Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
Bästa solkrämen ett stort nordiskt test är korad och vinnaren kan du läsa om i detta inlägg. Ett bra solskydd ska förutom att skydda från solens farliga UV-strålar, naturligtvis även vara bra för dig och naturen. Visste du att många av de solskydd som har godkänts att säljas i EU och Sverige faktiskt ändå kan innehålla hormonstörande och miljöskadliga ämnen?
Bästa solkrämen i Nordiska testet blev La Roche-Posay!
Kan man sola när man är gravid?
När du är gravid bör du vara försiktig med att vistas i solen. Under graviditeten ökar nämligen kroppens produktion av östrogen, vilket har en inverkan på ditt pigment. Östrogen påverkar i sin tur melaninproduktionen i huden och direkt solljus kan därför göra att du får pigmentsfläckar.
För att undvika pigmentsfläckar bör du vara från solen helt och hållet. Vill du trots allt sola ska du använda solkräm.
Hur påverkas fostret av värme?

Det finns inget som tyder på att fostret i magen tar skada av varken strålning eller värme från solen. Det man vet är att värme kan vara påfrestande för den gravida kvinnan. För att inte bli överhettad är det därför viktigt att dricka rikligt med vatten. Samma riktlinjer när det kommer till sol och solskydd gäller även för den som är gravid.
Hur hög solskyddsfaktor ska man ha som gravid?
Det finns ingen generell anvisning för vilken nivå av solskydd som en gravid kvinna bör ha. Detta beror dels på att behovet av solskydd är individuellt, och dels på att det alltid är bra att ha en så hög solskyddsfaktor som möjligt, oavsett om man är gravid eller inte.
Nivån av solskydd mäts i SPF, SPF 6–10 är lågt skydd, SPF 15–25 är medelhögt skydd, SPF 30–35 är högt skydd och att SPF 50+ ger ett mycket högt skydd.
Hur högt SPF du ska ha beror på en del faktorer:
- Hur stark solen är den dagen. Tidpunkt på dagen spelar också roll.
- Hur nära ekvatorn du är. Samt hur stort ozonlagret är just där du är.
- Din genetik. Saker som hudtyp och hudfärg.
- Tidigare exponering för solen.
Huden har ett eget skydd, pigment. Hur mycket av detta skydd en person har syns på dess hudton, desto mörkare hy, desto högre skydd från att bränna sig. Alltså behöver en väldigt ljus person använda en mycket hög solskyddsfaktor för att inte bränna sig och en mörkare person klarar sig med ett lägre SPF.
För att slippa bränna dig och riskera att få hudcancer skulle jag rekommendera att bära solskyddsfaktor 50.
Är det farligt att sola som gravid?
Det finns inga studier som tyder på att det är farligt för en gravid kvinna att sola. Dock gäller samma regler gällande risken för att utveckla hudcancer om man vistas i solen utan solskydd. Därför är det alltid viktigt att bära en så hög solskyddsfaktor som möjligt, oavsett om man är gravid eller inte.
Den risk som finns med att sola för gravida kvinnor är att utveckla pigmentsfläckar i huden. Dessa i sig är inte farliga, men kan tyckas vara estetiskt jobbiga att ha. De är nämligen vanliga att få i ansiktet, på överläppen eller i pannan.
Sola gravid tidigt
Det finns inget som tyder på att det är farligt att sola tidigt i graviditeten, så länge kvinnan inte blir överhettad eller drabbas av vätskebrist. Därför är det viktigt att vara noggrann med att få i sig vätska när du vistas i solen som gravid.
Sola magen när man är gravid
Det är inte känt att det skulle vara farligt för varken kvinnan eller fostret att utsättas för sol. Tvärt om är det bra att få en liten mängd sol varje dag för att fylla på D-vitamin depåerna. Var dock noggrann med solskydd!
Bästa solkrämen – La Roche-Posay klarade testerna bäst
I ett stort nordiskt test av solskydd så var det La Roche-Posays produkter som vann. Testet gjordes utifrån både miljöns, hälsans och hormonernas perspektiv. I testet från fanns några märken som inte finns i Sverige med, men det märke som fick bäst betyg som även kan köpas i Sverige blev La Roche-Posay.
Så här såg topplistan ut för de solprodukter som hittas i Sverige:
- La Roche-Posay
- Derma sun
- Biotherm
Några av de andra märkena som kan hittas i Sverige som också fick bra betyg var Änglamark från Coop och Cien från Lidl.

