fbpx

Kan en bebis väga för mycket? Våra erfarenheter av en rund o go bebis

by Rodrigo
Kan en bebis väga för mycket?

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

När du äntligen får hålla din bebis i famnen är det många som förundras över hur hen fick plats där inne. De ser så stora ut, även om de bara väger några kilon. Men sedan kommer matningen i gång och helt plötsligt börjar barnet växa. I början är det vanligt att väga barnet för att se att det utvecklas som det ska. En del föräldrar är då lite oroliga för att bebisen väger för mycket. Men frågan är om det är möjligt. Ska du vara uppmärksam på hur mycket din bebis väger?

Bebis ökar mycket i vikt

De första månaderna är som ett stafettlopp. Du matar, byter blöjor och matar igen. Det är ju livet som bebis. Där emellan så myser ni lite tillsammans innan de somnar igen. De verkar inte göra mycket mer än att äta och sova. Så det är inte så konstigt om ett barn ökar nästan tre gånger sin födelsevikt under det första året. Och det är precis så det ska vara.

bebis väger för mycket tjock bebis
Mila är en tungviktare, både lång och stadig. Än har hon inte börjat krypa och hon är nästan 8 månader. När hon blir lite mer aktiv räknar vi med att det planar ut lite i viktkurvan.

Men det är klart att du kanske blir lite fundersam när din bebis är större än alla andra. Eller tror att hen är äldre än sin verkliga ålder.

Du kanske till och med får goda råd om vad du ska göra, utan att ens ha bett om dem. Det fina är att det mesta är normalt, alla barn ser inte likadana ut. Till och med syskon kan vara olika eftersom de får sina gener från två personer. Speciellt om ena föräldern är liten och späd medan den andra är längre (jag är 194 cm lång och min fru bara 165 cm).

Viktkurva bebis

Det är viktigt att komma ihåg att viktkurvor och tabeller bara är fingervisningar. Så bli inte stressad om din bebis inte är precis på grammet enligt tabellerna. Det är medelvärden med stor marginal för personliga avvikelser.

En pojke brukar, till exempel, väga mellan 2,6 och 4,9 kilo när han föds. Vid ett års ålder ligger de flesta mellan 7,5 och 14,5 kilon.

Flickor har en liknande medelvikt när de föds, mellan 2,5 och 4,8 kilo. När de fyller ett år brukar vikten vara mellan 7 och 13,8 kilogram.

Det är en skillnad på sex-sju kilon mellan lägsta och högsta siffran. Verkligen stort utrymme för att alla är olika och inte väger precis lika mycket.

Ett litet exempel på hur viktutvecklingen kan vara precis i mitten:

Ålder                Flicka   Pojke

Nyfödd             3,4 kg   3,6 kg

1 månad           4,0 kg   4,2 kg

2 månader        4,8 kg   5,2 kg

3 månader        5,6 kg   6,0 kg

4 månader        6,2 kg   6,8 kg

5 månader        7,0 kg   7,5 kg

6 månader        7,5 kg   8,0 kg

7 månader        8,0 kg   8,5 kg

8 månader        8,5 kg   9,0 kg

9 månader        8,8 kg   9,5 kg

10 månader      9,2 kg   9,8 kg

11 månader      9,5 kg   10,2 kg

12 månader      10,0 kg 10,4 kg

Vad innebär standardavvikelse vikt?

Det är naturligtvis viktigt att vara uppmärksam på bebisens utveckling. Därför har alla viktkurvor en marginal, en standardavvikelse. Det är faktiskt här de flesta bebisar hamnar. Få bebisar följer medelvärdet till punkt och pricka, och det är inte heller något som är viktigt. I stället gäller det att se på barnet som en helhet. Längden, till exempel, är också en faktor som påverkar vikten.

Det vanligaste är att bebisen väger lite mer än medelvärdet. 67% av alla barn ligger inom den första standardavvikelsen, +1 SD. 95% inom den andra kurvan, +2 SD. Men även de här avvikelserna är bara en indikation på att alla barn utvecklas väldigt individuellt.

Vår dotter Mila har legat runt 2 standardavvikelser i vikt och längd, sist låg hon nära 3 standardavvikelser på vikten. Hon vägde då ca 10 kg som 6 månaders baby.

Om du är orolig ska du självklart kontakta BVC, speciellt om du misstänker att din bebis är liten för sin ålder. Men var lugn, alla bebisar utvecklas olika och det är ingen fara att de har lite extra babyhull.

