fbpx

Beräkna förlossningsdatum (räkna ut BF) – olika metoder & vetenskap

by Sofia
Beräkna förlossningsdatum räkna ut bf

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

En av de första frågorna som kommer upp i sinnet när du blir gravid är när du ska få se din bebis. När kommer hen att födas? Hur länge måste vi vänta innan vi kan hålla vårt lilla barn i famnen? Samtidigt så är det viktigt att veta mer eller mindre när bebisen kommer av andra orsaker. Läkarna måste nämligen veta om allt går som det ska, att utvecklingen sker i rätt takt. Så ganska snabbt bestäms ett BF – beräknat förlossningsdatum.

Vad är BF?

BF betyder beräknat förlossningsdatum. Som namnet antyder är det bara ett beräknat datum. Du kan aldrig säga vilken dag en bebis kommer att födas med säkerhet. Det är bara när du gör ett planerat kejsarsnitt som du vet den exakta tidpunkten. Annars är det ett datum som är relativt men ändå viktigt. Vanligtvis så föds bebisen runt just det datumet. Man brukar säga att plus/minus ett par veckor är helt normalt. Så det gäller att vara redo lite före ditt BF!

Hur säkert är beräknat förlossningsdatum?

Beräknat förlossningsdatum BF
Mindre än 5% av alla barn föds på beräknat förlossningsdatum BF.

Det är bara en riktlinje så du vet mer eller mindre vad du kan förvänta dig. Vartefter som graviditeten går framåt kommer du att få mer exakta beräkningar. Ett ultraljud där man mäter bebisen och ser på dess utveckling kan ge dig ett lite säkrare datum. Det kan även bero på hur regelbunden din mens brukar vara och hur många dagar du har mellan varje gång.

BF är uträknat enligt en allmän mall, så det är uppenbart att det blir vissa avvikelser. Enligt statistik från Socialstyrelsen föds endast 4,6% av alla barn på beräknat förlossningsdatum. Det är faktiskt inte den dag som flest barn föds. Det vanligaste är att barnet föds 1-4 dagar efter BF. Cirka 88 procent föds under en period av två veckor innan och två veckor efter det beräknade förlossningsdatumet.

Hur vet man vilken dag man blev gravid?

De flesta vet inte vilken dag graviditeten startade. För att vara säker på det måste du veta när ägglossningen skedde men också exakt när ägget blev befruktat. Det är klart att de som verkligen försöker bli med barn kanske håller reda på de här sakerna. Idag har du flera metoder och hjälpmedel för att veta när du har ägglossning och när det är som störst chans att bli gravid.

Men det är också vanligt att ha samlag flera gånger under den här perioden och då vet du inte heller vilken gång som varit framgångsrik. Eller när själva befruktningen faktiskt tog plats. Därför beräknas BF baserat på andra uppgifter.

Graviditetskalender – trimester graviditetsveckor

Trimester graviditetsveckor månader
En graviditet delas in i trimestrar, som är tre stycken.

Det finns flera olika sätt att räkna en graviditet. Vanligtvis så delar man in den i veckor, eventuellt månader, samt trimester. Allt det här är för att kunna vara säker på att allt är som det ska. Ett barn ska vara en viss storlek när du är i vecka 28, till exempel. Om du inte vet hur långt gången graviditeten är så blir det lätt misstag. Samtidigt så är det viktigt att vara medveten om ungefär när födseln kommer att ske. Det finns mycket som ska förberedas och planeras i tid.

Trimester veckor

  • Trimester 1 = Vecka 1-13
  • Trimester 2 = Vecka 14-27
  • Trimester 3 = Vecka 28-40

Under första trimestern kanske du tror att det inte händer så mycket. I vecka 10 väger embryot bara några gram. Men det kan redan knyta näven och tänderna börjar bildas. Det är nu som läkaren ofta kontrollerar hjärtslaget, det kan höras i vecka 11.

Någon gång i andra trimestern, runt vecka 19, känner du hur barnet sparkar där inne. För många är det en speciell upplevelse som för dem ännu närmare sitt barn. Ungefär samtidigt så börjar barnet höra ljud, och kommer snart att känna igen din röst. I början av trimestern har risken för missfall redan minskat, och du kan också se om det är en pojke eller flicka.

Den tredje trimestern börjar med att barnet kan andas, och efter några veckor har det fått naglar. Graviditeten beräknas vara fullgången i vecka 38, allt annat är överkurs. Om du inte fött före vecka 42 brukar förlossningen sättas igång, ibland ännu tidigare. Det har visat sig att barnet mår bättre av att komma ut och inte stanna för länge efter en viss tidpunkt.

Vilken vecka är vilken månad gravid?