La Roche-Posay är ett välkänt franskt hudvårdsmärke som specialiserat sig på hudvård för känslig hud. De har även varit banbrytande i att ta fram lätta men ändå säkra solskydd som människor i alla åldrar kan använda. I Sverige säljs La Roche-Posay på flera olika ställen, men främst på apotek. Just apoteken har rykte om sig att vara noga med kontroller av produkterna som de säljer.
Apohem har alla La Roche-Posays solkrämer och det finns ett stort urval för hela kroppen. De har bland annat brett utbud av solkräm för ansiktet och läpparna, som fungerar extra bra med den känsliga huden där.
Pigmentfläckar gravid solning
Som tidigare nämnt är det vanligt att få pigmentfläckar när man är gravid. Detta beror på att mängden östrogen i kroppen ökar för att kunna stötta bakningen av bebis i magen.
Östrogen är ett hormon som förutom att påverka kvinnans humör och menscykel, även påverkar pigmentet i huden. Hormonet stimulerar nämligen kroppens produktion av melanin (ämnet som gör huden brun) vilket kan bidra till mörka pigmentfläckar över kroppen.
Det allra vanligaste är att få pigmentfläckar i ansiktet, vilket kan tyckas vara tråkigt eftersom de är svåra att gömma. Men på många gravida kvinnor går denna hudförändring tillbaka efter graviditeten. För vissa stannar den dock kvar.

Solkräm amning
Eftersom det finns risk att giftiga ämnen passerar genom kroppen och ut i bröstmjölken är det viktigt att tänka på vilka produkter du använder och omger dig av.
Solkräm med hälsofarliga ämnen har bevisats passera hudbarriären och vidare ut i blodet. På samma sätt finns risken att ämnena passerar ut i bröstmjölken. Därför är det viktigt att du väljer en solkräm som är trygg att använda. Mitt tips är solkräm ur La Roche-Posays sortiment. Där hittar du produkter som är säkra att använda, både för dig, ditt barn och miljön.
Vad innehåller solskyddsfaktor?
Solskyddsfaktor innehåller diverse ämnen, men det allra viktigaste att känna till är dess innehåll av UV-filter. Beroende på om solskyddet är kemiskt eller fysikaliskt innehåller den nämligen olika typer av skyddande ämnen.
Fysikaliska solskydd innehåller mikropartiklar av titandioxid och zinkoxid. Denna typ av solkräm lägger sig som en vit hinna på huden och reflekterar bort solens strålar från hudens yta vid användning. Kemiska solskydd innehåller istället ämnen som skapar en kemisk reaktion i hudens övre lager som slår ut solstrålarna och gör dem ofarliga när de träffat huden.
Det finns även solskydd som innehåller en kombination av de båda filtren.
Är solkräm hormonstörande?
Tråkigt nog har det i studier framkommit att många solskydd idag är hormonstörande. Både skrämmande och förvånande, enligt mig! Solskydd ska ju skydda oss mot yttre åverkan, utan att behöva riskera hälsan på andra sätt. Därför är det viktigt att ha koll på vilken solkräm du väljer att använda, för att undvika biverkningar.
I den stora nordiska studien som jag berättade om tidigare där man testat flera olika solkrämer som finns på den svenska marknaden framkom att flera stycken var allmänt hälsofarliga! Det berodde på att de innehöll flertalet giftiga ämnen som är skadliga, både för människan och för miljön.
Vilka solskyddskrämer är godkända?
Alla solskyddskrämer som säljs i Sverige är godkända enligt EUs krav på solskydd. Dock har det visat sig i en nordisk studie att väldigt få solskyddskrämer faktiskt fick godkänt när det kom till halten av giftiga ämnen.
En leverantör som tar säkerheten på allvar är La Roche-Posay, deras sortiment av solskydd har blivit godkända i flera tester. De ska vara fria från hormonstörande ämnen, ofarliga för miljön och ha minimal risk för utveckling av allergi vid användning.

Vilka solskydd ska man undvika?
För att ge dig bättre koll på vilka ingredienser du bör undvika i solkräm har jag tagit fram en lista här nedan. Vissa av dessa ämnen är fettlösliga kemiska filter som tar sig in i hudens lager och ut i blodet. Detta kan ha diverse efterföljande effekter, bland annat hormonstörningar och utveckling av allergi.
- Benzophenone-3 (oxybenzone)
- Benzophenone-4 (sulisobenzone)
- Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol (bisoctrizole)
- Phenylbenzimidazole sulfonic acid
- Ethylhexyl Triazone (EHT, octyl triazone)
- Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate
- Ethylhexyl-methoxycinnamate
- Octocrylene
- Polysilicone-15
Hur ofta ska man smörja med solkräm?
Solkräm har, som vilken annan kräm som helst, en tendens att försvinna när du badar, svettas eller utför någon annan aktivetet som involverar vatten. Därför är det rekommenderat att återapplicera solkrämen för att upprätthålla ett skydd mot solen.
Oavsett om man är gravid eller inte sägs det att man bör smörja in sig var tredje timma med ny solkräm. Detta gäller förstås inte om du badar, då bör du smörja in dig så snart du kommit upp ur vattnet eftersom det mesta av solskyddet antagligen åkt av. Barn bör smörjas in oftare än så, i alla fall varannan timma.
Hur smörjer man in solkräm?
När du smörjer in dig själv eller någon annan med solkräm är det viktigt att du inte tar för lite kräm. För en vuxen rekommenderas cirka 30 ml (ca. 2 matskedar) per tillfälle. Massera in krämen på alla delar av kroppen och se till så att du inte missar något område. En riktlinje att gå efter kan vara att huden ska vara vit av krämen, annars har du tagit för lite.
Kan man ha vanlig solkräm i ansiktet?
Ja, det går bra att använda vanlig solkräm i ansiktet. Dock är solkräm för ansiktet anpassad för huden just där. Ansiktskräm med SPF har vanligtvis mer vårdande egenskaper och arbetar på flera sätt än vad vanligt solkräm för kroppen gör.
La Roche-Posay har flera olika solskydd som är särskilt anpassade för den känsliga huden i ansiktet. Jag som lätt får röd och irriterad hud av vanliga solkrämer tål dessa mycket bättre. Istället för att reta huden känns dessa produkter lugnande.

