fbpx

Bästa solkrämen för barn och gravida enligt norskt test

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Bästa solkrämen i flera tester är korad och vinnaren är ACO. Ett bra solskydd ska förutom att skydda från solens farliga UV-strålar, naturligtvis även vara bra för dig och naturen. Visste du att många av de solskydd som har godkänts att säljas i EU och Sverige faktiskt ändå kan innehålla hormonstörande och miljöskadliga ämnen? Maj bjöd på en fantastisk sommarmånad och förhoppningsvis håller värmen i sig. Soliga dagar ökar behovet att en bra solcreme.

Jag har beställt hem flera olika ACOs solkrämer från meds.se som har en kampanj med 25% webbrabatt på alla solskydd. Dessutom levererade MEDS direkt hem till dörren inom någon timme för bara 69 kr! Fantastiskt för en gravid kvinna med foglossning.

Farliga solskydd trots EU-märkning

Solskydd bäst i test barn solskyddsfaktor
Ta ordentligt med solkräm, snåla inte! Se även till att välja en hög solskyddsfaktor.

Generellt sett kan man säga att det solskydd som idag säljs på den svenska marknaden gör det de ska. Alla solkrämer kontrolleras innan de får säljas som just solskydd. Men självklart finns det variationer i de olika produkterna.Visste du att många av de solskydd som har godkänts att säljas i EU och Sverige faktiskt ändå kan innehålla obehagliga ämnen?

I tester har exempelvis vissa solkrämer visat sig innehålla hormonstörande ämnen! Detta är särskilt oroande för de som har barn eller väntar barn då ett liv under utveckling alltid är extra känsligt för störningar. Även miljöskadliga ämnen kan finnas i dessa produkter vilket kan få förödande konsekvenser för haven och naturen. Och, dessa produkter som bara ska främja vår hälsa kan också orsaka allergiska reaktioner.

Skydda dig mot farlig UV-strålning

År efter år kan vi läsa i tidningarna om att fallen av hudcancer ökar som direkt följd av folkets val att inte skydda sig ordentligt. Hudcancer är en av de vanligaste cancersorterna idag och den tar årligen ca. 500-600 liv i Sverige.

Men hur ska man då skydda sig på bästa sätt? Solkräm, skugga och kläder är alltid svaret på den frågan. Självklart ska man akta sig från solen mitt på dagen när den är starkast och se till att risken att bränna sig blir så liten som möjligt. Samtidigt är inte alltid jättetrevligt att sitta inne eller vara ute i solen med varma kläder. Därför ska du välja den bästa solkrämen för att inte begränsa ditt liv eller riskera att bränna dig.

Solskydd

Men vad är då egentligen solskydd och hur fungerar det? Vad är det egentligen det gör? Jo, solskydd i form av solskyddsprodukter kommer ofta i krämform och innehåller just solskydd av olika slag. Solskydd är ofta något organiskt ämne eller zink/titanoxid. Dessa ämnen skapar ett filter över huden som filtrerar bort den skadliga UV strålningen.

För det är just UV strålningen som är skadlig, det är den som gör att vi bränner oss. UV är ett sorts ljus – ultraviolett – som vi inte kan se med våra ögon men som ändå påverkar saker runt omkring oss. UV finns i två olika varianter, UVA och UVB och de allra flesta solskyddsmedel skyddar mot båda.

Solskyddsfaktor

Solskydd finns också i olika faktorer, olika höga SPF. Dessa siffror talar om hur mycket produkten skyddar huden, alltså hur mycket av UV strålarna som fångas upp. Man brukar säga att SPF 6–10 är lågt skydd, SPF 15–25 är medelhögt skydd, SPF 30–35 är högt skydd och att SPF 50+ ger ett mycket högt skydd.

Hur högt SPF du ska ha beror på en del faktorer.

  1. Hur stark solen är den dagen. Tidpunkt på dagen spelar också roll.
  2. Hur nära ekvatorn du är, och hur stort ozonlagret är just där du är.
  3. Din genetik – hudtyp mm.
  4. Tidigare exponering för solen.

