fbpx

Bli av med skorv hos bebis och äldre barn

by Sofia
bebis skorv barn mjäll torr hårbotten

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Skorv är något som otroligt många nyfödda drabbas av. Det är helt ofarligt och drabbar inte bebis mer än att det kan se och kännas lite konstigt. Även äldre barn får skorv – vår dotter på 1,5 år har det återkommande. Dock kan det som förälder kännas skönt att göra något för att bli av med skorven, och det kan man oftast göra själv hemma.

Vad är skorv?

Skorv är en form av mjälleksem som drabbar bebisar från ungefär 2 månaders ålder. Många bebisar får det, men många bebisar får det aldrig. Skorven syns i form av vita, gula eller hudfärgade flagor som sitter på huden. Skorven kliar inte och gör inte ont för barnet, så inget farligt kan komma från skorv. Vanligtvis växer dessutom skorven bort efter några månader eller något år.

Skorv bebis

ta bort skorv bebis barn
Så här såg det ut i min yngsta dotters hårbotten efter att jag skrapat bort skorv. Det ser nästan ut som snö! Jag passade på att ta bort skorven medan jag ammade.

Det är just bebisar som oftast drabbas av skorv. Skorven sitter allt som oftast i hårbottnen eller i ögonbrynen på bebis, men kan också sprida sig till andra delar av kroppen. Bebisar brukar kunna få skorv i pannan, ansiktet, öronen samt i och kring blöjområdet. När skorven sprider sig från hårbottnen brukar man istället kalla det för seborroiskt eksem.

Nyfödda barn kan få skorv så tidigt som några veckor efter förlossning, men det vanligaste är att skorven utvecklas efter någon månad. Allt eftersom bebisen växer så växer också skorven bort.

Det började för vår dotter efter någon månad och jag tyckte att det var lite läskigt eftersom det var rakt ovanpå hålet i fontanellen. Min syster som har tre egna barn pillade dock vant bort den första skorven med fingrarna och lite barnolja. Nu med vår andra dotter fattade jag faktiskt inte först att det var skorv.

Torr hårbotten, mjäll hos barn

Som jag sa precis så fattade jag inte att det var skorv på vår yngsta dotter förrän jag började ta lite på det. I hennes fall såg det mer ut som att hon hade en extremt torr hårbotten. I hennes fall så kom skorven hela vägen ner mot ögonbrynen och bakom örat.

Varför får bebisar det?

Anledningen till varför bebisar får skorv är inte helt klargjord. Man vet dock att skorv uppstår när bebisens hud har en brist på vissa fettsyror, främst fettsyran GLA. Fettsyror ska hjälpa huden att vara elastisk, mjuk och skyddande, så när huden får en brist av fettsyror kan huden reagera genom att eksem bildas.

Varför just vissa bebisar får skorv och andra inte vet man däremot inget om.

Något som är viktigt att komma ihåg är att skorv är något vanligt, och att det inte beror på bebisens hygien. Det finns inget som pekar på att hygien har något som helst samband. Nog kan det se obehagligt ut och det är inget som alltid tillfredsställer ögat, men det är heller inget att skämmas över. Det är vanligt och inget att vara rädd för!

Skorv hos äldre barn

mjäll hårbotten barn
Mjäll eller torr i hårbotten barn? Nej, detta är skorv! Ser du de små brun-beiga fläckarna i hårbotten?
bebis skorv barn
De små gul-bruna fläckarna i hårbotten här är skorv i hårbotten på vår dotter. De syns inte mycket men känns om man drar med fingrarna genom håret och hårbottnen.

Jag vill också nämna att även äldre barn än ett år kan få skorv. Som jag nämnt tidigare har vår dotter på 1,5 år skorv av och till.

Upp till två års ålder är normalt, och det finns även fall där skorven sitter kvar ända till sexårs åldern. Äldre barn som har skorv behandlas på samma sätt som yngre barn. Tänk på att skorven inte ska orsaka obehag, och att det gäller även för äldre barn med skorv. Om skorven kliar eller gör ont är det bästa att uppsöka vård, då kan barnet bli undersökt och på så sätt får man reda på vad det är som orsakar obehaget.

Äldre barn kan också tycka att skorv är pinsamt, eller känna sig annorlunda då de har det men inte deras kompisar. Se då till att prata med personalen på förskolan/ skolan om det, så de kan vara uppmärksamma på hur skorven påverkar barnet i skolan/ förskolan.

Hur ta bort skorv

Så, vad kan man då göra åt skorv? Jo med ganska enkla metoder kan man behandla skorven själv hemma. Allt som behövs går att köpa på apotek och behandlingarna brukar vara effektiva i de flesta fallen.

Skorv i hårbotten

Som vi redan rett ut så är inte skorv något farligt, och det måste inte tas bort. Dock kan det se lite konstigt ut och då vill man ta bort det. Skorven i hårbottnen hos bebisar kan du få bort med hjälp av barnolja.

