Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
Det är inte ovanligt at bebis får gaser av amning. Den kan då få ont och bli kinkig. Eftersom hen inte kan prata så blir det skrik och gråt. Föräldrarna blir oroliga, för du vill ju att din bebis ska ha det bra. Vad kan det då vara som förorsakar gaser i magen bebis? Vad kan du göra när din bebis pruttar mycket? Eller kanske inte vill prutta alls?
Till att börja med är det viktigt att komma ihåg att bebisar reagerar starkt även på sådant som inte är farligt. Även en liten bubbla med luft är obehagligt, och kan få barnet att gråta. Gaser är inte skadliga för bebisen så ha tålamod och låt oss gå igenom de saker som vanligtvis leder till magknip. Troligtvis kommer du att hitta lösningen någonstans på vägen.
Bebis får ont i magen direkt efter amning – orsaker
Vanligtvis så beror det på en av tre orsaker när bebisen får ont i magen i samband med amningen.
- En av de vanligaste är faktiskt att den sväljer för mycket luft. Bebisar är glupska, de ligger inte alltid där och suger i sig i lugn och ro. Istället kastar de sig över mjölken som om det vore deras sista måltid. Resultatet blir att de samtidigt sväljer ner en hel del luft. Luften tar upp värdefull plats i deras små magar och gaserna kan störa dem riktigt rejält.
- En annan anledning kan vara att bebis har svårt att få ett bra grepp om bröstvårtan. Den suger lite halvdant, och mycket luft slinker ner i mungipan. Försök att lugna ner barnet och låt hen suga i en jämn takt. Hjälp den att få tag på bröstvårtan med en gång, det är bättre för både bebis och mamma. Lite luft kommer alltid att följa med, men det är de stora mängderna som får dem att känna obehag.
- En annan sak som ofta leder till magont hos bebisar är mammans kost. Vad du äter går direkt in i mjölken, och kan göra så att din bebis får gaser eller pruttar mycket. Tänk igenom vad du ätit om du märker att bebisen inte mår bra. Se vad det är som påverkar den, ofta är det ungefär samma saker som ger vuxna mycket gaser och tryck.
Mat som går över i bröstmjölken och ger bebis ont i magen

Kål, lök och baljväxter brukar vara något som du ska vara försiktig med om ditt barn reagerar på amningen. Jag minns själv hur min äldsta dotter Alia reagerade kraftigt på att jag ätit indisk mat. Jag vet inte säkert om det var kryddorna, hettan eller någon av ingredienserna som skapade obehaget. Hon skrek i alla fall i tre timmar innan jag fattade att det var mjölken som orsakade det – jag trodde hon var mer hungrig!
Läs även: Bäst bröstpumpen från Medela – jag har testat alla 6
Det finns inga direkta vetenskapliga bevis för hur mycket av livsmedel som egentligen går över i mjölken. Men när ditt barn har ont i magen är du villig att pröva dig fram för att lösa situationen. Ta bort dem från din kost och se vad som händer.
Laktosintolerant bebis
Sen kan din bebis helt enkelt vara intolerant mot mjölk. Vissa studier har visat på att mamman bör undvika mjölkprodukter, gjorda på komjölk, när hon ammar. Det beror på att laktosintolerans är något som är ganska vanligt.
Rekommenderat: Sluta amma tvärt eller fasa ut? Bästa metoden för dig
Jag har aldrig uteslutit mjölk. Mina barn har inte reagerat på laktos men det är många små barn reagerar dåligt på vanlig mjölk, och om mamman dricker det så kommer en del att föras över via mjölken. Om du misstänker laktosintolerans kan du testa några dagar med laktosfria alternativ och se om det blir bättre. Eller så kan det vara fråga om allergi, och då måste du kanske undersöka det lite närmare.
Ammar för ofta är det därför bebis får magknip?
En del tror att bebisen får mer ont i magen om de ammar för ofta. Bröstmjölk är bra för små bebisar, det är det allra bästa de kan äta. En del mammor väljer därför att ”friamma”, de låter barnet suga när helst hen har lust. Ibland kan det gå någon timme mellan måltiderna, eller så vill bebisen suga igen efter tio minuter.
