fbpx

Varför vi rekommenderar en Bedside crib framför spjälsäng första tiden

by Rodrigo
Bedside crib bäst i test

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Bebis på väg och dags att välja säng till den nya familjemedlemmen? Vi var ganska förvirrade inför köp av spjälsäng, ska man välja den stora varianten eller en bedside crib? I detta inlägg tänkte vi därför berätta varför vi tycker att vår sidosäng var ett superbra köp och vilken som är bästa bedside crib.

Varför vi rekommenderar babysäng bredvid sängen

Till vår äldsta dotter hade vi inget bedside crib, vi tänkte då att det var ett onödigt köp. När vi nu fick vår andra dotter ville vi ändå testa eftersom fördelarna ändå är många. Vi var först oroliga över att vi inte skulle använda vårt bedside crib, eftersom vår äldsta dotter sov mellan oss och vägrade sova själv. Nu 4 månader senare har vi dock använt vårt bedside crib varje natt till minstingen.

Vad är en bedside crib?

En bedside crib är en säng till bebis som sätts fast vid föräldrarnas säng. Detta till skillnad från en traditionell vagga eller spjälsäng som står fristående. En bedside crib blir helt enkelt som en påbyggnad av vår stora säng där bebis kan ligga tryggt och bekvämt med närhet till oss.

Bedside cribs finns självklart i många olika utföranden. Hur sängarna fästs ihop, höjd och utseende är bara några av sakerna som vi märkt skiljer sig åt mellan de olika modellerna.

Troll bedside crib bäst i test
Vår yngsta dotter gillar sin bedside crib. Vi använde ett babynest i criben fram till hon var 3,5 månad och började rulla.

Hur används en bedside crib?

Alla olika bedside cribs har olika funktioner och sätt som de används på. Så här säger en medlem på familjeliv om valet att använda babycrib:

Vi använde en bedside crib till tvåan och det var det bästa köpet vi gjorde till honom! Anledningen att vi skaffade detta nu med barn två var delvis vi inte vågade låta bebis ligga i vår säng eftersom hans storasyster ofta kommer över till vår säng på natten. Det händer att syrran lägger sig diagonalt över sängen, över mig OCH min man, därför ville vi inte riskera att hon skulle lägga sig på lillebror. Delvis även för att vi ville lära bebisen att sova i egen säng från början. 

Anonym medlem i forumet på familjeliv

En del bedside cribs ställs helt enkelt brevid sängen, andra kläms fast med någon typ av förankring. De flesta bedside cribs har en höj och sänkbar bädd som kan anpassas efter sängens höjd.

Många bedside cribs har hjul. Dessa hjul går att låsa för att se till att sängen står stilla brevid er stora säng under hela natten. De flesta bedside cribs har även en sidovägg som kan fällas upp och ner. På så sätt kan den även användas som en traditionell spjälsäng!

Läs även: Bästa babyleksakerna för ditt barns kreativitet

För och nackdelar jämfört med en spjälsäng

Om du – precis som vi gjorde – står i valet och kvalet mellan spjälsäng och bedside crib så vill vi dela med oss med av de saker som gjorde att vi valde just en bedside crib över en spjälsäng den första tiden.

Fördelar bedside cribFördelar spjälsäng
Närhet till bebis. Med en bedside crib känns det så underbart att bara kunna vända sig om och se bebis ligga bredvid sig. Du behöver inte kliva upp ur sängen för att kolla till bebis, inte heller vid matning eller tröstning.Stor och stabil. Spjälsängen är stor och stabil, risken för att bebis ska kunna klättra ur/ rulla iväg är i princip obefintlig.
Storlek. Att ta in nya stora möbler i sovrummet är inte något som alla har möjlighet till. En bedside crib är mindre än en spjälsäng och känns mer som en del av den befintliga inredningen än något helt nytt.Kan användas länge. Eftersom en spjälsäng är så pass mycket större och stabilare så håller den för tyngre och större barn. Vill du inte behöva köpa två olika möbler allt eftersom barnet växer så kan spjälsängen vara det bästa alternativet.
Bedside crib eller spjälsäng
Det finns självklart både för och nackdelar med ett Bedside crib vs. spjälsäng eller vagga.

