fbpx

Bästa Omega-3 gravid och viktig information (2022)

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det är en ganska stor omvälvning när du väntar barn. Kroppen behöver lite extra hjälp för att både du och barnet ska må bra. Därför tar många kvinnor vitaminer och tillskott av olika slag. Ett av dessa är Omega-3. Eftersom det finns många olika sorter kan det vara skönt att ha lite mer information innan du väljer en för din graviditet.

Omega-3 gravid livsmedelsverket rekommendationer

Alla behöver fleromättade fetter, bland annat då Omega-3. Problemet är att kroppen inte tillverkar det själv, utan du måste få dem i dig via kosten. Det är ännu viktigare med Omega-3 när du väntar barn, eftersom det behövs för att barnets hjärna ska utvecklas normalt. Fet fisk är den främsta källan till Omega-3, men många föredrar att ta ett tillskott.

Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag på 200 mg, även om du kan ta flera gånger mer utan några problem. Upp till 1000 mg per dag är maxgränsen, men du behöver alltså inte så mycket. Det Omega-3 som du behöver för en sund graviditet är DHA.

Läs även: Gravid vitaminer bäst i test – Stor guide om vitaminer för gravida

Omega 3 gravid farligt?

Lagom är alltid bäst, så håll dig inom gränserna för vad som rekommenderas. Du eller fostret mår inte bättre av att överdriva det dagliga intaget. Det är inte farligt att ta Omega 3, men du bör som med allting annat välja rena, väl dokumenterade preparat. Eftersom de här fettsyrorna kan minska blodets förmåga att koagulera bör du sluta med dem cirka en månad innan beräknad förlossning.

Vad är bäst fiskolja eller fiskleverolja, eller algolja?

Det låter lite som samma sak, men det är skillnad mellan de olika oljorna. Till att börja med bör gravida kvinnor vara väldigt försiktiga med fiskleverolja. Det innehåller nämligen vitamin A, som kan vara skadligt i för stora mängder. Vitamin A har kopplats till fosterskador, och du bör inte ta mer än ett milligram om dagen såvida din läkare inte sagt något annat. Eftersom det är så lätt att få i sig för mycket bör gravida kvinnor undvika fiskleverolja, och andra rena leverprodukter.

Fiskolja är därför ett populärt alternativ. Här bör du tänka på att feta fiskar lätt tar upp gifter från sin miljö, så välj så naturliga preparat som möjligt.

För vegetarianer, veganer eller de som helt enkelt önskar undvika fisk är algolja ett bra tillskott av Omega-3. Det är också ett miljövänligt alternativ eftersom algen odlas på land. De innehåller inte tungmetall eller andra gifter, samt belastar inte havets ekosystem.

Hur mycket omega 3 per dag Gravid?

Omega 3 fettet DHA är viktigt för att hjärnan och ögonen ska utvecklas ordentligt på fostret. Det rekommenderas att du tar 200 mg DHA per dag, för att det ska täcka barnets behov. Du kan ta mer än det, men inte gärna mer än 1000 mg per dag. Däremot har det inte visat sig ha någon större effekt om du tar mer än runt 200 mg. Till en viss grad kan du få i dig DHA via kosten, men de flesta väljer att ta ett tillskott för att vara säkra på att de får med sig den här så viktiga fettsyran.

När ska man ta omega 3 Gravid?

Börja gärna med Omega 3 så fort du vet att du är gravid. Eller redan när du försöker bli med barn, för utvecklingen av de viktiga organen börjar ju ganska tidigt. Fortsätt sedan även efter förlossningen när du ammar, eftersom fettsyrorna fortfarande är viktiga för barnet. Diskutera gärna med din barnmorska om hur mycket du ska ta som tillskott och hur mycket du kan få i dig genom att äta fet fisk.

Tillskott av Omega 3 kan du ta när som helst på dygnet. Det är inte som en del tillskott som bör tas vid en viss tidpunkt. För att maximera upptaget av fettsyrorna kan du dela upp tillskottet under dagens lopp. Men om du har en tablett som innehåller allt du behöver så fungerar det också bra.

Hur länge ska man ta omega 3 under graviditeten?