Vad händer om man inte använder solkräm?
Det rekommenderas inte att strunta i solkräm, oavsett om du är gravid eller inte. Det beror på att solen avger farlig UVA och UVB-strålning som tränger ned i hudens lager och skapar förändringar i hudcellernas DNA. Dessa förändringar uppstår när huden blir bränd och cellerna skyndar sig för att försöka reparera skadan. Det är då misstag kan ske och cancerceller bildas, därför är det väsentligt att använda solskydd, för att skydda cellerna mot skador och undvika hudcancer.
Det är även bra att använda solkräm mot pigmentsfläckar och för tidigt åldrande hud. Solen har nämligen en tendens till att skada huden och åldra den i förväg. Så därför är det viktigt att alltid använda solkräm!
Hudcancer
Hudcancer orsakas av exponering för UV-strålning. Strålningen från solen kan påverka cellen till sådan grad att den slutar fungera som vanligt. Istället bildas en cancercell, alltså när cellerna delar sig okontrollerbart.
Ofta upptäcks hudcancer, eller malignt melanom som det heter, som olika former av hudförändringar vilka till en början kan verka harmlösa. Leverfläckar eller andra onormala strukturer i huden kan vara hudcancer – men långt ifrån alla så oroa dig inte i onödan.
Det är bara rekommenderat att kolla upp dessa förändringar om de snabbt ändras eller tillkommer. En leverfläck som funnits på huden i många år och som behåller sin storlek är helt ofarlig.
Vilka kläder skyddar mot solen?
Alla typer av textiler skyddar mot solen. Faktum är att det är det bästa skyddet du kan ha mot solen, till och med bättre än solkräm!
Läs även: Solskyddsfaktor barn bäst i test – giftfri solkräm barn 2023
Textilen absorberar nämligen solens strålar och oskadliggör dem innan de hinner träffa din hud. Beroende på vilken typ av textil du bär är denna effekt dock mer eller mindre stark. En regel är dock att mörka, täta kläder skyddar bättre än ljusa, tyg som är mindre tätt vävda.
Har solkräm bäst före datum?
Ja. Precis som alla andra krämer och skönhetsprodukter har även solkräm ett bäst före datum. Detta står alltid angivet på flaskan eller dess förpackning.
Solkräm kan hålla flera år om den är oöppnad, men så fort du har öppnat förpackningen bör du konsumera innehållet snarast, men allra längst inom ett år. När solkrämen blir för gammal skyddar den inte lika bra, eller inte alls, mot strålning.
Varför ska man inte använda gammal solkräm?
Anledningen till att du inte bör använda gammal solkräm är för att de aktiva ingredienserna och filtren som skyddar huden mot farlig UV-strålning slutar att verka när de blir gamla. Använder du gammal solkräm i tron om att du är skyddad finns risken att du bränner dig och utsätts för onödig risk för hudcancer.
Måste man duscha av solkräm?
Solkräm lägger sig på huden som en skyddande hinna. Precis som vilken annan kräm som helst behöver den sköljas av för att helt försvinna och förhindra att hudens porer täpps igen. Ha därför som vana att alltid skölja av dig med tvål och vatten efter en lång dag på stranden. Jag är säker på att du gärna undviker att gå och lägga dig klibbig i nya lakan!
Slutsats
För att undvika farliga ämnen och hudsjukdomar så är det säkraste att välja en den bästa solkrämen samt att faktiskt använda den! Se till att vara extra försiktig med barnens hud samt vilka ämnen du har på din hud om du är gravid, det är alltid bäst att vara på den säkra sidan.

Det stora nordiska testet av solkrämer hittar du HÄR
2 comments
Har du en länk till nordiska testet av solkrämer?
Hej Emma!
Länken hade fallit ur under en uppdatering. Den ligger nu överst i artikeln.
Med vänlig hälsning,
Sofia