fbpx

Bleka och färga håret gravid: detta bör du tänka på!

by Sofia
Tona bleka färga håret gravid slingor farligt

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det är helt naturligt att du vill vara snygg i håret när du väntar barn. Även om du snart ska bli mamma är du fortfarande samma person. En del tycker det är ännu viktigare med utseendet när de är gravida – kanske vill du förstärka det där gravid glowet? Men om du vill färga eller bleka håret finns det en del saker att ta hänsyn till.

Kan man färga håret när man är gravid?

Det är svårt att ge ett direkt svar på den här frågan. Allt du gör när du är gravid kan påverka din bebis. Mat, vitaminer, kemikalier och allt annat går genom din kropp och vidare till livmodern. Så frågan är snarare om kemikalierna i hårfärgningsprodukter är säkra för fostret? Det finns inte så många studier om det här, men svaret är alltså inte ett direkt nej.

Bleka håret gravid farligt bleka slingor
Jag valde att inte bleka eller färga håret under båda mina graviditeter. Resultatet blev att jag fick en ganska kraftig utväxt – vilken tur att ombre-färgning råkade vara populär just då.

Jag valde själv att inte alls bleka håret under graviditeterna och när jag ammade. Jag ville helt enkelt ta det säkra före det osäkra. Många mammor jag känner har färgat och blekt och det har gått alldeles utmärkt. Vissa mammor väljer att vänta tills de är några månader på väg, så fostret har en chans att utvecklas tillräckligt.

Är det farligt att färga håret under graviditeten?

Du kan tänka på att små barn inte bör färga håret. Det finns varningstexter på många produkter som föreslår att du bör vara minst 16 år innan du använder dem. Samtidigt finns det flera bra hårfärgningsprodukter som innehåller andra sorters kemikalier och som fungerar på ett annorlunda sätt.

Om du vill vara helt säker bör du vänta tills efter förlossningen. Men annars gäller det att välja bra produkter och följa instruktionerna.

Färga håret gravid – läkemedelsverkets rekommendationer

Läkemedelsverket har inte funnit några fakta som gör att de motsätter sig färgning av håret när du väntar barn. De varnar för att vissa produkter kan ge dig kontaktallergi, men att det inte finns något underlag för att avråda från att färga håret under graviditet. Däremot avråder de barn under 16 från att använda hårfärgningsprodukter.

Samma sak gäller om du frågar 1177. De säger att det är viktigt att kontrollera din arbetsplats så det inte finns några skadliga ämnen. Sådant som kan vara farligt för fostret. Vissa hårprodukter faller inom denna kategori. Men det är alltså upp till dig att välja bra produkter, om du bestämmer dig för att färga håret.

Färga håret gravid Kalla fakta repotage

I ett inslag i Kalla fakta visades att du får in mängder med kemikalier i din kropp när du färgar håret (läs mer om inslaget här). Den här studien var inte direkt riktad till gravida kvinnor utan ville visa hur produkterna påverkar folk i allmänhet. Bland annat mättes halterna av ett visst kemiskt ämne i urinen, 2,5 TDA. Efter två dagar var halterna fortfarande höga.

Bo Jönsson, professor i kemi Lunds universitet
Bo Jönsson, professor i kemi, anser att gravida i Sverige inte bör färga håret. (Bild: @Lunds universitet)

I Kalla faktas repotage intervjuas Bo Jönsson som är professor i kemi vid Lunds universitet. Han säger bland annat följande:

Det är otroligt höga halter av 2,5 TDA som kommer med ut i urinen. Jag har troligtvis aldrig sett så höga halter under mina 20 år som analytisk kemist.

Naturligtvis varierar det beroende på hur och med vad du färgar håret. Men att kemikalier sugs upp av hårbottnen och går vidare ut i kroppen är det inget snack om.

Frågan är därför om kemikalierna som finns i många produkter når fram till bebisen eller inte. Nu är det ju inte bara hårfärgning som innehåller potentiellt farliga ämnen. När du väntar barn är det helt naturligt att tänka igenom din situation hela tiden. Du måste tänka på vad som händer med vissa ämnen när de kommer in i din kropp, för de förs vidare till fostret.

Varför avråds gravida i Danmark från att färga håret?

Det är just för riskerna för fostret som danska kvinnor avråds från att färga håret under sin graviditet. Inte bara det, även smink och hudkrämer finns med på listan över saker danska myndigheter avråder från när du väntar barn.

Det är troligt att danska myndigheter fattat beslutet utifrån att ingen faktiskt är helt säker på hur dessa produkter kan påverka bebisen.

Hårtoning gravid

Hårtoning gravid tona håret
Att tona håret är mer skonsamt mot håret än färgning – men det innehåller likväl många kemikalier.