Väga bebis hemma

Det finns särskilda bebisvågar för hemmabruk. De är enkla att använda, du lägger bara bebisen uppepå och trycker på en knapp. Den mest populära är Beurer babyvåg:

babyvåg beurer by 80

Babyvåg Beurer BY 80 HÄR

En billig fusk-variant som vi själva använt oss av är att väga bebisen med en bagagevåg i babyskyddet. Du behöver inte väga babyskyddet först eftersom det finns en funktion som heter “tare”, den använder du för att nollställa vikten med babyskyddet innan du lägger i bebis.

väga bebis hemma våg

Bagagevåg finns att köpa HÄR

Vilken metod som är bäst kan bero på hur noga det är att veta exakt vikt. Med en riktig babyvåg är det lättare att få veta precis hur många gram bebisen väger.

Det är inte alltid du behöver väga bebisen hemma, för det gör de när du går till BVC. Men många föräldrar tycker det är både roligt och tryggt att hålla koll på vikten. Speciellt om bebisen hade vissa svårigheter i början så du vill veta att den växer som den ska. Eller så kanske du skriver upp allt som har med den lille att göra och vill att journalen ska innehålla vikten också.

Kan en bebis bli för tjock?

Det är klart att en bebis kan bli för tjock men det är väldigt, väldigt ovanligt. Då måste du nästan göda den med vilja, vilket de flesta föräldrar naturligtvis inte gör. Annars så finns det alltså utrymme för alla storlekar. En bebis blir helt enkelt inte för tjock. Det är först när de blir lite större, ett par år gamla, som du bör vara uppmärksam på hur mycket de väger. Då kan övervikt vara något som bör ta itu med. Men inte under den första tiden när de fortfarande är bebisar.

Så försök aldrig banta din bebis, det är alldeles fel! Du ska inte heller dra ner på amningen, utan låta allt följa sin naturliga väg. Det är klart att om du tycker att bebisen är lite för stor kanske du kan pröva på att trösta den med något annat än mat. Efter ett tag så blir hen lugn av att få ligga i vagnen, få en viss leksak eller kanske lyssna på musik. Men dra aldrig ner på maten för att bebisen ska gå ner i vikt.

Kramgo bebis tjock
Inte tjock – kramgo säger syrran om lillasyster!

Tidigare var det en del forskare som påstod att tjocka bebisar blir överviktiga vuxna. De såg en klar koppling till din vikt som bebis och hur du skulle må senare i livet. Men nu har de kommit fram till att det inte alls stämmer.

En vuxen persons vikt handlar huvudsakligen om val och livsstil. Ingenting att oroa sig för som bebis.

Du kan naturligtvis göra goda val för den mat du ger ditt barn. Ofta är barnmaten utformad för att ge bebisarna den näring de behöver men exempelvis mjölkersättning är väldigt söt. Vi har fått rådet av BVC att fokusera på att ge mat som inte är så söt, dvs inte bara fruktpuré utan mer riktig mat (nu när hon är över 6 månader). På så sätt blir hon inte beroende av socker. Vi ser redan effekt av det, hon är inte lika svullen och uppblåst.

Längd och viktförhållande

Det är alltså viktigt att inte bara se på vikten utan även hur lång bebisen är. Längre bebisar väger mer, det är ganska logiskt. Inte alltid men det är väldigt vanligt.

Egentligen är det viktigare att tänka på längden, för det är här du ser mest om barnet utvecklas i rätt takt. Och om bebisen är sund för övrigt så är det ännu mindre orsak att oroa sig.

Vad du kan förvänta dig

Nedan följer referensvikter för olika månader, men ingen av dessa vikter har stämt på vår lilla tungviktare – så ta dem med en nypa salt!

Vikt bebis 3 månader

Pojkar 4,8-8,3 kg

Flickor 4,4-7,8 kg

Vikt bebis 4 månader

Pojkar 5,4-9,1 kg

Flickor 4,8-8,6 kg

Vikt bebis 5 månader

Pojkar 5,8-9,7 kg

Flickor 5,2-9,2 kg

Vikt bebis 6 månader

Pojkar 6,1-10,2 kg

Flickor 5,5-9,7 kg

Gå ner i vikt när bebis börjar krypa

En del föräldrar undrar varför deras stora bebis slutar växa så mycket vid en viss ålder. Men det är bara för att det går åt så mycket energi till att stå upp eller krypa omkring. Det finns en anledning till att alla tabeller är så vida i sitt omfång. En bebis kan väga både mer eller mindre och vara helt normal. Och är din bebis lite stor så jämnar det snart ut sig när hen blir rörligare.

Så det finns ingen anledning att oroa sig för om bebisen är rund och go. Det viktiga är att den växer och mår bra. Försök aldrig minska på vikten genom att dra ner på amning eller mat, bantning och bebisar hör helt enkelt inte ihop. Om du är fundersam kan du alltid fråga om råd på BVC. De kan upplysa dig om att allt är normalt.

You may also like

Leave a Comment