ha en febertermometer till bebis, många sjukdomar visar sig just som feber hos barn. Tänk så synd det kommer vara om din bebis när hen får sin första feber, så obehagligt det måste kännas. Men då kan du i alla fall alltid vara på den säkra sidan och kolla exakt hur det ligger till, för att sedan vidta åtgärder om det skulle behövas.

Den överlägset bästa formen av termometer för barn och bebisar som finns idag är så kallade infraröda febertermometrar. De finns olika varianter, men de vanligaste är örontermometer eller panntermometer.

Utvecklingen av febertermometrar

Mycket har hänt sedan vi själva var barn. Vem minns inte med skräck när föräldrarna skulle använda mun- och rumptermometer. Inte nog att du var sjuk, du skulle vara still med termometern i munnen eller rumpan i flera minuter. Tack och lov har det hänt mycket sedan dess!

Idag när vi har moderna infraröda termometrar så är denna process mycket snabbare och ger ofta mer korrekta mätvärden. För barn är den nya typen av termometrar: örontermometer eller panntermometer, mycket bekvämare och behagligare.

När vi var unga var inte örontermometer eller panntermometer något man använde och många kan vara skeptiska till denna nya teknik. Det finns dem som hävdar att det är bäst att använda de verktyg som alltid använt, men snälla lyssna på sjukvården och de som har hand om barn idag – dessa nya termometrar är det bästa valet för ditt barn.

Vilken febertermometer är bäst?

Febertermometer bebis barn örontermometer eller panntermometer
En örontermometer eller panntermometer? Vilken är bästa febertermometern för bebis och barn?

För nyfödda barn som är yngre än tre månader anses en rumptermometer ge den mest exakta avläsningen. Men skillnaden i avläsning i förhållande till användarvänlighet och obehag för barnet bör tas i beaktande. Själva differensen i febertemperatur var också mycket liten in de flesta testerna.

Nuförtiden finns det flera olika modeller att välja på och de mäter barnets feber med stor exakthet på bara några sekunder. De nya produkterna inkluderar digital örontermometer, infraröd panntermometer och till och med nappar med inbyggd termometer. Med så många alternativ är det förståeligt att nya föräldrar är förvirrade kring vad som är den bästa febertermometern för deras barn.

Moderna termometrar har flera olika funktioner som varierar från termometer till termometer, men de två huvudsakliga punkterna du ska leta efter i en bra febertermometer är exakta avläsningar och användarvänlighet.

Men vilken febertermometer för barn är bäst? Örontermometer eller panntermometer? Låt oss nedan först börja med att titta på fördelar och nackdelar med en vanlig digital termometer för avläsning i mun, armhåla eller rumpa, för att sedan jämföra med moderna febertermometrar.

Välja febertermometer för bebis och barn

Hur vet man då vilken termometer man ska välja? Det är alltid läskigt att införskaffa saker som ska användas medicinskt. Särskilt när det gäller ens barn då vill vi föräldrar alltid ha det bästa möjliga.

Oavsett om du väljer en örontermometer eller en panntermometer bör du titta på användarrecensionerna. Vi själva har valt en örontermometer för att de verkar mer pålitliga när det gäller användningen, men då har vi fått vika tillbaka på andra saker som en panntermometer gör bättre.

Låt oss först börja med att titta på den klassiska digitala febertermometern och sedan för och nackdelar med respektive variant.

Digital febertermometer för mun eller rumpa

Vanliga digitala termometrar använder elektroniska värmesensorer för att registrera kroppstemperatur. Dessa termometrar kan användas i rumpan, munnen eller armhålan.

Temperaturen i armhålan är oftast den minst exakta. Rektala temperaturer (i rumpan) ger de bästa avläsningarna för spädbarn, särskilt de som är tre månader eller yngre, liksom för barn upp till tre år. För äldre barn och vuxna är orala avläsningar vanligtvis korrekta – så länge munnen är stängd under tiden termometern är på plats.

Om du planerar att använda en digital termometer för att ta både orala och rektala temperaturer, måste du köpa två separata digitala termometrar och märka upp dem för oral användning respektive rektal användning. Använd inte samma termometer för båda ställena.

Fördelar med digital termometer

1. De kan användas på olika sätt

De flesta digitala termometrar kan mäta in temperaturer från mun, armhåla eller ändtarmen – ofta på en minut eller mindre.

2. Den kan användas oavsett ålder

En digital termometer passar nyfödda, spädbarn, barn och vuxna. De kan användas oavsett storleken på hörselgången.

Nackdelar med digital febertermometer

1. Obehagligt för barnet

Föräldrar oroar sig ofta för att orsaka obehag när de tar ett barns temperatur med rumptermometer. Oftast är det ingen fara men barnet kan skrika och det skär i mammahjärtat (eller pappahjärtat).