Även om det inte är något fel med det så kan det ibland vara svårt att veta om barnet är hungrigt eller bara vill ha tröst. För om det är mätt och har gaser kommer du bara att fylla på i den redan fulla magen om du ammar. Försök därför först med annat, hen kanske vill bli buren eller att hållas i famnen. Det kan vara enklare om det inte är mamman som bär på bebisen, så att den inte luktar till sig mjölken.
Lästips: Bästa amningskläderna – H&M och Boob i stor duell
Än en gång så är det viktigt att pröva sig fram. Vill barnet suga så kan det hjälpa, det är ju inte bara för matens skull som du ammar. Det är ett sätt att lugna ner och ge trygghet. Men det finns så mycket annat du kan göra, om bebisen är orolig. Pröva att ha ett par timmar mellan amningarna och se hur det fungerar.
Bebis har ont i magen – vad ska jag undvika att äta vid amning?
Mamman har verkligen ett stort ansvar. Inte bara för att sköta om bebisen på olika sätt och vis, men också med vad hon själv äter. Du måste hela tiden tänka på att allt förs vidare och ges till ditt barn. För det mesta handlar det om mikroskopiska mängder, men så är ju bebisen så liten.
Kål, bönor och lök är alltså vanliga produkter som brukar påverka en liten mage. Jordgubbar och andra röda bär, mjölk samt ägg kan vara annat som bebisen reagerar på. Det här är ett vanligt samtalsämne på olika forum och trådar med diskussioner mellan föräldrar. Just för att så gott som alla barn någon gång får ont i magen efter amningen.
Rekommenderat: Är babypuder/talk så farligt som det sägs?
Men du behöver inte lägga om hela din kost med en gång. Pröva dig fram, ta bort ett ämne och se om det blir bättre. Det kan ju finnas andra orsaker till att din bebis får ont i magen. Och prata gärna igenom problemet med barnmorskan. En del får ta bort flera sorters mat från sin kost, och då kan det vara läge att diskutera om mamman kanske behöver tillskott eller vitaminer för att få i sig allt som behövs.
Ont i magen vid amning – gör jag något fel?

När du får barn får du verkligen lära dig vad ansvar innebär. Och är det första bebisen så kan det nästan vara skrämmande. Men om du gör ditt bästa så är det svårt att göra riktigt fel. Bebisar får lätt ont i magen. Det betyder inte att du har gjort något fel. Om problemet fortsätter eller upprepas ofta kanske du bör tänka över vad du äter, om hen har luft i magen eller om det kan vara något annat som förorsakar smärtorna.
Rekommenderat: Detta ska du undvika vid amning
Naturligtvis ska du ta det på allvar. Försöka komma fram till orsaken och sedan rätta till den. Men troligtvis har du inte gjort något fel. Små barn är just det, små och känsliga. Deras organ och tarmsystem är inte helt utvecklat ännu, vilket gör att de reagerar lite starkare än en vuxen på vissa saker.
Det du kan göra är att se över din amningsteknik så att bebis inte sväljer för mycket luft.
Spädbarn ont i magen på kvällen
Många barn har lite ont i magen då och då under dagen. Men det är vanligt att det förvärras på kvällar och nätter – det kallas ofta för spädbarnskolik. Kanske för att det inte finns andra saker som distraherar. Eller för att de då har ätit en hel del under dagens lopp. Det är inte ovanligt med spädbarnskolik, då hen skriker så du nästan blir rädd.
En av orsakerna till att bebisar ofta får ont i magen är att deras tarmar inte är riktigt utvecklade. Efter födseln så kommer det igång och går ganska fort. Men det måste ju få ta sin tid. Så de har inte hunnit vänja sig ännu vid livet med mat. Även om det är något så enkelt som bröstmjölk, som de flesta spädbarn faktiskt smälter riktigt bra. Det är det bästa du kan ge dem, och hjälper deras kroppar att utvecklas på rätt sätt.
Spädbarnskolik kan variera från barn till barn. Vår äldsta dotter hade mycket knip och ont i magen på kvällar och nätter medan vår yngsta dotter inte haft några problem alls.
Bebis har ont i magen på natten och vaknar av gaser
När du äntligen trodde du skulle få vila så börjar ditt lilla barn att gny. Sakta men säkert så går det över i skrik och du överger tanken på att få sova. Framför allt så är du orolig för att ditt barn har ont och undrar vad du ska göra.
