fbpx

12 orsaker till att bebis kräks efter ersättning 🍼👶 & vad DU kan göra åt det

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Som förälder är du mån om att ditt barn ska få det allra bästa. Näringsrik mat som tillåter hen att växa till sig och bli stark. Så när bebisen kräks efter att du gett hen ersättning är det inte så konstigt om du blir orolig. Lär dig mer om vad det är som händer och hur du kan förhindra det.

Varför spyr barn efter ersättning?

Det är uppenbart att bebisen tycker om maten. Hen suger snabbt i sig all ersättning, verkar glad och nöjd. Sedan dröjer det inte länge förrän hen börjar kräkas och det verkar som att hela flaskan kommer upp. För det mesta är det dock fråga om en helt normal reaktion. Det är inte bara de barn som får ersättning som kräks, även barn som helammas gör ofta det samma.

Förklaringen är att bebisens matsmältningssystem inte är helt utvecklat ännu. Det tar tid för mage och tarmar att vänja sig vid den här nya maten. Ibland kallas det också överskottskräkningar. Magmunnen, som förbinder strupen med magsäcken, sluter inte riktigt tätt hos spädbarn, vilket också kan göra att de kräks upp maten nästan med en gång.

Så du behöver inte vara orolig om din bebis kräks efter ersättning. Det viktiga är att barnets tillväxtkurva är jämn och hen inte visar några andra symptom på att må dåligt. Kräkningar är väldigt vanliga, något du nästan får räkna med.

Däremot är det bra att vara uppmärksam. Om problemet fortsätter under längre tid kan det vara något fel på matsmältningsapparaten, då är det läge för ett läkarbesök. Speciellt om du har följt alla tips för hur du kan minska kräkningarna.

Måste spädbarn rapa efter ersättning?

Det är lätt för bebisen att svälja ner luft tillsammans med ersättningen. Speciellt om hen är hungrig, för då nästan bälgar de i sig mjölken. Se till att rapa spädbarnet så fort som möjligt efter måltiden så att luften får komma ut. Det kan räcka för att hen inte ska kräkas.

rapa bebis för att undvika kräkning

Kaskadkräkning: orsak till enstaka kaskadkräkningar

Fontänkräkningar eller kaskadkräkningar kan vara ruskiga att se. De skiljer sig från vanliga kräkningar bland annat för att de är så kraftfulla. Men också för att de ofta innehåller relativt stora mängder magsyra.

Om din bebis har kaskadkräkningar är det bäst att kontakta doktorn. Det kan nämligen vara fråga om Pylorusstenos, en förträngning av magmunnen. Tillståndet uppstår några veckor efter födseln, men är inte så vanligt. När magmunnen är för trång kan inte maten komma vidare ner till tarmarna, och det är därför som barnet kräks.

Det är viktigt att prata med doktorn med en gång. Om bebisen inte har möjlighet att behålla ersättningen kan den lätt bli uttorkad eller undernärd. De behöver alla sina måltider, eftersom de inte äter så mycket varje gång.

Ett annat tillstånd som kan göra att barnet kräks är gastroesofageal refluxsjukdom, GERD. Då är det fråga om en muskel i strupen som inte fungerar riktigt ordentligt. Den kan vara svag eller underutvecklad. Ofta finns det andra symptom förutom att barnet kräks. Var uppmärksam om hen kröker ryggen efter matning, har kolik eller hostar.

Bebis kräks genom näsan efter matning

Ibland är trycket från magsäcken så starkt att spyorna kommer upp genom näsan. Det är naturligtvis inte så skönt så bebisen börjar ofta gråta och skrika. Samtidigt är det ett sätt att rensa gångarna så att hen kan andas fritt igen. Även om det är svårt bör föräldern hålla sig lugn så att barnet förstår att det inte är något farligt.

Varför bebisen kräks efter måltiden och vad du kan göra åt det

För det mest är det alltså helt normalt att spädbarn kräks efter att de har ätit. Med tiden utvecklas deras matsmältningssystem och organ tillräckligt så att de kan äta utan att det kommer upp. Under tiden kan det vara bra att veta vad som kan bidra till att de kräks, och hur du eventuellt kan undvika situationen.