För många barn är det svårt att använda en muntermometer. Det kan vara krångligt att inte andas genom munnen (speciellt om barnet är täppt i näsan) och att hålla munnen stängd tillräckligt länge för att få en korrekt oral avläsning.

2. Det tar längre tid

Det tar längre tid att mäta med en digital febertermometer, både vad gäller avläsningen men även förberedelserna. Du måste vänta 15 minuter efter att barnet ätit eller druckit för att ta en oral temperatur. Annars kan temperaturen på din mat eller dryck påverka termometeravläsningen.

Panntermometer

En panntermometer brukar ofta kallas för en infraröd termometer eftersom den mäter febernivån med hjälp av infraröd teknik. Denna typ av febertermometer mäter temperaturen i temporalartärerna vid ditt barns panna. De flesta modeller avläser eventuell feber genom håller termometern över ditt barns panna eller försiktigt lägger mätardelen mot barnets panna. Se användaranvisningar för din specifika modell.

Fördelar med panntermometer

1. Lätt att använda

Håll termometern över ditt barns panna eller lägg den mot pannan. Se till att du läser de exakta anvisningarna för varje febertermometer eftersom det kan variera något mellan olika modeller. Om ditt barn är oroligt eller har somnat ger en panntermometer en feberavläsning som inte är påträngande för barnet. Den största fördelen är alltså att den är superlätt att använda, om den används på rätt sätt.

2. Snabb

En panntermometer gör att du kan få ditt barns febertemperatur snabbt. De flesta infraröda termometrar avger en liten ljudsignal när de är klara. Tiden är alltid en viktig faktor när du väljer febertermometer för barn, särskilt med ett sjukt barn, och denna typ av termometer säkerställer att du inte slösar bort värdefull tid.

3. Kan användas till att mäta annat

Vissa typer av panntermometer kan användas för att mäta temperaturen på barnmat så att du inte ger ditt barn eller bebis för varm mat / välling. Den kan även användas för att mäta temperaturen på badvatten!

Nackdelar med panntermometer

1. Dyr

En infraröd panntermometer är den dyraste typen av febertermometer på marknaden. Om du inte vill spendera lika mycket pengar ska du överväga en örontermometer eller en digital muntermometer.

2. Varierande avläsningar

Du kan behöva göra 2-3 avläsningar och använda genomsnittet för att ta reda på ditt barns verkliga temperatur. Detta beror på att temperaturavläsningarna kan variera beroende på hur du använder termometern. För de flesta föräldrar tar det lite tid att vänja sig vid hur de fungerar och övning innan de behärskar konsten att mäta en exakt temperatur.

Generellt sett är den här typen av produkt mindre tillförlitlig ju yngre barnet är.

3. Värmekänslig

En av de största nackdelarna med en pannetermometer är att de är känsliga för värme (vilket ju är poängen med att de är så lätta att använda). Förändringar i miljön kan påverka dess noggrannhet. Om ditt barn är svettigt kan denna typ av febertermometer ge en felaktig avläsning.

Örontermometer

En örtermometer använder samma typ av infraröda teknik som en panntermometer. Örontermometern avläser ditt barns temperatur genom att man sticker in en mätare i barnets örongång. Den är lätt att använda och ger snabb avläsning. Vi föredrar att använda en örontermometer framför alla andra typer av febertermometrar.

Vissa rekommendationer säger att man inte kan använda en örontermometer på en bebis under sex månader, eftersom deras öronkanaler är för små. Vi har dock utan problem kunnat använda vår febertermometer på vår dotter när hon var cirka fyra månader (den modell vi använder har olika munstycken).

Fördelar örontermometer

1. Snabb

Många modeller av örontermometrar, inklusive den från Braun som vi har, tar bara några sekunder att avläsa barnets temperatur. Att det går så pass snabbt är viktigt eftersom barnet oftast inte gillar att få något instucket i örat (vem gör det?) och på grund av att barn har svårt att ligga still en längre stund.

2. Exakt avläsning

Om en örontermometer placeras korrekt i hörselgången ger den en mycket exakt avläsning och är därför ett pålitligt sätt att mäta ditt barns temperatur.

Nackdelar med örontermometer

1. Påträngande och obekvämt

Örtermometern måste placeras inuti ditt barns hörselkanal för en korrekt läsning. Som förälder behöver du ofta få ditt barn att ligga still så att du kan nå ett öra och luta huvudet för att komma åt hörselgången, en process som de flesta barn tycker är obekväm. Om barnet snurrar runt kan det påverka avläsningens tillförlitlighet.

2. Kan inte användas om barnet har en öroninfektion

Om ditt barn har en öroninfektion kan du inte använda en örontermometer. Detta för att det irriterar och gör ont på barnet. En annan sak att tänka på: om barnet har mycket vax i öronen eller ha sovit på det örat du mäter kan avläsningen påverkas.