Det kan hjälpa att massera magen lite lätt. En enkel övning är att lägga bebisen på rygg och cykla med benen. Dra försiktigt upp benen mot magen och fortsätt sedan cykla. I vissa kulturer så masseras hela barnet, inklusive magen, som en daglig ritual. Det hjälper matsmältningen och de små tarmarna att fungera bättre.
På apoteket har de något som kallas för pysventil. Det är en liten sak som hjälper bebisen att prutta. Ta bara till den vid enstaka tillfällen, för att prutta är något som ditt barn måste lära sig göra själv. Men om den har riktigt ont kan det vara ett enkelt sätt att få ut gaserna på. En snabb lösning som fungerar för vissa. Vi är dock inte något fan av denna produkt.
Vad kan man göra åt nyfödd med magknip?
Det är inte lätt att se ditt barn lida. Även om du vet att det är helt naturligt. Och att det kommer att gå över så småningom. När det handlar om barnen så vill föräldrarna se resultat med en gång. Ibland kan du göra något åt problemet här och nu, i alla fall lindra symptomen. Orsakerna kan variera men ibland är hjälpen den samma.

Massage är ju något du kan göra just när bebisen har ont. Lär dig olika tekniker som är speciellt anpassade för små barn. Förutom att du kan hjälpa hen få ut gaserna så brukar det också lugna ner dem. Bebisar är väldigt positivt påverkade av att du rör vid dem. När de inte lägger ner all energi på att skrika så kanske de klarar av att prutta eller somna om.
Tips! Vi gjorde ”cykel-övningar” med benen på vår äldsta dotter när hon var liten bebis och det brukade släppa ut en hel del gaser.
En del bebisar reagerar väl på magdroppar som innehåller mjölksyrebakterier. Det här är dock inte en snabb lösning, för det kan ta ett par veckor innan du ser effekten. De kan köpas receptfritt på apoteket.
Ett alternativ till massage kan vara att bära barnet i en sele eller bärsjal. När de trycks mot din kropp så slappnar de av. Kom ihåg att utrymmet var ganska begränsat inne i din mage. Så ibland kan de känna sig stressade om de har allt för stor plats i sängen. Rent fysiskt så brukar en bärsele dra upp benen lite, som då pressar mot magen och hjälper mot magknipet.
En liten sammanfattning av vad du kan göra när din bebis har magont
Börja med att hitta roten till problemet. De vanligaste orsakerna till att bebis får ont i magen när du ammar är:
- Barnet sväljer för mycket luft. Antingen för att den inte får grepp om bröstet eller för att bebisen äter för fort.
- Mammans kost. Undvik sådan mat som du märker gör bebisen orolig och gasig. Pröva dig fram med ett födoämne i taget.
- Bebis kan vara laktosintolerant. En vanlig situation där det räcker med att du undviker mjölkprodukter själv. Alternativt pröva på laktosfria produkter.
Gör sedan en handlingsplan vad du kan göra för att sedan få bukt med problemet:
- Utesluta vissa saker i mammans kost. Börja med sådant som är känt för att framkalla magknip. Sedan kan du pröva dig fram och se vad bebisen tål bäst. Förutom mat så kan kaffe eller kolsyrade drycker också ge barnet gaser eller magknip.
- Utreda om allergi förekommer. Mjölkallergi är rätt så vanlig. Ofta så har bebisen dock även andra symptom samtidigt, som eksem eller förstoppning. Be om hjälp på vårdcentralen om du undrar hur du ska göra en utredning.
- Fisventiler, eller pysventiler som de också kallas. Små apparater som läcker ut luften från bebisens mage. Använd inte för mycket eftersom pruttandet är en naturlig funktion som barnet måste lära sig göra själv.
- Outvecklade tarmar spädbarn. Stå ut – det går över! Det här kanske är det svåraste rådet att följa. För ibland kan du helt enkelt inte göra någonting. Förutom att lindra besvären, massera och trösta. Det tar lite tid, men ganska snabbt så har bebisens tarmar vuxit ikapp födan och matsmältningen fungerar så gott som perfekt.
Det är jobbigt med en bebis som får ont i magen när du ammar eller som har magknip på kvällar och nätter. Du som förälder lider nästan lika mycket som den lille. Men det är som sagt väldigt vanligt och för det mesta är det inte heller någon allvarligare orsak som ligger bakom. Försök komma underfund med varför ditt barn får ont, och om möjligt gör något åt det.