En del tar Omega 3 hela graviditeten, och fortsätter även efteråt. Eftersom kroppen inte tillverkar de här fettsyrorna själv behöver du antingen få dem via maten eller som ett tillskott. Barnets utveckling är kontinuerlig, så därför kan det vara bra att fortsätta ett tag med Omega 3. Däremot så kan det vara bra att sluta cirka en månad innan förlossningen, och ta upp det igen efteråt. Vissa studier visar nämligen att Omega 3 kan hindra koagulationen av blodet.

Hur väljer man Omega 3?

Det finns en rad med Omega 3 preparat på marknaden, och det gäller att välja väl. Bland annat ska du se efter hur mycket DHA och EPA de innehåller. Det gäller att få i sig tillräckligt, men inte för mycket. Sedan kanske du vill att den ska vara producerad på ett hållbart sätt. Att den ska vara färsk och ren är en självklarhet. I övrigt kan det vara konsistens och smak som bestämmer vilket Omega 3 som du föredrar.

Vilken är den bästa omega 3?

bästa omega 3 under graviditet
Eskimo 3 kapslar HÄR / Eskimo 3 flytande kosttillskott HÄR

En del tycker att Omega 3 kan ge dem dålig smak i munnen. Speciellt om du är gravid och lider av uppstötningar. Då är det vanligt att du känner smaken av fisk, och det är inte så roligt. Ett preparat som inte har den här effekten är Eskimo 3. Vid tillverkningen så använder man bara djuphavsfiskar, det vill säga ansjovis och sardiner. Det ger en renare olja. Den är också certifierad som är ett ytterligare bevis på dess renhet. Om du tycker det är jobbigt att svälja tabletter, vilket inte är ovanligt under graviditeten, så kan du välja Eskimo 3 i flytande form.

omega 3 med god smak
Pharbio Omega 3 tuggisar HÄR / Pharbio Omega 3 Gravid HÄR

En del tycker att det är jobbigt med både kapslar och flytande tillskott. Då kan det vara skönare med små tuggisar. Du kan svälja dem hela om du så önskar. Men annars är de ganska goda, med smak av svart vinbär. Bland de mest populära är Pharbio Omega 3. Om du hellre vill ha en som är speciellt framtagen för gravida så har de även en sådan. Det är dock inte tuggtabletter. Pharbio Omega 3 gravid.

Omega-3 gravid dha

bra dha omega 3 för gravida
Mega Food Baby & Me HÄR

Omega 3 är ju bra för både vuxna och barn. Det är framför allt viktigt för att fostrets hjärna och andra organ ska utvecklas. En liten bebis går igenom stora förändringar som inte slutar bara för att hen föds. Därför är det viktigt att fortsätta med Omega 3 även efter förlossningen. Här finns det produkter som är särskilt framtagna för både gravida och ammande. Bland annat har du Mega Food Baby & Me. Det är tillverkat av alger och är helt fritt från gluten, soja, mjölkprodukter och kemikalier.

Veganskt omega 3

vegansk omega 3 tillskott för gravida
AlgOmega 3 HÄR / Biosalma Omega 3 HÄR

Omega-3 gravid vegan helhetshälsa Algomega 3

Det här är en av de ledande veganska Omega 3 tillskottet på marknaden. Den är gjord av alger, och påverkar därmed inte fisbeståndet. Garanterat fri från miljögifter, algerna odlas under kontrollerade förhållanden. Algomega 3 är framtaget för gravida och ammande, och det räcker med en kapsel för att du ska få dagsdosen. Preparatet passar bra även för strikta veganer samt vegetarianer.

Biosalma omega-3 gravid vegan

Ett annat bra tillskott för veganer är Biosalma Omega 3. Algerna odlas på land, i slutna system för att undvika alla föroreningar. Det räcker med en kapsel per dag även om en del rekommenderar två för bättre effekt. Både mamma och barn behöver ju de så viktiga fettsyrorna.

Omega 3 under graviditeten

Fleromättade fetter är grundläggande för att må bra. De är kopplade till ett fosters utveckling och framför allt då hjärnan. Kroppen tillverkar det inte själv utan du måste antingen få det i dig via kosten eller med tillskott. Den främsta källan till Omega 3 är fet fisk. Men de flesta gravida föredrar ändå att ta ett tillskott som innehåller Omega 3, och som ger dem allt de och bebisen behöver. Förutom preparat som är gjorda med fiskolja kan du välja de som är tillverkade av alger och passar för både veganer och vegetarianer.

You may also like

Leave a Comment