Bäst i test febertermometer öra

Vi har gjort egna efterforskningar för att komma fram till vilken modell som är bästa i test örontermometer just nu.

Vi har nu använt Braun Thermoscan 7 Örontermometer i 1,5 år och är mycket nöjda. Den funkade utmärkt när jag fick mjölkstockning och även när vår dotter fick feber på grund av nya tänder.

Vi kom fram till vilken vi skulle köpa genom en analys av åtskilliga tester och kundrecensioner. Produkten har väldigt många nöjda recensioner på Amazon – som förresten är en toppensida att läsa recensioner på då de är skrivna av riktiga användare. Det gäller oavsett om du ska köpa en termometer eller ett träningsredskap och allt däremellan.

Denna termometer är värd vartenda öre, den tar temperaturen noggrant och den färgade skärmen (röd / grön) varnar dig direkt om barnet har feber. Vi hade en annan termometer som kunde användas för pannan och / eller örat innan denna men den gick inte att lita på. Med ett litet barn behöver du en pålitlig febertermometer. Det var hemskt att inte veta säkert vad mitt barns temperatur var när hon hade feber och kände mig varm. Jag kände inte till Braun Thermoscan 7 när jag köpte min första termometer, som nästan kostade lika mycket men som inte visade exakt temperatur från början. Jag önskar att jag köpt en Braun Thermoscan 7 direkt istället. Jag rekommenderar verkligen den här produkten, den är väl värd pengarna.

5 stjärnor – användarrecension från Amazon

Så efter att ha läst en del örontermometer test och andras åsikter är slutsatsen klar – Braun Thermoscan 7 är bästa köpet. Det är också den här febertermometern som oftast används på sjukhus och akutmottagningar.

Bäst i test febertermometer öra - Braun Thermoscan 7

Det som gjorde att vi valde just denna örontermometer bäst i test är dels alla testerna som den presterat bra i dels det som andra föräldrar skrivit i sina recensioner.

Många intygar om att den är väldigt snabb och enkel att använda samt att när de jämför med andra modeller så är denna oslagbart bäst. Vi gillar också att den kan användas av hela familjen och under hela barnets uppväxt då den kommer med ”munstycken” för alla storlekar på öron.

Så ska du köpa en örontermometer är Braun Thermoscan 7 Irt 6520 det bästa köpet.

KÖP BRAUN THERMOSCAN 7 HÄR

Bäst i test febertermometer panna

Problemet med en febertermometer som mäter på barnets panna är att det finns så mycket i hanteringen av utrustningen som kan bli fel. Därför är användarrecensionerna inte speciellt bra för Braun No Touch 400 panntermometer, vilket är lite oförtjänt. Så här säger exempelvis en användare:

Fungerar bra på min 7-åring, men MYCKET ojämna resultat på min bebis. Jag har återgått till att använda en vanlig digital termometer på henne av just det skälet. Definitivt besviken med tanke på hur dyr produkten är.

3 stjärnor – användarrecension Amazon

Febertermometer panna bäst i test panntermometer Braun.

KÖP BRAUN NO TOUCH 400 HÄR

Så vilken febertermometer för barn är bäst?

Var och en av dessa två infraröda termometrar har sina för- och nackdelar. Som diskuterats kan en örontermometer ge väldigt exakta avläsningar med nackdelen att den kanske inte fungerar på riktigt små barn och barn som inte accepterar att du sticker in mätaren i örat.

För föräldrar med yngre barn är en pannetermometer lättare att använda eftersom den inte är påträngande för barnet, men avläsningarna inte är så precisa. Därför kan du behöva läsa av flera gånger och skapa ett snitt, men inte ens det är säkert att det blir rätt. Det finns tyvärr många sätt att hantera en sån här typ av febertermometer fel.

Svaret är helt enkelt att den ena febertermometern inte är bättre än det andra, de passar helt enkelt olika bra för olika barn. Men är du osäker tycker vi att du ska välja en örontermometer. Vi rekommenderar Braun Thermoscan 7 som har varit mycket bra för oss och priset är rimligare.

Slutsats

I teorin är det bättre att köpa en panntermometer till en bebis men eftersom dessa är svåra att hantera rätt blir avläsningen ofta felaktig. Därför rekommenderar vi att göra som sjukvården och köpa en örontermometer istället (vi rekommenderar Braun Thermoscan 7). Visst är det lite mer obekvämt för barnet, men avläsningen går snabbt och du får ett rättvisande resultat.

Redogör gärna med din barnmorska eller någon annan sjukvårdspersonal om vilken modell som du ska införskaffa för att vara på den säkra sidan.

You may also like

Leave a Comment