Huden har ett eget skydd, pigment. Hur mycket av detta skydd en person har syns på dess hudton, desto mörkare hy, desto högre skydd från att bränna sig. Alltså behöver en väldigt ljus person använda en mycket hög solskyddsfaktor för att inte bränna sig och en mörkare person klarar sig med ett lägre SPF.

Hudcancer

Hudcancer orsakas av exponering för UV-strålning. Strålningen från solen kan påverka cellen till sådan grad att den slutar fungera som vanligt. Istället bildas en cancercell, alltså när cellerna delar sig okontrollerbart.

Ofta upptäcks hudcancer, eller malignt melanom som det heter, som olika former av hudförändringar vilka till en början kan verka harmlösa. Leverfläckar eller andra onormala strukturer i huden kan vara hudcancer – men långt ifrån alla så oroa dig inte i onödan. Det är bara rekommenderat att kolla upp dessa förändringar om de snabbt ändras eller tillkommer. En leverfläck som funnits på huden i många år och som behåller sin storlek är helt ofarlig.

Ett snabbt sätt att kolla dina leverfläckar är via appen Doktor.se

Bäst i test solkräm

Solkräm test barn gravid
Kan bara tänka mig att använda bästa solkrämen nu när jag är gravid. Är väldigt noga med vad jag använder på min kropp och vad jag stoppar i mig. Här får magen sig en smörjning med SPF 50.

Hur ska man då veta vilka produkter som är säkra på marknaden? Antingen så lär man sig alla skadliga ämnen utantill och åker till närmaste affär för att läsa innehållsförteckningar eller så läser man en sammanfattning som ett proffs har gjort, för mig är det ett ganska enkelt val.

2017 gjordes ett stort test i Norge av bästa solkrämen, där man fokuserade främst på innehållet i krämerna. I det testet letade man efter dåliga ämnen som påverkade miljön, allergier eller hormoner negativt, och resultaten är lite skrämmande. Endast 8 av de 48 solkrämerna klarade testet, alltså var fria från dessa hemska ämnen.

För barn var det endast tre produkter som klarade sig. Det är väldigt allvarligt med tanke på att det i denna kategori fanns produkter som innehöll hormonstörande ämnen, vilket vi med alla medel vill skydda våra barn från.

I kategorin för vuxna klarade sig några fler produkter. Men även här finns hormonstörande ämnen vilket kan bli allvarligt då en vuxen kan betyda en kvinna som väntar barn likt jag själv. Utsätts fostret för dessa ämnen så kan konsekvenserna bli allvarliga.

Bästa solkrämen – Eco cosmetics solcreme klarade testerna bäst

solskyddsfaktor-50 barn

Bästa solkrämen, det märke som hade flest godkända produkter var ACO. I testet från Norge finns både vanliga ACO solkrämer samt det norska märket Cosmica, men dessa är samma märke bara att det har olika nationaliteter. Det betyder alltså att ACOs solskydd är bra ur både miljöns, hälsans och hormonernas perspektiv.

ACO är ett nordiskt företag som tillverkar allt från hudvård till läkemedel. I Sverige säljs ACO främst av apoteken och just apoteken har rykte om sig att vara noga med kontroller av produkterna som de säljer. Aco testar inte på djur och har egna forskningslaboratorium för att utveckla och testa nya produkter.

meds.se har alla ACOs solkrämer och det finns ett stort urval för hela kroppen. De har bland annat brett utbud av solkräm för ansiktet och läpparna, som fungerar extra bra med den känsliga huden där.

Slutsats

För att undvika farliga ämnen och hudsjukdomar så är det säkraste att välja en den bästa solkrämen samt att faktiskt använda den! Se till att vara extra försiktig med barnens hud samt vilka ämnen du har på din hud om du är gravid, det är alltid bäst att vara på den säkra sidan.

Ge kroppen ett bra och säkert solskydd. Passa på att köpa på dig solkräm inför sommaren eller semestern. meds.se har snabba leveranser och just nu 25% webb-rabatt på allt solskydd! KÖP HÄR

You may also like

Leave a Comment