Det du gör är att smörja in barnets huvud med barnolja på kvällen innan bebis ska sova. Om du vill undvika fettfläckar i sängkläderna kan bebis sova med en mössa på som dessutom skyddar både huvudet och oljan. När barnet sedan vaknat på morgonen ska du tvätta huvudet och håret med ett schampo anpassat för bebisar. För att få bort skorven efter det ska du med en frottéhandduk gnugga lätt mot barnets huvud med cirkelformade rörelser. Då borde skorven trilla av och huden bli len igen.

Skorv barnolja luskam
Ett första steg är alltid att prova med barnolja och luskam tycker jag. Har ditt barn svårare eller återkommande skorv kan det vara värt att titta på specialprodukter (se förslag nedan). När du tar bort skorven kan även en del hår komma med. Vår dotter har en kal fläck uppe på huvudet efter borttagandet. Bli inte rädd, håret växer tillbaka!

Om metoden här ovan inte hjälper behöver du inte oroa dig. Ibland kan skorven sitta fast i huden på ett sätt som gör att oljan inte kan hjälpa skorven att trilla av. På apotek finns något som heter salicylsyreolja (5%) som är receptbelagt. Om du vill ha något receptfritt finns salicylsyrevaselin (1%) som du kan smörja in huvudet med istället för babyolja. När barnet sedan vaknar morgonen efter kan du med en kam eller mjuk borste försiktigt ta bort fjällen från huden. Tvätta sedan med babyshampo.

Vill du testa något annat än babyolja och salicylsyre-produkter finns det också produkter som innehåller boragoolja (exempelvis denna specialprodukt mot skorv). Boragoolja innehåller just den fettsyra som bebisen med skorv har brist på, GLA. Genom att använda den för att ta bort skorven likt exemplen ovan kan man på ett enkelt sätt tillföra mer av GLA. Dessa olika produkter finns på apotek i baby-hyllorna.

Det kan även använda en luskam för att lättare få bort skorven från hårbotten (läs gärna mitt inlägg om hur man blir av med huvudlöss)

Skorv på kroppen

Om barnet istället har skorv på kroppen, alltså på andra ställen än huvudet är det inte säkert att olja hjälper. Självklart kan du försöka med babyolja, men på kroppen brukar hydrokortison rekommenderas. Hydrokortison köper du på apoteket och använder som en vanlig salva på områdena där skorven sitter. Om skorven fjällar mycket kan det vid bad hjälpa med babyolja och att försiktigt borsta bort fjällen med en handduk eller mjuk borste.

Skorv bakom öron

Torr bakom öron bebis - skorv öra
Så här såg det ut bakom min yngsta dotters öra. Trodde först att hon var torr eftersom min äldre dotter inte hade skorv bakom öronen.

Vanliga frågor:

Här kommer några vanliga frågor om mjölkskorv.

Kommer skorven tillbaka efter att man tagit bort den?

Det behöver den inte göra men det är rätt vanligt att åtminstone en del skorv kommer tillbaka. När den kommer och går kan man välja att ta bort den regelbundet, eller helt enkelt låta det vara.

Måste man ta bort skorv eller försvinner den av sig självt?

Det vanligaste är att den försvinner av sig själv till sist. Det finns dock fall där den inte alls försvinner och då kan man få besvär även som vuxen. Det som dock är oklart är om det beror på att skorven inte tagits bort när man var liten, eller om det är en genetisk faktor. Troligtvis det senare.

Håret försvinner när jag tar bort skorven – växer det tillbaka?

Skorv tappar hår växer det tillbaka
Vår andra dotter tappade mycket hår i samband med att jag tog bort skorv. Vi får hoppas att det växer tillbaka. Jag tror att det är större sannolikhet att det gör det nu när hårbotten kan andas!

När man kammar eller pillar bort skorv är det vanligt att även hår följer med. Många undrar därför om det håret kommer tillbaka. Man vill få bort skorven men vill samtidigt inte att sitt barn ska bli flintskallig.

Så här säger en tjej på Libero-forumet:

Min son hade ganska mycket skorv (även runt ögonbrynen) och han tyckte att det var mysigt och skönt när jag pillade/rev bort den. Han tappade även hår i samband med det, runt 2-3 månaders ålder. Därför fick han smeknamnet Skalle-Per 😀

Anonym

Avslutande ord

Sammanfattningsvis är skorv något ofarligt men kanske inte något jättetrevligt. Som tur är går det att behandla lätt hemma, och för att behandla skorven finns flera olika metoder. Kom ihåg att du alltid kan kontakta din barnmorska eller vårdcentralen för att få tips och råd om du känner dig det minsta lilla osäker.

You may also like

Leave a Comment