För och nackdelar jämfört med en vagga

En vagga kan också vara ett alternativ som sovplats till bebis under den första tiden. Den kan ha vissa fördelar, men också nackdelar.

Fördelar bedside cribFördelar vagga
Närhet till bebis. Åter igen kändes bedside crib som ett bättre val pga. närheten till bebis. Det känns smidigare och säkrare att kunna ha bebis nära istället för i en annan del av rummet.Bebis vaggas till sömns. Många barn somnar lättare om de gungas i en vagga eller vagn. Det är svårt att uppnå med en bedside crib eller spjälsäng utan att först hålla barnet i famn och vagga hen innan man lägger bebis i sängen.
Bedside crib kan användas längre. Många vaggor går bara att använda ett kort tag under tiden bebis är som allra minst. När bebis börjar röra mer på sig blir vaggan snabbt ostabil, och det finns en risk för att bebis skadar sig. I en bedside crib kan bebis sova längre.Hjul och flyttbarhet. Många vaggor har hjul, vilket ger dem en fördel över fasta spjälsängar och bedside cribs. Det blir mycket lättare att flytta bebisens sovplats mellan olika rum med hjul.

Att tänka på innan du köper en bedside crib

Innan man bestämmer sig för vilket bedside crib som passar bäst finns det några saker man måste tänka på:

  • Fästen. Vilka typer av fästen behöver ni för att sängen ka passa er? Räcker det med låsbara hjul eller behöver ni remmar och hakar?
  • Utseende. Vilken färg vill ni att ert bedside crib ska vara? Hittar du ett bedsidecrib i en färg du inte gillar så går det ofta bra att måla om. Var lite kreativ!
  • Tillbehör. Vad är det som ingår i den säng ni kikar på? Behöver man köpa till saker som hjul och madrass? Se till att allt ni behöver är inom er budget. Att leta second hand är annars ett bra alternativ!

Lästips: Bärsele test – är Babybjörn eller Ergobaby bäst?

Bäst i test bedside crib 2023

Idag finns det många olika modeller av bedside cribs på marknaden. Så pass många att det kan vara svårt att välja. Som stöd kan man då ta recensioner från andra och olika tester utförda av pålitliga källor.

Här kommer tips på ett gäng riktigt bra bedside cribs som finns på den svenska marknaden. Alla varianter är testade och godkända i enlighet med de regelverk som finns inom EU. Låt oss börja med vår favorit:

Bäst i test: Vit Troll bedside Crib two

Vi bestämde oss för att skaffa är en vit Troll Bedside Crib Two utifrån några viktiga aspekter; bra pris, bäst i test bedside crib enligt flera källor, lätt att använda och montera, stilrent och säkert.

Bedside crib Two är en barnsäng på hjul. Den kan användas på flera olika sätt – som spjälsäng, bedside crib och som soffa för barnet när babytiden är förbi. Långsidan kan fällas upp och ner för att snabbt och enkelt anpassa den efter olika situationer.

Vi använder vår som en bedside crib. Vi har den på min frus sida av sängen så att hon kan amma om det behövs på natten. Vi har låst fast hjulen och har den tätt intill bäddmadrassen med sidoväggen nere. Man kan själv välja om man vill ha sidoväggen uppe eller nere under natten. Vi har istället valt att ha ett babynest i sängen för att undvika att Mila rullar ur (de första månaderna rullar barn inte generellt sett).

Även om närheten är underbar med sidoväggen nedfälld så kan det ibland kännas säkrare att ha den uppe under natten när barnet blir större. Vi har nu tagit bort babynest men ännu inte behövt fälla upp sidoväggen.

