fbpx

Bli av med skorv hos bebis och Ă€ldre barn: enkla tips & information đŸ‘¶

by Sofia
bebis skorv barn mjÀll torr hÄrbotten

InlÀgget InnehÄller reklam i form av annonslÀnkar

Skorv Ă€r nĂ„got som otroligt mĂ„nga nyfödda drabbas av. Det Ă€r helt ofarligt och drabbar inte bebis mer Ă€n att det kan se och kĂ€nnas lite konstigt. Även Ă€ldre barn fĂ„r skorv – vĂ„r dotter pĂ„ 1,5 Ă„r har det Ă„terkommande. Dock kan det som förĂ€lder kĂ€nnas skönt att göra nĂ„got för att bli av med skorven, och det kan man oftast göra sjĂ€lv hemma.

Vad Àr skorv?

Skorv Àr en form av mjÀlleksem som drabbar bebisar frÄn ungefÀr 2 mÄnaders Älder. MÄnga bebisar fÄr det, men mÄnga bebisar fÄr det aldrig. Skorven syns i form av vita, gula eller hudfÀrgade flagor som sitter pÄ huden. Skorven kliar inte och gör inte ont för barnet, sÄ inget farligt kan komma frÄn skorv. Vanligtvis vÀxer dessutom skorven bort efter nÄgra mÄnader eller nÄgot Är.

Skorv bebis

ta bort skorv bebis barn
SÄ hÀr sÄg det ut i min yngsta dotters hÄrbotten efter att jag skrapat bort skorv. Det ser nÀstan ut som snö! Jag passade pÄ att ta bort skorven medan jag ammade.

Det Àr just bebisar som oftast drabbas av skorv. Skorven sitter allt som oftast i hÄrbottnen eller i ögonbrynen pÄ bebis, men kan ocksÄ sprida sig till andra delar av kroppen. Bebisar brukar kunna fÄ skorv i pannan, ansiktet, öronen samt i och kring blöjomrÄdet. NÀr skorven sprider sig frÄn hÄrbottnen brukar man istÀllet kalla det för seborroiskt eksem.

Nyfödda barn kan fÄ skorv sÄ tidigt som nÄgra veckor efter förlossning, men det vanligaste Àr att skorven utvecklas efter nÄgon mÄnad. Allt eftersom bebisen vÀxer sÄ vÀxer ocksÄ skorven bort.

Det började för vÄr dotter efter nÄgon mÄnad och jag tyckte att det var lite lÀskigt eftersom det var rakt ovanpÄ hÄlet i fontanellen. Min syster som har tre egna barn pillade dock vant bort den första skorven med fingrarna och lite barnolja. Nu med vÄr andra dotter fattade jag faktiskt inte först att det var skorv.

Torr hÄrbotten, mjÀll hos barn

Som jag sa precis sÄ fattade jag inte att det var skorv pÄ vÄr yngsta dotter förrÀn jag började ta lite pÄ det. I hennes fall sÄg det mer ut som att hon hade en extremt torr hÄrbotten. I hennes fall sÄ kom skorven hela vÀgen ner mot ögonbrynen och bakom örat.

Varför fÄr bebisar det?

Anledningen till varför bebisar fÄr skorv Àr inte helt klargjord. Man vet dock att skorv uppstÄr nÀr bebisens hud har en brist pÄ vissa fettsyror, frÀmst fettsyran GLA. Fettsyror ska hjÀlpa huden att vara elastisk, mjuk och skyddande, sÄ nÀr huden fÄr en brist av fettsyror kan huden reagera genom att eksem bildas.

Varför just vissa bebisar fÄr skorv och andra inte vet man dÀremot inget om.

NÄgot som Àr viktigt att komma ihÄg Àr att skorv Àr nÄgot vanligt, och att det inte beror pÄ bebisens hygien. Det finns inget som pekar pÄ att hygien har nÄgot som helst samband. Nog kan det se obehagligt ut och det Àr inget som alltid tillfredsstÀller ögat, men det Àr heller inget att skÀmmas över. Det Àr vanligt och inget att vara rÀdd för!