Man brukar säga att du är gravid i 9 månader. I själva verket är det fråga om 280 dagar, eller 40 veckor. Med andra ord runt 10 månader. Många föredrar därför att räkna graviditeten i veckor. Det hänger ihop med det faktum att graviditeten räknas från den sista mensen. Men då var du ju inte ens gravid. Alltså kan du mer eller mindre räkna med följande motsvarighet:

GravidmånadGravidvecka
Månad 1v 1-4
Månad 2v 5-8
Månad 3v 9-12
Månad 4v 13-16
Månad 5v 17-20
Månad 6v 21-24
Månad 7v 25-28
Månad 8v 29-32
Månad 9v 33-36
Månad 10v 37-40

Hur beräkna BF?

Hur beräknar man då BF? Finns det olika sätt att komma fram till förlossningsdatumet? Till att börja med så baseras din beräknade förlossningsdag på menstruationscykeln. Det är sista mensens första dag som räknas som startpunkt. Lägg till sju dagar och dra ifrån tre månader så har du ditt BF! Svårare än så är det inte. Började din sista mens den 7 februari så blir ditt BF 14 november.

Men kom ihåg att det är en beräkning, ett överslag, och att det är samma för alla kvinnor. Eftersom inte alla har regelbundna menstruationer med 28 dagars mellanrum så blir det en del skillnader med det verkliga förlossningsdatumet. Och även om du har 28 dagars menstruationer som är helt regelbundna så är det svårt att säga med säkerhet när ägget blev befruktat. Sedan finns det en annan metod som en del barnmorskor använder sig av.

När blev jag gravid
Den här bilden är väl helt underbar? Alla kvinnor är unika och så är även våra graviditeter.

Alla kvinnor är unika. Om du har regelbundna menstruationer som inte är 28 dagar kan barnmorskan ibland ge dig ett annat BF. För tanken bakom att använda den sista menstruationen som riktlinje har egentligen att göra med ägglossningen. Den sker 14 dagar innan menstruationen börjar. Så om du med mer eller mindre regelbundenhet alltid har 35 dagar mellan din mens så sker alltså ägglossningen 21 dagar efter sista mensens första dag.

Det är då du har som störst chans att bli gravid. Barnmorskan kan då få fram ett annorlunda BF än det du får med en 28 dagars menscykel som bas. Vid ett senare ultraljud kommer du dock att få lite mer exakt information om när du kan förvänta dig förlossningen. För vare sig du baserar beräkningen på ägglossningen eller menstruationen så är det en uppskattning, en beräkning.

Varför räknar barnmorskan graviditetsveckor annorlunda?

räknesnurra gravid
Barnmorskan använder ofta en klassisk räknesnurra för att beräkna ditt förlossningsdatum. Bild @solann

Det beror på att barnmorskan föredrar att hålla reda på hur många veckor du faktiskt gått igenom, veckor som är helt avslutade, när de beräknar graviditetsveckor. Därför säger de kanske vecka 13 när appen visar vecka 14. För att göra det mer exakt brukar de säga vecka 13+3, vilket betyder 13 fullgångna veckor plus tre dagar. Samma sak fast uttryckt på olika sätt, och med lite mer precision.

Det är vanligt att höra kvinnor som säger att de är gravida i vecka 14, 23 eller hur långt de nu har kommit. Många har appar där de följer sin utveckling och vet vad de ska förvänta sig under den här veckan. Det är något du tar upp i diskussioner med andra gravida kvinnor. Vanligtvis så räknar de här apparna en påbörjad vecka. Det är alltså den vecka som ännu inte är färdig.

När blev jag gravid?

Befruktning ägglossning gravid
Du blev gravid under ägglossningen, eller i alla fall i dagarna som omger den.

Svaret är att du blev gravid under din ägglossning. Det är alltså gravid om du har sex under ägglossningen eller i nära anslutning till den. Förutom det så är det en del kvinnor som vet precis när de blev gravida. De vet när de hade samlag och befruktningen skedde. Men BF räknas ändå på samma sätt, med sista menstruationens första dag som utgångspunkt. Det är enklare om alla följer samma mönster. Deras riktlinjer och tabeller tar ändå hänsyn till det faktum att alla inte har samma befruktningsdag.

Beräkna graviditetsvecka utifrån befruktning

Det är inte vanligt att beräkna graviditetsveckan från befruktningen. Bland annat för att ett ägg kan ligga upp till 24 timmar i kroppen. Men spermier från mannen kan hålla sig levande i flera dagar. Så de är inte så lätt att veta precis vid vilken tidpunkt som de två förenades. Även om du kanske vet att du är några dagar mer eller mindre gravid än barnmorskans beräkningar så kan det ändå vara enklare att följa det som gäller för alla andra. Sedan kan du själv lägga till eller dra ifrån. Du har på det sättet mer stöd från all den information som finns tillgänglig. En graviditet beräknas ta 40 veckor, med en del variationer.