Läs även: Babysaker – Mina 13 bästa köp!

1. Matningsställning

Se till att barnets huvud och bröst är rakt upp när hen äter. Ställ sedan hen upprätt så fort hen ätit klart, så att ersättningen har en chans att slinka ner. Det behövs så lite för att mjölken ska komma upp, så det här kan vara tillräckligt.

2. Rapa

Luft tar upp dyrbar plats i magen och kan göra att den blir fullare än du tror. Försök rapa bebisen med en gång efter måltiden. Eller kanske mitt under om du märker att barnet sväljer mycket luft.

3. Allergi

Det är inte så vanligt med mjölkallergi hos små barn, men det förekommer. Ofta då tillsammans med andra symptom som utslag eller diarré.

4. Laktosintolerans

En intolerans är inte det samma som allergi, men även det här är ovanligt i riktigt små spädbarn. Vanligtvis så visar sig en intolerans mer med matsmältningsproblem som gaser eller diarré, men kan ibland leda till kräkningar. Pröva en ersättning som är laktosfri om du misstänker att det här är orsaken.

5. Förstoppning

Bebisens lilla kropp är känslig. Om det är fullt i ena ändan kan den inte ta emot mer i andra. Vanligtvis så bör spädbarn bajsa minst en gång om dagen. Om du märker att mönstret har förändrats, att bajset är torrt eller mörkt, barnets mage är hård och de har mycket luft kan det vara ett tecken på förstoppning.

6. För stora portioner

Det är inte alltid ett barn reglerar själv när hen är mätt. Bara för att det är gott, hen känner sig hungrig och maten finns där kanske hen äter för mycket. Läs på vad som är normalt och rekommenderat för barnets ålder, och se till att inte ge för stora portioner. Annars är det lätt hänt att överskottet kommer upp igen.

7. Äter för fort

Det här är också väldigt vanligt. Barnet kastar sig över flaskan och suger så fort hen kan. Tyvärr leder det till att en massa luft kommer ner i magen, vilket kan leda till kräkningar. Se till att hen äter långsamt och har tid att rapa efter måltiden.

8. Förkylning, nästäppa eller bihåleinflammation

Trots att näsan ligger långt från magen är den ändå kopplad till barn som kräks efter måltiden. Det beror på att när näsan är igentäppt, speciellt hos barn som har bihåleinflammation, så är det svårt att andas. Kräkning beror då på en reflex för att göra det lättare att andas.

9. Åksjuka

Det kan faktiskt vara så enkelt som att barnet har åksjuka, och därför kräks när hen äter. Om du inte själv lider av det här så kanske du inte tänker på att barnet sitter där bak och gungar. De små barnen sitter ju också vända bakåt, vilket kan göra dem extra känsliga och göra att de kräks om de äter i bilen.

10. Hålet på flaskan är för stort

Här hänger kräkningarna ihop med att när hålet är stort sväljer barnet ner för mycket luft. Skaffa en flaska med mindre hål, så blir du kanske av med problemet.

11. För mycket kläder

Ett barn som är för varmt eller har kläder som sitter och trycker mot kroppen har ofta en tendens att kräkas när de äter. Kläderna bör vara lagom stora, gärna lite luftiga. Om det är mycket varmt ute kanske barnet mår bäst av att vara naket.

12. Blöjan sitter för tajt

Var försiktig så blöjan inte skaver mot kroppen och trycker in magen. Det är ont om plats där inne och du vill att den ska fyllas med mat.

Var inte orolig om bebisen kräks

tvätt bebis kräks
Att bebisen kräks efter mat är inget ovanligt, det resulterar oftast bara i mer tvätt…

Det finns alltså flera helt naturliga orsaker till att en liten bebis kräks efter ersättning. Flera av dem kan du rätta till bara genom att ändra ställningen eller byta ut flaskan, till exempel. Det viktiga är att hålla reda på barnets vikt och tillväxt. Samt om det verkar ha det bra rent allmänt. Barn säger ifrån på ett eller annat sätt om något inte är riktigt okej. Som förälder känner du ditt barn och kan lägga märke till när hen inte mår riktigt bra.

You may also like

Leave a Comment