Skorv hos Àldre barn

mjÀll hÄrbotten barn
MjÀll eller torr i hÄrbotten barn? Nej, detta Àr skorv! Ser du de smÄ brun-beiga flÀckarna i hÄrbotten?
bebis skorv barn
De smÄ gul-bruna flÀckarna i hÄrbotten hÀr Àr skorv i hÄrbotten pÄ vÄr dotter. De syns inte mycket men kÀnns om man drar med fingrarna genom hÄret och hÄrbottnen.

Jag vill ocksÄ nÀmna att Àven Àldre barn Àn ett Är kan fÄ skorv. Som jag nÀmnt tidigare har vÄr dotter pÄ 1,5 Är skorv av och till.

Upp till tvĂ„ Ă„rs Ă„lder Ă€r normalt, och det finns Ă€ven fall dĂ€r skorven sitter kvar Ă€nda till sexĂ„rs Ă„ldern. Äldre barn som har skorv behandlas pĂ„ samma sĂ€tt som yngre barn. TĂ€nk pĂ„ att skorven inte ska orsaka obehag, och att det gĂ€ller Ă€ven för Ă€ldre barn med skorv. Om skorven kliar eller gör ont Ă€r det bĂ€sta att uppsöka vĂ„rd, dĂ„ kan barnet bli undersökt och pĂ„ sĂ„ sĂ€tt fĂ„r man reda pĂ„ vad det Ă€r som orsakar obehaget.

Äldre barn kan ocksĂ„ tycka att skorv Ă€r pinsamt, eller kĂ€nna sig annorlunda dĂ„ de har det men inte deras kompisar. Se dĂ„ till att prata med personalen pĂ„ förskolan/ skolan om det, sĂ„ de kan vara uppmĂ€rksamma pĂ„ hur skorven pĂ„verkar barnet i skolan/ förskolan.

Hur ta bort skorv

SÄ, vad kan man dÄ göra Ät skorv? Jo med ganska enkla metoder kan man behandla skorven sjÀlv hemma. Allt som behövs gÄr att köpa pÄ apotek och behandlingarna brukar vara effektiva i de flesta fallen.

Skorv i hÄrbotten

Som vi redan rett ut sÄ Àr inte skorv nÄgot farligt, och det mÄste inte tas bort. Dock kan det se lite konstigt ut och dÄ vill man ta bort det. Skorven i hÄrbottnen hos bebisar kan du fÄ bort med hjÀlp av barnolja.

Det du gör Àr att smörja in barnets huvud med barnolja pÄ kvÀllen innan bebis ska sova. Om du vill undvika fettflÀckar i sÀngklÀderna kan bebis sova med en mössa pÄ som dessutom skyddar bÄde huvudet och oljan. NÀr barnet sedan vaknat pÄ morgonen ska du tvÀtta huvudet och hÄret med ett schampo anpassat för bebisar. För att fÄ bort skorven efter det ska du med en frottéhandduk gnugga lÀtt mot barnets huvud med cirkelformade rörelser. DÄ borde skorven trilla av och huden bli len igen.

Skorv barnolja luskam
Ett första steg Àr alltid att prova med barnolja och luskam tycker jag. Har ditt barn svÄrare eller Äterkommande skorv kan det vara vÀrt att titta pÄ specialprodukter (se förslag nedan). NÀr du tar bort skorven kan Àven en del hÄr komma med. VÄr dotter har en kal flÀck uppe pÄ huvudet efter borttagandet. Bli inte rÀdd, hÄret vÀxer tillbaka!

Om metoden hÀr ovan inte hjÀlper behöver du inte oroa dig. Ibland kan skorven sitta fast i huden pÄ ett sÀtt som gör att oljan inte kan hjÀlpa skorven att trilla av. PÄ apotek finns nÄgot som heter salicylsyreolja (5%) som Àr receptbelagt. Om du vill ha nÄgot receptfritt finns salicylsyrevaselin (1%) som du kan smörja in huvudet med istÀllet för babyolja. NÀr barnet sedan vaknar morgonen efter kan du med en kam eller mjuk borste försiktigt ta bort fjÀllen frÄn huden. TvÀtta sedan med babyshampo.