Räkna ut förlossningsdatum oregelbunden mens

Oregelbunden mens graviditet förlossningsdatum
Om du har oregelbunden mens kan det vara svårare att exakt räkna ut förlossningsdatum baserat på ägglossning, om det är oklart när den skedde.

Det är inte lätt att veta exakt datum för en kvinna som har regelbundna menstruationer. Om mensen är oregelbunden är det nästan omöjligt att sätta ett beräknat förlossningsdatum baserat på den. Speciellt som många kvinnor har blodiga flytningar i början av graviditeten. Det kan se ut som en liten menstruation, även om det i själva verket är ett tecken på att du är gravid. Därför måste beräkningen av BF kombineras med ultraljud, där man mäter fostrets längd. Det är ändå ett av de mest tillförlitliga sätten, mer korrekt än en vanlig beräkning. Efter ett tag kan du göra ytterligare ultraljud som kan ge dig en ännu större möjlighet att veta ditt BF.

Beräkna förlossningsdatum IVF

Vanligtvis så är beräknat förlossningsdatum kopplat till sista mensens första dag. Men det är helt enkelt för att ägglossningen beräknas komma två veckor senare. Vid IVF sätts ägget in direkt i livmodern, och du vet naturligtvis exakt vilken dag det sker. Så bf beräknas med början två veckor innan denna procedur. Oavsett när du hade mensen sist så är det 14 dagar innan ägget sattes in i livmoden.

Beräkna BF baserat på ägglossning

Beräkna datum för förlossning ägglossning
Din ägglossning avslöjar när du blev gravid.

Många kvinnor börjar tänka lite mer på sin ägglossning när de planerar för en graviditet. För om du vill ha barn är det då du ska ha samlag. Det är nämligen under ägglossningen du har allra störst möjlighet att bli gravid. Så om du vet när du har ägglossning kan det vara lättare att veta när du blev gravid.

Ett tecken på att du har ägglossning kan vara annorlunda flytningar från slidan. Du kan även ta ett ägglossningstest, det finns flera olika sorter att välja mellan. Andra kontrollerar sin fertilitet varje dag med en monitor. Livmodermunnen blir mjukare, du kan känna det själv med ett finger. Andra känner att ägglossningen är på gång för att de har större sexlust, får mer energi eller känner att brösten är förändrade.

Vanliga frågor – FAQ

Här har jag samlat svaret på några vanliga frågor vi får från våra läsare.

Finns det en digital räknesnurra gravid för att räkna ut förlossningsdatum?

Barnmorskorna har en snurra där de kan räkna ut ditt BF. De ser på sista mensens första dag, och kan sedan säga precis vilken vecka plus dagar du är i nu. Men du kan också göra det själv på nätet. Det finns gravida räknesnurror där du lägger in dina uppgifter och direkt kan se hur långt du kommit.

Här hittar du en digital kalkylator från Clearblue

Förlossningsdatum ultraljud – när kan man veta?

Det är vanligt att göra ett ultraljud någon gång mellan vecka 18 och 20. Då undersöks fostret riktigt ordentligt. Bland annat så mäter de huvudet, och det är faktiskt det som ligger till grund för beräknat förlossningsdatum. Efter vecka 22 är det svårt att ändra på datumet med hjälp av ultraljud, så det här är sista chansen.

Varför fick jag ett ändrat förlossningsdatum efter ultraljud?

ultraljud nytt förlossningsdatum
Vi har fått ett nytt beräknat förlossningsdatum efter ultraljud båda gångerna med våra döttrar.

Ditt beräknade förlossningdatum är väldigt allmänt, beräknat på sista mensens första dag. När du gör ett ultraljud så mäts längden och storleken på din bebis. Det är en individuell undersökning som mäter just din bebis. Därför blir också resultatet mer exakt. Det är inte ovanligt att barnmorskan ändrar BF efter ultraljudet, för då vet du egentligen bättre hur gammal din bebis är.

Beräknat förlossningsdatum är alltså viktigt av flera orsaker. Det hjälper dig veta ungefär när förlossningen kommer att ske. Du kan vara förberedd, och även informera din arbetsgivare på ett ungefär när du behöver vara ledig. Samtidigt så är BF ett bra sätt att veta hur långt du har gått. Det ger dig en liten fingervisning om vad du ska förvänta dig, så att allt går framåt som det ska. Mycket händer utan att du ser det, men det är också en hel del som kan mätas eller ses, om inte annat med ett ultraljud.

You may also like

Leave a Comment