Troll bedside crib two bäst i test babycrib

Troll bedside crib Two HÄR

Man kan höja och sänka liggdelen för att anpassa den efter sängen som den ställs bredvid. Toppen att kunna rulla med den ut till något annat rum när man vill ha uppsikt över bebis medan man samtidigt gör något annat. Vi har haft med vår dotter Mila i Troll-sängen både i köket och i vardagsrummet. Babycriben är otroligt lätt att förflytta.

Det finns även en annan modell av Trolls bedside crib – en jämförelse och mer om den längre ner i inlägget!

Sidosäng bebis – grå bedside crib Babybay original

En annan bäst i test bedside crib är denna från Babybay:

Grått bedside crib grå Babybay

Bedside crib Babybay HÄR

Sängen har en något egen design i form av en halvmåne. Den är höj och sänkbar utan steg och ser riktigt bra ut i sovrummet.

Det kanske allra bästa med denna säng är de smarta klämmorna som fäster sidosängen vid en stor säng. När klämmorna har testats så har de kunnat fästas i alla möjliga tänkbara sängar. Från resårbottensängar till sängar med stomme, som ex IKEAs Brimnes.

Babybay Bedside crib babycrib fördelar

Bedside crib Babybay HÄR

Den enda nackdel denna säng har är att den kräver en särskild madrass pga. de rundade hörnen. Dock kan det vara värt den lilla extra utgiften med tanke på att sängen både är säker och snygg!

Flexibel spjälsäng bedside Moweo 2 in 1

Moweo bedside crib

Om du gillar smarta möbler med flera funktioner kommer denna säng vara perfekt i ert hem!

Mjuk Bedside crib Moweo 2 in 1

Bedside crib Moweo HÄR

Moweos 2 in 1 bedside crib har en huvudsaklig funktion som just bedside crib. Den kan rullas omkring och placeras bredvid en stor säng. Höjden kan justeras och sängen har en liten lucka med dragkedjor som snabbt och enkelt öppnar långsidan.

Den smarta 2 i 1 funktionen gör att denna säng även kan användas som lekhage åt barnet. Botten på sängen släpps lätt ner och skapar en lekhage med genomskinliga väggar. Den kan flyttas omkring och hjulen kan låsas fast för säker sömn och lek.

Flexibel Bedside crib Moweo next to me

Bedside crib Moweo HÄR

Något som är extra härligt med just denna säng är det faktum att madrass och överdrag ingår. Alltså behöver du inte köpa till det till denna bedside crib!

Billig bedside crib Fillikid

Alla saker man ska köpa innan bebis kommer kan lätt bli fruktansvärt dyrt. Tur då att det även finns billigare bedside cribs som ändå är säkra och snygga!

Billig bedside crib Fillikid

Fillikid bedside crib HÄR

Ett exempel på ett billigare bedside crib är detta från Fillikid. För endast 899 får du en snygg och funktionell säng. Den fästs vid sängen med hjälp av en rem som håller sängarna säkert tryckt mot varandra.

Bädden är höj- och sänkbar i olika steg så du kan anpassa höjden efter sängen du sover i. Långsidan går att fälla upp och ner vilket gör att sängen även kan användas som spjälsäng.

Fillikid bedside crib vit

Fillikid bedside crib HÄR

Helt enkelt en säker, snygg och billig bedside crib!

Troll bedside crib sun vs. two

Som tidigare nämnt så finns det bedside crib vi valt i två olika modeller. När vi skulle välja så var vi först något förvirrade över den egentliga skillnaden mellan de två sängarna Sun & Two.

Troll bedside crib sun vs. two

Bedside crib Troll Sun HÄR / Troll bedside crib Two HÄR

Den första skillnaden vi upptäckte var priset. Sun kostar 2199 kr medan two kostar 1699 kr. Vad är det då som skiljer dem som kan motivera den prisskillnaden?

Jo – storleken! Sun är lite större än vad two är.