Vill du testa nÄgot annat Àn babyolja och salicylsyre-produkter finns det ocksÄ produkter som innehÄller boragoolja (exempelvis denna specialprodukt mot skorv). Boragoolja innehÄller just den fettsyra som bebisen med skorv har brist pÄ, GLA. Genom att anvÀnda den för att ta bort skorven likt exemplen ovan kan man pÄ ett enkelt sÀtt tillföra mer av GLA. Dessa olika produkter finns pÄ apotek i baby-hyllorna.

Det kan Àven anvÀnda en luskam för att lÀttare fÄ bort skorven frÄn hÄrbotten (lÀs gÀrna mitt inlÀgg om hur man blir av med huvudlöss)

Skorv pÄ kroppen

Om barnet istÀllet har skorv pÄ kroppen, alltsÄ pÄ andra stÀllen Àn huvudet Àr det inte sÀkert att olja hjÀlper. SjÀlvklart kan du försöka med babyolja, men pÄ kroppen brukar hydrokortison rekommenderas. Hydrokortison köper du pÄ apoteket och anvÀnder som en vanlig salva pÄ omrÄdena dÀr skorven sitter. Om skorven fjÀllar mycket kan det vid bad hjÀlpa med babyolja och att försiktigt borsta bort fjÀllen med en handduk eller mjuk borste.

Skorv bakom öron

Torr bakom öron bebis - skorv öra
SÄ hÀr sÄg det ut bakom min yngsta dotters öra. Trodde först att hon var torr eftersom min Àldre dotter inte hade skorv bakom öronen.

Vanliga frÄgor:

HÀr kommer nÄgra vanliga frÄgor om mjölkskorv.

Kommer skorven tillbaka efter att man tagit bort den?

Det behöver den inte göra men det Àr rÀtt vanligt att Ätminstone en del skorv kommer tillbaka. NÀr den kommer och gÄr kan man vÀlja att ta bort den regelbundet, eller helt enkelt lÄta det vara.

MÄste man ta bort skorv eller försvinner den av sig sjÀlvt?

Det vanligaste Àr att den försvinner av sig sjÀlv till sist. Det finns dock fall dÀr den inte alls försvinner och dÄ kan man fÄ besvÀr Àven som vuxen. Det som dock Àr oklart Àr om det beror pÄ att skorven inte tagits bort nÀr man var liten, eller om det Àr en genetisk faktor. Troligtvis det senare.

HĂ„ret försvinner nĂ€r jag tar bort skorven – vĂ€xer det tillbaka?

Skorv tappar hår vĂ€xer det tillbaka
VÄr andra dotter tappade mycket hÄr i samband med att jag tog bort skorv. Vi fÄr hoppas att det vÀxer tillbaka. Jag tror att det Àr större sannolikhet att det gör det nu nÀr hÄrbotten kan andas!

NÀr man kammar eller pillar bort skorv Àr det vanligt att Àven hÄr följer med. MÄnga undrar dÀrför om det hÄret kommer tillbaka. Man vill fÄ bort skorven men vill samtidigt inte att sitt barn ska bli flintskallig.

SÄ hÀr sÀger en tjej pÄ Libero-forumet:

Min son hade ganska mycket skorv (Ă€ven runt ögonbrynen) och han tyckte att det var mysigt och skönt nĂ€r jag pillade/rev bort den. Han tappade Ă€ven hĂ„r i samband med det, runt 2-3 mĂ„naders Ă„lder. DĂ€rför fick han smeknamnet Skalle-Per 😀

Anonym

Avslutande ord

Sammanfattningsvis Àr skorv nÄgot ofarligt men kanske inte nÄgot jÀttetrevligt. Som tur Àr gÄr det att behandla lÀtt hemma, och för att behandla skorven finns flera olika metoder. Kom ihÄg att du alltid kan kontakta din barnmorska eller vÄrdcentralen för att fÄ tips och rÄd om du kÀnner dig det minsta lilla osÀker.

You may also like

Leave a Comment