Om du vill tona håret när du väntar barn finns det ett antal alternativ. Inte alla hårfärgningsprodukter innehåller samma sorters eller mängder kemikalier.

Det är naturligtvis ett beslut du måste fatta själv. Små mängder av produkterna går in i kroppen, men det är alltså något liknande med hudkrämer. En bra princip är att vara mer uppmärksam än vanligt.

Bleka håret gravid

Det finns som sagt inget som säger att du ska undvika bleka håret när du är gravid. Många väljer att göra det någon enstaka gång, för att känna sig lite snyggare. Men andra gör det regelbundet, precis som innan de blev med barn. Värt att tänka på är vad blekning faktiskt innehåller.

Blekning innehåller som regel tre typer av aktiva ämnen:

  1. Alkali – detta ämne öppnar hårets fjällskikt och gör hårstråna mottagligt för blekningen. De två vanligaste typerna av alkali är ammoniak och etanolamin.
  2. Oxidationsmedel – är ett ämne som används för att starta igång blekningsprocessen och som ger en viss blekande effekt. Det vanligaste oxidationsmedlet är väteperoxid. Ett oxidationsmedel får som mest innehålla 12 procent väteperoxid.
  3. Blekande ämnen – de blekande ämnena gör själva blekningen. De vanligaste ingredienserna är persulfater, exempelvis ammoniumpersulfat, natriumpersulfat eller kaliumpersulfat.

Du bör även tänka på att håret kan påverkas av en graviditet. Så ibland blir det inte blekningen så bra. Det har alltså inte med produkterna att göra – utan beror på att dina hormoner i kroppen förändrats. Samma sak gäller om man känner sig nere eller väldigt stressad. Om du har en svår graviditet kan det eventuellt ge ett sämre resultat.

Avfärga håret gravid

En avfärgning är i princip det samma som blekning. Här måste du alltid vara försiktig, så det inte förstör ditt hår. Under en graviditet är håret ofta extra känsligt, allting hänger ihop med hormoner och förändringar. Därför bör du tänka efter hur lång tid har gått sedan färgningen och om håret är i gott skick.

Slinga håret gravid

Slinga håret gravid
Att slinga håret kan vara något mindre riskabelt än att färga, beroende på vilken metod som används. Att blekmedlet inte når hårbotten är viktigast, vilket är oundvikligt när det sköljs ur, men exponeringen minskas om frisören inte lägger medlet nära hårbotten.

Det här är något som många gravida kvinnor väljer att göra. De känner sig tryggare eftersom färre kemikalier når fram till hårbottnen. Speciellt om du använder en hätta och drar ut slingorna. Du kan också be frisören göra folieslingor och inte slinga hela vägen in i hårbotten.

Samtidigt är att slinga håret att använda hårfärg, precis som när du färgar hela håret. Var därför noga med vilka produkter du använder. En del får en allergisk reaktion, vilket kan vara jobbigt.

Färga håret på salong – vad ska man tänka på?

Fråga gärna frisören vilka alternativ som finns. De känner sina produkter och vet vilka som innehåller fler kemikalier än andra. Och om det är de farligare varianterna.

Det här är ju något som många kvinnor frågar efter, oavsett om de väntar barn eller inte. Därför är många av de moderna produkterna relativt milda, för ingen vill ha för mycket kemikalier i håret.

Du kan också gå till en salong som specialiserat sig på ekologisk hårfärg. Tänk dock på att ekologisk hårfärg inte är samma sak som kemikaliefri hårfärg!

Färga håret hemma

Färga håret hemma gravid hemmafärgning
Produkterna som säljs för konsumentmarknaden är mildare än de som används på salongen, men frisörerna är proffs på att hantera kemikalierna – och det är troligtvis inte du.

Om du färgar håret hemma är det viktigt att skydda dig själv. Använd plasthandskar och undvik så mycket kontakt med medlen som möjligt. Se också till att du har tillräckligt med ventilering så du inte andas in ångorna från färgen.

Allt det här är dock helt normala råd som du bör följa varje gång. Läs på förpackningen och välj bra produkter.

Ekologisk hårfärg – lämplig för gravida?

Ekologisk hårfärg gravid säker godkänd utan kemikalier

Stort utbud av ekologisk hårfärg i många färger och märken FINNS HÄR

Vare sig du är gravid eller inte har ekologiska produkter blivit populära. De är skonsammare för både hårbotten och resten av kroppen. Det är klart att ibland får du bättre och hållbarare resultat av starkare saker. Men det är en smaksak.