Sun: B47 x L98 cm

Two:  B46 x L95 cm

Skillnaden är inte dramatisk, och bäddens storlek varierar inte alls mellan de två modellerna. Därför valde vi att köpa den mindre varianten two då den är billigare. Hade vi köpt sun så hade inte bebisens utrymme blivit större – utan bara dyrare.

Självklart kan sun ändå ha fördelar över two, kanske kan stabiliteten vara något bättre i den dyrare och något större sängen.

Vanliga frågor FAQ

Även om vi redan svarat på många vanliga frågor i detta inlägg så finns det några frågor som återstår att svara på:

Kan man använda en bedside crib med en kontinentalsäng?

Svar: Ja!

Det finns många olika fästanordningar till bedside cribs. Flera av dessa fästanordningar går att anpassa till att passa just kontinentalsäng.

Ett exempel är Babybays bedside crib, som har fästen som hakar fast i undersidan av sängen. Vill du se hur det fungerar så finns en video här:

Om det bedside crib du köper inte har sådana fästen kan det annars räcka med att bara ställa sängen bredvid den stora sängen. Vill man ha extra säkerhet kan man fästa sitt bedside crib med snören/ band/ spännband runt den stora sängen.

Fram till vilken ålder används en bed side crib? När byter man från bedside crib? – hur länge används den?

En bedside crib kan börja användas redan första natten hemma. Bedside crib blir en säker plats för ett spädbarn att sova på. Du har bebis i närhet utan risk för att störa dennes sömn.

Allt eftersom bebis växer så blir en bedside crib för litet. Dels kan bebis slå i spjälorna/ väggarna, och dels kan en bedside crib bli en osäker plats. Man brukar rekommendera att byta från bedside crib när bebis börjar kunna sitta upp själv. Då finns en risk för att barnet ramlar ut ur sängen – och en spjälsäng behövs istället.

Men – släng inte ditt bedside crib! Använd den som barnsoffa, docksäng eller kanske som en liten stol istället! Justera bara bottenhöjden till en passande höjd.

Du kanske även gillar: Varför skötväska ryggsäck är bättre än en vanlig skötväska

Spjälkskydd bedside crib? – kan man använda samma som till spjälsäng

Ett spjälskydd skyddar bebis från hårda kanter och spjälor i sängen. Eftersom ett bedside crib precis som en spjälsäng kan ha träribbor runt själva sängen så kan ett spjälskydd behövad även i bedside crib.

Tips! Vi har haft ett babynest istället för spjälkskydd under de första 3,5 månaderna. Detta funkar bra så länge barnet inte rullar.

Om du hittar ett spjälskydd som är smalt nog att få plats i ditt bedside crib så är det perfekt. Leta efter ett hyfsat mjukt spjälskydd som går att använda trots att en bedside crib är mindre än en spjälsäng. Hittar du inget passande spjälskydd så har de flesta bedside-crib tillverkarna specialdesignade spjälskydd just för bedside cribs.

Lästips: Febertermometer bäst i test – örontermometer eller panntermometer?

Hur bäddar man? Finns särskilda täcken och lakan till bedside crib? Vilka bäddmått?

Beroende på vilken bedside crib du köper kan du behöva tänka till lite när du ska bädda. En bedside crib med rundad madrass kan kräva särskilda lakan just för den madrassen.

Om madrassen är normalt rektangulär kan du hitta vanliga spjälsängslakan som passar bra. Under den första tiden ska bebis helst sova med filt istället för täcke, så du slipper oroa dig över att hitta ett särskilt täcke. Köp gärna en gallerfilt till bebis som har god luftventilation samtidigt som den håller bebis varm. Naturmaterial är skonsammast mot bebis och miljö.

Bäddmåtten brukar variera kring 40×80 cm.

Kanske gilla du: Sterilisera nappar och nappflaskor – så gör du steg för steg

You may also like

Leave a Comment