Det kan verka som att ekologisk hårfärg är det självklara valet när du är gravid. Naturligt och skonsamt. Men det är viktigt att tänka på att även vissa ekologiska produkter kan innehålla ämnen som är skadliga. Läs på och fråga innan du väljer vilken hårfärg du ska använda.

När kan man färga håret under graviditeten?

Studier och undersökningar om hårfärgning är inte fullständiga och entydiga, det här är något måste forskas närmare på. Om du väljer att färga håret när du väntar barn brukar det rekommenderas att vänta ett par månader. Under de tre första månaderna utvecklas barnets organ och inre delar något alldeles särskilt. Efter det handlar det mest om att fortsätta växa till rätt storlek.

Så många känner sig säkrare om de väntar till fjärde månaden och framåt.

Risker med att färga håret under graviditeten

Risker färga håret gravid kemikalier
Det finns alltid risker med att utsätta sig för kemikalier – gravid eller inte.

Det kan finnas vissa risker med att färga håret under graviditeten. Men man vet så lite om det. I Danmark anses det inte lämpligt att göra det, medan svenska myndigheter inte avråder. Många kvinnor färgar håret under graviditeten och det finns inga dokumenterade skador av det – varken hos mammorna eller barnen. Andra gör likt jag själv och avstår helt från att färga och bleka håret under graviditeten.

Rekommenderat: Foglossning – det kan du göra för att lindra smärtan

Att vänta barn är ett stort ansvar. Nästan allt du gör kan ha ett inflytande på din bebis, och graviditeten. Därför väljer de flesta gravida kvinnorna att inte dricka alkohol, de slutar röka och drar ner på kaffet. Du kanske börjar äta sund mat om du inte redan gör det och försöker motionera. Allt det här för att både du och barnet ska må så bra som möjligt.

Det samma gäller krämer, hårfärgning och andra saker som innehåller kemikalier. En del av biverkningarna kan uppstå även när du inte är gravid, som allergiska reaktioner.

Färga håret under graviditeten, tänk på detta:

  • En viss mängd kemikalier kan komma in i kroppen. Och därmed gå över i livmodern.
  • Du kan få en allergisk reaktion som är svårare att hantera eftersom du är gravid.
  • Vissa produkter innehåller färre farliga kemikalier än andra.
  • Var försiktig även med ekologiska alternativ.
  • Ibland reagerar håret konstig när du är gravid och resultatet kanske inte alls blir som du är van vid.
  • Samma principer gäller om du ammar.

Hårfärgning och hormoner

När hormonerna kommer lös i kroppen är det mycket som kan hända. Flera kvinnor har upplevt att resultatet blir annorlunda när de färgar håret under graviditeten. Att håret reagerar på ett nytt sätt och det är inte alltid det blir bättre. Ibland kan det räcka med att justera tiden lite, men det är egentligen något du inte vet förrän du provar.

Ta upp din graviditet med din frisör, så de är medvetna om att du är gravid.

Läs även: bästa solkrämen för dig som är gravid

Kan håret bli missfärgat eller förstört?

Slitet missfärgat hår gravid
Håret kan bli missfärgat eller slitet om du färgar det när du är gravid – det behöver inte bero på dåliga hårfärgningsprodukter utan på att din gravidkropps hormoner reagerar med kemikalierna.

Vissa kvinnor som är vana vid att bleka håret upplever att det blir gulaktigt när de är gravida. Men för andra så händer det ingenting. De blir lika snygga som vanligt. Återigen andra får risigt hår om de färgar det under graviditeten, men det är långt ifrån alla som råkar ut för det.

Du kan egentligen inte veta innan du prövar. Alla kvinnor är olika och reagerar på sin graviditet på ett unikt sätt. Hormonerna är helt klart väldigt aktiva, men det betyder inte att det blir dåligt.

Vänta med att färga håret till när man ammar i stället?

Amning är ungefär det samma som att vara gravid, så till vida att vad du gör förs över i mjölken. Det är sant att barnet nu är lite större, men det kan ändå påverkas av vad du äter, dricker eller vilka produkter du använder.

Läs även: Tappa håret efter graviditet – därför kan det hända dig

Så om du vill färga håret spelar det inte så stor roll om du gör det när du är gravid eller väntar tills du börjar amma.

Kan jag färga håret när jag är gravid?

I slutändan är det alltså helt upp till dig. Det finns en risk att vissa mindre mängder kemikalier kommer in i din kropp. Och därifrån är det inte långt till livmodern. Samtidigt är det vanligt att färga eller bleka håret i graviditeten utan att något händer. Om du väljer att färga håret när du väntar barn kan det dock vara lämpligt att välja skonsamma produkter.

Läs även: Förvärkar, värkar eller sammandragningar? – lär dig känna igen skillnaden

You may also like

Leave a Comment